Το αλουμίνιο των €2,1 δισ.: Χαρτογραφώντας τον τρίτο πιο εξαγωγικό κλάδο

Το 5,4% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας αντιπροσώπευαν το 2021 οι εξαγωγές του ελληνικού κλάδου αλουμινίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές, με παραγωγικές μονάδες, ιδιόκτητα δίκτυα διανομών και εμπορική παρουσία σε πάνω από 50 χώρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, κατατάσσεται ως ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με αξία εξαγωγών €2.148 εκατ., παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 33% περίπου σε σχέση με το 2020. Επίσης, είναι ο 2ος κλάδος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, στα €820 εκατ. περίπου (+12% σε σχέση με το 2020).

Οι πωλήσεις πρωτόχυτου αλουμινίου το 2021 σημείωσαν αύξηση κατά 4%, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 50%. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη.

Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης, το 2021 ενισχύθηκαν κατά 18%, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 82% του συνόλου. Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις προϊόντων έλασης, το 2021 ξεπέρασαν την στασιμότητα λόγω πανδημίας και σημείωσαν σημαντική αύξηση 18%. Με τα ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα και τις σύγχρονες γραμμές παραγωγής είναι ο πιο εξωστρεφής υπο-κλάδος, αφού το 88% της παραγωγής εξάγεται.

Στην εγχώρια αγορά, η κύρια χρήση των προϊόντων έλασης είναι η συσκευασία (58%) και ακολουθούν η οικοδομή και οι κατασκευές με 33%. Στις εξαγωγές, η κύρια χρήση είναι και πάλι η συσκευασία με 56%, ενώ ένα 24% περίπου απορροφάται από τη βιομηχανία μεταφορών. Ο κλάδος της διέλασης συνεχίζει εντυπωσιακά την ανάκαμψή του, με τις συνολικές πωλήσεις το 2021 να ενισχύονται κατά 19% σε σχέση με το 2020.

Η εγχώρια αγορά σημείωσε «άλμα» 30%, ενώ οι εξαγωγές που απορρόφησαν το 71% των πωλήσεων αυξήθηκαν και αυτές κατά 15% σε σχέση με το 2020. Το 60% κατευθύνθηκε δε στις απαιτητικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Η κύρια χρήση που απευθύνονται τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή τόσο στην εγχώρια αγορά (84%) όσο και στις εξαγωγές (49%), αξιοποιώντας τα διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου των Ελληνικών εταιρειών.

Κ. Σκρέκας: Προ των πυλών το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για επιχειρήσεις

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στο ενεργειακό πεδίο παρουσίασε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Τον κ. Σκρέκα προλόγισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Μασούτης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΘ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εστίασε στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τις επιχειρήσεις, το οποίο θα προκηρυχθεί σύντομα.

Ακόμη αναφέρθηκε σε πρόγραμμα, το οποίο θα έρθει σύντομα προς υλοποίηση για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε ταράτσες, στέγες κ.α. Ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και βιομηχανίες υπογράμμισε την ύπαρξη του θεσμικού πλαισίου για τη σύναψη διμερών συμβολαίων για την παροχή ενέργειας. Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως από τη διάρκεια του πολέμου εξαρτάται και η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

«Το πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη καλείται να αγοράσει πολύ πιο ακριβά το φυσικό αέριο, σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου και μοιραία χάνει ανταγωνιστικότητα από την ενεργειακή κρίση. Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε και στα προβλήματα που προκαλεί στην οικονομία και στις επιχειρήσεις η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση.

COMBATT: Οι μπαταρίες και η διαχείριση αποβλήτων μπαταριών στη νέα εποχή

Δυναμικό παρών έδωσε η COMBATT στην 4η διεθνή έκθεση «Verde.tec- Τεχνολογίες Περιβάλλοντος» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 18-20 Μαρτίου 2022 στο εκθεσιακό κέντρο MEC στην Παιανία. Το περίπτερο της COMBATT επισκέφθηκαν δεκάδες παράγοντες της αγοράς. Επιχειρηματίες, επαγγελματίες του χώρου των τεχνολογιών περιβάλλοντος, στελέχη του δημοσίου τομέα, των ΟΤΑ καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων. Στο πλαίσιο της έκθεσης, η COMBATT διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση με θέμα «Οι μπαταρίες και η διαχείριση αποβλήτων μπαταριών στη νέα εποχή».

