ΣΕΒ: Νέα εκδήλωση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη θα πραγματοποιήσει ψηφιακή εκδήλωση με θέμα «Κλιματικοί στόχοι και διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 και ώρα 16:00. Εκεί θα παρουσιαστούν τα ευρήματα της Μελέτης του ΙΟΒΕ με τίτλο «Επιπτώσεις της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το Κλίμα στην ελληνική βιομηχανία και οικονομία» από τους κ.κ. Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή και Γιώργο Μανιάτη, Υπεύθυνο Κλαδικών Μελετών ΙΟΒΕ. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης θα τοποθετηθούν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη κ. Ανδρέας Σιάμισιης και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

 

ΒΑΤ Hellas: 150 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα φέρνουν οι επενδύσεις

H BAT Hellas, προχωράει στη δημιουργία 150 νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Οι καινούριες αυτές θέσεις εργασίας, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον αυτή την περίοδο, έρχονται σε συνέχεια των 200 θέσεων εργασίας στη διάρκεια του 2021 που προήλθαν από τις σημαντικές επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας, που το θερμαινόμενο προϊόν καπνού glo και το προϊόν ατμίσματος Vuse έφεραν στην ελληνική αγορά.

Π. Λώλος για βιομηχανική ανάπτυξη: Η πιο συμφέρουσα πολιτική επιλογή

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, κ. Πάνος Λώλος, παρευρέθηκε στη συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Κηφισιάς που πραγματοποιήθηκε στις 28/2/22 στην Κηφισιά, και κατά την διάρκεια της οποίας έγινε εισήγηση με θέμα «Η Βιομηχανική Ανάπτυξη ως Πολιτική Επιλογή». Κατά την ομιλία έγινε αναφορά στην εξέλιξη της ελληνικής βιομηχανίας, επισημάνθηκε η συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία, προσδιορίστηκε το εγχώριο περιβάλλον και οι επενδυτικές απαιτήσεις, όπως διαμορφώθηκαν κατά τα τελευταία έτη, παρατέθηκε το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την βιομηχανία και αναδείχθηκαν οι προκλήσεις και οι προτεραιότητες για την ελληνική βιομηχανία στο μέλλον.

Τέλος, τονίσθηκε η σημασία της βιομηχανικής ανάπτυξης ως η πλέον ενδεδειγμένη, αξιόπιστη και μακροπρόθεσμα συμφέρουσα πολιτική επιλογή. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής διάκρισης στον κ. Λώλο από τον Πρόεδρο του Ροταριανού Ομίλου Κηφισιάς, κ. Παναγιώτη Μαραγγέλη.

Νέες οδηγίες για τη δημοσιοποίηση ESG πληροφοριών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί για την ανάδειξη των βιώσιμων επενδύσεων στην ελληνική κεφαλαιαγορά, ανακοινώνει τη δημοσίευση της νέας έκδοσης του Οδηγού Δημοσιοποίησης Μη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών 2022. Προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς αλλά και τις κανονιστικές απαιτήσεις, προχώρησε, στην αναθεώρηση του Οδηγού Δημοσιοποίησης Μη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του 2019, επικαιροποιώντας το περιεχόμενο και τους δείκτες σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα ή τροποποιημένα πρότυπα και τους κανονισμούς.

Στον Οδηγό, παρέχονται πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές και τους κανονισμούς δημοσιοποίησης ESG πληροφοριών. Ειδικότερα, ορισμένοι δείκτες αναθεωρήθηκαν, όπου ήταν απαραίτητο ή/και μεταφέρθηκαν από τους «προηγμένους» στους «βασικούς» ή από τους «κλαδικούς» στους «προηγμένους», βάσει νέων δεδομένων από το σύνολο νομοθετημάτων και τάσεων. Επιπλέον, προστέθηκαν νέοι δείκτες και στις τρεις κατηγορίες, στους «βασικούς», τους «προηγμένους» και τους «κλαδικούς» δείκτες, αντίστοιχα.

