ΒΙΟΣΑΛ: Επέκταση δυναμικότητας μονάδας παραγωγής ειδών διατροφής

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τροποποιείται η απόφαση, για την υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016 επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΒΙΟΣΑΛ Ε.Π.Ε.». Η επένδυση αφορά στην επέκταση δυναμικότητας μονάδας παραγωγής ορεκτικών σαλατών και παρομοίων ειδών διατροφής, στο 5ο χλμ. Τρικάλων-Πύλης. Η συνολική ενισχυόμενη δαπάνη ανέρχεται σε ύψος 604.196 ευρώ, το ποσοστό της φορολογικής απαλλαγής ανέρχεται σε 55% επί του κόστους της επένδυσης δηλαδή ποσό φορολογικής απαλλαγής 332.307,80 ευρώ.

Η ΒΙΟΣΑΛ άρχισε να δραστηριοποιείται στο χώρο της τυποποιημένης σαλάτας το 1985, κάνοντας το τραπέζι καθημερινά σε χιλιάδες καταναλωτές. Σε μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα 2.500 τ.μ., με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τηρώντας απολύτως τις προδιαγραφές υψηλής ποιότητας Διαχείρισης και Ασφάλειας Τροφίμων (Πιστοποίηση ISO 22000), παράγει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων τα οποία διανέμει, με ιδιόκτητα αυτοκίνητα αλλά και μέσω αντιπροσώπων, σε σημεία πώλησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων δημιούργησε την ανάγκη μεταφοράς της βιοτεχνίας σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις με νέο εξοπλισμό προκειμένου να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες του εγχώριου και διεθνούς ανταγωνισμού. Το εργατικό δυναμικό της βιοτεχνίας είναι είκοσι ένα (21) άτομα. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στο ποσό των 4.033.509,06 ευρώ και είναι μειωμένος κατά 5,47% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Το κόστος πωλήσεων ανήλθε σε ευρώ 2.731.642,14 ευρώ μειωμένο κατά 16,51% περίπου, τα έξοδα Διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης ανήλθαν στο ποσό των ευρώ 110.224,50 και είναι μειωμένα κατά 22,27% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Μετά και την αφαίρεση των χρηματοοικονομικών και των εκτάκτων αποτελεσμάτων τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των ευρώ 971.415,89 (κέρδος) και είναι αυξημένα κατά 35,23%.

Έρχεται «γιγαντιαίο» ΕΣΠΑ για Net metering

Σύσκεψη με τους θεσμικούς φορείς της βιομηχανίας για την αντιμετώπιση της κρίσης ενέργειας τόσο σε άμεσο όσο και σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, υπό τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Ενέργειας & Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Σκρέκα και Επικρατείας – αρμόδιου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκη Σκέρτσου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Ήταν μία πρώτη συνάντηση κατά την οποία καταλήξαμε, πιστεύω, σε κοινά συμπεράσματα. Εγκαινιάζουμε μία όσο γίνεται πιο στενή συνεργασία για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες και να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στην κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επισήμανε ότι: «Το θέμα είναι εξαιρετικά οξύ, και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Νομίζω ότι πρέπει να συστρατευθούμε όλοι, Κυβέρνηση και επιχειρήσεις, μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, για να μπορέσουμε και να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας στην κρίσιμη και ακραία φάση που περνάμε αυτή τη στιγμή αλλά και για να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε καλύτερες συνθήκες στην αγορά ενέργειας που πρέπει να δημιουργήσουμε τα επόμενα χρόνια».

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του που προηγήθηκαν της συνάντησης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πάντως ότι βρίσκεται προ των πυλών «γιγαντιαίο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της διείσδυσης του Net Metering σε παραγωγικές μονάδες».

Ολοκλήρωση της επένδυσης της ATALANTA PLAST

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας πιστοποιήθηκε η ολοκλήρωση και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της εταιρείας ATALANTA PLAST A.E.B.E., που είχε υπαχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου.

