Νέα επένδυση από το ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΤΑΧΑ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τροποποιείται η απόφαση, για την υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016 επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΑΦΟΙ ΑΘ. ΤΑΧΑ ΟΕ» για την ενίσχυση επενδυτικού σχεδίου της.

Η επένδυση αφορά στην επέκταση μονάδας παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, στο Ελευθέριο Λαρίσης του Δήμου Πλατύκαμπου ως προς το φυσικό αντικείμενο καθώς και τη συνολική ενισχυόμενη δαπάνη και τις δαπάνες ανά κατηγορία, του επενδυτικού σχεδίου. Η συνολική ενισχυόμενη δαπάνη ανέρχεται σε ύψος 2.820.000 ευρώ. Το ποσοστό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 38,5% επί του κόστους της επιχορηγούμενης επένδυσης δηλαδή ποσό επιχορήγησης 1.085.700 ευρώ.

Το 2001, οι Νίκος και Ζήσης Τάχας ως δεύτερη γενιά τυροκόμων, συνεχίζοντας την παράδοση 40 χρόνων δημιούργησαν, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής την εταιρεία «Αγρόκτημα Τάχα», στο Ελευθέριο Λάρισας συνδυάζοντας την τεχνολογία με την παράδοση. Η επιχείρηση εφαρμόζει ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας τροφίμων και παράγει προϊόντα αρίστης ποιότητας.
Παρασκευάζεται όλη η σειρά των μαλακών τυριών, Φέτα, Κατσικίσιο τυρί, Αιγοπρόβειο Ελαφρύ 12%, Λευκό Τυρί, Λευκό (έδεσμα ), όπως επίσης Ανθότυρο, Βούτυρο, Μυζήθρα και πολλά άλλα.

Σκοπός της εταιρείας είναι:
α) η παραγωγή και εμπορία γαλακτομικών προιόντων,
β) η παραγωγή και εμπορία λοιπών παρασκευασμάτων τροφίμων,
γ) το εμπόριο αγροτικών προιόντων,
δ) το εμπόριο, αντιπροσωπείες τυροκομικών προιόντων,
ε) η εκτροφή αιγοπροβάτων,
στ) η εκμετάλλευση και διαχείριση ακινήτων.

Προς επίτευξη του εταιρικού σκοπού η εταιρεία μπορεί να ιδρύει εταιρείες με φυσικά πρόσωπα ή άλλες εταιρείες κάθε τύπου, να συμμετέχει και συνεργάζεται με άλλες εταιρείες κάθε τύπου καθώς επίσης να συμμετέχει και συνεργάζεται με άλλες εταιρείες υφιστάμενες ή συσταθησόμενες και επιδιώκουσες τον ίδιο ή παρεμφερή σκοπό.

Ο Β. Γούναρης ξανά στο πηδάλιο του ΣΒΠΕ

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, μετά από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΠΕ, τοποθετώντας εκ νέου τον Βασίλειο Γούναρη στη θέση του προέδρου.

Η σύνθεση του Δ.Σ. για την επόμενη τριετία έχει ως εξής:

 • Πρόεδρος: Βασίλειος Γούναρης (BASF Hellas Α.Β.Ε.Ε.)
 • Αντιπρόεδρος: Χαρίλαος Πανόπουλος (ΑΦΟΙ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΙ Α.Β.Ε.Ε. ΠΑΝΧΑΡΤ)
 • Γενικός Γραμματέας: Κωνσταντίνος Κουτρούμπας (ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.)
 • Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: Άγγελος Τσερέπας (LARIPLAST S.A.)
 • Ταμίας: Νικόλαος Οικονομίδης (ΒΕΝ. Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ΠΕΙΡΑΪΚΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ)
 • Αναπληρωτής Ταμίας: Δημήτριος Κωτσόπουλος (Σ.& Δ. ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε. ΜP EXTRUDERS)
 • Μέλος: Παναγιώτης Γεροντόπουλος (ORBIT POLYMERS S.A.)

Ο κ. Βασίλειος Γούναρης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανεκλογή του στην προεδρία του Συνδέσμου και ανέφερε τα εξής: «Τα επόμενα χρόνια θα χρειασθεί να διαχειριστούμε σημαντικές και επείγουσες προκλήσεις για την ελληνική βιομηχανία πλαστικών, οι οποίες απαιτούν την απόλυτη προσήλωση όλων μας για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύεται να εργαστεί για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, να συμβάλλει στην υιοθέτηση μιας αποτελεσματικής Κυκλικής Οικονομίας και να συνεισφέρει στην εξάλειψη των απορριμμάτων από το περιβάλλον».

