Τα πετρελαιοειδή πίσω από την άνοδο της βιομηχανίας

Την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εν μέσω της αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας και νέων εστιών κινδύνου αναλύει η νέα μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η διαΝΕΟσις.
Η μελέτη καταδεικνύει ότι, κατά την πανδημική κρίση η βιομηχανία, εν αντιθέσει με όλους τους υπόλοιπους κλάδους, παρουσίασε αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) της κατά 7,5%. Αυτό, εκ πρώτης όψεως, αποτελεί ένα περίεργο γεγονός, τονίζει η μελέτη, σε μια περίοδο με περιορισμούς στην εργασία, παύσεις στην παραγωγική διαδικασία και διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Εξετάζοντας όμως τη μεταβολή, γίνεται προφανές ότι οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη μεγάλη θετική μεταβολή που είχε η ΑΠΑ της ομάδας των πετρελαιοειδών, πλαστικών, ελαστικών και άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, η οποία αυξήθηκε κατά 98,5% ή €3,3 δισ. σε σταθερές αξίες 2015. Η αύξηση αυτή, με τη σειρά της, οφείλεται στην ισόποση αύξηση της ΑΠΑ των πετρελαιοειδών προϊόντων σε σταθερές τιμές (+163,5%). Οι πολύ μικρές αυξήσεις στην ΑΠΑ των τροφίμων, ποτών και ειδών καπνού και των χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων συνεισφέρουν πολύ μικρό μέρος της συνολικής μεταβολής. Εξαιρουμένου του κλάδου των πετρελαιοειδών, η συνολική ΑΠΑ της εξ υπολοίπου βιομηχανίας είχε το 2020 μια οριακά θετική πραγματική μεταβολή της τάξεως του 0,9%.

Είναι σημαντικό, όπως επισημαίνει η διαΝΕΟσις, αυτή η μεταβολή να ενισχυθεί μέσω χρηματοδοτικών πόρων και οριζόντιων δράσεων που αίρουν χρόνιες παθογένειες και αφορούν κυρίως στην ξεκάθαρη χωροταξική ταξινόμηση και το σαφές περιβαλλοντικό καθεστώς, στην αποτελεσματική λειτουργία του κράτους δικαίου, ιδιαίτερα σε ζητήματα ιδιοκτησιακών και συναλλακτικών δικαιωμάτων, στη διαφανή εποπτεία της αγοράς, στα επαρκή και ανταγωνιστικά δίκτυα ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών, στο σταθερό φορολογικό και εργασιακό περιβάλλον.

ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ: Αρωγός στην ανάπτυξη καινοτόμων μελανιών

Ο Όμιλος ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ συμμετέχει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (συντονιστής φορέας), το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στην υλοποίηση έργου με τίτλο «Ανάπτυξη Υδατικών Αγώγιμων Μελανιών Βαθυτυπίας – Φλεξογραφίας με βάση το Γραφένιο» (GRAPHEIN).

Το έργο «GRAPHEIN» στοχεύει στην παραγωγή αγώγιμου εκτυπωτικού μελανιού υδατικής βάσης με βάση το γραφένιο, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τη γνώση και την εμπειρία που προέρχεται από την βιομηχανία και αποσκοπεί στην ανάπτυξη τελικού προϊόντος σε ήδη οργανωμένες βιομηχανικές γραμμές παραγωγής μελανιών, χωρίς σημαντικές αλλαγές σε αυτές. Επίσης, μελετάται η δυνατότητα ανακλιμάκωσης των συνταγών των μελανιών που θα επιλεγούν ως επικρατέστερες, βάσει συνδυασμού συγκεκριμένων κριτηρίων. Στο παρόν έργο, επιχειρείται επιπλέον ο σχεδιασμός λειτουργικής ηλεκτρονικής διάταξης αλλά και εξειδικευμένων εκτυπωτικών θεμάτων, που θα αναδεικνύουν τις εκτυπωτικές δυνατότητες των νέων μελανιών σε απαιτητικές βιομηχανικές εφαρμογές των τυπωμένων εύκαμπτων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, αλλά και σε πλήθος άλλων εφαρμογών.

