ΣΕΒ: Δυνατότητες για την μεταποίηση στη Θράκη

Με σειρά επαφών με δυναμικές επιχειρήσεις, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής, και με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της περιφερειακής ανάπτυξης, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της διοίκησης και στελεχών του ΣΕΒ στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη.

Κατά τη διάρκεια των επαφών καταγράφηκαν κρίσιμοι αναπτυξιακοί προβληματισμοί και εντοπίστηκαν κοινές κατευθύνσεις δράσης προς όφελος της περιφερειακής οικονομίας και κοινωνίας, με βάση το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης, κατά τις εργασίες της οποίας ο ΣΕΒ είχε παρουσιάσει τεκμηριωμένες προτάσεις. Εκτός από προβλήματα οριζόντιου χαρακτήρα, οι επιχειρήσεις της Θράκης βρίσκονται αντιμέτωπες και με διαχρονικές αστοχίες του περιφερειακού αναπτυξιακού σχεδιασμού, ειδικά σε ό,τι αφορά τα δίκτυα υποδομών, τις εκροές ανθρώπινου δυναμικού και κεφαλαίων, και την αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις, μεταξύ των σημαντικότερων προκλήσεων για την περιοχή βρίσκονται, επίσης: Α. Η επιτάχυνση της αναστροφής της τάσης αποεπένδυσης, με στοχευμένη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την αύξηση της παραγωγής προστιθέμενης αξίας, τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση, και τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας. Β.

Η στήριξη των επιχειρήσεων στη διαχείριση του εξαιρετικά υψηλού μεταφορικού κόστους, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των ήδη δρομολογημένων έργων σιδηροδρομικών μεταφορών και των κάθετων στην Εγνατία Οδό αξόνων. Γ. Η δυσκολία συντονισμού των υπηρεσιών της διοίκησης στην περαίωση αιτημάτων των επιχειρήσεων και Δ. Η ενεργός αντιμετώπιση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού από όμορες χώρες, που πλήττουν δραστικά τη δυναμική της τοπικής παραγωγής.

2,5 δισ. ΕΥΡΩ εξοικονόμησαν τα αιολικά & τα φ/β το 2021

Ειδική μελέτη για λογαριασμό της ΕΛΕΤΑΕΝ εκπόνησε η εξειδικευμένη εταιρεία iWind Renewables, ποσοτικοποιώντας το όφελος που δημιούργησαν οι ανανεώσιμες πηγές στους καταναλωτές κατά το 2021 λόγω της μείωσης της τιμής στην αγορά ηλεκτρισμού που προκάλεσαν.

Η ανάλυση αποδεικνύει ότι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά μείωσαν κατά μέσο όρο την τιμή στην αγορά το 2021 κατά 46 €/MWh. Ειδικά για τον Δεκέμβριο 2021 η μείωση ήταν 81 €/MWh. Με τη θεώρηση ότι η ενέργεια που δεν θα είχε παραχθεί από τις ΑΠΕ θα είχε καλυφθεί από εισαγόμενο φυσικό αέριο, το αντίστοιχο διάστημα οι προμηθευτές θα έπρεπε να είχαν καταβάλει περισσότερα 2,5 δισ. ευρώ για την αγορά ενέργειας, ποσό που θα μετακυλούσαν στους καταναλωτές. Το ποσό αυτό είναι 4 φορές μεγαλύτερο από το ρυθμιζόμενο τέλος ΕΤΜΕΑΡ. Τo συμπέρασμα είναι ότι χρειαζόμαστε πιο πολλά αιολικά πάρκα, μαζί με όλες τις άλλες ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση, έξυπνα δίκτυα και εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό ωφελεί τον καταναλωτή και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Έργα εγκατάστασης κυψελών καυσίμου στις Φιλιππίνες από την Advent Technologies

Η Advent υλοποίησε με επιτυχία έργα εγκατάστασης κυψελών καυσίμου (fuel cells) επόμενης γενιάς σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών στις Φιλιππίνες, στο πλαίσιο της αναπτυσσόμενης εμπορικής πορείας της τα τελευταία χρόνια στην Ασιατική αγορά, με πωλήσεις σε Φιλιππίνες, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Κίνα και Ιαπωνία. Ανταποκρινόμενη στην παγκόσμια ανάγκη για παραγωγή ενέργειας με μηδενικούς ρύπους και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η Advent έχει συνάψει συμφωνίες ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας με δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνίων των Φιλιππίνων.

