H Βιομηχανία ως γυναικεία υπόθεση

Σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο όπως αυτός της βιομηχανίας, υπάρχουν και οι γυναίκες που έχουν καταφέρει να εδραιωθούν σε θέσεις ευθύνης, υπερπηδώντας τα εμπόδια και εμπνέοντας με το έργο τους. Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, σήμερα 8 Μαρτίου, το INDUSTRY αφιερώνει μερικές γραμμές σε πέντε ισχυρές γυναίκες της Βιομηχανίας.

Θέμις Ευτυχίδου, Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας

Η νέα Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, Θέμις Ευτυχίδου, ορκίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, σε μια «ευχάριστη έκπληξη για τη δημόσια διοίκηση», όπως χαρακτηριστικά δήλωνε τότε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Πρόσφατα, στο πλαίσιο των υπογραφών για την ένταξη του εμβληματικού έργου «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» στο Σχέδιο Ανάκαμψης, η κα Ευτυχίδου δήλωσε: «Στόχο μας αποτελεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής μεταποίησης και επιχειρηματικότητας, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση οριζόντιων θεμάτων της βιομηχανίας. Και είναι βέβαιο ότι θα τον πετύχουμε».

Μαρίνα Οφλούδη – Γιαβρόγλου, CEO Μύλοι Σόγιας Α.Ε.

Στα χέρια της Διευθύνουσας Συμβούλου Μαρίνας Οφλούδη – Γιαβρόγλου, η βιομηχανία «Μύλοι Σόγιας», εξελίχθηκε σε έναν δυναμικό όμιλο με έντονη διεθνή παρουσία και κύκλο εργασιών που τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 280 και 300 εκατ. ευρώ. Η CEO είναι παράλληλα πρόεδρος στο νεοσυσταθέν γυναικείο τμήμα του ICC Hellas, το οποίο δικτυώνει γυναίκες του επιχειρείν.

Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ

Η Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, πρόεδρος του Global Compact Network Hellas και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, έχει ηγηθεί του εκσυγχρονισμού του Ομίλου, και της εξέλιξής του σε μια από τις πιο πρωτοπόρες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. «Δεν υπάρχουν μη θηλυκοί χώροι εργασίας και στερεότυπα, υπάρχουν μόνο άνθρωποι. Για μένα ο διαχωρισμός υπάρχει από την ώρα που αποδέχεσαι το φύλο σου, ως κριτήριο για ορισμένη εργασία», έχει δηλώσει η κα Τσέτη.

Από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει η «πρώτη κυρία» της γαλακτοβιομηχανίας, η πρόεδρος του ΔΣ της ΜΕΒΓΑΛ, Μαίρη Χατζάκου. Η κα Χατζάκου βρίσκεται πίσω από την ολική επαναφορά της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας, με την αναδιάρθρωση των δανείων της επιχείρησης, την δρομολόγηση επενδύσεων της τάξεως των €20 εκατ. και το deal με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο για την εξαγορά του ποσοστού της Vivartia στην εταιρεία.

Τέλος, για πρώτη φορά μια γυναίκα βρίσκεται στο πηδάλιο του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Η Ιταλίδα Μαρία Ρίτα Γκάλι, διαθέτοντας ισχυρό διεθνές υπόβαθρο στον κλάδο της ενέργειας, έχει «βάλει μπρος» την επιτάχυνση της πορείας ανάπτυξης της εταιρείας προς έναν ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι η ενίσχυση του γυναικείου στοιχείου στις ελληνικές εισηγμένες καταγράφεται σε νέα έρευνα της RSM Ελλάδος. Σύμφωνα με την RSM, τα ΔΣ εκπροσωπούνται πλέον από 926 άνδρες και 298 γυναίκες, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 75,7% και 24,3% στο σύνολο των μελών, ήτοι αναλογία γυναικών: ανδρών 1:3. Πάντως, μόλις το 1% των εταιριών εμπιστεύονται γυναίκα ως πρόεδρο.

Το υπερσύγχρονο Κέντρο Ελέγχου/Αξιολόγησης Συσκευασίας της DENELPACK

Η Βιομηχανία DENELPACK από το Σεπτέμβριο του 2021 έχει το μοναδικό στην Ελλάδα και το 2ο στην Ευρώπη Κέντρο Ελέγχου/Αξιολόγησης Συσκευασίας, πιστοποιημένο από ανεξάρτητο φορέα σύμφωνα με τον οποίο, μπορεί να εκπονεί ελέγχους ακολούθως με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο EUMOS 40509 περί ασφάλειας φορτίων.

Το Packaging Center είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα 500.000€, στελεχωμένο με επιστημονικό προσωπικό, ώστε να παρέχει ολιστική προσέγγιση σε θέματα που άπτονται της εφαρμογής του stretch film.