Η ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει ελέγξει μεγάλο εύρος εμπορικών ρητινών από μεγάλους οίκους και έχει καταλήξει στην τελική εγκεκριμένη συνταγή. Η Βανέσσα Παναγιωτοπούλου, WB Inks Lab Supervisor της ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ, δήλωσε: «H εξειδίκευση και η πολυετής εμπειρία μας στην ΝΤΡΟΥΚΦΑΡΜΠΕΝ όσον αφορά την ανάπτυξη και καινοτομία μελανιών, αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου». Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και εθνικούς πόρους μέσω του ΕΠΑνΕΚ.

MYTILINEOS: Έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Ιταλία

Η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), συνεχίζει να επεκτείνεται στην ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS), κερδίζοντας την ανάθεση μίας νέας σύμβασης πώλησης ενέργειας από σύστημα αποθήκευσης, στην Ιταλική Δημοπρασία Αγοράς Δυναμικότητας για το 2024.

Συγκεκριμένα, ανατέθηκε στην Εταιρεία σύμβαση αγοράς δυναμικότητας (capacity market) διάρκειας 15 ετών και τιμήματος €70.000/MW/έτος για ένα έργο που βρίσκεται στο Μπρίντιζι, νότια της Ιταλίας. Το έργο Μπρίντιζι είναι ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες (BESS) ισχύος 25 MW που χρησιμοποιεί μπαταρίες ιόντων λιθίου, παρέχοντας περίπου 50 MWh στο δίκτυο. Η κατασκευή του έργου έχει προγραμματιστεί για το 2023.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τη στρατηγική θέση της MYTILINEOS
στην Ιταλική αγορά, καθώς, ήδη από το 2021, ο Τομέας RSD έχει αναλάβει 2 Έργα (25MW και 6 MW) κατά τη Δημοπρασία Τerna Fast reserve 2021. Η κατασκευή των έργων θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2022, και η έναρξη λειτουργίας τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οπότε και θα αρχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες Fast Reserve στο Ιταλικό δίκτυο από το 2023 έως το 2027.

Όσον αφορά τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) όπου η MYTILINEOS θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αναδόχους παγκοσμίως, ο Τομέας RSD έχει υπογράψει 2 νέες ολοκληρωμένες συμβάσεις BESS με τον μακροχρόνια εταίρο του Gresham House στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα Έργα – Abroath και Coupar που βρίσκονται στη Σκωτία – έχουν συνολική παραγωγή ισχύος 75 MW με αποθήκευση ενέργειας 75 MWh, χρησιμοποιώντας μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η εκτέλεση των έργων έχει ήδη προχωρήσει και η έναρξη λειτουργίας τους αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

ΠΣΒΑΚ: Στο 1 δισ. ευρώ ο τζίρος της βιομηχανίας καλλυντικών το 2021

Παρά τις δυσκολίες των μνημονίων, της πανδημίας και της αύξησης των πρώτων υλών σε ποσοστό περίπου 20% και τις άλλες προκλήσεις, η βιομηχανία καλλυντικών έκλεισε το 2021 με αξία 1 δισ. ευρώ και εξαγωγές πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Οι πιέσεις στο κανάλι του supermarket κατά το δεύτερο έτος της πανδημίας, φαίνεται να αντισταθμίστηκαν από την ανάπτυξη των διαδικτυακών πωλήσεων, ειδικά στο κανάλι του φαρμακείου, ενώ οι εξαγωγικές δυνατότητες του κλάδου ξεπερνούν σήμερα τα 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, κόντρα στις νέες προκλήσεις που αναδύει ο πόλεμος στην Ουκρανία, στοχεύει σε κύκλο εργασιών 1,45 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ), οι βιομηχανίες προς το παρόν υποστηρίζουν τη διατήρηση των τιμών και προσφορών παρά την αύξηση των πρώτων υλών, της ενέργειας και των μεταφορικών. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΣΒΑΚ Θόδωρος Γιαρμενίτης, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του συνδέσμου.

