Στην ιταλική Ένωση Hydrogen and Fuel Cell η MΥΤΙLINEOS

H MΥΤΙLINEOS εντάχθηκε στην Ιταλική Ένωση Hydrogen and Fuel Cell, στο πλαίσιο της κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ενέργειας μέσω πράσινου υδρογόνου στη χώρα από τον τομέα RSD. Από την εταιρεία σημειώνεται ότι τo υδρογόνο είναι θεμελιώδες συστατικό για την ενεργειακή μετάβαση και τη σταδιακή απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Στόχος της εταιρείας είναι να διερευνήσει τις δυνατότητες της ιταλικής αγοράς και για τη συμμετοχή του Τομέα SES σε έργα EPC παραγωγής υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης μεγάλης κλίμακας.

WEBINAR ΕΒΕΘ-ΣΥΣΕΠ: Νέα Επενδυτικά Εργαλεία & Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων, πραγματοποιούν διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο: «Νέα Επενδυτικά Εργαλεία – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη 2022 & Ψηφιακός Μετασχηματισμός», την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022 και ώρα 17:00. Για τη δωρεάν δήλωση συμμετοχής σας στη διακτυακή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Ζοοm, ακολουθήστε το σύνδεσμο.

Βιοκαρπέτ: Ο Ιωάννης Καντώνιας πούλησε 400.000 μετοχές

Η εταιρεία «ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ ΑΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» ύστερα από ενημέρωση του μετόχου της Ιωάννη Καντώνια του Αστερίου, γνωστοποίησε ότι την 18/3/2022 ο ανωτέρω μέτοχος πραγματοποίησε πώληση 400.000 κοινών ονομαστικών μετοχών (400.000 αριθμό δικαιωμάτων ψήφου) με μέση τιμή πώλησης 1,7 € συνολικής αξίας 680.000,00 €.

Η εν λόγω ανακοίνωση γίνεται στα πλαίσια της γνωστοποίησης των συναλλαγών των προσώπων του άρθρου 13 του Ν.3340/2005 και της απόφασης 3/347/12-7-2005 του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς επίσης σύμφωνα με τον Ν.3556/2007 σε συνδυασμό με την διάταξη του άρθρου 11 της απόφασης 1/434/3-7-2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, περί διάχυσης ρυθμιζόμενων πληροφοριών.

Cenergy: Σύμβαση στην Αυστραλία για σωλήνες χάλυβα μεταφοράς υδρογόνου

Σύμβαση για το έργο του Port Kembla Lateral Pipeline στην Αυστραλία ανέθεσε η Jemena Asset Management Pty Ltd στην CPW America Co, τον κλάδο σωλήνων χάλυβα της Σωληνουργεία Κορίνθου, ανακοίνωσε η Cenergy Holdings.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αφορά περίπου 13 χλμ. σωλήνων χάλυβα με διάμετρο 18 ιντσών (457 χιλ.), υψίσυχνης συγκόλλησης πιστοποιημένων για τη μεταφορά έως και 100% υδρογόνου, με εξωτερική και εσωτερική επένδυση καθώς και την προμήθεια των αντίστοιχων εξαρτημάτων. Η κατασκευή των σωλήνων, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελλάδα, με παράδοση απευθείας στην Αυστραλία εντός του 2022.

Το έργο φυσικού αερίου, θα συνδέσει τον μελλοντικό, τερματικό αγωγό Port Kembla Energy με τον υπάρχοντα, 797 χλμ., Eastern Gas Pipeline. Ταυτόχρονα, η Jemena διερευνά τον ρόλο του υδρογόνου σε μεταφορές καθώς και οικιακή και εμπορική χρήση. Για το σκοπό αυτό επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη λύση που ανέπτυξε η Σωληνουργεία Κορίνθου για σωλήνες χάλυβα υψηλής ποιότητας για μελλοντική μεταφορά έως και 100% υδρογόνου.

