Lavipharm: Ενίσχυση πωλήσεων με εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης

Αύξηση πωλήσεων, βελτίωση καθαρής θέσης και μείωση του τραπεζικού δανεισμού παρουσίασε ο Όμιλος Lavipharm κατά το έτος 2021, παρά τις συνεχείς προκλήσεις λόγω της πανδημίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Μετά από 6 συναπτά έτη ανάπτυξης και κερδοφορίας, πατώντας γερά στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, μελετώντας κι εξετάζοντας ευκαιρίες και προκλήσεις, σχεδιάζουμε προσεκτικά και με όραμα την επόμενη μέρα της Lavipharm», δήλωσε σχετικά ο Τηλέμαχος Λαβίδας, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.

Συγκεκριμένα, οι ενοποιημένες πωλήσεις, μετά την αφαίρεση των rebates και clawbacks, ανήλθαν σε €39,7 εκατ. έναντι €37,6 εκατ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 5,5%. Το Μικτό Κέρδος διαμορφώθηκε σε €15,9 εκατ. έναντι 16,2 εκατ. το 2020, μειωμένο κατά 2,1% λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων για rebates και clawbacks. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος, λόγω της λειτουργικής του κερδοφορίας, το 2021 μείωσε περαιτέρω τον τραπεζικό του δανεισμό κατά το ποσό των €2,2 εκατ., συνεχίζοντας την πρακτική που ακολουθεί σταθερά την τελευταία πενταετία. Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη της μητρικής εταιρείας Lavipharm AE, ο Κύκλος Εργασιών διαμορφώθηκε σε €20,2 εκατ. έναντι 20,8 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η στρατηγική της εταιρείας προϋποθέτει την στήριξη και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης της και για το λόγο αυτό, έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 1,9 εκατ., οι οποίες περιλαμβάνουν και νέο μηχανολογικό εξοπλισμό. Ο Όμιλος και η εταιρεία στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων για συμπληρωματικές αγορές, με σκοπό να εξασφαλιστούν σημαντικοί πόροι και να διευρυνθεί το πελατολόγιο των δραστηριοτήτων της.

Επιπλέον, στη διεθνή αναγνώριση του υψηλού «know-how» της Εταιρείας (σε επίπεδο R&D, Παραγωγής και Ποιοτικού Ελέγχου) ως προς την ανάπτυξη διαδερμικών συστημάτων, που δημιουργεί στέρεη βάση για συνεργασίες αναφορικά με την παραγωγή και την κυκλοφορία νέων προϊόντων. Ήδη η εταιρεία προχωράει τις διαδικασίες μεταφοράς τεχνολογίας προκειμένου να είναι σε θέση να παράγει ένα νέο διαδερμικό προϊόν για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Πέτρος Πετρόπουλος: Σε ιστορικά υψηλά ο κύκλος εργασιών το 2021

Σημαντική αύξηση οικονομικών μεγεθών εμφάνισε ο Όμιλος Πέτρος Πετρόπουλος το 2021, με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε €155,7 εκατ. (+32,5%) και τα κέρδη μετά τους φόρους σε €6,8 εκατ. (+103,6%), ενώ αυξήθηκαν σημαντικά τα ταμειακά διαθέσιμα. «Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 απεικονίζουν χαρακτηριστικά την ισχυρή θέση του Ομίλου αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής του.

Δικαιώνουν παράλληλα τις στρατηγικές επενδυτικές επιλογές, οι περισσότερες εκ των οποίων ξεκίνησαν την περίοδο της κρίσης της ελληνικής οικονομίας και αναπτύχθηκαν παρά τις δυσκολίες που επέφερε στην παγκόσμια αγορά η πανδημία. Ο Όμιλος κλείνει φέτος τα 100 του χρόνια εμφανίζοντας τις καλύτερες επιδόσεις ιστορικά. Εισέρχεται δυναμικά στη δεύτερη εκατονταετία έχοντας διευρύνει στρατηγικά το χαρτοφυλάκιό του, με σημαντικές συμμαχίες σε κλάδους όπως είναι αυτός της ηλεκτροκίνησης, που αποτελεί το μέλλον για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Εστιάζουμε παράλληλα τις προσπάθειές μας στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών καινοτομίας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις αλλαγές που μεταμορφώνουν το ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε» δήλωσε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου, κ. Μιχάλης Η. Οικονομάκης, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα. Πιο αναλυτικά, το ΕΒΙTDA του Ομίλου ανήλθε σε €11,8 εκατ. έναντι €6,9 εκατ. το 2020 σημειώνοντας αύξηση 70%. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 104,2% και ανήλθαν σε €9,9 εκατ. έναντι €4,8 εκατ. το 2020.

