Τα αποτελέσματα του προγράμματος κατάρτισης στην Ψυχρή Εφοδιαστική Αλυσίδα

Στην ετήσια εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics, που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νικόλαου Παπαθανάση, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού Προγράμματος στον χώρο των Logistics «Κατάρτιση και πιστοποίηση εργαζομένων στον κλάδο της Ψυχρής Εφοδιαστικής Αλυσίδας» μέσω ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα ωφέλησε συνολικά 1.147 εργαζομένους ανά την Ελλάδα, προσφέροντάς τους κατάρτιση σε τέσσερα θεματικά αντικείμενα: i. Στέλεχος Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (624 ωφελούμενοι) ii. Στέλεχος Διαχείρισης Αποθήκης (450 ωφελούμενοι) iii. Στέλεχος Εταιρείας Διαμεταφορών (70 ωφελούμενοι) iv. Χειριστής Μηχανημάτων Έργου (25 ωφελούμενοι).

Συνεργασία της CMA Δ. ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε. με την Aplisens

Η CMA Δ. ΑΡΓΟΥΔΕΛΗΣ & ΣΙΑ Α.Ε. υπέγραψε σύμβαση με την Aplisens ως εξουσιοδοτημένος διανομέας των προϊόντων της στην ελληνική αγορά. Η APLISENS S.A. είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές οργάνων διεργασιών υψηλής ποιότητας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1992. Το κύριο εργοστάσιο και τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στη Βαρσοβία. Από την αρχή έχει επικεντρωθεί στην ηλεκτρονική τεχνολογία μέτρησης πίεσης και διαφορικής πίεσης. Η CMA θα είναι ο διανομέας για όλο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Aplisens, για τη ναυτιλιακή και βιομηχανική αγορά.

Οι προθέσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για τη Συμβολαιακή Καλλιέργεια Κριθαριού

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, εξέδωσε ενημέρωση σχετικά με το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, με φόντο το αυξημένο κόστος και την ουκρανική κρίση. «Για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού αποτελεί μια μακροχρόνια στρατηγική επιλογή που εξασφαλίζει την κάλυψη του συνόλου των αναγκών μας για εγχώρια παραγωγή μπύρας από ελληνικό κριθάρι. Η σημασία του Προγράμματος είναι πολύ μεγάλη, τόσο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας, όσο και ως προς τα πολλαπλασιαστικά του οφέλη σε κοινωνική αξία, όπως αυτά καταγράφηκαν σε πρόσφατη μελέτη Εκτίμησης Κοινωνικής Απόδοσης Επένδυσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο κόστος καλλιέργειας του Έλληνα παραγωγού που σε μεγάλο βαθμό προκαλείται από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η εταιρεία θα σταθεί και φέτος στο πλευρό των συνεργατών της. Πρόθεσή μας είναι να κινηθούμε πέρα και άνω των συμβατικών υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας, προσαρμόζοντας, σε συνεννόηση με τους συνεργάτες μας, την πολιτική μας στα νέα δεδομένα που επικρατούν στην αγορά και δεν μπορούν να αγνοηθούν», σημειώνει η εταιρεία.

 

Επεκτείνεται η PHILIPPOS OLIVES

Το πράσινο φως στο επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης «ΕΜΠΟΡΙΟ-ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ-ΕΛΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Α.Ε.» με δ.τ. «PHILIPPOS OLIVES S.A.» άναψε με απόφασή του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η νέα επένδυση αναφέρεται στην επέκταση δυναμικότητας της επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς και είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 1.528.772,64 ευρώ.

