Mantis: Φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο για τη Μαλαματίνα»

Την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων, οι οποίες θα διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο της Μαλαματίνας με 100% ελληνικά προϊόντα, περιλαμβάνει το σχέδιο του Ομίλου Mantis, στα χέρια του οποίου πέρασε και επισήμως η οινοποιία. Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, που αποτελεί διαχρονικό χαρακτηριστικό της εταιρείας, θα διασφαλιστεί περαιτέρω με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και προηγμένων συστημάτων ελέγχου σε όλα τα οινοποιεία της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Οι GD4S παρουσιάζουν τον πρώτο Χάρτη Βιωσιμότητας

Οι GD4S, ο οργανισμός που αποτελείται από τους κορυφαίους Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου σε επτά Ευρωπαϊκές χώρες, παρουσίασαν τον Χάρτη Βιωσιμότητας του Οργανισμού με τίτλο «Η απανθρακοποίηση των δικτύων αερίου ως καταλυτικός παράγοντας για την επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης κοινωνίας». Σκιαγραφεί τη συλλογική προσέγγιση και τις δεσμεύσεις των μελών του Οργανισμού βάσει των τριών πυλώνων βιωσιμότητας, Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση, με γνώμονα τον Ευρωπαϊκό στόχο για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050. Στην παρουσίαση ήταν παρών και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδας Μπακούρας.

Η πανδημία συρρίκνωσε την αγορά των Third Party Logistics

Καταλυτικά επέδρασε η πανδημία Covid-19 που ξέσπασε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020, στην εξέλιξη του κλάδου Third Party Logistics (3PL), όπως προκύπτει από μελέτη που εκπόνησε η ICAP CRIF ΑΕ. Σύμφωνα με την Σταματίνα Παντελαίου, διευθύντρια οικονομικών κλαδικών μελετών της ICAP CRIF, τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς της νόσου (αναστολή της λειτουργίας της πλειονότητας των εμπορικών καταστημάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα κ.ά.) συρρίκνωσαν τις δραστηριότητες πολλών επιχειρήσεων – πελατών του κλάδου με άμεσο αντίκτυπο στα έσοδά τους.

Η ανοδική πορεία της εγχώριας αγοράς υπηρεσιών Logistics ανακόπηκε το 2020, παρουσιάζοντας πτώση 5,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, υπήρξαν επιχειρήσεις που παρουσίασαν αύξηση των πωλήσεών τους εντός του 2020 (supermarkets κ.α.) γεγονός που μετρίασε τις συνολικές απώλειες του κλάδου. Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις εταιρειών του κλάδου, το 2021 η αγορά των υπηρεσιών 3PL εκτιμάται πως επέστρεψε σε τροχιά ανάπτυξης. Ο κλάδος των 3PL εκτιμάται πως διευρύνθηκε κατά 3,8% το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Cenergy Holdings: Διερευνά συνεργασίες σε υπεράκτια αιολικά

Ισχυρή λειτουργική κερδοφορία και σταθερές ελεύθερες ταμειακές ροές με ρεκόρ ανεκτέλεστων παραγγελιών χαρακτήρισαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Cenergy Holdings το 2021. Τα έσοδα ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία του Ομίλου (16% αύξηση σε ετήσια βάση). Ο κλάδος των καλωδίων οδήγησε την κερδοφορία του Ομίλου, ενώ η Σωληνουργεία Κορίνθου κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικές παραγγελίες κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

«Η υψηλή προστιθέμενη αξία στις λύσεις που προτείνουμε και η βελτιωμένη αποδοτικότητα της παραγωγής μας, βοήθησαν ώστε να απορροφήσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της πρόσφατης απόφασης του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για δασμούς στους σωλήνες χάλυβα», σημειώνει η Διοίκηση, συμπληρώνοντας ότι, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της, η εταιρεία διερευνά πιθανές συνεργασίες, ιδίως στην αγορά της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που παρουσιάζει πολύ μεγάλες δυνατότητες.