BMW – Porsche: Αναστέλλουν τη λειτουργία εργοστασίων τους στη Γερμανία

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες BMW και Porsche αναγκάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία εργοστασίων τους εντός Γερμανίας λόγω έλλειψης εξαρτημάτων που προμηθεύονται από την Ουκρανία. Η BMW ανακοίνωσε σήμερα τη διακοπή της παραγωγής στο εργοστάσιο του Ντίνγκολφινγκ, στη Βαυαρία, η οποία θα επηρεάσει χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ προανήγγειλε καθυστερήσεις και διακοπές στη λειτουργία και άλλων μονάδων σε όλη την Ευρώπη, διευκρινίζοντας ότι μελετώνται ακόμη οι λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά το πού, πότε και για πόσο καιρό θα υπάρξουν προβλήματα.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Porsche, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει την παραγωγή της στο εργοστάσιο της Λειψίας, σε πρώτη φάση έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, λόγω προβλημάτων στην παράδοση εξαρτημάτων. Στη συγκεκριμένη μονάδα, όπου κατασκευάζονται τα μοντέλα Macan και Panamera, οι εργαζόμενοι θα τεθούν σε καθεστώς εργασίας περιορισμένου χρόνου, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογες αποφάσεις να ληφθούν και σε άλλα σημεία παραγωγής της εταιρίας του Ομίλου Volkswagen. «Τις επόμενες εβδομάδες θα αξιολογούμε διαρκώς την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος.

Δημιουργώντας τον μεγαλύτερο Όμιλο Total Facility Management στην Ελλάδα

Το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC) ανακοινώνει την απόκτηση μέσω της θυγατρικής της εταιρείας CORDIA, πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην εταιρεία ESA Security Solutions, ιδιοκτησίας του Latsco Family Office. Η ESA Security Solutions, μετά και την είσοδο του Latsco Family Office στο μετοχικό της κεφάλαιο το 2018, διαθέτει ισχυρή παρουσία στις επανδρωμένες φυλάξεις και τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας.

Με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα €50.000.000, απασχολεί περί τους 3.000 υπάλληλους.
Η δυναμική αυτή της ESA, σε συνδυασμό με τις σημαντικές δυνατότητες της CORDIA (πρώην Engie Hellas) στην παροχή σύγχρονων υπηρεσιών τεχνικής συντήρησης ακινήτων καθώς και στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και λύσεων υψηλής τεχνολογίας, οδήγησε στη διαμόρφωση μιας μακροχρόνιας συμφωνίας μετοχικής συνεργασίας μεταξύ του επενδυτικού ταμείου SMERC και του Latsco Family Office. Στόχος της, η δημιουργία του ισχυρότερου καθετοποιημένου ομίλου στην προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών και λύσεων διαχείρισης ακινήτων.

Επιδίωξη της μετοχικής συνεργασίας αποτελεί η αξιοποίηση των συνεργασιών και η εξασφάλιση οικονομιών κλίμακος μεταξύ των δύο εταιρειών σε όλο το φάσμα της παροχής υπηρεσιών στους κλάδους φύλαξης και ασφάλειας, τεχνικής συντήρησης, καθαρισμού κτηρίων και υποδομών, καθώς και την παροχή σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων, φιλικών προς το περιβάλλον και την ενεργειακή εξοικονόμηση. Το Latsco Family Office, σε συνεργασία με το SMERC θα συνεχίσει να είναι ενεργός μέτοχος στην ESA και στο εγγύς μέλλον, θα γίνει και μέτοχος μειοψηφίας της Cordia μέσω ανταλλαγής μετοχών.

ΑΦΟΙ ΤΑΧΑ: Εκσυγχρονισμός μονάδας με εξοπλισμό για ενεργειακή απόδοση & ασφάλεια

Το 2021, οι Νίκος και Ζήσης Τάχας, ιδιοκτήτες της ΑΦΟΙ ΤΑΧΑ Ο.Ε, επένδυσαν στον εκσυγχρονισμό και επέκταση του τυροκομείου, στο Ελευθέριο Λάρισας. Οι απαιτήσεις του έργου αφορούσαν στις κρίσιμες διεργασίες της παραλαβής και της παστερίωσης του Γάλακτος, καθώς και τον καθαρισμό των κυκλωμάτων παραλαβής και αποθήκευσης νωπού γάλακτος, δεξαμενών παραλαβής και βυτίων. Επιπρόσθετα, περιλάμβανε την μελέτη και εγκατάσταση όλων των εξυπηρετικών δικτύων. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΑΦΟΙ ΤΑΧΑ Ο.Ε. εμπιστεύθηκε την AS HELLAS, η οποία έχει περισσότερα από 25 χρόνια τεχνογνωσία στην Γαλακτοβιομηχανία για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση του έργου. Ακολουθούν αναλυτικά τα στάδια του έργου.

