EDPR: Στα «σκαριά» νέες συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες

Η πορτογαλική EDP Renewables αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, που αναλαμβάνει όλο το φάσμα ανάπτυξης, χρηματοδότησης, κατασκευής και λειτουργίας αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Eισήλθε στην ελληνική αγορά το 2018 και έκτοτε διαγράφει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης. Μέσα από σημαντικές συνεργασίες με εταιρείες όπως η «Τέρνα» και η «Ελλάκτωρ», η εταιρεία εκτιμά πως θα έχει διπλασιάσει τις δραστηριότητές της έως το 2025, φτάνοντας εγκατεστημένη δυναμικότητα που θα «αγγίζει» τα 600 MW, επενδύοντας πάνω από μισό δις ευρώ στην ελληνική αγορά.

Damian Rodriguez Prado, Γενικός Διευθυντής της EDPR Ελλάδος

Περαιτέρω επέκταση δραστηριοτήτων στην ελληνική αγορά
Το Industry ήταν παρών στο Press Brunch που οργάνωσε η εταιρεία χθες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Damian Rodriguez (International Business Development and Operating Director EDPR), πέρα από τις ήδη γνωστές συνεργασίες της εταιρείας, υπάρχουν συζητήσεις και με άλλες ελληνικές εταιρείες για περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της στην ελληνική αγορά, ωστόσο βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Λαμβάνοντας υπόψιν την κρίση στον τομέα της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Rodriguez ανέφερε πως αποτελεί «ευκαιρία» για τις ΑΠΕ, καθώς από τη μία συμβάλλουν στην εν μέρει συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και αφετέρου «δείχνουν» στα κράτη τα οποία εξαρτώνται από τρίτες χώρες για την ενεργειακή τους εξασφάλιση, ότι η λύση βρίσκεται στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά & συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
Ο πορτογαλικός κολοσσός, όπως αποκάλυψε ο κ. Rodriguez, σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία του στην Ελλάδα και μέσω πλωτών αιολικών παρκών, καθώς και μέσω ανάπτυξης τεχνολογιών για την αποθήκευση αιολικής ενέργειας σε μπαταρίες. Εκτός από τη συνεργασία με την «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», όπου έχει παρουσία μέσω της Ocean Winds, την 50/50 κοινοπραξία της με την ENGIE για τα θαλάσσια έργα, η EDPR αναμένει την θεσμοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου που βρίσκεται υπό εκπόνηση για τα υπεράκτια αιολικά, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση εντός Μαρτίου, προκειμένου να σχεδιάσει τις επόμενες ενέργειές της. Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που προσφέρει το υδρογόνο, με τον Γενικό Διευθυντή της EDPR Ελλάδος να τονίζει πως η εταιρεία αναζητά ευκαιρίες εκμετάλλευσής του στην ελληνική αγορά, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει αρκετά μακρινό λόγω της φύσεως και της πολυπλοκότητας που παρουσιάζει ως ζήτημα.

Οριστικοποιήθηκε η επένδυση της «Ηπειρωτικές Πρωτεΐνες»

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου εγκρίθηκε η τροποποίηση της απόφασης υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης «Γενική Επιχειρηματικότητα» Αναπτυξιακού Νόμου της επένδυσης της «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΑΕ».

Η επένδυση αναφέρεται στην επέκταση παραγωγικού και λοιπού μηχανολογικού εξοπλισμού βιομηχανοστασίου για την παραγωγή άπαχου ορού πρωτεΐνης για χρήση σε παραγωγή βρεφικών τροφών, κατασκευή νέου αποθηκευτικού χώρου, υγειονομική βελτίωση του χώρου συσκευασίας του εν λόγω προϊόντος και επέκταση χώρου γραφείων στη θέση ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, του Δήμου Ζίτσας, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 1.619.471,54€ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 1.619.471,54€.

Η τροποποίηση αφορά την οριστικοποίηση του κόστους, την ολοκλήρωση και έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης, σύμφωνα με την οποία το συνολικό ενισχυόμενο και επιλέξιμο κόστος του επενδυτικού σχεδίου διαμορφώνεται στο ποσό: 1.619.471,54€, με το ποσό ενίσχυσης με την μορφή της φορολογικής απαλλαγής (για συμβατική επένδυση) 728.762,19€, χρηματοδοτικό σχήμα 100% του συνολικού προϋπολογισμού εξωτερική χρηματοδότηση, ήτοι 1.619.471,54€, αριθμό υφισταμένων θέσεων εργασίας: 34,87 Ε.Μ.Ε., αριθμό νέων θέσεων εργασίας πτυχιούχων, που θα δημιουργηθούν στην επένδυση: 0 Ε.Μ.Ε.