Η επένδυση αφορούσε την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας μονάδας επεξεργασίας ανακυκλωμένου πολυαιθυλενίου στη θέση «Μπρεσεράτι Σχηματαρίου», Δ.Ε. Σχηματαρίου, Π.Ε. Βοιωτίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με τους εξής όρους:

Α) Το συνολικό οριστικοποιούμενο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των €218.978,10.
Β) Η συνολική επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των €68.978,10, που αποτελεί ποσοστό 31,50% επί του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης.
Γ) Το ύψος του μεσομακροπρόθεσμου δανεισμού ανέρχεται στο ποσό των €150.000 που αποτελεί ποσοστό 68,50% επί του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης.
Δ) Πιστοποιείται ότι οι νέες μόνιμες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από την υλοποίηση της επένδυσης είναι 3,60 Ε.Μ.Ε. και το σύνολο των θέσεων εργασίας στο φορέα είναι 13,07 Ε.Μ.Ε.
ΣΤ) Επίσης εγκρίθηκε η καταβολή της επιχορήγησης, ποσού €15.612,41. Το ανωτέρω ποσό προκύπτει μετά την αφαιρεση από την συνολική επιχορήγηση ποσού €68.978,10, της 1ης δόσης ποσού €53.365,69, που έχει ήδη καταβληθεί στην επιχείρηση.

Foodlink: Συζητήσεις με εταιρείες της οικογένειας Δελατόλα

Σε διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με εταιρείες της οικογένειας Δελατόλα βρίσκεται η Foodlink. Σκοπός των συζητήσεων είναι η συνένωση των Εταιρειών και η ανταλλαγή μετοχών με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου oμίλου logistics ελληνικών συμφερόντων, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της εταιρείας:
Η Εταιρεία «ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΩΝ», επιθυμεί να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, ότι βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με τις εταιρείες «ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 3PL ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α.Ε.», «ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» και «EASY TRAΝSPORT I.K.E.», συμφερόντων της Οικογένειας Δελατόλα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο των Logistics.

Σκοπός των συζητήσεων είναι η συνένωση των Εταιρειών και η ανταλλαγή μετοχών με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου Ομίλου Logistics Ελληνικών συμφερόντων.

CORINTH PIPEWORKSX: Νέος HR Manager ο Γ. Μαγκλάρας

Καθήκοντα HR Manager στην Corinth Pipeworks ανέλαβε από τον τρέχοντα μήνα ο Γιώργος Μαγκλάρας, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν Head of HR στην Eviop-Tempo.

O Γ. Μαγκλάρας είναι πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Essex και κάτοχος MSc in Shipping, Trade & Finance από το Cass University.

Στην επαγγελματική του πορεία, μεταξύ άλλων έχει εργαστεί ως HR Business Partner του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της Mytilineos, ΗR Manager στο εργοστάσιο της Schneider Electric στα Οινόφυτα και Payroll Coordinator στην Coca-Cola 3E.

Παπουτσάνης: Υψηλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς για το 2021

Ισχυρή ανάπτυξη και για το 2021 καταγράφει η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο σε αποτελέσματα και αύξηση πωλήσεων σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών σημειώνει σημαντική αύξηση και ανέρχεται σε 54,8 εκατ. ευρώ έναντι 40,8 εκατ. ευρώ το 2020, που αποδίδεται στις υψηλές επιδόσεις που πέτυχε η εταιρεία σε όλες τις κατηγορίες που δραστηριοποιείται.

Επιπλέον, η εταιρεία συνεχίζει να παρουσιάζει βελτιωμένη κερδοφορία. Χαρακτηριστικό είναι, ότι τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 4,9 εκατ. ευρώ έναντι 3,9 εκατ. ευρώ το 2020. Το 21% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 13% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 49% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 17% από βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών.