IDE: Επεκτείνει τη συνεργασία της με την γερμανική Diehl Defence

Η Intracom Defense (IDE) επεκτείνει τη συνεργασία της με τη γερμανική εταιρεία Diehl Defence, με την ανάληψη νέων εργασιών ύψους 5 εκατ. ευρώ που αφορούν στην παραγωγή κρίσιμων ηλεκτρονικών υποσυστημάτων της οικογένειας πυραύλων αέρος-αέρος και επιφανείας-αέρος IRIS-T.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το επιτυχημένο πολύ-εθνικό συνεργατικό πρόγραμμα IRIS-T, ενισχύει την συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών, ενδυναμώνει την κοινή ασφάλεια εφοδιασμού και διατηρεί ένα βέλτιστο εγκαθιδρυμένο πλαίσιο για την συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και την εξέλιξη των εγχώριων τεχνολογικών δυνατοτήτων και υποδομών.

Η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του οπλικού συστήματος IRIS-T από τις Ένοπλες Δυνάμεις με τις μετεξελίξεις του, θα διασφαλίσει επιχειρησιακά πλεονεκτήματα, επαυξημένη διαθεσιμότητα και χαμηλά κόστη κύκλου ζωής λόγω της ομοιοτυπίας και της εγκατεστημένης υποδομής, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να συνεισφέρει πολύτιμα έσοδα στην εθνική οικονομία σε μακροχρόνια βάση, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η IDE είναι ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει αμυντικά συστήματα με διεθνές εύρος δραστηριοτήτων, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες.

PwC: Απροετοίμαστες οι επιχειρήσεις σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν διαχειρίζεται επαρκώς τους κινδύνους που αφορούν στην κυβερνοασφάλεια και προέρχονται από τρίτα μέρη, καθώς οι κίνδυνοι αυτοί επισκιάζονται από την πολυπλοκότητα των διαδικασιών και λειτουργιών καθώς και των δικτύων των προμηθευτών τους.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα της PwC «2022 Global Digital Trust Insights Survey». Στην μελέτη συμμετείχαν 3.600 CEO καθώς και άλλα ανώτερα στελέχη από όλο τον κόσμο, 60% των οποίων δηλώνουν πως δεν κατανοούν πλήρως τους κινδύνους παραβίασης δεδομένων μέσω τρίτων, ενώ αντίστοιχα κατανοούν λίγο ή και καθόλου τους κινδύνους αυτούς σε ποσοστό 20%. Τα ευρήματα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε ένα περιβάλλον όπου το 60% των ανώτερων στελεχών αναμένουν αύξηση του κυβερνοεγκλήματος το 2022.

Σημειώνεται ότι ποσοστό 56% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι οι οργανισμοί τους αναμένουν αύξηση στις κακόβουλες επιθέσεις και παραβιάσεις δεδομένων που πραγματοποιούνται μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας λογισμικού (software supply chain), ωστόσο μόλις το 34% έχουν αξιολογήσει επισήμως την έκθεση της επιχείρησής τους στον κίνδυνο αυτό. Αντίστοιχα, σε ποσοστό 58% αναμένουν κατακόρυφη άνοδο στις επιθέσεις στις υπηρεσίες τους στο cloud, μόλις όμως 37% δηλώνουν ότι κατανοούν τους κινδύνους του cloud βασιζόμενοι σε επίσημες αξιολογήσεις.