Στο Packaging Center καθημερινά ελέγχονται δειγματοληπτικά ρολά film από την παραγωγή. Παράμετροι όπως το πάχος, το σημείο διαρροής, θραύσης, διάτρησης, επιμήκυνσης, προτάνυσης κ.α., μετρούνται ώστε η ποιότητα να παραμένει σταθερή. Όλες οι Α ΄ύλες ελέγχονται. Μετρήσεις υγρασίας, πυκνότητας και ιξώδους επιβεβαιώνουν την προδιαγραφόμενη ποιότητα Α΄υλών.

Οι έλεγχοι στο Κέντρο Συσκευασίας αποτυπώνουν την τρέχουσα κατάσταση σταθερότητας της παλέτας και κατ’ επέκταση το βαθμό επικινδυνότητας λόγω ανατροπής της παλέτας σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη μεταφορά.

Στο Packaging Center υπάρχει πλατφόρμα οριζόντιας επιτάχυνσης. Εκεί, προσομοιώνονται μεταβολές της ταχύτητας που συμβαίνουν επί πλατφόρμας φορτηγού. H παλέτα υποβάλλεται σε σταδιακές τιμές επιτάχυνσης. Για κάθε τιμή επιτάχυνσης, καταγράφεται η δυναμική συμπεριφορά της παλέτας. Οι τιμές συγκρίνονται με τα κριτήρια σταθερότητας που προβλέπει το πρότυπο EUMOS 40509 περί οδικής ασφάλεια των φορτίων.

Το Κέντρο Ελέγχου, δύναται, να συντάσσει Attestation Letter για το αν η παλέτα ικανοποιεί η όχι τα κριτήρια του προτύπου. Επιπρόσθετοι έλεγχοι όπως η χαρτογράφηση των δυνάμεων συγκράτησης που αναπτύσσονται κατά την περιτύλιξη του stretch film οδηγούν σε προτάσεις βελτίωσης:
I. Πάχους
II. Πλήθους τυλίξεων
III. Διάταξης φορτίου επί παλέτας.
IV. Μείωσης κατανάλωσης.

Επιπλέον κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή κρίση

Στις ανατιμήσεις και τη στήριξη των επιχειρήσεων με φόντο την ενεργειακή κρίση αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξη του στο «OPEN». Ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «οι στοχευμένες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η Κυβέρνηση θα είναι σε τέτοιο επίπεδο που να μπορούν να περιορίσουν, όχι να μηδενίσουν τις πολύ δυσμενείς εξελίξεις και επιρροές που έχει και ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, στη ζωή της ελληνικής κοινωνίας».

«Έχει ήδη ξεπεράσει τα δύο δισ. η στήριξη που δίνουμε για την αναχαίτιση μέρους των ενεργειακών ανατιμήσεων. Και τώρα, όπως και χθες είπε ο Πρωθυπουργός, ερχόμαστε με επιπλέον μέτρα στήριξης, κυρίως στους πιο ευάλωτους. Πολύ σύντομα, εντός του Μαρτίου, θα είμαστε έτοιμοι να πούμε πιο συγκεκριμένα και για το ύψος και για την περίμετρο.

Ο Πρωθυπουργός και τα έχει αναγνωρίσει και τα έθιξε χθες και πήγε και βήματα παραπέρα. Είναι πολιτική στήριξης που έρχεται δίπλα σε μια πολιτική φοροελαφρύνσεων, που με συνέπεια εφαρμόζουμε το τελευταίο διάστημα», τόνισε.

Επέκταση της συνεργασίας της Manifest Services με τη Nestlé Ελλάς

H Manifest Services ανακοινώνει την επέκταση της συνεργασίας της με την εταιρεία Nestlé Ελλάς. Μετά από 9 χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας σε υπηρεσίες Soft για τα κεντρικά κτίρια της εταιρείας Nestlé Ελλάς, κατόπιν διαγωνισμού, η Manifest αναλαμβάνει το Total Facility Management όλων των κτιρίων της σε όλη την Ελλάδα.

«Ενοποιήσαμε περισσότερους από 40 προμηθευτές, ενώ για το έργο απασχολείται Facility Manager ως single point of contact», σημειώνει η Manifest στη σχετική ανακοίνωση. H Nestlé είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και ποτών στον κόσμο. Το χαρτοφυλάκιό της προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες για όλα τα στάδια της ζωής, βοηθώντας τους ανθρώπους να φροντίσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.

«H Manifest επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη θέση της ως ηγέτιδα εταιρεία στο Facility Management, ακολουθώντας απαρέγκλιτα την στρατηγική της, ως εταιρεία παροχής ενός ολοκληρωμένου συστήματος υπηρεσιών, ως μία λύση, από έναν μοναδικό πάροχο. Ευχαριστούμε τη Nestlé Ελλάς για την εμπιστοσύνη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Συνεργασία Κοπελούζου – RF Energy για αιολικά

Στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων συμφώνησαν ο όμιλος Κοπελούζου μέσω της θυγατρικής του, Elica Group, με την R.F. Energy Α.Ε.