Τμήμα Παραλαβής και Αποθήκευσης νωπού Γάλακτος
Στο τμήμα παραλαβής και αποθήκευσης νωπού προχώρησε η προμήθεια και εγκατάσταση νέων σιλό γάλακτος, τα οποία αύξησαν σημαντικά την συνολική χωρητικότητα, καθώς επίσης και η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία μίας αυτόματης γραμμής παραλαβής γάλακτος. Η συγκεκριμένη είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση των απωλειών γάλακτος, αλλά και η μείωση των χημικών του CIP, όταν έρχεται η ώρα του καθαρισμού των γραμμών. Περαιτέρω, συστοιχία αυτόματων βαλβίδων Mixpoof φροντίζει για την ασφάλεια και ευελιξία του συστήματος παραλαβής και αποθήκευσης, καθώς δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης πραγματοποίησης διεργασιών, με οποιαδήποτε σειρά και κατεύθυνση και με απόλυτη ασφάλεια.

Τμήμα Παστερίωσης
Στη συνέχεια το γάλα μεταφέρεται στην διαδικασία της παστερίωσης. Για αυτή την διαδικασία, εγκαταστάθηκε μια αυτόματη προκατασκευασμένη μονάδα GALAXIAS, για την παστερίωση είτε του γάλακτος, είτε του μείγματος για γιαούρτη. Η συγκεκριμένη μονάδα είναι μεταβλητής ταχύτητας παστερίωσης, καθώς κατά την λειτουργία παστερίωσης για γιαούρτη λειτουργεί σε χαμηλότερη ταχύτητα. Αυτή η δυνατότητα αποτελεί εξειδικευμένη λύση σχεδιασμού που αναπτύχθηκε “in-house” στην AS HELLAS. Φυσικά υπάρχει η πρόβλεψη αύξησης της δυναμικότητας στο μέλλον εφόσον χρειαστεί.

Cleaning in Place (CIP)
Για τις ανάγκες της ΑΦΟΙ ΤΑΧΑ Ο.Ε. εγκαταστάθηκε μία πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα CENTRASIP 250, με μία γραμμή καθαρισμού για το πλύσιμο των κυκλωμάτων παραλαβής και αποθήκευσης νωπού γάλακτος, των δεξαμενών παραλαβής, και των βυτίων. Η μονάδα καθαρισμού θα έχει την δυνατότητα επέκτασης για δυο γραμμές μελλοντικά. Τα οφέλη αφορούν στην αποδοτική χρήση, τη χαμηλή κατανάλωση νερού και την ελαχιστοποίηση των απωλειών ενέργειας και απορρυπαντικών.

Η «καρδιά του εργοστασίου»
Για το σύστημα ελέγχου της διαδικασίας παραγωγής, η ΑΦΟΙ ΤΑΧΑ Ο.Ε., ήθελε μια λύση αυτοματισμού που να αυτοματοποιεί και να ελέγχει κρίσιμες παραμέτρους της παραγωγής που να διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια του τελικού προϊόντος και ταυτόχρονα να είναι ενεργειακά αποδοτική. Το σύστημα παρακολουθεί και ελέγχει τις διαδικασίες της παραλαβής, αποθήκευσης και συντήρησης του νωπού γάλακτος, την Παστερίωση του τελικού προϊόντος, καθώς και την διαδικασία καθαρισμού των παραπάνω μονάδων (CIP).

Πρόοδος εργασιών του Νέου Εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής στην Αλεξανδρούπολη

Προς ολοκλήρωση βαίνουν οι εργασίες εγκατάστασης στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης. Τα τεχνικά συνεργεία της SABO βρίσκονται σε συνεχή και αρμονική συνεργασία με τους μηχανικούς της Αναδόχου εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε., ώστε να εξασφαλίσουν τη συναρμογή με τα λοιπά έργα, όπως σημειώνει η εταιρεία. Στο εν λόγω έργο, η SABO Environmental ανέλαβε την υλοποίηση της τεχνολογικής γραμμής των Μονάδων Μηχανικής Διαλογής και Ραφιναρίας. Συγκεκριμένα, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός, κατασκευή, εγκατάσταση και θέση σε αποδοτική λειτουργία των μονάδων. Το εργοστάσιο θα επεξεργάζεται ετησίως περί τους 45.000 τόνους απορριμμάτων σε μία βάρδια.