UST: Κατασκευάζει νέο εργοστάσιο γαντιών νιτριλίου $350 εκατ. στις ΗΠΑ

Μια κατασκευάστρια εταιρεία ιατρικών προϊόντων που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας COVID-19, θα κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο για να βοηθήσει στην κατασκευή προστατευτικών γαντιών ιατρικής χρήσεως. Η United Safety Technology, Inc. ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο για τη παραγωγή γαντιών νιτριλίου, κόστους 350 εκατομμυρίων δολαρίων, στο Tradepoint Atlantic κοντά στη Βαλτιμόρη στο Μέριλαντ.

Σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας, το εργοστάσιο αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας έως το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι η εταιρεία θα μεταφέρει τις παραγωγικές της δραστηριότητες στο εργοστάσιο της Ανατολικής Ακτής. Σύμφωνα με την Baltimore Sun, το εργοστάσιο γαντιών θα μεταφερθεί σε μια αποθήκη 735.000 τετραγωνικών ποδιών που ανήκε στο παρελθόν στην Bethlehem Steel και η UST λέει ότι η εγκατάσταση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Nestlé: Επιλέγει το EcoStruxure Asset Advisor της Schneider Electric

Η Schneider Electric εγκατέστησε το βραβευμένο της λογισμικό EcoStruxure Asset Advisor στο εργοστασιακό συγκρότημα Toluca της Nescafé, στην Πόλη του Μεξικού. Το εργοστάσιο Nestlé Nescafé στην Τολούκα του Μεξικού, είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της Nescafé και παίζει καταλυτικό ρόλο στις επιδόσεις της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2013, η εταιρεία επέκτεινε τις παραγωγικές δυνατότητες του εργοστασίου κατά 40%, επενδύοντας περίπου 125 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τη συγκεκριμένη εγκατάσταση το μεγαλύτερο εργοστάσιο στιγμιαίου καφέ στον κόσμο. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή πάνω από ενός εκατομμυρίου συσκευασιών καφέ καθημερινά, επομένως είναι κρίσιμο να αποφευχθεί η όποια διακοπή λειτουργίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καθώς η απρόσκοπτη λειτουργία είναι πολύ σημαντική για τη μονάδα παραγωγής, η EcoStruxure επέτρεψε στη Nestlé να προχωρήσει σε προληπτική συντήρηση, επιτρέποντας στις ομάδες να αποφύγουν προβλήματα που θα μπορούσαν να κοστίσουν έως και 52.000 δολάρια την ώρα. Η ενσωμάτωση του Asset Advisor έδωσε στη Nestlé καλύτερη εικόνα για την κατάσταση του ηλεκτρικού εξοπλισμού της εγκατάστασης σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας στους μηχανικούς να τον παρακολουθούν εξ αποστάσεως. Βασιζόμενοι στην ανάλυση δεδομένων για να κατευθύνουν τη συχνότητα των εργασιών συντήρησης, οι ομάδες ηλεκτρολόγων μηχανικών της Nestlé μπορούν τώρα να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στην αντιμετώπιση προβλημάτων και να επικεντρώνονται στη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης του εργοστασίου.

TAP: Μεταφέρει τα πρώτα 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη

O Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline AG) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συνολικά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου έχουν πλέον εισέλθει στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του σημείου διασύνδεσης στους Κήπους Έβρου, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου ο TAP συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP).

Σημειώνεται ότι από αυτά τα 10 bcm φυσικού αερίου περίπου τα 8,5 bcm έχουν παραδοθεί στην Ιταλία. Ο TAP μπορεί να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του, επεκτείνοντάς την σταδιακά έως και τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως (bcm/a) εντός διαστήματος 45-65 μηνών, εφόσον ληφθούν σχετικά αιτήματα κατά τη δεσμευτική φάση ενός market test και αξιολογηθεί συνολικά η οικονομική βιωσιμότητα των αιτημάτων.

