Κοινοπραξία Stellantis – LGES για τη κατασκευή εργοστασίου μπαταριών στον Καναδά

Η αμερικανο-ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis θα συνεργαστεί με την LG Energy Solution για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, σε ένα νέο, τεράστιο εργοστάσιο στον Καναδά, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη. Η κοινοπραξία δεσμεύει 4,1 δισ. δολάρια για την κατασκευή της εγκατάστασης στο Windsor του Οντάριο, το οποίο θα προμηθεύει μπαταρίες για ένα «σημαντικό μέρος» της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων της Stellantis στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με δήλωση των εταιρειών.

Η LGES, ανακοίνωσε ξεχωριστά ότι θα επενδύσει άλλα 1,4 δισ. δολάρια για την κατασκευή ενός εργοστασίου στην πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ, για την παραγωγή μπαταριών για κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και εργαλείων στη Βόρεια Αμερική. Η κατασκευή του εργοστασίου της Αριζόνα αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, με στόχο τη μαζική παραγωγή μπαταριών το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

ACC: «Κλείδωσε» το ιταλικό εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών για ηλ. οχήματα

Η Automotive Cells Company, όπως ονομάζεται η κοινοπραξία που έχουν δημιουργήσει οι Stellantis, Mercedes-Benz και TotalEnergies με σκοπό την παραγωγή μπαταριών, επιβεβαίωσε την επιλογή του εργοστασίου του Termoli στη Νότια Ιταλία ως της επόμενης βιομηχανικής μονάδας κατασκευής μπαταριών με «προορισμό» ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις, το εργοστάσιο αυτό θα αποτελέσει την τρίτη αντίστοιχη μονάδα της κοινοπραξίας μετά τα αντίστοιχα εργοστάσια σε Γερμανία και Γαλλία, ενώ ήδη υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με την ιταλική κυβέρνηση, η οποία θα χρηματοδοτήσει την μετατροπή του ήδη υφιστάμενου εργοστασίου κινητήρων σε μονάδα παραγωγής μπαταριών.

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, η ιταλική χρηματοδότηση αναμένεται να ανέλθει σε 369 εκατ. ευρώ. Ο επικεφαλής του ομίλου Stellantis, Carlos Tavares, τόνισε ότι η επένδυση θα είναι αντίστοιχη των άλλων δύο εργοστασίων που θα δημιουργηθούν σε Γαλλία και Γερμανία και η οποία εκτιμάται σε 2 δις ευρώ για κάθε ένα “gigafactory”.

 

 

Danone: Συνεχίζει την τοπική παραγωγή της στη Ρωσία

Ο γαλλικός όμιλος τροφίμων Danone ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την τοπική παραγωγή της στη Ρωσία βασικών γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων διατροφής για βρέφη. Πρόσθεσε ότι έχει σταματήσει όλες τις άλλες εισαγωγές και εξαγωγές (Evian, Alpro…) και σταμάτησε όλες τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαφήμισης και της προώθησης πωλήσεων στη Ρωσία και ότι δεν λαμβάνει μετρητά, μερίσματα ή κέρδη από τις ρωσικές του επιχειρήσεις.

Σημείωσε επίσης ότι η υποστήριξη στον ρωσικό λαό και τους εργαζόμενους της δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει της ενέργειες της Μόσχας και ότι πρώτη της προτεραιότητα θα είναι πάντα η ασφάλεια των Ουκρανών συναδέλφων της.

Ο όμιλος Nestle ανακοίνωσε ακόμα ότι θα σταματήσει την πώληση αρκετών μη βασικών προϊόντων, όπως οι μπάρες σοκολάτας KitKat και το ρόφημα σοκολάτας Nesquik στη Ρωσία, την ώρα που οι δυτικές εταιρείες αντιμετωπίζουν κυβερνητικές πιέσεις να αγνοήσουν τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

ONE: Ψάχνει τοποθεσία στις ΗΠΑ για το νέο εργοστάσιο μπαταριών της

Μετά τη συγκέντρωση 65 εκατ. δολαρίων σε έναν νέο γύρο χρηματοδότησης, η τεχνολογική εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας Our Next Energy (ONE), μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου καινοτόμων τεχνολογιών αιχμής της BMW i Venture, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επεκτείνει τις παραγωγικές της δραστηριότητες στις Η.Π.Α.

Με την ολοκλήρωση του νέου γύρου χρηματοδότησης υπό την ηγεσία της BMW i Ventures, η ONE μπορεί τώρα να ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής τοποθεσίας για το εργοστάσιο στις ΗΠΑ, αφιερωμένο στην κατασκευή του συστήματος μπαταριών Aries LFP της εταιρείας.

Έχοντας ως στόχο να διπλασιάσει την αυτονομία και να μειώσει το κόστος των μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, η ONE θα χρησιμοποιήσει επίσης τη νέα χρηματοδότηση για να επιταχύνει τις προσπάθειες Ε&Α για την υψηλής ενεργειακής πυκνότητας μπαταρία διπλής χημείας, Gemini. Η έρευνα πραγματοποιείται στο Μίσιγκαν και την Περιοχή του Κόλπου.

