Η πορτογαλική EDP Renewables αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, που αναλαμβάνει όλο το φάσμα ανάπτυξης, χρηματοδότησης, κατασκευής και λειτουργίας αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Eισήλθε στην ελληνική αγορά το 2018 και έκτοτε διαγράφει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης. Μέσα από σημαντικές συνεργασίες με εταιρείες όπως η «Τέρνα» και η «Ελλάκτωρ», η εταιρεία εκτιμά πως θα έχει διπλασιάσει τις δραστηριότητές της έως το 2025, φτάνοντας εγκατεστημένη δυναμικότητα που θα «αγγίζει» τα 600 MW, επενδύοντας πάνω από μισό δις ευρώ στην ελληνική αγορά.
Περαιτέρω επέκταση δραστηριοτήτων στην ελληνική αγορά
Το Industry ήταν παρών στο Press Brunch που οργάνωσε η εταιρεία χθες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Damian Rodriguez (International Business Development and Operating Director EDPR), πέρα από τις ήδη γνωστές συνεργασίες της εταιρείας, υπάρχουν συζητήσεις και με άλλες ελληνικές εταιρείες για περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της στην ελληνική αγορά, ωστόσο βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Λαμβάνοντας υπόψιν την κρίση στον τομέα της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Rodriguez ανέφερε πως αποτελεί «ευκαιρία» για τις ΑΠΕ, καθώς από τη μία συμβάλλουν στην εν μέρει συγκράτηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και αφετέρου «δείχνουν» στα κράτη τα οποία εξαρτώνται από τρίτες χώρες για την ενεργειακή τους εξασφάλιση, ότι η λύση βρίσκεται στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά & συστήματα αποθήκευσης ενέργειας
Ο πορτογαλικός κολοσσός, όπως αποκάλυψε ο κ. Rodriguez, σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία του στην Ελλάδα και μέσω πλωτών αιολικών παρκών, καθώς και μέσω ανάπτυξης τεχνολογιών για την αποθήκευση αιολικής ενέργειας σε μπαταρίες. Εκτός από τη συνεργασία με την «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», όπου έχει παρουσία μέσω της Ocean Winds, την 50/50 κοινοπραξία της με την ENGIE για τα θαλάσσια έργα, η EDPR αναμένει την θεσμοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου που βρίσκεται υπό εκπόνηση για τα υπεράκτια αιολικά, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση εντός Μαρτίου, προκειμένου να σχεδιάσει τις επόμενες ενέργειές της. Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που προσφέρει το υδρογόνο, με τον Γενικό Διευθυντή της EDPR Ελλάδος να τονίζει πως η εταιρεία αναζητά ευκαιρίες εκμετάλλευσής του στην ελληνική αγορά, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει αρκετά μακρινό λόγω της φύσεως και της πολυπλοκότητας που παρουσιάζει ως ζήτημα.