Η ημερομηνία ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης ορίζεται στις 16-11-2021. Ενώ με την απόφαση αυτή εγκρίνεται το ποσό ενίσχυσης με την μορφή της φορολογικής απαλλαγής στα 728.762,19€.

Ι. Χαϊδά: Η βιομηχανία μαρμάρου δεσμεύεται να αυξήσει την παραγωγή

Στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό CGTN της Κίνας και στον ανταποκριτή του στην Ελλάδα κ. Ευάγγελο Σύψα παραχώρησε συνέντευξη η Πρόεδρος του (ΣΕΜΜΘ) και Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ικτίνος Ελλάς Α.Ε κα Ιουλία Χαϊδά, στo πλαίσιο θέματος για την ελληνική αγορά μαρμάρου. «Η βιομηχανία μαρμάρου στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για την οικονομία της χώρας», σημειώνει η κα Χαϊδά, συμπληρώνοντας πως «το μάρμαρο είναι στη 12η θέση στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων».

«Εξάγουμε το ελληνικό μάρμαρο στην Κίνα για περισσότερα από 30 χρόνια. Αλλά τα μεγέθη ξεκίνησαν να αυξάνονται μετά το 2005, όταν η κινεζική κυβέρνηση άνοιξε περισσότερο την αγορά σε εμάς με κάποιες ιδιωτικοποιήσεις και με αντίστοιχη άνοδο του κατασκευαστικού τομέα. Πολλές από τις εταιρείες στην Κίνα που εισάγουν από εμάς αγοράζουν ακατέργαστο μάρμαρο και είτε το χρησιμοποιούν για εγχώρια έργα, είτε το μεταπωλούν.

Το να πάρουμε μερίδιο από την κινεζική αγορά με τα μάρμαρά μας είναι μια ελληνική ιστορία επιτυχίας», καταλήγει η κα Χαϊδά. Η ελληνική βιομηχανία μαρμάρου δεσμεύεται να αυξήσει την παραγωγή της, καθώς τα προϊόντα της είναι δημοφιλή εδώ και χιλιάδες χρόνια και η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, καταλήγει το ρεπορτάζ.

ΕΛΠΕ: Νέος επικεφαλής της Διεύθυνσης Σχέσεων με Επενδυτές

Ο κ. Νίκος Κάτσενος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του επικεφαλής της Διεύθυνσης Σχέσεων με Επενδυτές στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ) Συμμετοχών ΑΕ.

Ο κ. Κάτσενος είναι διπλωματούχος (MEng) ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), με MSc σε International Financial Markets από το University of Southampton (UK) και πιστοποίηση CFA (Chartered Financial Analyst).

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία ως οικονομικός αναλυτής στον κλάδο των επενδυτικών υπηρεσιών, ενώ τα τελευταία έτη κατείχε τη θέση του Διευθυντή της Οικονομικής Ανάλυσης της Alpha Finance.

Εκδήλωση ΣΕΒΤ για τις εξαγωγές τροφίμων & ποτών στη FOOD EXPO

Ο ΣΕΒΤ έχει θέσει υπό την αιγίδα του και θα βρίσκεται στη FOOD EXPO 2022, στο περίπτερο Α01 – Hall 4, 12-14 Μαρτίου, στο METROPOLITAN EXPO. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Έκθεση, ο Σύνδεσμος διοργανώνει τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, 11:00-13:00, εκδήλωση με θέμα:

«Εξαγωγές του κλάδου τροφίμων & ποτών και οι επιπτώσεις της πανδημίας» (Workshops & Seminars stage – Hall 2). Στόχος είναι να γίνει συζήτηση με σχετικούς φορείς και εταιρείες του κλάδου των τροφίμων με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, ώστε να γίνει μία αποτύπωση της κατάστασης και των προκλήσεων, σε μία Έκθεση που αποτελεί σημείο συνάντησης και πόλο έλξης για ενδιαφερόμενους εξαγωγείς & αγοραστές από όλο τον κόσμο.

Μελέτη ΙΟΒΕ: Οι επιπτώσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής για το Κλίμα στη βιομηχανία