Motor Oil: Τα πρώτα αποτελέσματα από το εκκοκκιστήριο Αμυγδαλέζας

Η στρατηγική της Motor Oil για τη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, συνεχίζεται με προγράμματα και δράσεις για την επίτευξη των τωρινών και των μελλοντικών στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Με την υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ του ΥΠ.ΕΝ. και της Motor Oil, τον Οκτώβριο 2021, ξεκίνησε η στήριξη του Κέντρου Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης του Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στην Αμυγδαλέζα Αττικής.

Χθες πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, του Υφυπουργού κ. Γιώργου Αμυρά και του Γενικού Γραμματέα Δασών, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, στο Εκκοκιστήριο της Αμυγδαλέζας όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους και να ενημερωθούν για την πορεία εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση της λειτουργίας του.

Η υποστήριξη της Motor Oil έχει ήδη επιφέρει βελτιώσεις τόσο σε επιστημονικό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Επιπροσθέτως, έχουν προχωρήσει σε ενέργειες για τη συντήρηση του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού, για τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων καθώς και των κτιριακών υποδομών. Η περαιτέρω υλικοτεχνολογική υποστήριξη σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, πιστοποίησης και σποροσυλλογής στοχεύει στη δημιουργία ενός πρότυπου Βιοκλιματικού Κέντρου και Εθνικής Τράπεζας Δασικών Γενετικών Πόρων.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση μίας πολύτιμης Υπηρεσίας. Μέσω της συνεργασίας θα διευρυνθούν, επίσης, τα επιστημονικά προγράμματα του Κέντρου και θα αναπτυχθεί πλάνο επισκέψεων και ξεναγήσεων ώστε να ανοίξει το Εκκοκκιστήριο τις πόρτες του σε συλλόγους, σχολεία και επιστήμονες.

Μ. Γραφάκος για ΑΕΚΚ: Χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος με τη βιομηχανία

Εργαστήριο με θέμα: «Δευτερογενή υλικά από την επεξεργασία Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) – προοπτικές χρήσης στα δημόσια και ιδιωτικά έργα» διοργάνωσε η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Τεχνολογίας Περιβάλλοντος VERDE TEC.

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου διατυπώθηκαν σημαντικές προτάσεις σχετικά με τη διαχείριση και αξιοποίηση των ΑΕΚΚ, προτάθηκαν λύσεις για την υπέρβαση των εμποδίων, ενώ παρουσιάστηκαν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Ειδικότερα, στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, τόνισε ότι «η κυβέρνηση έκανε σημαντικά νομοθετικά βήματα όσον αφορά στον τομέα διαχείρισης των ΑΕΚΚ, αλλά απαιτείται και συνέχεια. Πρέπει να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με τα ΣΣΕΔ, με την επιστημονική κοινότητα, με τη βιομηχανία και να βάλουμε ως στόχο μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αν όχι να τα διορθώσουμε όλα, τουλάχιστον να διορθώσουμε πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν άμεσα».

Εnergean: Καταλύτης η γεώτρηση «Αθηνά» για ανάπτυξη στο Ισραήλ

Στο β’ τρίμηνο του έτους αναμένει η Energean τα πρώτα αποτελέσματα από τη γεώτρηση «Αθηνά» (Athena) στο θαλάσσιο block 12 στο Ισραήλ. Στην γνωστοποίηση αυτή προχώρησε η διοίκηση του ομίλου, στο πλαίσιο της αναλυτικής ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το 2021 προς τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

Η ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά» έχει ως στόχο 21 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (συνολικά, 140 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου) και είναι η πρώτη ενός προγράμματος 3+2 γεωτρήσεων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο για φέτος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως σχολίασε σχετικά ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, «η επιτυχία της γεώτρησης θα αποτελέσει καταλύτη για την περαιτέρω ανάπτυξή μας στο Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή, όπου ως βασική προτεραιότητα πλέον αναδεικνύεται η ασφάλεια του εφοδιασμού».

Σημειώνεται ότι, στη διάρκεια του 2021, η παραγωγή διαμορφώθηκε πάνω από τις αρχικές προβλέψεις, στις 41 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως (το 72% σε φυσικό αέριο), ενώ η πρόβλεψη για φέτος αναφέρεται σε παραγωγή μεταξύ 60 και 70 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως. «Το project – ορόσημο για την εταιρεία μας, η ανάπτυξη του κοιτάσματος Karish, πρόκειται να δώσει την πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της χρονιάς. Έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται και από τα θαλάσσια κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο, ενώ και τα άλλα προγράμματα ανάπτυξης κοιτασμάτων στο Ισραήλ, στην Ιταλία και στην Ελλάδα (κοίτασμα Έψιλον στον Κόλπο της Καβάλας) προχωρούν με βάση τον προγραμματισμό μας», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου. Ο κ. Ρήγας επεσήμανε τέλος ότι η εταιρεία παραμένει εστιασμένη στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών άνθρακα και εργάζεται για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών ως το 2050.