Ο Μενέλαος Τασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, σχολίασε: «Η Παπουτσάνης διατήρησε την αναπτυξιακή της πορεία κατά τη διάρκεια του 2021 παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Για το 2022, αναμένουμε περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας και ενίσχυση της τουριστικής κίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, οι συνέπειες από τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθούν.

Η Παπουτσάνης θα συνεχίσει να επενδύει στην καινοτομία, την αειφορία και την ποιότητα, να διευρύνει τις προϊοντικές της προτάσεις και να ενισχύει τις διεθνείς συνεργασίες της, με στόχο να διατηρήσει έναν ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης ανάλογο με αυτόν της τελευταίας πενταετίας και να διαγράψει μια ισχυρή πορεία και το 2022».

«Σοκ» στο κόστος παραγωγής για τσιμέντο, αλουμίνιο, χάλυβα & διύληση

Στο πλαίσιο της μελέτης του ΙΟΒΕ με τίτλο: «Επιπτώσεις της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το Κλίμα στην ελληνική βιομηχανία και οικονομία», παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις αναφορικά με το μέγεθος της διαταραχής (shock) στο κόστος παραγωγής, από τις αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας από τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα, σε σημαντικούς βιομηχανικούς κλάδους στην Ελλάδα.

Για τις υψηλότερες τιμές δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που ήδη επικρατούν στις δημοπρασίες δικαιωμάτων, και συγκριτικά με το σενάριο αναφοράς, το πρόσθετο κόστος της βιομηχανίας παραγωγής τσιμέντου για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 φτάνει τα 520 εκατ. ευρώ το 2035 ή το 308% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) του κλάδου. Η διατήρηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών θα περιόριζε το κόστος στα 281 εκατ. ευρώ (167% της ΑΠΑ).

Το πρόσθετο κόστος της βιομηχανίας παραγωγής αλουμινίου για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 φτάνει τα 137 εκατ. ευρώ το 2035 ή το 15,4% της ΑΠΑ της βιομηχανίας παραγωγής αλουμινίου από 4,3% το 2021. Η διατήρηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών θα περιόριζε το κόστος στα 104 εκατ. ευρώ (11,7% της ΑΠΑ του κλάδου).

Στη βιομηχανία παραγωγής σιδήρου και χάλυβα, το πρόσθετο κόστος για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 φτάνει τα 14,2 εκατ. ευρώ το 2035 ή το 25,2% της ΑΠΑ του κλάδου από 4,2% το 2021. Η διατήρηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών θα περιόριζε το κόστος στα 9,4 εκατ. ευρώ (16,7% της ΑΠΑ του κλάδου).

Τέλος, το πρόσθετο κόστος της βιομηχανίας διύλισης πετρελαίου για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 φτάνει τα 334 εκατ. ευρώ το 2035 ή το 39,3% της ΑΠΑ του κλάδου από 4,2% το 2021. Η ένταξη στον ΜΣΠΑ μετά το 2030 θα αύξανε το κόστος για τη βιομηχανία διύλισης πετρελαίου στα 525 εκατ. ευρώ το 2035 (61,6% της ΑΠΑ του κλάδου).

SABO: Νέο έργο για λογαριασμό φαρμακευτικής βιομηχανίας

Το έργο περιλαμβάνει την παροχή πλήρως αυτοματοποιημένων λύσεων για την εκτύπωση, την επισήμανση και τον έλεγχο των έντυπων δεδομένων, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω ο εξοπλισμός μιας μεγάλης φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, αυτές οι λύσεις αυτοματισμού περιλαμβάνουν την εγκατάσταση μονάδων εκτύπωσης και εφαρμογής ετικετών σε μια σειρά μεταβλητών κωδικών προϊόντων, με ενσωματωμένα συστήματα σάρωσης και οπτικού ελέγχου, μέσω υπερσύγχρονων καμερών OCR/OCV και συσκευών ανάγνωσης γραμμωτού κώδικα. Το έργο βρίσκεται στο σημείο ολοκλήρωσης αφού μόλις πραγματοποιήθηκε και οριστικοποιήθηκε η δοκιμή FAT στο εργοστάσιο του Ιταλού κατασκευαστή, ARCA, τον οποίο και αντιπροσωπεύει η εταιρεία στην Ελλάδα.

