Polygreen: Εγκαίνια για το Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία

Το Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό «π» εγκαινίασε στους Δελφούς η Polygreen. Ο νέος χώρος θα λειτουργήσει ως ένα παγκόσμιο κέντρο κυκλικής οικονομίας, στο οποίο θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ημερίδες ή και σεμινάρια με στόχο τη συζήτηση κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων και την ανάδειξη βιώσιμων πρακτικών.

Συνάντηση Γ. Γεωργαντά – ΣΕΒΤ για ζητήματα μεταποίησης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς είχε σύσκεψη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων και οι επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αναλύθηκαν τα δεδομένα εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς από εναλλακτικές αγορές, ζητήματα ελέγχου από τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και τους εποπτευόμενους οργανισμούς, καθώς και αναπτυξιακές και επενδυτικές προτάσεις. Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και παρεμβάσεων του ΥπΑΑΤ, καθώς και το σύστημα εμπρόσθιας σήμανσης (Nutriscore).

Διεθνής Έκθεση Βιομηχανικής Τεχνολογίας HANNOVER MESSE
Στο Αννόβερο, από 30 Μαΐου έως 02 Ιουνίου 2022, θα διεξαχθεί η Διεθνής Έκθεση Βιομηχανικής Τεχνολογίας HANNOVER MESSE, για την οποία επίσημος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα και Κύπρο είναι το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Η πώληση εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει για τη φετινή διοργάνωση και προβλέπει την έκδοσή τους μόνο ψηφιακά. Κάθε ενδιαφερόμενος, για να επισκεφθεί την έκθεση, μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες για την έκδοση των εισιτηρίων απευθυνόμενος στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, στο τηλ. 210 6419019 και στο E-Mail: [email protected]

Άνοιξε ο δρόμος για το νερό που εμφιαλώνεται στο Άγιον Όρος

Ανοιχτός είναι πλέον ο δρόμος σύμφωνα με το Food Reporter για την κυκλοφορία στην ελληνική αγορά του φυσικού μεταλλικού νερού Avaton, που προέρχεται από το Άγιον Όρος, μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με την οποία αναγνωρίστηκε επίσημα ως φυσικό μεταλλικό νερό και ως φυσικό μεταλλικό νερό με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, με την εμπορική επωνυμία «Avaton – Σιμωνόπετρας» και με την ένδειξη «κατάλληλο για δίαιτα πτωχή σε νάτριο». Είχε προηγηθεί σχετική θετική εισήγηση από την Επιτροπή Αναγνώρισης Φυσικών Μεταλλικών Νερών τον περασμένο Φεβρουάριο. Πίσω από το project του Avaton βρίσκεται η κυπριακή εταιρεία Bright Stone, της οποίας ηγείται ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μπαμπάκος.

Το νερό πηγάζει εδώ και αιώνες από μία αρτεσιανή πηγή της Ιεράς Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου η Bright Stone ολοκλήρωσε εντός του 2021 την κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδας εμφιάλωσης, η οποία είναι εξοπλισμένη με χημικό εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας που εποπτεύεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι για τις εγκαταστάσεις αυτές, συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ. περίπου, είχαν παρουσιαστεί επιπλοκές ως προς την αδειοδότησή τους, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής του Αγίου Όρους. Το Avaton θα διατίθεται σε γυάλινες φιάλες των 375 και των 750ml, καθώς και σε φιάλες PET των 375, 500 και 750ml.

 

Manitou: Νέο Smart Factory 26 εκατ. ευρώ στη Γαλλία

Η Manitou έθεσε σε λειτουργία νέο εργοστάσιο κόστους 26 εκατ. ευρώ στη Βορειοδυτική Γαλλία, για την παραγωγή των ακατέργαστων ανυψωτικών σκαφών της, ως μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης για τον τομέα αυτόν της αγοράς. Τα εγκαίνια της νέας εγκατάστασης, η οποία βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Νάντης στο Cande, σηματοδοτεί ένα βασικό στάδιο στις προσπάθειες της Manitou να αναπτύξει και να εκσυγχρονίσει τις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο.