Η Βιομηχανία έτοιμων μιγμάτων εμπιστεύεται την Vraykos

Η Vraykos ολοκληρώνει ένα ακόμα έργο στον τομέα της Βιομηχανίας Έτοιμων Μιγμάτων για την εταιρεία Vionova SA. Η Vionova ιδρύθηκε το 2001 με σκοπό την εμπορία και διανομή πρώτων υλών για τρόφιμα – ποτά και φάρμακα. Με κύριο αντικείμενο της τις αρωματικές ύλες του οίκου Givaudan, φυσικές χρωστικές ύλες μεγάλων οίκων του εξωτερικού καθώς και συστήματα σταθεροποίησης, τα προϊόντα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλήθος εφαρμογών της βιομηχανίας τροφίμων.

H Vionova, επενδύοντας σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής, ενίσχυσε την παραγωγική της διαδικασία με μία νέα εγκατάσταση από τη Vraykos. Η νέα μονάδα περιλαμβάνει συστήματα παραλαβής, ανάμιξης, δοσομέτρησης, ζύγισης και ενσάκκισης μιγμάτων. Τα συστήματα αυτά ελέγχονται στο σύνολό τους μέσω κατάλληλου συστήματος αυτοματισμού, με οθόνη αφής, που έχει την δυνατότητα να διαχειρίζεται συνταγές.

Άξιο αναφοράς είναι το ότι για τη διαδικασία της ανάμιξης κατασκευάστηκε από τη Vraykos αναμίκτης σκόνεων παλετοφόρου άξονα (paddle shaft), χωρητικότητας 2000 lt, με φινίρισμα τύπου καθρέπτη (mirror) και δυνατότητα πλυσίματος με νερό στο εσωτερικό του μέσω κατάλληλων και καινοτόμων διατάξεων που εφαρμόστηκαν. Το εν λόγω έργο αποτελεί καινοτομία καθώς το σύνολο του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε μελετήθηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά από τη Vraykos στις εγκαταστάσεις της στη Ριτσώνα.

Mermeren: «Άλμα» στις πωλήσεις το 2021, μετέωρο το 2022 λόγω Ουκρανίας

Η MERMEREN KOMBINAT έχει ως κύριες δραστηριότητές της την εξόρυξη, επεξεργασία και διάθεση μαρμάρων και διακοσμητικών λίθων. Το λατομείο, το εργοστάσιο και η διοίκηση της εταιρείας βρίσκονται στο Prilep. Η εταιρεία προσάρμοσε την λειτουργία της στο περιβάλλον τής πανδημίας Covid-19 και το 2021 οι επιπτώσεις της έχουν ως επί το πλείστον ξεπερασθεί. Το αυξημένο κόστος του κόστους καυσίμων κατά τη διάρκεια του έτους, είχε ως αποτέλεσμα αυξημένο κόστος παραγωγής προ αποσβέσεων κατά 4% περίπου, ποσό που απορροφήθηκε πλήρως λόγω των αυξημένων πωλήσεων.

Για το σύνολο της χρήσης του 2021 λοιπόν, ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 36,1% σε σχέση με το 2020, χάρη στην υπέρβαση των δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία Covid-19. Το μεικτό περιθώριο κέρδους ήταν στο 70,5% επί του κύκλου εργασιών, έναντι 60,2% κατά τη χρήση του 2020. Σε συνδυασμό με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών, σε απόλυτους αριθμούς, το μεικτό κέρδος της χρήσης 2021 αυξήθηκε στα €21,3 εκατ., έναντι €13,3 εκατ. κατά το 2020. Η εταιρεία κατέγραψε λειτουργικά κέρδη προ τόκων και φόρων ύψους €16,5 εκατ., έναντι €8,8 εκατ. το 2020. Το αποτέλεσμα προ φόρων, χρηματοοικονομικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων για το 2021, ανήλθε στο ποσό των €18,7 εκατ., έναντι €11,1 εκατ., κατά το 2020. Τα κέρδη μετά από φόρους ήταν €14,8 εκατ. έναντι €8,3 εκατ. κατά το 2020.