TSMC – Samsung: διεκδικουν από τις ΗΠΑ επιδοτήσεις ύψους $52 δισ. για επενδύσεις

Η TSMC και η Samsung, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί τσιπ ημιαγωγών στον κόσμου, κάλεσαν τις ΗΠΑ να επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε κονδύλια $52 δισ. που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση του Τ. Μπάιντεν για επενδύσεις, στον εν λόγω κλάδο επί αμερικανικού εδάφους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ουάσινγκτον θέλει να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών, δίνοντας προτεραιότητα για την απορρόφηση των κονδυλίων σε αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η Intel, οι οποίες ωστόσο είναι τουλάχιστον μια γενιά πίσω στην τεχνολογία σε σχέση με την εταιρεία από την Ταϊβάν και την εταιρεία από τη Νότια Κορέα. Σημειώνεται πως η TSMC κατασκευάζει ένα εργοστάσιο παραγωγής ημιαγωγών στην Αριζόνα, συνολικού κόστους $12 δισ. που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τους 2024, ενώ η Samsung σκοπεύει να κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής στο Τέξας, συνολικού κόστους $17 δισ., έως το 2026.

Tesla: Διακόπτει την παραγωγή του εργοστασίου της Σαγκάης λόγω Covid

Το εργοστάσιο παραγωγής της Tesla στη Σαγκάη έχει κλείσει λόγω της επιδημίας COVID-19 στην πόλη, αμέσως μετά το άνοιγμα του νέου εργοστασίου της στη Γερμανία από τον Έλον Μασκ. Η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων ανακοίνωσε ότι σταματά από τις 28/3 την παραγωγή της στο εργοστάσιο της Σαγκάης, λόγω του lockdown για την αντιμετώπιση του COVID-19.

Η κυβέρνηση στη Σαγκάη, είπε το Σαββατοκύριακο ότι όλα τα εργοστάσια πρέπει να αναστείλουν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του lockdown, με την Tesla να μην μπορεί να ενημερώσει με σιγουριά τους εργαζόμενούς της για το πότε θα μπορούν να επιστρέψουν στο εργοστάσιο. Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, ο Έλον Μασκ χόρεψε με ένα drone καθώς εγκαινίασε την πρώτη μονάδα παραγωγής της εταιρείας στην Ευρώπη, αξίας 5 δις δολαρίων, με την ελπίδα να μειώσει κάποια από την πίεση που δέχεται το εργοστάσιο στη Κίνα και να ωθήσει τον κόσμο σε μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση. «Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για το εργοστάσιο», είπε ο Μασκ.

 

ICAP CRIF: Συνεχείς αυξομειώσεις στην εγχώρια παραγωγή κρέατος την τελευταία 20ετία

Οι τελευταίες μεταβολές και προοπτικές εξέλιξης του κλάδου της εγχώριας αγοράς κρέατος, παρουσιάζονται στην τελευταία έκδοση της σχετικής κλαδικής μελέτης που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών/Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF Α.Ε. H Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, επισημαίνει ότι η συνολική καθαρή εγχώρια παραγωγή κρέατος παρουσίασε αυξομειώσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ειδικότερα, την περίοδο 2009-2015 η παραγωγή ήταν συνεχώς πτωτική. Το 2016 η εγχώρια παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,3% έναντι του 2015 και το 2017 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Αντίθετα, τη διετία που ακολούθησε (2018-2019) η παραγωγή παρουσίασε ελαφρά μείωση, καταγράφοντας οριακά αρνητικό ρυθμό μεταβολής (2019: -0,6% 2018: -0,8%).

Το 2020 η παραγωγή συρρικνώθηκε περαιτέρω παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 3%. Σχετικά με τις διάφορες κατηγορίες κρέατος, παρατηρείται μείωση στην παραγωγή του αιγοπρόβειου κρέατος (-3%), του χοιρινού κρέατος (-4%) και του κρέατος πουλερικών (-4%) το 2020 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αντίθετα, η παραγωγή του μοσχαρίσιου/βόειου αυξήθηκε ελαφρώς κατά 1% το ίδιο έτος, ύστερα από τη συνεχή μείωση που κατέγραψε τα προηγούμενα χρόνια.