Η Philippos Olives είναι μία εταιρεία που παράγει, επεξεργάζεται, τυποποιεί και εμπορεύεται πράσινες ελιές Χαλκιδικής. Η παλιά οικογενειακή συνταγή δημιουργήθηκε πριν από 60 χρόνια με σεβασμό στους συμβολισμούς της ελιάς. Η τυποποίηση γίνεται σε μονάδες που τηρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής, ενώ οι αυστηροί ποιοτικοί έλεγχοι επιτρέπουν στην εταιρεία να είναι σίγουρη πως τα προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι, είναι τα καλύτερα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Vinfast κατασκευάζει το πρώτο της εργοστάσιο στη Β. Αμερική

Μια νέα αυτοκινητοβιομηχανία έρχεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για να κατασκευάσει ηλεκτρικά οχήματα. Η VinFast, μια βιετναμέζικη εταιρεία που κατασκευάζει αυτοκίνητα και ιδρύθηκε το 2017, ανακοίνωσε στις 29 Μαρτίου ότι θα κατασκευάσει το πρώτο της εργοστάσιο στη Βόρεια Αμερική, στη Βόρεια Καρολίνα. Μόλις τεθεί σε λειτουργία, η εγκατάσταση θα απασχολήσει περίπου 7.500 νέους εργάτες για τη συναρμολόγηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και λεωφορείων, μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα και βοηθητικών εξαρτημάτων για προμηθευτές.

Η κατασκευή του εργοστασίου αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα φέτος, με την παραγωγή να προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2024 με ρυθμό 150.000 οχημάτων ετησίως. Το εργοστάσιο θα κατασκευάσει τουλάχιστον δύο μάρκες αυτοκινήτων της VinFast, τα VF 8 ΚΑΙ VF 9, αμφότερα πλήρως ηλεκτρικά SUV. Το εργοστάσιο θα κοστίσει 2 δις δολάρια για την «πρώτη φάση» του, λέει η VinFast, με περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερη χωρητικότητα να έπονται εν συνεχεία.

Johnson & Johnson: Περιορίζει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία

Η αμερικανική εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε σήμερα ότι θα σταματήσει την πώληση προϊόντων υγιεινής και προσωπικής φροντίδας στη Ρωσία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων εταιρειών που περιόρισαν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους στη χώρα αυτή, σε απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία. Η J&J σημείωσε ότι θα συνεχίσει να εφοδιάζει τη ρωσική αγορά με φάρμακα και ιατρικές συσκευές, καθώς αυτά τα είδη δεν περιλαμβάνονται στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση. Δεν θα εγγράψει όμως άλλους ασθενείς στις κλινικές δοκιμές φαρμάκων που διεξάγει στη Ρωσία.

Η εταιρεία, το 1% των πωλήσεων της οποίας προέρχεται από τη Ρωσία, είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι το 50% της δραστηριότητάς της στη Ρωσία αφορά τα φαρμακευτικά προϊόντα. Η J&J είναι μια από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως. Έχει επίσης ένα ευμεγέθες τμήμα προϊόντων προσωπικής υγιεινής και περιποίησης (είδη στοματικής φροντίδας, περιποίησης δέρματος, ομορφιάς κλπ) που πωλούνται με τις επωνυμίες Neutrogena, Aveeno και Listerine.

Θριάσιο Ι: Υπεγράφη η σύμβαση από Σταϊκούρα – Καραμανλή

Υπογράφηκε η σύμβαση για το Θριάσιο Ι από τους υπουργούς, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή. Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί τον πιο κρίσιμο σταθμό για να γίνει η Ελλάδα κόμβος υποδομών της ευρύτερης περιοχής, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορευματικού κέντρου. Η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα συμβάλλει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας στην περιοχή, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αφότου η σύμβαση κυρωθεί από τη Βουλή – διαδικασία που αναμένεται το προσεχές διάστημα – ο ανάδοχος, δηλαδή οι εταιρείες Goldair-ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν τις κατασκευαστικές εργασίες. Η κοινοπραξία προβλέπεται ότι θα κατασκευάσει, σε διαφορετικές φάσεις, 210.000 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων αποθηκών, 250.000 παλετοθέσεις, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 θέσεις για φορτηγά σε έκταση 588 στρεμμάτων. Την κατασκευή του εμπορευματικού κέντρου, που αντιστοιχεί σε συμβατική αξία 109 εκατ. ευρώ, θα υλοποιήσει η Mytilineos.

