Στον ριζικό μετασχηματισμό της παραγωγής που επιφέρουν οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες αναφέρθηκε ο πρύτανης του Alba Graduate Business School, Τhe American College of Greece και Καθηγητής Διεθνών Επιχειρήσεων και Στρατηγικής, Κώστας Αξαρλόγλου, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα που επιφέρει η Παραγωγή Ακριβείας στις επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «UK – Greece – Cyprus: Taking trade & investment to the next level», ο κ. Αξαρλόγλου συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Innovative Markets – Innovative Business», κατά την οποία αναφέρθηκε στους τρόπους που η ανάδυση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, όπως το Internet of the Things (IoT), η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η διαχείριση και η ανάλυση δεδομένων, καθώς και η ρομποτική (drones κ.λπ.), μετασχηματίζει την παραγωγή σε διαφορετικά οικονομικά πεδία αναδεικνύοντας την Παραγωγή Ακριβείας (Precision Industry), μία δυναμική τάση η οποία μπορεί να ωφελήσει οργανισμούς και τελικούς χρήστες με πολλαπλούς τρόπους, σε κλάδους όπως η Ιατρική Ακριβείας, τη Γεωργία Ακριβείας και τη Βιομηχανία Ακριβείας.
Ειδικότερα για τη Βιομηχανία, η Παραγωγή Ακριβείας επιτυγχάνεται μέσω καινοτομιών, όπως η εναπόθεση και η κοπή μετάλλων με λέιζερ, η συγκόλληση με υπερήχους και ο γαλβανισμός με θερμική διάχυση.
Αυτές οι νέες κατασκευαστικές δυνατότητες επιτυγχάνουν ακρίβεια, γεωμετρική πολυπλοκότητα και συμβατότητα με προηγμένα υλικά, αυξάνουν την απόδοση της παραγωγής, ενώ μειώνουν τα ποσοστά ελαττωμάτων και τους χρόνους παράδοσης.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, ο κ. Αξαρλόγλου επισήμανε ότι η εφαρμογή τεχνολογιών ακριβείας σε μια σειρά κλάδων αναμορφώνει την παραγωγή με τρόπο που ενθαρρύνει την υπέρβαση θεμελιωδών και μακροχρόνιων προτύπων στη διάθεση προϊόντων και στην παροχή υπηρεσιών. Για παράδειγμα, πλέον υπάρχει η δυνατότητα η μαζική παραγωγή και οι οικονομίες κλίμακας να συνδυαστούν με την εξατομίκευση (customization), συνεισφέροντας ταυτόχρονα τόσο στην αύξηση της ικανοποίησης των πελατών, όσο και στη μείωση του κόστους παραγωγής.