Παρουσιάστηκαν χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση τα ευρήματα της Μελέτης του ΙΟΒΕ με τίτλο «Επιπτώσεις της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το Κλίμα στην ελληνική βιομηχανία και οικονομία» από τους κ.κ. Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή και Γιώργο Μανιάτη, Υπεύθυνο Κλαδικών Μελετών ΙΟΒΕ, παρουσία -μεταξύ άλλων- και του Κώστα Σκρέκα, Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Η ελληνική βιομηχανία δείχνει ότι έχει σφυγμό. Και η παραγωγή και οι εξαγωγές αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας όμως από μια χαμηλή βάση. Δεν έχουμε συμμετοχή της βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία, τόσο υψηλή όσο θα έπρεπε», ανέφερε ο κ. Βέττας. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή, εάν διατηρηθεί τόσο χαμηλά, δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε άνοδο ούτε στην παραγωγικότητα, ούτε στη διεθνή ανταγωνιστικότητα. Ο κ. Βέττας τόνισε ότι η βιομηχανία χρειάζεται σταθερότητα, σημειώνοντας ότι: «Ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί ο μηχανισμός της συνοριακής προσαρμογής άνθρακα αλλά και όλο το πλέγμα των πολιτικών είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να μην δημιουργεί κενά και αμφιβολίες. Η βιομηχανία στοχεύει σε συγκεκριμένες θέσεις, σε αλυσίδες αξίας, που για να τις κατακτήσεις πρέπει να επιδείξεις αξιοπιστία, συνέπεια και ποιότητα. Οι θέσεις αυτές κατακτώνται δύσκολα και εάν υπάρξει παλινδρόμηση μπορούν να χαθούν».

Ακολουθούν τα Βασικά Ευρήματα της έρευνας:

 • O αποτελεσματικότερος τρόπος για την Ευρώπη να εξασφαλίσει τη μείωση των εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι να καταστεί η ίδια ως ο σημαντικότερος εξαγωγέας προϊόντων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Όμως, αντί αυτού, νέες μονάδες παραγωγής προστίθενται συνεχώς τα τελευταία χρόνια σε χώρες χωρίς ανάλογες κλιματικές δεσμεύσεις, αυξάνοντας τις εισαγωγές προς την Ευρώπη.
 • Η δέσμη μέτρων «Fit for 55» (Δ1), προτείνει αλλαγές στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) και εφαρμογή του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα – ΜΣΠΑ (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM).
 • Αν δεν σταθμιστεί η κλιματική φιλοδοξία με την ανταγωνιστικότητα, η απώλεια μεριδίων αγοράς, θα οδηγήσει σε μειωμένη οικονομική δραστηριότητα, και λιγότερες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
 • Στόχος από την εφαρμογή του ΜΣΠΑ είναι η επιβολή ισοδύναμου με την Ε.Ε. κόστους εκπομπών στις εισαγωγές περιορισμένου αριθμού προϊόντων υψηλής έντασης εκπομπών με βάση την περιεκτικότητά τους σε άνθρακα (τσιμέντο, αλουμίνιο, σίδηρος-χάλυβας, λιπάσματα, ηλεκτρική ενέργεια).
 • Ωστόσο, η εισαγωγή του ΜΣΠΑ, όπως προτείνεται, δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους στις αλυσίδες αξίας των προϊόντων που θα περιλαμβάνει, αλλά και τις εξαγωγές της Ε.Ε..
 • Ο ΜΣΠΑ που προτείνεται, ως έχει σήμερα, θα προκαλέσει μια επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις που θα υποχρεωθούν να προσαρμοστούν στο νέο πλαίσιο, από €197 εκατ. το 2023, που σταδιακά φτάνει στο ύψος των €1,1 – €1,3 δισ. το 2035 μόνο για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών που χάνονται λόγω της εφαρμογής του.
 • Το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις στην Ε.Ε. και θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο εφαρμογής του ΣΕΔΕ και του ΜΣΠΑ.
 • O μετριασμός των σημαντικών επιπτώσεων που εκτιμήθηκε ότι θα προκληθούν στην ελληνική οικονομία και απασχόληση από τις αλλαγές που προβλέπονται στη δέσμη προτάσεων «Fit for 55», συνιστά ζήτημα που αφορά και τον ίδιο τον κλιματικό στόχο.

Γ. Μπρατάκος σε ΕΕ: Πάρτε άμεσα τολμηρές αποφάσεις

Με αφορμή τα νέα ρεκόρ στο κόστος της ενέργειας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, δήλωσε: «Το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια γίνεται πλέον ανεξέλεγκτο.

Η ηγεσία της ΕΕ οφείλει να λάβει άμεσα τολμηρές αποφάσεις. Για όσο διαρκεί η αβεβαιότητα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, θα πρέπει να διευρυνθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια των μελών, ώστε να μπορέσουν να παρέχουν επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και την επόμενη μέρα, μέσα από αποτελεσματικές εναλλακτικές πολιτικές για φθηνότερη ενέργεια».

Κ. Μητσοτάκης: Σχέδιο 6 σημείων για «φρένο» στις τιμές φυσικού αερίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στην οποία προτείνει ένα σχέδιο έξι σημείων προκειμένου να μπει ένα φρένο στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ουσιαστικά προτείνει να μπει πλαφόν στην υψηλότερη τιμή πριν την περίοδο της κρίσης, αλλά και ανώτατο όριο μεταβλητότητας στις τιμές με βάση τις ημερήσιες διακυμάνσεις.