Τέλος, με στόχο την ενίσχυση και την εκπλήρωση των στόχων του Συνδέσμου, αναλαμβάνει καθήκοντα Εκτελεστικού Διευθυντή, ο κ. Γεώργιος Λυσσαίος, ο οποίος διαθέτει σημαντική εμπειρία στον κλάδο, καθώς έχει διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του ΣΒΠΕ.

EFA GROUP: Αναμένεται να ξεπεράσει τα €200 εκατ. σε πωλήσεις το 2022

Αύξηση κατά 55% για το 2021, σε σχέση με το 2020, σημείωσε ο κύκλος εργασιών του ελληνικού ομίλου εταιριών EFA GROUP -στο δυναμικό του οποίου ανήκουν οι Theon Sensors, Efa Ventures, Scytalys και Es Systems-, που δραστηριοποιείται στην ανταγωνιστική αγορά της αεροδιαστημικής, άμυνας, νέων τεχνολογιών και ασφάλειας για πάνω από 30 χρόνια. Tα οικονομικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν την αναγνώριση των προϊόντων και συστημάτων του από εξόχως απαιτητικούς πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Ο προσανατολισμός του ομίλου είναι καθαρά εξαγωγικός με πάνω από το 95% του κύκλου εργασιών του να προέρχεται από εξαγωγές και διεθνείς συμπαραγωγές. Βάσει μάλιστα του ανεκτέλεστου όγκου των υπογεγραμμένων συμβάσεων στην αρχή της χρονιάς που ξεπερνά τα 320€ εκατ., ο όμιλος αναμένει το 2022 αύξηση κατά 70%, με τον κύκλο εργασιών του να ξεπερνάει τα €200 εκατ. ετησίως. Ο όμιλος αναμένει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το διάστημα 2023-2025 μέσω αύξησης των πωλήσεών του, την πλήρη ενεργοποίηση των βιομηχανικών του συνεργασιών σε πάνω από 8 χώρες, όπως επίσης και την άμεση επένδυσή του σε 3 εταιρείες στην ελληνική αγορά στο τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και των νέων τεχνολογιών.

Την περίοδο αυτή ο Όμιλος EFA GROUP, βάσει του στρατηγικού του σχεδιασμού, επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του, στην έρευνα και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων όλου του ανθρώπινου δυναμικού του, το οποίο αναμένεται στο τέλος του 2022 να ξεπεράσει τα 400 άτομα.

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε κατά 0,2% η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιανουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2021, παρουσίασε μείωση 0,2% έναντι αύξησης 3,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιανουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, παρουσίασε μείωση 4,0%.

Ο δείκτης του κλάδου εξόρυξης μεταλλευμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, ενώ ο δείκτης του κλάδου παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά τον Ιανουάριο 2022 σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2021.

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Ιανουαρίου 2022 με τους αντίστοιχους δείκτες του Ιανουαρίου 2021, η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε επίσης στον κλάδο εξόρυξης μεταλλευμάτων, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων.

Ολοκληρώθηκε η επένδυση της EUROWATERLAND

Με την απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, πιστοποιείται η ολοκλήρωση – οριστικοποίηση του κόστους και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης της επιχείρησης «ΠΗΓΕΣ ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «EUROWATERLAND».

Η επένδυση αναφέρεται στην ίδρυση μονάδας εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού στη θέση Κουτσοχέρι Κ. Θεοδοριάνων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, συνολικής δαπάνης 5.050.000 ευρώ και ποσού επιχορήγησης 2.272.500 ευρώ, ήτοι ποσοστού 45% επί της συνολικής ενισχυόμενης δαπάνης, με τους εξής όρους:

 1. Το συνολικό οριστικοποιούμενο ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των 4.746.861,52 ευρώ.
 2. Η Ίδια συμμετοχή ανέρχεται στο ποσό των 2.610.773,84 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 55% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης.
 3. Η συνολική δυναμικότητα ανήλθε σε 22.100 κυβικά μέτρα/έτος και η συνολική ισχύς ανήλθε σε 622,23 kW.
 4. Οι συνολικές θέσεις εργασίας κατά το χρόνο ολοκλήρωσης ανήλθαν σε 53,76 ΕΜΕ. Πληρείται ο όρος της παρ. β, του άρθρου 6 της απόφασης υπαγωγής περί δημιουργίας των μισών τουλάχιστον νέων θέσεων εργασίας κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της επένδυσης (>5,00 ΕΜΕ).
 5. Επιβάλλεται κύρωση με παρακράτηση συνολικού ποσού ενίσχυσης 10.680,44 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,5% της εγκεκριμένης επιχορήγησης (2.136.087,68 €), λόγω μη τήρησης από το φορέα της υποχρέωσής του να γνωστοποιήσει στην Υπηρεσία κάθε μεταβολή της έδρας της επιχείρησης εντός προθεσμίας 60 ημερών από την συντέλεση της μεταβολής.

Με την ίδια απόφαση εγκρίθηκε η καταβολή του υπολοίπου της επιχορήγησης ποσού 989.157,24 ευρώ. Το ποσό προκύπτει ως διαφορά, μετά από την αφαίρεση του ποσού της Α’ δόσης 1.136.250 ευρώ και του ποσού της κύρωσης των 10.680,44 ευρώ, από το σύνολο της επιχορήγησης, όπως αυτή οριστικοποιείται με την παραπάνω απόφαση 2.136.087,68 ευρώ.

Τρ. Πειραιώς: Πρόγραμμα χρηματοδότησης για Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο υποστήριξης της «πράσινης» μετάβασης της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, διευρύνει τις υπηρεσίες της με στόχο την υποστήριξη επενδύσεων «πράσινου» ενεργειακού εκσυγχρονισμού, που δίνει στις επιχειρήσεις δυνατότητα ενεργειακής αυτονομίας και κατά συνέπεια μείωσης του ενεργειακού τους κόστους. Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αγορά και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων για Αυτοπαραγωγή με Συμψηφισμό Ενέργειας. Η χρηματοδότηση μπορεί να ανέλθει μέχρι το 80% του κόστους της εγκατάστασης με διάρκεια έως και 8 έτη.

Η αυτοπαραγωγή ενέργειας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο – λύση για την ενεργειακή αυτονομία και τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων αποδίδοντας ταυτόχρονα σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον. Προσφέρει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για τον έλεγχο των λειτουργικών δαπανών, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, συνιστώντας ταυτόχρονα μια ουσιαστική παρέμβαση εκσυγχρονισμού και πράσινης μετάβασης.

Η μέγιστη ισχύς του συστήματος ανέρχεται στο 100% της συμφωνημένης ισχύος της παροχής της επιχείρησης, με όριο τα 3MW (για το διασυνδεδεμένο σύστημα και την Κρήτη). Μέσω του χρηματοδοτικού αυτού προγράμματος μπορούν να επωφεληθούν επιχειρήσεις με σημαντικές ανάγκες ψύξης – θέρμανσης, ενεργοβόρα μηχανήματα στη βιομηχανική παραγωγή, ενώ ιδιαίτερα οφέλη μπορεί να έχει το σύστημα αυτό για τις τουριστικές μονάδες. Το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί στον ίδιο ή όμορο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης προς την οποία αντιστοιχίζεται και συγκεκριμένα μπορεί να εγκατασταθεί σε στέγη, σε ακάλυπτο χώρο οικοπέδου ή σε όμορο οικόπεδο – με δυνατότητα ηλεκτρικής διασύνδεσης στην κύρια παροχή.

Sarmed: Εντάσσεται στην πλατφόρμα IN THE LOOP των πλαστικών Θράκης

Η SARMED στο πλαίσιο της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη και ενσωμάτωσης των αρχών ESG ανακοινώνει την ένταξή της στην πλατφόρμα IN THE LOOP, που αποτελεί πρωτοβουλία του ομίλου Πλαστικά Θράκης, για την ανακύκλωση των πλαστικών απορριμμάτων των Αποθηκών της.

Το ΙΝ ΤΗΕ LOOP αποτελεί τη νέα περιβαλλοντικά στοχευμένη πλατφόρμα του ομίλου Πλαστικά Θράκης, με στόχο τη δημιουργία αξίας από τα πλαστικά́ απορρίμματα μέσω της αναβαθμιστικής ανακύκλωσής τους. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ εταιρειών, brands, δημόσιων φορέων, περιβαλλοντολογικών οργανώσεων και καταναλωτών, σχεδιάζει εξειδικευμένα συστήματα ανακύκλωσης κλειστού/ελεγχόμενου κύκλου και μετατρέπει τα πλαστικά απορρίμματα σε νέα βιώσιμα προϊόντα, κλείνοντας έτσι τον κύκλο ζωής του πλαστικού́.