Οι δυο εταιρείες έχουν συστήσει ήδη κοινή εταιρεία, για την υλοποίηση επενδύσεων σε υπεράκτια αιολικά σταθερής βάσης, συνολικής ισχύος 850 MW, στο Β. Αιγαίο.

Το κόστος γι’ αυτή την κατηγορία των υπεράκτιων υπολογίζεται σε 2,5 εκατ. ευρώ τη μεγαβατώρα, συνεπώς, ανέρχεται σε μερικά δισεκατομμύρια.

Hellenic Cables: Δεσμεύεται στη πρωτοβουλία SBTi για το περιβάλλον

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι η Hellenic Cables, ο τομέας καλωδίων της, εισέρχεται δυναμικά στην εποχή της απεξάρτησης από τον άνθρακα, υποβάλλοντας τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της στην πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ενθαρρύνοντας ενεργά τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, στοχεύει δυναμικά να μειώσει στο μισό τις εκπομπές άνθρακα για Scope 1 & 2 (50% έως το 2030, ξεκινώντας από το έτος βάσης 2020) και να μειώσει τις εκπομπές στην αλυσίδα αξίας (Scope 3, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών και των εκπομπών κατά τη μετακίνηση) κατά 25%, εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου. Η εταιρεία δεσμεύεται επίσης να αυξήσει την ετήσια προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε 80% έως το 2025 και σε 100% έως το 2030.

Πέρα από τους βραχυπρόθεσμους στόχους, η Hellenic Cables σχεδιάζει να φτάσει σε μηδενικές καθαρές εκπομπές θερμοκηπίου σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της πριν από το 2050, ξεκινώντας από το έτος βάσης 2020. Οι στόχοι που κατατίθενται θα υποβληθούν σε ανεξάρτητη διαδικασία επικύρωσης από τεχνικούς εμπειρογνώμονες της SBTi, πριν εγκριθούν επισήμως.

KOUIMTZIS Group – Eunice: Συνεργασία στον κλάδο της ενέργειας

Σε συνεργασία στον κλάδο της ενέργειας και της αγροτικής ανάπτυξης προχωρούν το Τμήμα Γεωργικών Μηχανημάτων της KOUIMTZIS Group – FENDT και ο Όμιλος Eunice. Η συνεργασία γίνεται για να παραχθούν στον πρωτογενή τομέα και στην ελληνική βιομηχανία ολοκληρωμένες λύσεις ενεργειακής αυτονομίας και ανεξαρτησίας από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«H νέα συνεργασία, επεκτείνεται σε λύσεις που περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά πάνελ, αποθήκευση ενέργειας σε σύστημα μπαταριών και έξυπνες συσκευές και εφαρμογές που επιτρέπουν στο χρήστη να ελέγχει και να διαχειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει και καταναλώνει με το βέλτιστο τρόπο», σημειώνεται στην ανακοίνωση της συνεργασίας.

Αξιοποιώντας την εμπειρία του στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη λειτουργία συστημάτων αυτονομίας, εφαρμόζοντας τεχνολογίες αιχμής, ο όμιλος Eunice, με αφετηρία το S4S στην Τήλο και το σύστημα Aftonomo by Eunice, αναπτύσσει την ολοκληρωμένη λύση ενεργειακής αυτονομίας και ανεξαρτησίας που θα προσφέρει η KOUIMTZIS Group- FENDT στο δίκτυο συνεργατών της.

H νέα συνεργασία επεκτείνεται σε λύσεις που περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά πάνελ, αποθήκευση ενέργειας σε σύστημα μπαταριών και έξυπνες συσκευές και εφαρμογές που επιτρέπουν στο χρήστη να ελέγχει και να διαχειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει και καταναλώνει με το βέλτιστο τρόπο.

ΣΕΒ: Πώς (δεν) αποτυγχάνουν οι μετασχηματισμοί των επιχειρήσεων

Ο ρόλος του μετασχηματισμού στις επιχειρήσεις, οι λόγοι αποτυχίας του, καθώς και οι προϋποθέσεις επιτυχίας του βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής εκδήλωσης του Κέντρου Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία, με κεντρικό ομιλητή τον Δρα Ανδρέα Αθανασόπουλο, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, Group Chief Transformation Officer, Digital & Retail, Eurobank Holdings. Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης,, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του Alba Graduate Business School, The American College of Greece, Κώστας Αξαρλόγλου, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ, Αλέξανδρος Χατζόπουλος. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην τργική συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία.