Τα συστήματα Advent SereneU έχουν εγκατασταθεί επιτυχώς, τόσο σε πύργους, όσο και σε επίγειες εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών σε κατοικημένες περιοχές της χώρας.
Οι κυψέλες καυσίμου SereneU διακρίνονται για την ανθεκτικότητά τους σε απαιτητικές περιβαλλοντικές συνθήκες, ενώ διασφαλίζουν αδιάληπτη λειτουργία και είναι πρακτικές, τόσο στην μεταφορά, όσο και στην αποθήκευση τους.

Ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies Holdings δήλωσε: «Η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς της Advent μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους, καθώς μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του οράματός μας για ταχύτερη απεξάρτηση του κόσμου από τον άνθρακα. Επιπλέον, είμαστε περήφανοι που, μέσα από τα προϊόντα μας, συμβάλλουμε στο σημαντικότατο έργο της εκστρατείας Race to Zero των Ηνωμένων Εθνών, και προσβλέπουμε σε μελλοντικές συμφωνίες οι οποίες θα βοηθήσουν τους συνεργάτες μας να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες και να μειώσουν αισθητά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.»

Vraykos: Νέο έργο για την Jean Paul Lap Premium Beverages

Η εταιρεία Jean Paul Lap Premium Beverages, θυγατρική της Vittorio Gourmet Espresso, που δραστηριοποιείται στον χώρο των ροφημάτων σοκολάτας, κρύων ροφημάτων και παγωτών, freddoccino και smoothies, εκσυγχρονίζει τη παραγωγική της διαδικασία με ένα νέο σύστημα ανάμιξης κατασκευασμένο από τη VRAYKOS.

Η νέα εγκατάσταση περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την κατασκευή και την τοποθέτηση ενός σταθμού παραλαβής σάκκων με δονούμενο κόσκινο, ενός αναμίκτη σκόνεων με χωρητικότητα 500 λίτρων καθώς και τον απαιτούμενο αυτοματισμό της εγκατάστασης. Το υψηλών προδιαγραφών φινίρισμα του εσωτερικού καθώς και η γρήγορη και υψηλής ποιότητας ομογενοποίηση των συστημάτων ανάμιξης της VRAYKOS αποτελούν βασικά στοιχεία της επιτυχημένης ολοκλήρωσης του έργου αυτού.

Σαράντης: Εξαγόρασε την πολωνική Stella Pack

Ο Όμιλος Σαράντη προέβη στη σύναψη συμφωνίας για την εξαγορά της πολωνικής εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων οικιακής χρήσης STELLA PACK S.A.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Sarantis Polska S.A. , 100% θυγατρική της ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε., υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της πολωνικής εταιρείας STELLA PACK S.A.

Η εξαγορά τελεί υπό τις συνήθεις συνθήκες κλεισίματος και εκκρεμεί η έγκριση των αρχών ανταγωνισμού στις χώρες δραστηριότητας της Stella Pack. Η STELLA PACK κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και διανομή ειδών οικιακής χρήσης, με 25 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στις κατηγορίες συσκευασιών τροφίμων, σακουλών απορριμμάτων και εργαλείων καθαρισμού, καταγράφοντας ετήσιες πωλήσεις που ανέρχονται σε περίπου 65 εκατ. ευρώ.

Η STELLA PACK συμβάλλει ενεργά στην κυκλική οικονομία, καθώς λειτουργεί μόνο με ανακυκλωμένο πλαστικό και διαθέτει γραμμή διαχωρισμού απορριμμάτων που κατασκευάζει εσωτερικά δικό της ανακυκλωμένο πλαστικό καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες παραγωγής της. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η εξαγορά αυτή, πλήρως ευθυγραμμισμένη με την στρατηγική του Ομίλου, ταιριάζει απόλυτα με το προϊοντικό χαρτοφυλάκιό του, ενώ αναμένεται να ενισχύσει την ηγετική του θέση στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων, ενδυναμώνοντας το γεωγραφικό αποτύπωμά του στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται. Η διεθνής παρουσία της Σαράντης εκτείνεται σε 12 χώρες της Ευρώπης μέσω των θυγατρικών της σε Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Τσεχία, Ουγγαρία, Β. Μακεδονία κ.α.