Φτιαγμένο σε συνεργασία με τον Όμιλο Legendre, η κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής ξεκίνησε το 2019. Ο χώρος καλύπτει έκταση 80.000 m² και τα βιομηχανικά του κτίρια προσφέρουν χώρο 18.000 m². Στεγάζει δύο αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής, ένα κέντρο δοκιμών, ειδικές εγκαταστάσεις logistics και αρχικά θα διευθύνεται από μια ομάδα 80 ατόμων. Σύμφωνα με τη Manitou, το εργοστάσιο είναι «ένα παράδειγμα του ψηφιακού μετασχηματισμού του ομίλου, με απομακρυσμένη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας».

 

Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που υιοθετούν κριτήρια ESG

Στις 29 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή το ESG Athens Symposium 2022, υπό τη διοργάνωση του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (CRI) και της Palladian Conferences στο ξενοδοχείο Divani Caravel και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και του Πράσινου Ταμείου. Στο Symposium αναδείχθηκε ότι οι επιχειρήσεις που υιοθετούν τα κριτήρια ESG αυξάνονται, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τη συμμόρφωση των εταιρειών σε αυτά.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (CRI), κ. Δημήτρης Μαύρος, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, παρουσίασε το έργο του Ινστιτούτου που λειτουργεί από το 2008, υπό τη μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας. Ο κ. Μαύρος επικεντρώθηκε στο Δείκτη Corporate Responsibility Index, που αποτελεί τον πρώτο εθνικό Δείκτη για θέματα ESG, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους επιδιωκόμενους στόχους μείωσης των ρύπων και επικεντρώθηκε στον νέο Εθνικό Κλιματικό Νόμο, ο οποίος θέτει ως στόχο τη μείωση των ρύπων κατά 55% ως το 2030 και παράλληλα θα συμβάλλει στο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050 και στην πλήρη απολιγνιτοποίηση ως το 2028.

Από την μεριά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, αφού συνεχάρη θερμά τους διοργανωτές, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη χώρα μας προς ένα πράσινο, ψηφιακό και βιώσιμο μέλλον. Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως προτεραιότητα όλων των επιχειρήσεων θα πρέπει να αποτελεί ο σεβασμός προς το περιβάλλον, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η ισότητα των φύλων. Τέλος, αναφέρθηκε στο σύνολο των νέων αναπτυξιακών νόμων που έχει θεσπίσει η Κυβέρνηση και κατευθύνουν τις επιχειρήσεις στην ενίσχυση των ESG κριτηρίων.

ΣΕΒ: Διδακτορική έρευνα με βιομηχανικό, ψηφιακό και επιχειρηματικό προσανατολισμό

Η διασύνδεση της βιομηχανικής παραγωγής και της επιχειρηματικότητας με την επιστημονική έρευνα αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητα του ΣΕΒ και η εκπόνηση διδακτορικών επιχειρηματικής ή βιομηχανικής εστίασης είναι μια κρίσιμη διάσταση για την αναβάθμιση της αξιοποίησης της έρευνας αιχμής που παράγεται στην Ελλάδα, και τη μεταφορά της στην παραγωγή και τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΒ και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ο.Π.Α.) που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ξεκινάει ένα πρόγραμμα διδακτορικών με βιομηχανικό, ψηφιακό και επιχειρηματικό προσανατολισμό.

Το πρόγραμμα ξεκινά με 6 ερευνητικές διατριβές για το 2022, στα ακόλουθα πεδία:
1. Ψηφιακός μετασχηματισμός και θέματα αιχμής στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
2. Διοικητική Επιστήμη και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης
3. Στατιστική και Επιχειρηματική Αναλυτική
4. Λογιστική και Χρηματοοικονομική επιστήμη
5. Οικονομικά
6. Μάρκετινγκ στην ψηφιακή εποχή
7. Άλλα συναφή θέματα με ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους εδώ μέχρι και την Δευτέρα 18 Απριλίου 2022. Σημειώνεται ότι θα έχουν δικαίωμα πλήρους χρήσης και αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων εντός της επιχείρησης.