«Το Σχέδιο Έξι Σημείων»
Κάθε στοιχείο του Σχεδίου στοχεύει στην εξουδετέρωση της τρέχουσας κλιμάκωσης στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου:

 1. Ανώτατο όριο τιμών: Ανώτατο όριο στις τιμές του αερίου (TTF), δηλαδή με σημείο αναφοράς στην υψηλότερη ιστορική τιμή φυσικού αερίου πριν από την κρίση.
 2. Ημερήσιο εύρος τιμής: Μια ζώνη διακύμανσης των τιμών (TTF) που περιορίζει τη μεταβλητότητα, για παράδειγμα, στο +/- 10%.
 3. Καθορισμός τιμής έκτακτης ανάγκης: Καθορισμός σταθερής τιμής εκτάκτου ανάγκης (TTF) μόνο ως αντίδραση σε δηλώσεις σχετικά με τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
 4. Ανώτατο όριο κέρδους: Ανώτατα όρια μικτού περιθωρίου κέρδους στις αγορές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα, 5% με βάση τις ρυθμιστικές αρχές της αγοράς που παρακολουθούν το κόστος παραγωγής και το επίπεδο κόστους της ηλεκτρική ενέργειας (LCOE) στα περιουσιακά στοιχεία παραγωγής.
 5. Διαπραγμάτευση φυσικής παράδοσης: Εξέταση μιας χρονικά περιορισμένης επιλογής για να επιτρέπεται η συναλλαγή μόνο με φυσική παράδοση.
 6. Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου με σύζευξη αγορών μεταξύ ΗΠΑ/ΕΕ/Ασίας. Για παράδειγμα, με την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα για φορτία LNG, ενδεχομένως με ανώτατα όρια στο κόστος μεταφοράς για την αποτροπή της κερδοσκοπίας.

Coca – Cola και PepsiCo «παγώνουν» τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία

Η Coca-Cola Co και η PepsiCo ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις πωλήσεις των αναψυκτικών τους στη Ρωσία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικότερα, η Coca-Cola ανακοίνωσε πως αναστέλλει όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, αναφέροντας σε μια λιτή ανακοίνωση ότι «θα συνεχίσει να αξιολογεί την κατάσταση και τις εξελίξεις».

Πρόκειται για τη μητρική αμερικανική εταιρεία που είναι εισηγμένη στο NYSE. Η συνδεδεμένη εταιρεία, η Coca Cola HBC που έχει κυρίως ευρωπαϊκή παρουσία (εδρεύει στην Ελβετία) με μεγάλες εγκαταστάσεις στη Ρωσία και στην Ουκρανία και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ακολουθεί και αυτή την απόφαση της Coca Cola Co για αναστολή δραστηριοτήτων στη Ρωσία. Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς έχει εγκλωβιστεί στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της, η PepsiCo ανακοίνωσε πως αναστέλλει την πώληση αναψυκτικών στη Ρωσία, αλλά θα συνεχίσει να διαθέτει στη ρωσική αγορά γαλακτοκομικά προϊόντα και βρεφικό γάλα σε σκόνη.

BMW: Νέα επένδυση – μαμούθ άνω των 200 εκατ. ευρώ

Το γκρουπ BMW θα επενδύσει ποσό ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός τμήματος πρεσών εμβαδού 219.000 τετραγωνικών ποδιών, στο εργοστάσιό του στη Νότια Καρολίνα.

Η επένδυση θα δημιουργήσει πάνω από 200 νέες θέσεις εργασίας. Το νέο τμήμα πρεσών που θα ξεκινήσει την παραγωγή το καλοκαίρι του 2024, θα παραλαμβάνει ακατέργαστα ρολά από φύλλα χάλυβα, θα τα κόβει σε πάνελ και θα τα πρεσάρει, δημιουργώντας έτσι εξαρτήματα για μοντέλα BMW X. Σε αυτά τα εξαρτήματα περιλαμβάνονται αναρτώμενα στοιχεία, όπως οι τέσσερεις πόρτες, τα φτερά, εξωτερικά πλευρικά πάνελ και η πίσω πόρτα.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Πρόεδρο & CEO της BMW Manufacturing, Robert Engelhorn, κατά τη διάρκεια του «South Carolina Automotive Summit» στο Greenville, SC. «Αυτή η επένδυση ενισχύει τη δέσμευση του BMW Group στις ΗΠΑ και τη Ν. Καρολίνα. Συνεχίζουμε να διαδραματίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ισχύ της περιοχής καθώς και στην ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και την επαγγελματική κατάρτιση», δήλωσε ο Engelhorn.