ΕΒΕΠ: Δεκτή η ελληνική πρόταση για ενεργειακή ενίσχυση επιχειρήσεων

Τη δημιουργία ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης στην ενεργειακή κρίση ζήτησε στο έκτακτο Συμβούλιο της πανευρωπαϊκής οργάνωσης του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, EuroCommerce, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, ο πρόεδρος της EuroCommerce, Χουάν Μανουέλ Μοράλες, έκανε αποδεκτή την πρόταση άμεσης οικονομικής στήριξης των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της συστημικής ενεργειακής κρίσης.

Το ΕΒΕΠ δηλώνει ότι, διατηρώντας ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, ενημερώνει διαρκώς για τις συνθήκες ναυσιπλοΐας και μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς την Μαύρη Θάλασσα, ενώ έχει γνωστοποιήσει τις ελληνικές προτάσεις για μια ευρωπαϊκή προσπάθεια συγκράτησης των τιμών φυσικού αερίου και σιτηρών.
Στην έκτακτη σύσκεψη, επίσης, συμφωνήθηκε η υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που έχουν εμπορικές δραστηριότητες στις δύο χώρες, καθώς και κάθε δυνατή ανθρωπιστική βοήθεια εκ μέρους του ευρωπαϊκού εμπορίου στον Ουκρανικό λαό.

Η προγραμματισμένη ενημέρωση του Δ.Σ. της EuroCommerce από 3 υπουργούς της κυβέρνησης της Ουκρανίας για τις ξένες επιχειρήσεις, την 1η Μαρτίου, 14.00 GMT+2, σύμφωνα με συγκεκριμένη ατζέντα, δυστυχώς, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω αδυναμίας διαδικτυακής σύνδεσης.
Επιπρόσθετα, η task force της EuroCommerce θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη κοινής κατανόησης των επιπτώσεων για την οικονομία της ΕΕ, σε σχέση με τις τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας, τον στάσιμο-πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Α. Σδούκου: Άμεσα προς διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για την ενέργεια

Την ανάγκη να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά την πράσινη μετάβαση επεσήμανε η Γ.Γ. Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ προανήγγειλε ότι θα τεθεί άμεσα προς διαβούλευση στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για την ενέργεια. «Το έχουμε προαναγγείλει και πλέον βρίσκεται προ των πυλών της δημόσιας διαβούλευσης την ερχόμενη εβδομάδα. Φέρνουμε, λοιπόν, ένα ενεργειακό νομοσχέδιο, το οποίο πραγματικά θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ», επεσήμανε η κυρία Σδούκου από το βήμα του FIN FORUM 2022. «Για εμάς είναι βασικό ζητούμενο να δούμε απτές επενδύσεις αυτή τη στιγμή, καθώς επίσης κι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για έργα αποθήκευσης.

Η αποθήκευση, όπως άλλωστε συζητείται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, αποκτά μία άλλη διάσταση. Χρειαζόμαστε έργα αποθήκευσης, αρκετά γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο έχει ολοκληρώσει το νέο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν και στη χώρα μας έργα αποθήκευσης», συμπλήρωσε, καταλήγοντας ότι φιλοδοξεί να προχωρήσει εντός του 2022 η αναμόρφωση του κυβερνητικού σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Επιπλέον κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ στοχεύει να διοχετεύσει η Εθνική Τράπεζα την επόμενη τριετία σε έργα ενέργειας και υποδομών, «εκμεταλλευόμενοι κατά το βέλτιστο τρόπο πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα υπόλοιπα προγράμματα μέσω ΕΙΒ/EIF και το ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, εργαλείο το οποίο έχει ενεργοποιήσει αποκλειστικά η Εθνική Τράπεζα» όπως δήλωσε από πλευράς του ο γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Καραμούζης.