Ο κατάλληλος έλεγχος FAT πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, παρουσία του συνεργάτη της. Η επιτόπια δοκιμή FAT αποτελεί βασικό πυλώνα της παραγωγικής γραμμής της Sabo, ενώ επιτρέπει την διασφάλιση ότι ο παραδοτέος εξοπλισμός ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των πελατών και ότι τυχόν προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν από την παράδοση και την εγκατάστασή του.

GM – POSCO Chemicals: Νέο εργοστάσιο ανταλλακτικών μπαταριών στο Κεμπέκ

Η General Motors θα κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο στο Κεμπέκ του Καναδά, ως μέρος μιας κοινοπραξίας με μια νοτιοκορεατική κατασκευαστική εταιρεία χημικών, που θα αποτελέσει το κλειδί για τη μελλοντική κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων στο Μίσιγκαν.

Η GM και η POSCO Chemical δήλωσαν ότι συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις του Καναδά και του Κεμπέκ για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Bécancour του Κεμπέκ, το οποίο βρίσκεται περίπου στο μέσο της διαδρομής μεταξύ του Μόντρεαλ και της πόλης του Κεμπέκ.

Η κατασκευή του νέου εργοστασίου, που θα ξεκινήσει άμεσα, θα κοστίσει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια. Θα δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας μόλις λειτουργήσει το 2024, είπε η GM και θα τροφοδοτήσει με κρίσιμα υλικά μπαταριών πολλά εργοστάσια στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός που θα κατασκευαστεί στο Lansing.

“Η GM και οι συνεργάτες μας προμηθευτές δημιουργομε ένα νέο, πιο ασφαλές και πιο βιώσιμο οικοσύστημα για τα EV”, δήλωσε ο Doug Parks, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της GM για την Παγκόσμια Ανάπτυξη Προϊόντω και Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Holcim: Αναστέλλει τις επενδύσεις της στη Ρωσία

Η Holcim, η μεγαλύτερη εταιρεία τσιμέντου παγκοσμίως, έχει αναστείλει τις επενδύσεις της στη Ρωσία, ενώ παράλληλα διατηρεί τις δραστηριότητές της στη χώρα, ανακοίνωσε η βιομηχανία, ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. «Έχουμε αποφασίσει να αναστείλουμε τις περαιτέρω κεφαλαιακές επενδύσεις στη Ρωσία και δεν θα επωφεληθούμε από την παρουσία μας στην αγορά», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Οι δραστηριότητες στη Ρωσία είναι τοπικές, με περισσότερους από 1.000 συναδέλφους που λειτουργούν σε πλήρη συμμόρφωση με όλους τους κανονισμούς. Θα συνεχίσουν να προμηθεύουν τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους με τα απαραίτητα οικοδομικά υλικά», πρόσθεσε. Η ελβετική εταιρεία τόνισε τον προηγούμενο μήνα ότι ανέμενε «πολύ περιορισμένο», άμεσο αντίκτυπο από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Δεν έχει δραστηριότητες στην Ουκρανία και οι δραστηριότητες στη Ρωσία αποφέρουν λιγότερο από το 1% των πωλήσεών της. Να σημειωθεί ότι η Holcim δραστηριοποιείται στην παραγωγή τσιμέντου, σκυροδέματος και αδρανών που χρησιμοποιούνται σε οικοδομικά έργα, από οικονομικά προσιτή στέγαση και μικρά τοπικού χαρακτήρα έργα, μέχρι τα μεγαλύτερα και πλέον τεχνικά και αρχιτεκτονικά σύνθετα έργα υποδομών.