Νέα μονάδα παραγωγης παρασκευασματων καλλωπισμου στη Δράμα

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016 και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων των άρθρων 59 έως 61 αυτού (Α’ κύκλος) επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΜΑΡΙΑΝΘΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ Ε.Ε.» με δ.τ. «KARARBO FRESH & HANDMADE». Η επένδυση αναφέρεται στην ίδρυση μονάδας παραγωγής παρασκευασμάτων καλλωπισμού στο Δήμο Δράμας της Π.Ε Δράμας. (ΚΑΔ κύριου κλάδου δραστηριότητας: 20.42.1, Παραγωγή αρωμάτων και παρασκευασμάτων καλλωπισμού), συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 114.180,18 ευρώ.

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα προπορεύεται στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

«Σε έναν χρόνο από σήμερα η Ελλάδα μπορεί να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο», υποστήριξε την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο κ. Σκρέκας δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να απεξαρτηθεί πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Για τη ρωσική απαίτηση πληρωμής φυσικού αερίου σε ρούβλια, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει συμβολαιοποιημένες συμβάσεις με τη ρωσική Gazprom για τέσσερα ακόμα χρόνια που προβλέπουν την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος συγκάλεσε την Τετάρτη εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ειδικότερα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:
• Σήμερα ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
• Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.
• Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
• Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους, μέχρι τον Μάρτιο του 2023.
• Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
• Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Τι ετοιμάζει η ΦΑΡΜΑ ΛΙΟΥΡΗΣ

Mε απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΛΙΟΥΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΟΕ» με δ.τ. «ΦΑΡΜΑ ΛΙΟΥΡΗΣ Β. & Θ.». Η επένδυση αναφέρεται στην ίδρυση μονάδας εκτροφής μοσχαριών δυναμικότητας 750 μόσχων πάχυνσης στον Δήμο Ζίτσας συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 927.470,72 € και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 927.470,72 €.

Οι νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση της επένδυσης ανέρχονται σε 4 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.). Η Φάρμα Λιούρης ιδρύθηκε το 1984 και από τότε μέχρι και σήμερα δραστηριοποιείται στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Συγκεκριμένα με την παραγωγή, εκτροφή και πάχυνση νεαρών μοσχαριών καθώς και με την εμπορία αυτών. Από το 2004 η μονάδα μεταφέρθηκε στις σημερινές, νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις που έχουν δυναμικότητα για 600 βοοειδή.

Στην Ελληνικοί Λευκόλιθοι το πρώτο δάνειο με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Την πρώτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενέκρινε η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και της εξειδικευμένης δράσης της τράπεζας «ΕΘΝΙΚΗ 2.0» για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου 4,85 εκατ. ευρώ από πόρους του ΤΑΑ και 2,91 εκατ. ευρώ από κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Ε., με στόχο την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, με σκοπό τη μετάβαση στο νέο πλαίσιο πράσινης οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος και των εργαζομένων. Η επένδυση εντάσσεται στον πυλώνα της Πράσινης Μετάβασης του ΤΑΑ, όπως επιβεβαιώθηκε από τον Ανεξάρτητο Αξιολογητή του ΤΑΑ.

Στο επενδυτικό σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΤΑΑ και την Εθνική Τράπεζα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις κυκλικής οικονομίας, ενεργειακής εξοικονόμησης και πράσινης ενέργειας. Ενδεικτικές δράσεις περιλαμβάνουν την δημιουργία υπόγειου (πράσινου) Μεταλλείου μηδενικών εκπομπών CO2 με χρήση ηλεκτροκίνητων μηχανήματων έργου, τη συστηματική αξιοποίηση παλαιών σωρών αποθεμάτων λευκολίθου και παραπροϊόντων διεργασίας, την αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων με υπολείμματα γεωργικής καλλιέργειας (βιομάζα), τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, την αντικατάσταση πετρελαιοκίνητων οχημάτων με ηλεκτρικά νέας γενιάς, καθώς και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων 1 MW στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Χαλκιδική με σκοπό τον συμψηφισμό της ηλεκτρικής ενέργειας.