Βάσει των στοιχείων του έτους 2020, το μεγαλύτερο μερίδιο επί της συνολικής καθαρής εγχώριας παραγωγής κρέατος εξακολουθεί να αποσπά το κρέας πουλερικών (54%) και ακολουθούν το χοιρινό κρέας (17%), το αιγοπρόβειο κρέας (15%) και το βόειο / μοσχαρίσιο (8%). Βέβαια τα μερίδια που καταλαμβάνουν οι παραπάνω κατηγορίες κρέατος επί της εγχώριας παραγωγής διαφέρουν από τα αντίστοιχα μερίδιά τους επί της κατανάλωσης, δεδομένου ότι σε ορισμένες κατηγορίες κρέατος υπάρχει υψηλή εισαγωγική διείσδυση.

 

deal στρατηγικης συνεργασίας μεταξύ ΙΟΝ και Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Οι μέτοχοι της ΙΟΝ ΑΕ και ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για την δημιουργία στρατηγικής συνεργασίας με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας. Ο κ. Θεοδωρόπουλος θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αποκτώντας αρχικά το 45% των μετοχών, ενώ μελλοντικά θα δύναται να αποκτήσει και την πλειοψηφία τους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας έπαιξαν οι κοινές αρχές και αξίες, το κοινό όραμα για μία δυναμική ανάπτυξη και επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, στις οποίες ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει διαγράψει μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία, και, τέλος, η ενδυνάμωση και διαιώνιση της ελληνικής ταυτότητας της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας. Σημειώνεται ότι οι σημερινοί μέτοχοι της ΙΟΝ ΑΕ θα συνεχίσουν να ασκούν την διοίκηση της εταιρείας.

 

Σε διαδικασίες υλοποίησης η εγχώρια γραμμή παραγωγής σκευών Halopack

H Kapelis Packaging έλαβε 3 σημαντικές διακρίσεις στην τελετή απονομής των Green Awards 2022, κατακτώντας μεταξύ άλλων και τον κορυφαίο τίτλο “Brand of the Year 2022”.
Στόχος των Green Awards 2022 είναι να προβάλλουν την καινοτομία, επιβραβεύοντας τις διαδικασίες ανάπτυξης και τις υπηρεσίες με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη, τις βιώσιμες τεχνολογίες και πρακτικές, την αποδοτική χρήση ενέργειας και επιπλέον να αναδείξουν όλα τα προϊόντα που θεωρούνται Green, Eco-friendly, Recyclable, Reusable και Zero Waste. Η υποψηφιότητα της Kapelis Packging αφορούσε τo σύστημα συσκευασίας Halopack® για μείωση του πλαστικού έως και κατά 90%. Στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξης της Kapelis Packaging, έχουν εκκινήσει ήδη οι διαδικασίες υλοποίησης εγχώριας γραμμής παραγωγής, με στόχο την παραγωγή των σκευών Halopack® στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κορωπί, μέχρι το τέλος του 2022.

Αναλυτικά τα βραβεία που κατέκτησε και οι κατηγορίες όπου διακρίθηκε η Kapelis Packaging:
• Brand of the Year: Σύστημα Halopack® by Kapelis Packaging
• Green Technology Concept: Xρυσό βραβείο για το Σύστημα Halopack®
• Green Project: Xρυσό βραβείο για το Σύστημα Halopack®
Όπως σημειώνει η εταιρεία, η διάκριση του Συστήματος Halopack®, έρχεται ως επιστέγασμα της διαρκούς επένδυσης της εταιρείας σε έμψυχο δυναμικό, υποδομές και καινοτόμες τεχνολογίες.

Tarun Rana: Η κουλτούρα μιας εταιρείας παίζει εξέχοντα ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο INDUSTRY στα πλαίσια του σημερινού Smart Factory Conference, ο Senior Manager Digital Transformation της Henkel, κύριος Tarun Rana, για το πώς η εταιρεία συνδυάζει τεχνολογίες αιχμής στην εφοδιαστική αλυσίδα (Big data, IoT, Machine Learning) για να δημιουργήσει μια αποτελεσματική αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και για το ποιες είναι οι στρατηγικές και τα πλαίσια που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κουλτούρας που βασίζεται σε data και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, που οδηγεί τη διείσδυση στο ψηφιακό κέντρο.