Τον Μάιο η αίτηση εξυγίανσης της βιομηχανίας υποδημάτων Boxer

Για τον ερχόμενο Μάιο και συγκεκριμένα για τις 18.5.2022 μετατέθηκε η δικάσιμος στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας που θα κρίνει το αίτημα επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας υποδημάτων Δ. Ι. Φειδάς Α.Ε., πιο γνωστή ως Boxer.

Η αρχική δικάσιμος είχε προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 2 Μαρτίου αλλά αναβλήθηκε. Η ιστορική βιομηχανία έχει τη συναίνεση του 100% των πιστωτών με εμπράγματες εξασφαλίσεις και του 76,06% των υπολοίπων. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία απέφυγε το «λουκέτο» όταν το 2018 εγκρίθηκε από το πτωχευτικό δικαστήριο η συμφωνία που είχε πετύχει τότε με τους πιστωτές της, ωστόσο δεν υλοποιήθηκε.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής υποδημάτων στην Ελλάδα και από τις λίγες που έμειναν, με ιστορία πάνω από 100 χρόνια με παραγωγή 8.500 ζευγών υποδημάτων ημερησίως στο εργοστάσιό της στη ΒΙ.ΠΕ. Αχαρνών. Το 2021 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 4,2 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ το 2020 με το καθαρό αποτέλεσμα να είναι ζημιογόνο κατά 1,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 775 χιλ. ευρώ το 2020.

Παραγωγή Ακριβείας και νέα ψηφιακή πραγματικότητα

Στον ριζικό μετασχηματισμό της παραγωγής που επιφέρουν οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες αναφέρθηκε ο πρύτανης του Alba Graduate Business School, Τhe American College of Greece και Καθηγητής Διεθνών Επιχειρήσεων και Στρατηγικής, Κώστας Αξαρλόγλου, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα που επιφέρει η Παραγωγή Ακριβείας στις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «UK – Greece – Cyprus: Taking trade & investment to the next level», ο κ. Αξαρλόγλου συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Innovative Markets – Innovative Business», κατά την οποία αναφέρθηκε στους τρόπους που η ανάδυση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, όπως το Internet of the Things (IoT), η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η διαχείριση και η ανάλυση δεδομένων, καθώς και η ρομποτική (drones κ.λπ.), μετασχηματίζει την παραγωγή σε διαφορετικά οικονομικά πεδία αναδεικνύοντας την Παραγωγή Ακριβείας (Precision Industry), μία δυναμική τάση η οποία μπορεί να ωφελήσει οργανισμούς και τελικούς χρήστες με πολλαπλούς τρόπους, σε κλάδους όπως η Ιατρική Ακριβείας, τη Γεωργία Ακριβείας και τη Βιομηχανία Ακριβείας.

Ειδικότερα για τη Βιομηχανία, η Παραγωγή Ακριβείας επιτυγχάνεται μέσω καινοτομιών, όπως η εναπόθεση και η κοπή μετάλλων με λέιζερ, η συγκόλληση με υπερήχους και ο γαλβανισμός με θερμική διάχυση.

Αυτές οι νέες κατασκευαστικές δυνατότητες επιτυγχάνουν ακρίβεια, γεωμετρική πολυπλοκότητα και συμβατότητα με προηγμένα υλικά, αυξάνουν την απόδοση της παραγωγής, ενώ μειώνουν τα ποσοστά ελαττωμάτων και τους χρόνους παράδοσης.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, ο κ. Αξαρλόγλου επισήμανε ότι η εφαρμογή τεχνολογιών ακριβείας σε μια σειρά κλάδων αναμορφώνει την παραγωγή με τρόπο που ενθαρρύνει την υπέρβαση θεμελιωδών και μακροχρόνιων προτύπων στη διάθεση προϊόντων και στην παροχή υπηρεσιών. Για παράδειγμα, πλέον υπάρχει η δυνατότητα η μαζική παραγωγή και οι οικονομίες κλίμακας να συνδυαστούν με την εξατομίκευση (customization), συνεισφέροντας ταυτόχρονα τόσο στην αύξηση της ικανοποίησης των πελατών, όσο και στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Αυξάνει τους μισθούς έως και 15%

Η διοίκηση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, συμμεριζόμενη την αναπροσαρμογή του κόστους ζωής, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις ανατιμήσεις βασικών αγαθών, προχώρησε σε αυξήσεις των αμοιβών των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα αυξάνονται κατά 15% οι μισθοί που κυμαίνονται κάτω από 25.000 ευρώ σε ετήσιο κόστος, και κατά 10% εκείνοι που υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ ετησίως.