Η SARMED είναι ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο των Logistics, καλύπτοντας όλο το φάσμα των υπηρεσιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, προσφέροντας προηγμένες υπηρεσίες για ξηρό και ψυχρό φορτίο.

InnovationReady: Λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για τη Βιομηχανία

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022, και ώρα 16:30-18:15 στην έβδομη θεματική εκδήλωση “InnovationReady” με τίτλο «Λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για τη Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις», ο ΣΕΒ θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες για εφαρμογές που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις. Περισσότερα στη σελίδα του ΣΕΒ.

Βιομηχανίες: Ζητούν κρατική παρέμβαση για τη βιωσιμότητα της μεταποίησης

Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι Σύνδεσμοι και Ενώσεις Βιομηχανιών όπως ο ΣΕΒΠΔΕ, ο ΣΒΑΠ, ο ΣΒΘΣΕ, ο ΣΒΣΕ και η ΕΒΙΚΕΝ, οι οποίες αναφέρουν τα εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται η αδικαιολόγητη εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο επίπεδο των € 360-400/Mwh, με αναφορά στην εκτόξευση των χρηματιστηριακών τιμών του Φ.Α. λόγω τηςουκρανικής κρίσης, η οποία όμως θα επηρεάσει την ελληνική αγορά τον Απρίλιο. Η αύξηση των τιμών, διευρύνει περαιτέρω το διαχρονικό πρόβλημα του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, από το οποίο επιβαρύνεται η ελληνική βιομηχανία με αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της. Η επίκληση των τιμών που διαμορφώνονται στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές δεν αποτελεί πλήρη αιτιολογία για την άνοδο των τιμών στην ελληνική αγορά, κυρίως διότι στις εν λόγω αγορές η διαπραγμάτευση του Φ.Α. γίνεται μέσω των spot αγορών και όχι βάσει των τιμών του προηγούμενου μήνα.

Η επιδότηση των €65/Μwh που δίδεται στις βιομηχανίες για τον μήνα Μάρτιο, προφανώς δεν επαρκεί. Είναι πλέον σαφές ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως και τις αρχές του 2023. Το πλήγμα που θα υποστεί η βιομηχανία της χώρας θα είναι καίριο και τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας για την πλειοψηφία αυτών.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στήριξης της βιομηχανίας, στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της υπερβολικής αύξησης των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά, συμπεριλαμβανομένης και της φορολόγησης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Η παρέμβαση της κυβέρνησης στη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, κρίνεται αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της ελληνικής μεταποίησης».

ΕΛΤΟΝ: Καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις των logistics της στην Ουκρανία

Ο Όμιλος ELTON ενημερώνει το επενδυτικό αλλά και το ευρύτερο κοινό ότι οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τα logistics της θυγατρικής της εταιρείας στην Ουκρανία καταστράφηκαν μετά από βομβαρδισμό. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «οι εγκαταστάσεις βρίσκονταν στο διαμετακομιστικό κέντρο 3PL Operator έκτασης άνω των 30.000 τ.μ. στην περιοχή Kyiev Oblast και φιλοξενούσαν τα προϊόντα που προορίζονταν για την αγορά της Ουκρανίας, αξίας κάτω του επιπέδου σημαντικότητας.

Σημειώνουμε ότι οι κεντρικές υπηρεσίες και τα γραφεία της θυγατρικής μας εταιρείας στο Κίεβο δεν έχουν επηρεασθεί και έχουν ήδη εκκενωθεί από την έναρξη των γεγονότων. H τελευταία αυτή εξέλιξη δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την ισχυρή οικονομική θέση του Ομίλου, ο οποίος ως πάγια τακτική λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα εξασφάλισης και προστασίας τόσο αυτής, όσο και της αδιάλειπτης υποστήριξης των πελατών μας.

Παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις, αναλύοντας και αξιολογώντας την επίδρασή τους στις ευρύτερες δραστηριότητες του Ομίλου μας, ενώ παραμένουμε στο πλευρό των συνεργατών μας και όσων χρειάζονται τη στήριξή μας».