Σχετικά με το πώς περιορίζουν οι εταιρείες τους κινδύνους που προκύπτουν από τρίτους, οι πιο συχνές απαντήσεις αφορούσαν στον έλεγχο ή την επιβεβαίωση της συμμόρφωσης των προμηθευτών τους (46%), την κοινή χρήση πληροφοριών με τρίτους καθώς και την παροχή βοήθειας προς αυτούς για τη βελτίωση της στάσης τους ως προς την κυβερνοασφάλεια (42%) και την αντιμετώπιση των δυσκολιών σε σχέση με το κόστος ή τον χρόνο που επενδύουν προκειμένου να εξασφαλίσουν ανθεκτικότητα απέναντι στις κυβερνοαπειλές (40%). Ωστόσο, η πλειοψηφία δεν έχει προσδιορίσει τα κριτήρια απέναντι σε τρίτα μέρη (58%), δεν έχει αναθεωρήσει τις συμβάσεις (60%), ούτε έχει αυξήσει την αυστηρότητα της δέουσας επιμέλειας (62%) αναφορικά με τον εντοπισμό απειλών.

Καμπανάκι OΒΙ για τα παραποιημένα αγαθά

Με βάση πορίσματα μελέτης, η οποία εκπονήθηκε από κοινού από EUIPO και EUROPOL, επιβεβαιώνεται ότι τα εγκλήματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ) αποτελούν απειλή για την υγεία, την ασφάλεια των καταναλωτών και οικονομικά επιζήμια για όλους. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας που σημειώνει ότι η διαδικτυακή και offline διανομή παραποιημένων και υποβαθμισμένες ποιοτικά αγαθών υπήρξε βασική εγκληματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως τονίζεται, κατά την υγειονομική κρίση παρουσιάστηκαν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τη διανομή παραποιημένων αγαθών, κυρίως σε ψηφιακές πλατφόρμες, με παραποιημένα προϊόντα που προσφέρονται μέσω πωλήσεων ζωντανής ροής, υπηρεσιών ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, βίντεο και χρηματοδοτούμενης διαφήμισης στα social media. Οι εισαγωγές παραποιημένων και πειρατικών αγαθών το 2019 ανήλθαν σε 119 δισ. ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το 5,8 % του συνόλου των αγαθών που εισέρχονται στην (ΕΕ).

Μάλιστα στο κείμενο της αξιολόγησης καταδεικνύεται πως ενώ τα περισσότερα παραποιημένα προϊόντα που διανέμονται στην ΕΕ παράγονται εκτός της ΕΕ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραγωγή παραποιημένων και υποδειγμάτων προϊόντων πραγματοποιείται όλο και περισσότερο εντός των κρατών-μελών. Η συχνή κατάσχεση παραποιημένων υλικών συσκευασίας και ημικατεργασμένων προϊόντων στα σύνορα δείχνει σαφώς την παρουσία εγκαταστάσεων παραγωγής εντός της ΕΕ – ορισμένες για μερική συναρμολόγηση και άλλες που εκτελούν πλήρεις κύκλους παραγωγής.

Plastimak: Αύξηση τζίρου κατά 21,8% το 2021

Η εταιρεία Plastimak, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υλικών εύκαμπτης συσκευασίας και έχει έδρα τον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής, κατέγραψε για το 2021 αύξηση τζίρου κατά 21,8%, η οποία προήλθε σε σημαντικό βαθμό από οργανική ανάπτυξη, βασισμένη στην πώληση συσκευασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού.
Πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτή, έπαιξε το λανσάρισμα της φιλικής προς το περιβάλλον σειράς προϊόντων EcoMak. Προϊόν έρευνας του τμήματος R&D της εταιρείας, η σειρά αυτή προσφέρει ανακυκλωμένες, ανακυκλώσιμες και βιοδιασπώμενες συσκευασίες, με ταυτόχρονη μείωση της χρήσης πλαστικού, δίνοντας βιώσιμες λύσεις στη βιομηχανία. Πέραν των πωλήσεων στην ελληνική αγορά, εξάγεται στη Δυτική Ευρώπη, μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστρία.