«Όσον αφορά τη στρατηγική μας, οι περιοχές στις οποίες εστιάζουμε μπορούν να ταξινομηθούν σε ένα πλαίσιο 4+1:
1. Ρομποτική – όπου τη χρησιμοποιούμε για την αυτοματοποίηση φυσικών εργασιών στην κατασκευή
2. Αισθητήρες – για τη λήψη δεδομένων και κυμαίνονται από απλούς αισθητήρες θερμοκρασίας ή υγρασίας έως πολύπλοκες συνδεδεμένες συσκευές με δυνατότητες υπολογισμού αιχμής, όπως κάμερες ελέγχου ποιότητας της γραμμής παραγωγής, που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό και την απόρριψη ελαττωματικών προϊόντων
3. Analytics – για τη δημιουργία χρήσιμων πληροφοριών για τους συναδέλφους μας σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγονται
4. Οπτικοποίηση – αφού καταγράψουμε τα δεδομένα, κάνουμε τις γνώσεις εύκολα κατανοητές για τους συναδέλφους μας
5. Συνδεσιμότητα από άκρο σε άκρο – Και οι τέσσερις αυτές περιοχές είναι πλήρως συνδεδεμένες μεταξύ τους στο cloud, αντιπροσωπεύοντας το λεγόμενο “ψηφιακό δίδυμο” της Εφοδιαστικής μας Αλυσίδας», σημείωσε ο κ. Rana.
Ευέλικτο Εργατικό Δυναμικό

«Η κουλτούρα είναι μια πολύ σημαντική πτυχή της ψηφιοποίησης, στην πραγματικότητα, οι εταιρείες που αντιλαμβάνονται τον ψηφιακό μετασχηματισμό εστιάζοντας μόνο στην τεχνολογία και όχι στην πολιτιστική αλλαγή, ουσιαστικά παρεμποδίζουν την πρόοδό τους σε πολλούς τομείς. Ειδικά, όταν κλιμακώνουν τις ψηφιακές πρωτοβουλίες από την “απόδειξη των concepts”. Mια υγιής ψηφιακή κουλτούρα είναι επίσης μια κουλτούρα υψηλής απόδοσης… Έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να επιφέρουν αποτελέσματα καλύτερα και πιο γρήγορα, π.χ. μια επίπεδη ιεραρχία βοηθά στην επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων, και δεύτερον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φήμη του ψηφιακού ηγέτη μεταξύ των ανταγωνιστών της εκάστοτε επιχείρησης, βοηθάει πολύ στην προσέλκυση των καλύτερων ταλέντων. Η Henkel έχει μια πολύ ισχυρή και συνεργατική εταιρική κουλτούρα, με τέσσερις ηγετικές δεσμεύσεις που είναι πλήρως ενσωματωμένες στην κουλτούρα μας:
1. Ενεργούμε ως επιχειρηματίες,
2. Συνεργαζόμαστε ως δυνατές ομάδες,
3. Εξελίσσουμε τους ανθρώπους μας με πάθος και
4. Κάνουμε δικά μας τα αποτελέσματά μας.
Αυτές οι δεσμεύσεις ηγεσίας μας δίνουν τη δυνατότητα να επιτύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα», ανέφερε ο Senior Manager.
Ολοκληρώνοντας, ο κύριος Rana αναφέρθηκε στα βασικά εμπόδια μιας βιομηχανίας στον δρόμο προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις προκλήσεις που συναντά προκειμένου να περάσει στο μοντέλο του Smart Factory, τονίζοντας πως τα μεγαλύτερα ζητήματα, όπως άλλωστε προανέφερε, έχουν να κάνουν με την έλλειψη ταλέντων, τον μετασχηματισμό της εταιρικής κουλτούρας και τη μετατόπιση των τεχνολογικών πλαισίων.