Από τη μεριά του, ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος ανέφερε ότι κάθε επιχείρηση που θέλει να επιβιώσει και να ανθίσει είναι κρίσιμο να επιτύχει μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Επεσήμανε επίσης πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιχειρήσεων που έχουν μετασχηματιστεί με επιτυχία, και διεθνώς αλλά και στη χώρα μας. Ωστόσο, το ποσοστό επιτυχίας των μετασχηματισμών είναι αρκετά χαμηλό. Παρουσίασε μάλιστα στοιχεία από σχετική έρευνα του 2020 που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και η οποία ανέδειξε ότι μόνο το 22% των εταιρειών μετασχηματίστηκε με επιτυχία, σε οικονομικούς όρους ή σε όρους επέκτασης της φήμης τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, όσες το πέτυχαν, το κατάφεραν στη βάση κάποιων κοινών χαρακτηριστικών, δίνοντας έμφαση στους ανθρώπους, την τεχνολογική εξέλιξη, την ανάπτυξη εταιρικής κουλτούρας καινοτομίας. «Στον ΣΕΒ, δουλεύουμε συστηματικά για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων, για να τις βοηθήσουμε να δημιουργήσουν αξία, να αξιοποιήσουν καλύτερα τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις της απαιτούμενης ταχείας στροφής και του μετασχηματισμού», σημείωσε ο κ. Χατζόπουλος.

Sony – Honda: Ενώνουν δυνάμεις για τη παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η εταιρεία ηλεκτρονικής Sony και η αυτοκινητοβιομηχανία Honda ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να σχηματίσουν μια «στρατηγική συμμαχία» για να αναπτύσσουν και να παράγουν ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία θα διαθέτουν στην αγορά από το 2025.

Οι δύο ιαπωνικοί όμιλοι προβλέπουν να ιδρύσουν ήδη από φέτος μια κοινή επιχείρηση για να αναπτύσσουν και να πωλούν «ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία υψηλής προστιθέμενης αξίας» και να παρέχουν μαζί υπηρεσίες κινητικότητας. «Μέσω αυτής της συμμαχίας με τη Honda, η οποία έχει συγκεντρώσει μια σημαντική παγκόσμια εμπειρία και δεξιότητες στην αυτοκινητοβιομηχανία σε διάστημα πολλών ετών», η Sony «επιθυμεί να αναπτύξει το όραμά της που έγκειται στο να κάνει το χώρο της κινητικότητας έναν συναισθηματικό χώρο», σχολιάζει στην ανακοίνωση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Κενιτσίρο Γιοσίντα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι εδώ και χρόνια η Sony δεν κρύβει την αυξανόμενη επιθυμία της να γίνει ένας παίκτης με πλήρη δραστηριότητα στην αγορά του αυτοκινήτου, στην οποία παρέχει ήδη κάμερες, οπτικοακουστικό εξοπλισμό και άλλα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Michelin: Σταματάει τη παραγωγή της στην Ευρώπη λόγω Ουκρανίκησ κρίσης

Όπως η Volkswagen και η BMW, ο όμιλος Michelin θα σταματήσει την παραγωγή σε ορισμένα από τα εργοστάσιά του στην Ευρώπη, λόγω προβλημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέονται με «τη σοβαρή κρίση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία», δήλωσε η βιομηχανία ελαστικών.

«Για να βελτιστοποιήσει τις δραστηριότητές του και να προσαρμόσει τη διαχείριση των ροών του, ο όμιλος αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή σε ορισμένα εργοστάσιά του στην Ευρώπη για λίγες ημέρες, τις προσεχείς εβδομάδες», ανακοίνωσε ο όμιλος. «Κάθε περιοχή θα αποφασίσει τη συγκεκριμένη διάρκεια και τις ρυθμίσεις εφαρμογής», αλλά αυτές οι διακοπές αναμένεται να αφορούν την πλειονότητα των περιοχών, διευκρίνισε εκπρόσωπος του ομίλου.

«Λόγω της υφιστάμενης κρίσης, και όπως πολλοί παράγοντες της βιομηχανίας στην Ευρώπη, ο όμιλος Michelin αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές δυσκολίες όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα και τη μεταφορά για να προμηθεύσει τα εργοστάσιά του και να παραδώσει στους πελάτες του», σημείωσε ακόμα ο όμιλος. Στη Ρωσία, χίλιοι συνεργάτες του γαλλικού ομίλου κατασκευάζουν ελαστικά στο Νταβίντοβο κοντά στη Μόσχα, και το εργοστάσιο είναι σε υποβαθμισμένη λειτουργία. Ο όμιλος έχει επίσης σχεδόν δώδεκα εμπορικούς συνεργάτες στην Ουκρανία. Η Michelin «εκφράζει την υποστήριξή της στα θύματα αυτής της σύγκρουσης” διευκρινίζει.