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο κος Διονύσιος Μπουντουβάς, Διευθύνων Σύμβουλος της COMBATT, καλωσορίζοντας και παρουσιάζοντας το μοντέλο λειτουργίας και τους βασικούς άξονες δράσης του ΣΣΕΔ. Εστίασε στο όραμα της COMBATT να είναι πρότυπο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, παρέχοντας άρτιες υπηρεσίες στους συμβαλλόμενους υπόχρεους παραγωγούς και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων, έτσι όπως αυτοί καθορίζονται από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, διαβεβαίωσε ότι η COMBATT παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που οριοθετούν την νέα εποχή στην διαχείριση των μπαταριών και προετοιμάζεται προκειμένου να συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με συνέπεια, ακεραιότητα, διαφάνεια και αμεροληψία.

Ακολούθησε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της κλαδικής μελέτης σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Διαχείρισης των Αποβλήτων Συσσωρευτών Οχημάτων και Βιομηχανίας στην Ελλάδα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τη διεθνή εταιρεία συμβούλων EUNOMIA για λογαριασμό της COMBATT και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν από την κα. Βασιλική Στεργίου senior consultant της EUNOMIA. Η μελέτη καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση και τα προβλήματα της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων μπαταριών στην χώρα, αναλύει τις εμπειρίες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύει τις προτεραιότητες και λαμβάνοντας υπόψη και το καινούργιο κανονιστικό πλαίσιο που προετοιμάζει η Ε.Ε., προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυση των εκκρεμών θεμάτων.

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο προσκεκλημένος στην εκδήλωση κος Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ. Ο κ. Γραφάκος ανακοίνωσε την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ για το σχεδιασμό της νέας εποχής στη διαχείριση των αποβλήτων μπαταριών και αναφέρθηκε στον ουσιαστικό ρόλο και την συμβολή της COMBATT στις ενέργειες που επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία. Τέλος, ο κος Νίκος Χιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ, με τη σειρά του συνεχάρη το σύστημα για τις επιδόσεις του και υπογράμμισε την εποικοδομητική και μακρόχρονη συνεργασία του ΕΟΑΝ με την COMBATT.

Connected Vehicle Conference: Το μέλλον της αυτοκίνησης

Προσαρμοσμένο στις επιταγές της εποχής, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία για 4η φορά το συνέδριο Connected Vehicle Conference “Preparing for the New Normal”, στις 22 Φεβρουαρίου 2022, σε πλήρως ψηφιακή μορφή.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την Ακαδημαϊκή Υποστήριξη του Εργαστήριου Κυκλοφοριακής Τεχνικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Software Centric & Autonomic Networking (SCAN) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς καi με την Επιστημονική Υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Το Connected Vehicle παρακολούθησαν στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της κινητικότητας, αυτοκινητοβιομηχανίας, ακαδημαϊκής κοινότητας και προμηθευτών σχετικών λύσεων εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητικότητας, οι οποίοι μοιράστηκαν στρατηγικές, insights και βέλτιστες πρακτικές, με στόχο μέσω της αλληλεπίδρασης τους να γίνουν καλύτεροι στην υλοποίηση των επιχειρηματικών τους πλάνων και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του έργου τους.

Εφτά keynote speakers, θεσμικοί κι εξαιρετικοί ομιλητές παρουσίασαν επιτυχημένα projects και καινοτόμες ιδέες, μοιράστηκαν την τεχνογνωσία τους και έδωσαν το πλαίσιο, για την κινητικότητα και την αυτοκίνηση του αύριο. Μέσα από τις τρεις ενότητες του συνεδρίου οι σύνεδροι ενημερώθηκαν για τα θέματα αιχμής αναφορικά με την κινητικότητα, τις καινοτομίες που αφορούν τις διασυνδεδεμένες υπηρεσίες αυτοκινήτων καθώς και πώς η τηλεματική και η συνδεσιμότητα προσφέρουν προστιθέμενη αξία στη διαχείριση του στόλου οχημάτων και οικοδόμησαν συνεργασίες και συνέργειες που θα τους οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων τους.

Ο κ. Γιώργος Λειβαδίτης, Επικεφαλής Κλάδου SIXT, Moτοδυναμική ανέφερε όλες τις νέες τάσεις που θα διαμορφωθούν στον κλάδο της αυτοκίνησης.