Βασικός «όρος» στο σχεδιασμό της νέας συσκευασίας ήταν η παρατεταμένη διάρκεια ζωής στο ράφι, και συγκεκριμένα για 18 μήνες.
Καθ’όλη την περίοδο αυτή, πρέπει να διατηρείται η φρεσκάδα του προϊόντος στην συσκευασία, η οποία επιτυγχάνεται με τη σωστή διατήρηση της τροποποιημένης ατμόσφαιρας που εφαρμόζεται κατά τη συσκευασία.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι, η εταιρεία έλαβε τον Δεκέμβριο την πιστοποίηση κατά ISCC PLUS, με την οποία επικυρώνεται η συμμετοχή της στην κυκλική οικονομία και κατ’ επέκταση στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Mε την επιβεβαίωση του φορέα πιστοποίησης EUROCERT, τεκμηριώνεται η ικανότητα της εταιρείας να διαχειρίζεται αειφόρες πρώτες ύλες. Σε αυτές συγκαταλέγονται bio-based και circular (ανακυκλωμένες) πρώτες ύλες πολυμερών καθώς επίσης και βιοαποικοδομήσιμα, κομποστοποιήσιμα υλικά, πάντα από εγκεκριμένους και πιστοποιημένους κατά ISCC PLUS προμηθευτές.

Κορκίδης (ΕΒΕΠ): Στόχος να προοδεύσει η οικονομία της χώρας

Οι λύσεις που προτείνουν οι παραγωγικές τάξεις του Πειραϊκού χώρου που εκπροσωπούνται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, επί σειρά θεμάτων που απασχολούν το επιχειρείν, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, ελέω της ενεργειακής και της κρίσης από την Ρωσο-Ουκρανική σύρραξη, τέθηκαν υπόψη του Γενικού Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, κ. Παύλου Μαρινάκη.

Ύστερα από πρόταση του κ. Μαρινάκη, το Ε.Β.Ε.Π θα συγκεντρώσει και θα κατηγοριοποιήσει, με προτεραιότητα, σειρά ζητημάτων τα οποία και θα του προωθήσει άμεσα, ώστε να συνηγορήσει στην κυβέρνηση για την επίλυση των θεμάτων που τέθηκαν σήμερα εις γνώση του.

Ευχή όλων μας, σημείωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Βασίλης Κορκίδης, η οικονομία της χώρας να προοδεύσει και ο Πειραιάς να αξιοποιήσει τον κομβικό του ρόλο στις διεθνείς εμπορικές ροές.

Lego: Διακόπτει τις πωλήσεις της στη Ρωσία

Οι πωλήσεις της Lego αυξήθηκαν 27% στο προηγούμενο έτος κυρίως χάρη στο άνοιγμα νέων καταστημάτων στην Κίνα αλλά και λόγω του ότι οι πελάτες της επιστρέφουν στα καταστήματα που ξανάνοιξαν, ανακοίνωσε η εταιρεία παιχνιδιών, αφού νωρίτερα διέκοψε τις αποστολές στη Ρωσία.

Η εταιρεία έχει επωφεληθεί από την εδώ και δέκα χρόνια στρατηγική της, να τοποθετεί την παραγωγή κοντά στις βασικές αγορές της, να μειώνει τα ζητήματα logistics και τα κόστη, σε μια περίοδο που η παγκόσμια βιομηχανία λιανικής πλήττονταν από την πανδημία. Ωστόσο οι πωλήσεις στη Ρωσία και στην Ουκρανία θα πληγούν. Η Lego έχει σταματήσει τις αποστολές στα 81 καταστήματα της χώρας, τα οποία διαχειρίζεται η Inventive Retail Group, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η εταιρεία, η οποία απασχολεί 24.000 ανθρώπους παγκοσμίως, αρνήθηκε να πει σε τι ποσοστό των συνολικών της πωλήσεων ανέρχονται οι πωλήσεις στη ρωσική αγορά, όπου απασχολεί 80 εργαζόμενους. Τα λειτουργικά κέρδη της Lego αυξήθηκαν 32% στα 17 δισ. Κορόνες το 2021.