Το έργο θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο για τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στον χάρτη των logistics, με κύρια χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων να είναι ο κατακερματισμός και η έλλειψη ποιοτικών χώρων. Η προσδοκώμενη έναρξη κατασκευής του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου σηματοδοτεί και το κλείσιμο ενός κεφαλαίου περίπου μισού αιώνα. Το εγχείρημα της κατασκευής του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο χρονολογείται από το 1970 οπότε ξεκίνησαν οι πρώτες απαλλοτριώσεις.

Εκτόξευση κατά 33,6% για τις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 33,6% έναντι μείωσης 0,03% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 4,9% έναντι αύξησης 3,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 20,0% έναντι μείωσης 7,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Ανάλυση ετήσιων μεταβολών, μηνός Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2021
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 33,6% το Φεβρουάριο οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:
α. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 34,5%
β. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 30,5%.

Ανάλυση μηνιαίων μεταβολών, μηνός Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2022
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 4,9%, τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:
α. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εξωτερικής Αγοράς κατά 5,3%
β. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 4,7%.

ΤΙΤΑΝ: Όλα έτοιμα για την πιλοτική δοκιμή της τεχνολογίας δέσμευσης CO2

Ο στόχος για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050 απαιτεί πρωτοποριακές τεχνολογίες. Η ΤΙΤΑΝ προετοιμάζεται για την πιλοτική δοκιμή της τεχνολογίας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ ερευνητικού έργου, RECODE, που στοχεύει στην δέσμευση και αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Capture and Utilization / CCU).

Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο Καμαρίου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα για τη βιομηχανία παραγωγής τσιμέντου. «Το εργοστάσιο έχει παραλάβει ήδη εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένης και της μονάδας δέσμευσης άνθρακα, και η ομάδα του Τιτάνα, μαζί με τους εταίρους στο πρόγραμμα, εργάζονται πυρετωδώς για να ανακαλύψουν πώς μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε το δεσμευμένο CO2 στην παραγωγή τσιμέντου και έτοιμου σκυροδέματος, μειώνοντας συγχρόνως το αποτύπωμα άνθρακα των δραστηριοτήτων μας. Ανυπομονούμε για τα πρώτα αποτελέσματα», σημειώνει η εταιρεία. Το έργο RECODE θα ολοκληρωθεί το 2022, δημιουργώντας νέα γνώση για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών σε βιομηχανική κλίμακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Για τη συνεισφορά του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο ΤΙΤΑΝ έχει αναγνωριστεί ως Βασικός Φορέας Καινοτομίας από το «Ραντάρ Καινοτομίας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Η MYTILINEOS αναλαμβάνει την κατασκευή 3 OCGTs για τη Drax

Η MYTILINEOS, μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης αναλαμβάνει την ανάπτυξη τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και τα 3 OCGTs αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία εντός του 2024. Ειδικότερα, η MYTILINEOS έχει υπογράψει τις συμβάσεις με τρεις θυγατρικές της Drax Group plc, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα με τις Hirwaun Power Limited, Progress Power Limited και Millbrook Power Limited για την κατασκευή 3 OCGTs με ισχύ περίπου 299 MW το καθένα. Οι συμβάσεις περιλαμβάνουν τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) και των 3 σταθμών, που θα είναι πανομοιότυποι. Ο εξοπλισμός του κάθε αεριοστρόβιλου θα είναι Siemens Energy SGT5-4000F.

Κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα λειτουργεί τοπικά (με εγκατάσταση για απομακρυσμένη λειτουργία) ως μονάδα αιχμής και θα λειτουργεί έως και 1.500 ώρες ετησίως για να υποστηρίζει το δίκτυο σε περιόδους υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τη διάρκεια τυχόν γεγονότων πίεσης. Αυτό είναι το δεύτερο ενεργειακό έργο για την MYTILINEOS στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η εταιρεία έχει ήδη αναλάβει τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας, η οποία θα επεξεργάζεται 400.000 τόνους μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ετησίως, αποδίδοντας 45 MW στο δίκτυο.