Η τεχνητή νοημοσύνη, οι αισθητήρες σε οχήματα και υποδομές, τα εξελιγμένα προγράμματα και οι εφαρμογές, το «Internet of Things», η αυτόνομη οδήγηση, οι οver the air ενημερώσεις και οι νέες πλατφόρμες πρόκειται να ξεκλειδώσουν νέες δυνατότητες στον κλάδο.

Το θεσμικό πλαίσιο έθεσε και ο κ. Γιώργος Αγερίδης, Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Και Εξοικονόμησης Ενέργειας που παρουσίασε τους τρόπους επιτάχυνσης της αποδοχής των ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας.

Αναντίρρητα, το μέλλον της μετακίνησης διαμορφώνεται στο παρόν και οι τωρινές εξελίξεις δίνουν μια υπόσχεση για μια νέα εποχή κινητικότητας που στηρίζεται στην επένδυση και στις καινοτόμες ιδέες.

Χρυσός χορηγός του συνεδρίου ήταν η SIXT, ενώ χορηγοί ήταν η ΔΕΠΑ, η instacar, η SAMSUNG, η WATT+VOLT και η Wheels Car Rental System. Τέλος, υποστηρικτής ήταν η Mobito. Επιστημονική υποστήριξη παρείχε ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων ενώ τιμητική υποστήριξη η ομοσπονδία φορτηγών αυτοκινητιστών Ελλάδος καθώς και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ).

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση καθώς και τις παρουσιάσεις των ομιλητών μπορείτε να βρείτε στο www.connected-vehicles.gr.

Έφυγε από την ζωή ο Πρόεδρος της ΕΒΟΛ

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 78 ετών ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ (συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Βόλου) και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, Νικήτας Πρίντζος, έπειτα από σύντομη νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και είχε εισαχθεί κι άλλες φορές για παρακολούθηση στο Νοσοκομείο και για τελευταία φορά εισήχθη στις 15 Μαρτίου, καθώς είχε προσβληθεί και από κορονοϊό. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί, δεν τα κατάφερε και κατέληξε στην κλινική covid.

Σιτηρά & λιπάσματα: Υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις να καταγράψουν τα αποθέματά τους

Νέα τροπολογία υποχρεώνει επιχειρήσεις να καταγράψουν εντός δύο ημερών τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους σε σιτηρά, σπορέλαια και λιπάσματα, με στόχο να αποφευχθούν ελλείψεις, φαινόμενα αισχροκέρδειας ή και εξαγωγές.

Πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο το οποίο έρχεται μετά τις αποφάσεις ορισμένων σούπερ μάρκετ να πωλούν με «δελτίο» το ηλιέλαιο, δίδοντας μόνο συγκεκριμένες ποσότητες, ανά πελάτη, ενόψει του φόβου και της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, προβλέπεται ότι για χρονικό διάστημα τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, που μπορεί να παραταθεί, η υποχρέωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, είναι να υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο ημερών, δήλωση με τα στοιχεία αποθεμάτων που έχουν σε σιτηρά, σπορέλαια και λιπάσματα. Αναλυτικότερα η λίστα των αγαθών που θα καταγραφούν τα αποθέματά τους είναι:

  • πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,
  • λιπάσματα,
  • ζωοτροφές,
  • ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη,
  • καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
  • άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών,
  • ηλίανθο, και
  • φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Μπύρα Νήσος: Η πιστοποίηση Foodoxys και το νέο εργοστάσιο στην Κορινθία

Με το νέο Ευρωπαϊκό Σήμα πιστοποίησης ποιότητας AFQ της FOODOXYS πιστοποιούνται οι Mπύρες ΝΗΣΟΣ. Πρόκειται για ένα νέο πρωτοποριακό σύστημα βαθμολόγησης και κατάταξης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων με βάση την βιοδραστικότητα της σύστασης τους σε σχέση με την ανθρώπινη υγεία.