Το 2022 αναμένεται να είναι μια περίοδος θετικών λειτουργικών και οικονομικών επιδόσεων, υπό την προϋπόθεση ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία δεν θα γίνει πιο έντονος. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Mermeren δεν έχει καμία απολύτως άμεση έκθεση στις αγορές της Ρωσίας ή της Ουκρανίας. Ωστόσο, ένας παρατεταμένος πόλεμος θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της λόγω πιθανής παγκόσμιας οικονομικής και ενεργειακής κρίσης. Η διοίκηση τής εταιρείας δεν είναι ακόμη σε θέση να ποσοτικοποιήσει με εύλογη βεβαιότητα το ενδεχόμενο αποτέλεσμα μιας κρίσης, όμως εκτιμά ότι μέχρι την ημερομηνία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων, η λειτουργία και χρηματοοικονομική κατάστασή της δεν θα έχει ουσιαστικά μεταβληθεί.

Sabo: Εγκατάσταση Νέας Μονάδας Φίλτρανσης για βιομηχανία χαλκού

Ο τομέας Βαριάς Βιομηχανίας της SABO SA ολοκλήρωσε με επιτυχία τη μελέτη, κατασκευή και εγκατάσταση μίας νέας μονάδας φίλτρανσης αερίων ρύπων σε μηχανή έλασης σωλήνων για μεγάλη βιομηχανία χαλκού, συμβάλλοντας στη σταδιακή μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στον βιομηχανικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, το φίλτρο τοποθετήθηκε με σκοπό την απελευθέρωση των βιομηχανικών αερίων στο εξωτερικό περιβάλλον χωρίς βλαβερά κατάλοιπα και, ταυτόχρονα, την περαιτέρω αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος των χειριστών της μηχανής σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Η σύγχρονη μονάδα φίλτρανσης, πλήρως εναρμονισμένη με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της σύγχρονης βιομηχανίας, εγκαταστάθηκε με επιτυχία από τους εξειδικευμένους μηχανικούς της εταιρείας, χωρίς να παρεμποδιστεί η παραγωγική διαδικασία και τηρουμένων όλων των απαιτούμενων μέτρων ασφάλειας.

Προτάσεις ΣΕΒΕ για στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων

Παρότι θεωρεί ότι τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορούν να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα στην αύξηση κόστους του παραγόμενου προϊόντος, λόγω της δραματικής αύξησης του κόστους ενέργειας και άλλων εξωγενών παραγόντων που επιδρούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητά τους και κατ’ επέκταση στη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι η ορθολογική λειτουργία της αγοράς ενέργειας, η πάταξη της κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας στον κλάδο, καθώς και άμεσες δομικές/θεσμικές παρεμβάσεις όπως ενδεικτικά η απλοποίηση εγκατάστασης net metering και η νομοθετική ενίσχυση του πλαισίου των PPAs με στόχο την επιτάχυνση της διείσδυσής τους στην ελληνική αγορά. Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι άμεσα πρέπει να αποκτηθεί ένα σταθερό μακροχρόνιο πλαίσιο στην ενέργεια για να μειωθούν οι επιπτώσεις στο μικρότερο δυνατό βαθμό. Αυτό απαιτεί τόσο ενίσχυση των δομικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων του προγράμματος ενεργειακής μετάβασης, όσο και μέτρα στήριξης και προώθησης από την πολιτεία της εξοικονόμησης ενέργειας, των ΑΠΕ και της πράσινης ανάπτυξης.