Βαράγκης: Διορία ενός μήνα για την αποπλήρωμη των χρεών

Εγκρίθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση αναδιάρθρωσης του χρέους της ιστορικής επιπλοβιομηχανίας «Βαράγκης», ανοίγοντας τον δρόμο για την εξυγίανση και την επαναφορά της στο προσκήνιο, μετά από μία περιπέτεια που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, όταν η ελληνική κρίση χρέους μηδένισε την εγχώρια ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες πολυτελείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει διορία ενός μήνα για να αποπληρώσει στις πιστώτριες τράπεζες χρέος 2.591.896 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την εν λόγω συμφωνία εξυγίανσης στο νέο φορέα, την εταιρεία «VARANGIS FURNITURE & INTERIORS A.E.», μεταβιβάζονται το 99% του ενεργητικού της εταιρείας, το σύνολο του προσωπικού και υποχρεώσεις της τάξεως του 15,1% επί των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας και πως τόσο το τίμημα, όσο και το προϊόν ρευστοποίησης των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των λοιπών υποχρεώσεών της, όπως αυτές διαμορφώνονται σύμφωνα με την Συμφωνία Εξυγίανσης, και στην συνέχεια η εταιρεία θα λυθεί και θα εκκαθαριστεί.

H «Βαράγκης», γνωστή στο ευρύ κοινό με το ιστορικό εμπορικό σήμα «Διά χειρός», ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με αντικείμενο την κατασκευή υψηλού επιπέδου οικιακών επίπλων. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο από το 1998 και στεγάζεται σε ιδιόκτητο εργοστάσιο στο Σχηματάρι Βοιωτίας με σύγχρονο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Σχεδιάζει και υλοποιεί έργα στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό, με τον μεγαλύτερο όγκο αυτών από το 2010 να υλοποιείται στις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Κατάρ, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το χρονοδιάγραμμα της Κρι Κρι για τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Πήραν μπρος οι μηχανές στη νέα, υπερσύγχρονη μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας στον χώρο των εγκαταστάσεων της Κρι Κρι, στις Σέρρες. Η επένδυση, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται από την ελληνική γαλακτοβιομηχανία στο πλαίσιο της μετάβασής της στο κυκλικό μοντέλο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ευημερίας.
Η μονάδα έχει ήδη ξεκινήσει την παραγωγή βιοαερίου χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τα υγρά απόβλητα της εγκατάστασης παγωτού και γαλακτοκομικών, καθώς και τον ορό γάλακτος που προκύπτει από τη στράγγιση γιαούρτης. Το βιοαέριο που παράγεται μέσω της αναερόβιας επεξεργασίας αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, καθώς ένα μεγάλο μέρος την ανάγκης του εργοστασίου σε φυσικό αέριο καλύπτεται από το παραγόμενο βιοαέριο.

Στο τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 998kW, η οποία θα δέχεται το παραγόμενο βιοαέριο. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται πρόκειται να διατίθεται στη συνέχεια στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου με ιδία κεφάλαια και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η Κρι Κρι μετασχηματίζει το παραγωγικό της μοντέλο βασιζόμενη στα πρότυπα του ESG.

Η λύση στη διαχείριση του ορού γάλακτος
Τα οφέλη από την υλοποίηση της επένδυσης είναι πολλαπλά. Ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος, η εταιρεία επιλύει οριστικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα της διαχείρισης του ορού γάλακτος, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, περιορίζοντας μεταξύ άλλων τις ετήσιες εκπομπές CO2 στο εργοστάσιο. Επιπρόσθετα, η μείωση της κατανάλωση φυσικού αερίου συμβάλλει και στη μείωση των λειτουργικών εξόδων του εργοστασίου, ιδιαίτερα μάλιστα στην παρούσα συγκυρία όπου παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις στον χώρο της ενέργειας.