Η έναρξη της επόμενης δεσμευτικής φάσης του market test έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2023. Ωστόσο, ο TAP μπορεί να επιταχύνει αυτό το χρονοδιάγραμμα και να ξεκινήσει τη δεσμευτική φάση του market test το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την τρέχουσα περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης θα υπάρξει ενδιαφέρον για πρώιμη έναρξη της δεσμευτικής φάσης, σημειώνει η Marija Savova, Εμπορική Διευθύντρια του TAP.

«Ποδαρικό» με αύξηση 33,9% για τις ελληνικές εξαγωγές τον Ιανουάριο του 2022

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του ΚΕΕΜ, επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Ιανουάριο του 2022, σημείωσαν αύξηση κατά 33,9% και διαμορφώθηκαν στα 3,37 δισ. ευρώ από 2,52 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Ανοδικά κινήθηκαν όμως και οι εισαγωγές τον Ιανουάριο του 2022 καθώς διευρύνθηκαν κατά 57,9% και ανήλθαν σε 6,32 δισ. ευρώ, έναντι 4 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2021. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα σχεδόν διπλασιάστηκε τον Ιανουάριο του 2022 και άγγιξε τα 2,94 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «με το δεξί ξεκίνησε η νέα χρονιά για τις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο 33,9% τον πρώτο μήνα του 2022. Πρόκειται για μια ενθαρρυντική εξέλιξη, η οποία δεδομένων των συνθηκών επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Και αυτό γιατί φαίνεται πως οι Έλληνες Εξαγωγείς συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την προσπάθεια να διεισδύσουν περισσότερο στις διεθνείς αγορές κόντρα στις δυσκολίες που προκύπτουν από την ενεργειακή κρίση και τις «αρρυθμίες» στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μια προσπάθεια που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω του Πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος δημιουργεί νέα δεδομένα και οξύνει τα προβλήματα. Ο εξαγωγικός κόσμος παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγωνία τις τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία, προκειμένου να καθορίσει την στάση του.
Στον αντίποδα, μελανό σημείο και μόνιμη πηγή έντονου προβληματισμού παραμένει το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο διογκώθηκε υπέρογκα κατά 98,7% τον πρώτο μήνα της καινούριας χρονιάς, χτυπώντας «καμπανάκι» για τη συνέχεια και την τροπή που μπορεί να πάρει».

Akuo και Σπυρόπουλος ιδρύουν την GEARS A.E.

Η διεθνής εταιρεία ΑΠΕ Akuo, προχώρησε από κοινού με την εταιρεία Σπυρόπουλος Α.Ε., στην ίδρυση της GEARS Α.Ε. (Green Energy Aggregator Services), ενός νέου Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση, η συμμετοχή των ΑΠΕ στις αγορές ενέργειας μέσω Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης, κρίνεται πιο σημαντική από ποτέ, δεδομένου ότι η διείσδυσή τους στο ενεργειακό μείγμα, αυξάνεται δραστικά ως αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Green Deal. Επιπλέον, οι ΑΠΕ θεωρούνται ως η μακροπρόθεσμη «λύση» για το υψηλό ενεργειακό κόστος και την ενεργειακή ασφάλεια, που εκδηλώνεται σήμερα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Vraykos: Διευρύνει το φάσμα εργασιών της στην Puratos Group

Η Vraykos διευρύνει το φάσμα εργασιών της με τη διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία Puratos Group, η οποία εξειδικεύεται στα μίγματα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας.
Κατόπιν επιτυχημένης ολοκλήρωσης ενός τριετούς προγράμματος αναβάθμισης των γραμμών παραγωγής στην Puratos Hellas και συμμετοχή στην βελτίωση της γραμμής παραγωγής της Puratos Romania, η Vraykos είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει μια νέα συνεργασία με την Puratos Bulgaria. Το project αφορά μια νέα γραμμή παραγωγής του τμήματος αρτοποιίας του εργοστασίου με συστήματα παραλαβής, κοσκινίσματος, ανάμιξης, ζύγισης και ενσάκκισης, όπως επίσης και του συστήματος αυτοματισμού της εγκατάστασης.