Ενδεικτικές προτάσεις ΣΕΒΕ για τη βελτίωση λειτουργίας εσωτερικής αγοράς:

  1. Άμεση παρακολούθηση και έλεγχος ζητημάτων κερδοσκοπίας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις τιμών με έντονη διακύμανση λόγω των τιμών του φυσικού αερίου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ερωτήματα που δημιουργούνται από το υπάρχον στοκ αερίου αλλά και το μοντέλο προμήθειας (βάσει TTF – επόμενου μήνα και όχι spot) που λογικά επιβραδύνουν τέτοιες ανατιμήσεις απορροφώντας κραδασμούς. Η τιμή λοιπόν του Μαρτίου στο ρεύμα δεν δικαιολογείται βάσει των αγορών ΦΑ στη χώρα, ενώ δεν πρέπει να γίνονται άμεσες συγκρίσεις στο κομμάτι αυτό με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μπορεί να λειτουργούν διαφορετικά (σημειώνουμε ότι το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα από 1/1/2022 μέχρι σήμερα είναι το 3ο πιο ακριβό στην Ευρώπη).
  2. Επειδή η ελληνική αγορά είναι ίσως η μόνη που λειτουργεί χωρίς σταθερά συμβόλαια εδώ και 6 μήνες περίπου, αλλά οι εταιρίες/καταναλωτές απορροφούν οποιαδήποτε αυξομείωση τιμής στο ρεύμα μαζί με την επιβάρυνση διαχείρισης από τον κάθε πάροχο, θα πρέπει να εξεταστεί η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κερδοφορίας των εταιριών αυτών και κυρίως των εταιριών παραγωγών και προμηθευτών ρεύματος. Εφόσον λειτουργούν χωρίς κανένα ουσιαστικά κίνδυνο μετακυλίοντας αυτόματα οποιαδήποτε αύξηση, θα πρέπει το περιθώριο κέρδους σε μία επιχείρηση χωρίς κίνδυνο να είναι ελάχιστο, πόσο μάλλον τη σήμερον ημέρα που πρέπει να λειτουργεί στο σύνολο του επιχειρείν με την ελάχιστη δυνατή κερδοφορία για να μην καταρρεύσει το οικονομικό μας οικοδόμημα από πληθωριστικές πιέσεις πολέμου.

MYTILINEOS: Στις 3 εταιρείες που θα παράγουν «πράσινο» αλουμίνιο από το 2025

Ανάμεσα στις τρεις εταιρείες παγκοσμίως που εκτιμάται ότι από το 2025 και μετά θα παράγουν «Πράσινο» αλουμίνιο (<4t CO2 ανά τόνο παραγωγής) κατατάσσει την MYTILINEOS, η Edison.
Μετά τις ηγέτιδες Norsk Hydro από τη Νορβηγία (€18 δις κεφαλαιοποίηση) και τη Ρωσική Rusal (~€8 δις κεφαλαιοποίηση), η MYTILINEOS θα καταστεί σημείο αναφοράς για την «Πράσινη» μεταλλουργία, καθώς αναμένεται να είναι η τρίτη εταιρεία παγκοσμίως που θα καταφέρει να «πρασινίσει» το σύνολο της παραγωγής αλουμινίου, μπροστά από την Αμερικάνικη Alcoa (€14 δις κεφαλαιοποίηση) και την Αγγλοαυστραλιανή Rio Tinto (€111 δις κεφαλαιοποίηση), οι οποίες επίσης βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο.

H MYTILINEOS, για τον αναλυτή, θεωρείται η εταιρεία που έχει θέσει τον πιο επιθετικό στόχο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχοντας δεσμευτεί για μείωση των συνολικών και ειδικών εκπομπών άνθρακα από τη μεταλλουργία κατά 65% και 75% αντίστοιχα, με ορίζοντα το 2030, τόσο μέσω της χρήσης ΑΠΕ όσο και μέσω της αύξησης παραγωγής ανακυκλωμένου αλουμινίου. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί μέχρι το 2050 να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.

Τα οφέλη από την παραγωγή και πώληση «Πράσινου» αλουμινίου, τα οποία εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την κερδοφορία της MYTILINEOS τα επόμενα χρόνια, περιγράφονται από την EDISON ως εξής:

  1. Ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος της εταιρείας, καθώς η παραγωγή «Πράσινου» αλουμινίου αυτή την στιγμή δεν ξεπερνά το ένα τέταρτο της συνολικής ζήτησης
  2. Υψηλότερες τιμές Αλουμινίου (LME) και Premia
  3. Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της χρήσης χαμηλότερου κόστους ΑΠΕ, καθώς η MYTILINEOS διαχειρίζεται ένα portfolio ΑΠΕ ~7GW, εκ των οποίων τα ~2GW βρίσκονται στην Ελλάδα.