Στο πλαίσιο σχετικής παρουσίασης, ο Αλέξανδρος Κουρής, Ιδρυτής και Ιδιοκτήτης της ΝΗΣΟΣ, ανακοίνωσε ότι μετά από διάστημα οκτώ μηνών η ζυθοποιία κατόρθωσε να λάβει την άδεια εγκατάστασης για το νέο εργοστάσιο στην Κορινθία, το οποίο θα ήταν ήδη έτοιμο αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρή, η επένδυση έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο, ενώ θα αφορά σε μια πρωτοποριακή παραγωγική μονάδα η οποία θα στραφεί στην «πράσινη» παραγωγή. «Θα είναι ένα ιδιαίτερο ζυθοποιίο για τα δεδομένα της μπύρας. Θα αποτελέσει το πλέον πράσινο και περιβαλλοντικά σωστό ζυθοποιείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουρής προανήγγειλε επίσης σημαντικές συνεργασίες της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων, οι οποίες, όπως είπε, θα ανακοινωθούν σύντομα και έχουν στόχο μια ανάπτυξη ενός παραγωγικού δικτύου με έμφαση στην περιφεριακή διάσταση.

LG Energy Solution: Επεκτείνει έναντι $1,7 δις το εργοστάσιο μπαταριών της στις ΗΠΑ

Η LG Energy Solution αυξάνει την ικανότητα παραγωγής μπαταριών της στην πατρίδα της. Σύμφωνα με ανακοίνωση της 22ας Μαρτίου από την Michigan Economic Development Corporation, η θυγατρική της LG θα επενδύσει 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην επέκταση του εργοστασίου μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων της στο Μίσιγκαν.

Η επέκταση αναμένεται να δημιουργήσει 1.200 νέες θέσεις εργασίας στη μεταποίηση και «πενταπλασιασμό» της παραγωγικής ικανότητας, δήλωσε η MEDC. Σύμφωνα με την εταιρεία, η νέα επέκταση θα ενισχύσει την ικανότητα του εργοστασίου στο να παράγει μπαταρίες με πιο αποδοτικό σχεδιασμό κυψελών.

Οι «μπαταρίες σχεδιασμού μακράς κυψέλης», λέει η LGES, θα βελτιώσουν την εμβέλεια των EV και την αποθήκευση ενέργειας χρησιμοποιώντας ένα απλοποιημένο μοντέλο μπαταρίας.

Θυγατρική στην Ελλάδα ιδρύει ο κολοσσός του γυαλιού Guardian Glass

Θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει σύμφωνα με πληροφορίες του Build η εταιρεία Guardian Glass, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γυαλιού στον κόσμο. Η εν Ελλάδι εταιρεία θα φέρει την επωνυμία «Guardian Glass Greece Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.».

Η Guardian Glass ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1932 στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ ως μία μικρή επιχείρηση κατασκευής παρμπρίζ, όμως από τη δεκαετία του 1970 και μετά άρχισε να αναπτύσσεται, ενώ το 1981 επεκτάθηκε στην Ευρώπη, ανοίγοντας το πρώτο της εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο.

Το 2012 επένδυσε στην εταιρεία ο πολυεθνικός όμιλος Koch, αποκτώντας μερίδιο 44,5%, ενώ το 2017 ολοκλήρωσε την εξαγορά της. Η εταιρεία διαθέτει 26 γραμμές παραγωγής γυαλιού σε όλο τον κόσμο και παράγει 500 χιλιόμετρα γυαλιού καθημερινά, ενώ έχει παρουσία σε 160 χώρες.

Η Mevaco ανέλαβε την παραγωγή μεταλλικών βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων

Στην κατάρτιση σύμβασης με την εταιρεία «KIEFER TEK LTD» προέβη η μεταλλουργική εταιρεία Mevaco, για την κατασκευή – παραγωγή σταθερών μεταλλικών βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων που πρόκειται να ανεγερθεί στο νομό Κοζάνης, ισχύος 225 MWp, συνολικής αξίας 13,2 εκ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με το τεθέν χρονοδιάγραμμα, η παραγωγή και η παράδοση των ως άνω μεταλλικών βάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρήσεως.

Όπως επισημαίνει η Mevaco, η σύναψη της ως άνω συμβάσεως επιβεβαιώνει την πολυσχιδή παραγωγική ικανότητα και την ευελιξία του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας, την αποδεδειγμένη μακρά εμπειρία και υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει, και αποδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αξιοπιστία αυτής στην επιτυχή εκτέλεση σημαντικών έργων στον τομέα των Φ/Β πάρκων, τα οποία διακρίνονται για τις αυστηρές προδιαγραφές, τις υψηλές ποιοτικές απαιτήσεις και τα καινοτόμα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.