ΕΕ: Προς συμφωνία για την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και υδρογόνου

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας για την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου εν όψει του επόμενου χειμώνα, σύμφωνα με το σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος.

Η εισβολή στην Ουκρανία της Ρωσίας, του πρώτου προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, έχει προκαλέσει εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε ύψη ρεκόρ και αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να διακόψει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου αυτόν τον χρόνο, μία κίνηση που θα απαιτήσει εκτόξευση των εισαγωγών από άλλους προμηθευτές, όπως το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εν όψει το επόμενου χειμώνα, τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργασθούν επειγόντως για από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου», αναφέρουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.

Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι θα βοηθήσουν τις χώρες της Ένωσης να ξεκινήσουν την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου φέτος και αναμένεται να προτείνει αυτήν την εβδομάδα κανόνες σύμφωνα με τους οποίους τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να καλύπτουν το 90% των αποθεμάτων φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα κάθε χρόνο. Τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται στο 26%.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές του για την κάλυψη των αποθεμάτων και αυτό θα γίνει «το συντομότερο δυνατόν».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και θα συζητήσουν με ποιον τρόπο θα βελτιστοποιήσουν την λειτουργία των αγορών ενέργειας.

Θα ζητήσουν από την Κομισιόν να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να παράσχουν αυτήν την προστασία, σύμφωνα με το σχέδιο.

Χήτος: Νέα επένδυση που «αγγίζει» τα 3 εκατ. ευρώ

Στον αναπτυξιακό νόμο και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας υπάχθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου επενδυτικό σχέδιο ύψους 2,99 εκατ. ευρώ της επιχείρησης Χήτος (Ζαγόρι). Αφορά την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής πωμάτων και προ-φιαλιδίων της επιχείρησης που εδράζεται στην ΒΙ.ΠΕ.

Ιωαννίνων, ώστε η εταιρία να καλύψει την αυξημένη ζήτηση των εργοστασίων εμφιάλωσης. Κύριο χαρακτηριστικό του επενδυτικού σχεδίου είναι η αγορά και η εγκατάσταση νέου και σύγχρονου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.

Η εν λόγω κίνηση εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πλάνο της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, ύψους 25 εκατομμυρίων, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το 2020 και θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης διετίας. Το πλάνο, εκτός των άλλων περιλαμβάνει τη λειτουργία νέων γραμμών παραγωγής, στις υφιστάμενες αλλά και στις καινούργιες εγκαταστάσεις, αλλά και τη δημιουργία νέων σημείων logistics πανελλαδικά.

Βιώσιμη Ανάπτυξη: Επενδύσεις άνω του €1 τρισ. στην δεκαετία

Το νέο επιχειρηματικό και χρηματοδοτικό περιβάλλον, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την υπεύθυνη τραπεζική μέσα από τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και κυρίως την κατάρτιση ενός Ευρωπαϊκού Προτύπου Απολογισμού Βιωσιμότητας, αποτέλεσαν το θέμα της διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσαν την ο ΣΕΔ και το Δίκτυο CSR HELLAS, υπό την αιγίδα του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης, είναι ότι τα κριτήρια ESG τα οποία καλούνται να ενσωματώσουν οι επιχειρήσεις αποτελούν όχι μόνο βασική προϋπόθεση προκειμένου να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό σχέδιο «Βιώσιμη Ανάπτυξη», που προβλέπει επενδύσεις άνω του 1 τρισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, αλλά και προτεραιότητα των συμμετόχων, ιδιαίτερα των πελατών/καταναλωτών, των επενδυτών αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα.

Επιπλέον, η επένδυση στο πως παράγει μια επιχείρηση αξία σε βάθος χρόνου και στο πώς αντιμετωπίζει το μέλλον της απαιτεί μακροχρόνιο ορίζοντα και δημιουργία της απαιτούμενης κουλτούρας. Ωστόσο, το οικοσύστημα θα πρέπει να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις -ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες- που θα αναλάβουν το κόστος της μετάβασης, μέσα πχ από χαμηλότερα επιτόκια και ανετότερη πρόσβαση σε κεφάλαια.