Βίκος: Μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Ιωαννιτών

Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης (ΜΟU) υπέγραψε η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. (Βίκος Α.Ε.) με τον Δήμο Ιωαννιτών, για να στηρίξει την υποψηφιότητά του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «100 Ενεργειακά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» και τον φιλόδοξο στόχο να καταστούν τα Ιωάννινα, σε πιλοτικό επίπεδο, ενεργειακά ουδέτερη και έξυπνη πόλη. Η εταιρεία δεσμεύεται ότι θα σταθεί αρωγός και συμμέτοχος στην προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης της πόλης των Ιωαννίνων στην κατεύθυνση μηδενικών εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και την αποφυγή της ενεργειακής ανισότητας.

Lavipharm: Στηρίζει έμπρακτα τις δράσεις του MDA Ελλάς

H Lavipharm στέκεται αρωγός στις δράσεις του MDA Ελλάς, Σωματείου για τη φροντίδα ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις, συμμετέχοντας ως χορηγός στον 45o Αγώνα Δρόμου Υγείας Αθήνας 21 χλμ. Ο Αγώνας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου στηρίζοντας το έργο του MDA Ελλάς. Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας, εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lavipharm, δήλωσε σχετικά: «Στηρίζουμε διαχρονικά το MDA Ελλάς και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αρωγοί στο έργο του, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι «σημασία δεν έχει πώς τρέχεις, αλλά γιατί».

ΣΕΒΕ: Να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που θα πληγούν από την ουκρανική κρίση

Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι άκρως ανησυχητική και οι τελευταίες εξελίξεις ιδιαίτερα δυσοίωνες. Οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ουκρανία και στη Ρωσία κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (338,6 εκατ. ευρώ και 206,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ωστόσο υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα-, οι οποίες έχουν σημαντική δραστηριότητα στις χώρες αυτές, επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Γ. Κωνσταντόπουλος.

Όπως αναφέρει, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας και πολύ περισσότερο της Δυτικής Μακεδονίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κλάδο της γούνας, θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες, γι’ αυτό και πρέπει να υποστηριχθούν από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να μη χάσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα. Αναμφίβολα, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, οι συνέπειες της κρίσης δεν έχουν γίνει ακόμη εμφανείς. Παρότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν και θεωρείται δεδομένο ότι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, πληθωρισμός και ενέργεια θα επηρεαστούν σημαντικά.

Hellenic Cables: Νέο έργο για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε πρόσφατα πως η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, αναλαμβάνει την εκτέλεση ενός αριθμού νέων νησιωτικών, υποβρύχιων διασυνδέσεων μέσης τάσης συνολικού μήκους περίπου 19χλμ. ως ανάδοχος του ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για έργο το οποίο περιλαμβάνει την παραγωγή και την προμήθεια των υποβρυχίων καλωδίων, των παρελκόμενων υλικών και εξαρτημάτων τους, καθώς και την πραγματοποίηση του συνόλου των σχετικών εργασιών εγκατάστασης, προστασίας και διασύνδεσης των υποβρυχίων καλωδίων με το χερσαίο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Η σχετική σύμβαση, διάρκειας 15 μηνών, υπογράφηκε μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ και της Fulgor, η οποία είναι 100% θυγατρική της Hellenic Cables. Η παραγωγή των καλωδίων πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα και η υλοποίηση του έργου, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης τους, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάϊο του 2023. Τα καλώδια θα κατασκευαστούν στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Hellenic Cables στην Κόρινθο.

 

UBC: Επιλέγει το Yorkshire για τη νέα της μονάδα «πράσινης» τεχνολογίας οχημάτων

Η Ultimate Battery Company επέλεξε το Νότιο Yorkshire ως τοποθεσία για τη νέα της μονάδα Έρευνας & Ανάπτυξης. Η αρχή του South Yorkshire Mayoral Combined Authority δεσμεύτηκε ναπαράσχει συνολικά 5,2 εκατομμύρια £ σε οικονομική στήριξη στην Ultimate Battery Company, προκειμένου αυτή να μπορέσει να αναπτύξει τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με μετασχηματιστικές νέες τεχνολογίες και λύσεις αποθήκευσης ενέργειας. Η νέα μονάδα Ε&Α και μεταποίησης αναμένεται να δημιουργήσει 495 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Ο Maurizio Cunningham-Brown, Διευθύνων Σύμβουλος της UBC, εξηγεί: «Για να αναπτύξουμε αυτές τις νέες τεχνολογίες και προϊόντα χρειαζόμασταν να βρούμε μια τοποθεσία με υποδομή πράσινης ενέργειας, το πλαίσιο υποστήριξης και το δίκτυο εφοδιασμού που θα μας βοηθούσε να πετύχουμε τις φιλοδοξίες μας. Η ομάδα της SYMCA μας βοήθησε στο να μας καθοδηγήσει στη διαδικασία χρηματοδότησης και μας έφερε σε επαφή με το AMRC του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, το οποίο είναι πλέον συνεργάτης μας στην έρευνα και ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών των μπαταριών μας».

«Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ»: Ποια Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας λήγουν το 2022

Σύμφωνα με τον Κανονισμό 2020/878, τα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας που είναι σύννομα με τους παλιότερους κανονισμούς επιτρέπεται να διατίθενται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Ο Κανονισμός 2020/878 είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021 και τροποποιεί το Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού REACH, το οποίο αφορά τις προδιαγραφές των Δελτίων Δεδομένων Ασφαλείας. Οι βασικές αλλαγές που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα νέα ΔΔΑ πρέπει:

1. Να αναφέρουν, τα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας των μειγμάτων, τα UFI αυτών, σύμφωνα με τον Κανονισμό 2017/735,
2. να αναφέρονται Πληροφορίες αναφορικά με την ύπαρξη ουσιών με ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής ή ουσίες σε νανομορφές (προστίθενται στο «τμήμα 3 Άλλοι κίνδυνοι ταξινόμησης της ουσίας» του MSDS και στο «’τμήμα 11: Τοξικολογικές Πληροφορίες» τυχόν ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής, και πληροφορίες σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής, για τις ουσίες που προσδιορίζονται ως έχουσες ιδιότητες ενδοκρινικής διαταραχής),
3. να περιέχονται Αναλυτικές πληροφορίες, σχετικά με τους φυσικοχημικούς κινδύνους της ουσίας ή του μείγματος στο Τμήμα 9 του ΔΔΑ,
4. να αναφέρονται σημαντικές Πληροφορίες για Ειδικά Όρια Συγκέντρωσης, πολλαπλασιαστικούς παράγοντες, εκτιμήσεις οξείας τοξικότητας για ουσίες και μείγματα.

Η «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ» στο πλαίσιο παροχής ολοκληρωμένων τεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, δύναται να αναλάβει και να διεκπεραιώσει τις σχετικές διαδικασίες για την σύνταξη των νέων ΔΔΑ, σύμφωνα με τον Κανονισμό 2020/878, την καταχώρηση τους στο EuPCN, την έκδοση του αριθμού UFI, καταχώρηση των επικίνδυνων μειγμάτων στο Γενικό Χημείο του Κράτους και κατ’ επέκταση στο Κέντρο Ελληνικό Δηλητηριάσεων.

Βιομηχανικός μετασχηματισμός: Κρίσιμη η σχέση ψηφιοποίησης – αειφορίας

Η ABB δημοσίευσε τα ευρήματα μιας νέας παγκόσμιας έρευνας σε επιχειρήσεις που κατέχουν ηγετική θέση σε τεχνολογίες βιομηχανικού μετασχηματισμού, εξετάζοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ ψηφιοποίησης και αειφορίας. Η μελέτη με τίτλο «Billions of Better Decisions: σύγχρονες επιταγές του βιομηχανικού μετασχηματισμού», εξετάζει την τρέχουσα υιοθέτηση του Industrial Internet of Things (IoT) και τις δυνατότητες που αυτό προσφέρει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προαγωγή αλλαγών.

«Οι στόχοι αειφορίας αποτελούν έναν κρίσιμο μοχλό της επιχειρηματικής αξίας και φήμης της εταιρείας, και οι λύσεις IoT διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο βοηθώντας τις επιχειρήσεις να επιτύχουν ασφαλείς, έξυπνες και βιώσιμες λειτουργίες», δήλωσε ο Peter Terwiesch, Πρόεδρος της ABB Process Automation Business Area. «Το ξεκλείδωμα των πληροφοριών που κρύβονται στα επιχειρησιακά δεδομένα αποτελεί την αρχή για να ληφθούν κυριολεκτικά δισεκατομμύρια καλύτερες αποφάσεις σε όλη τη βιομηχανία, οι οποίες θα οδηγήσουν σε πρακτικές με σημαντικά κέρδη στην παραγωγικότητα, στη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και εν γένει σε χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο».

Η έρευνα, που υλοποιήθηκε από την ABB, κατέδειξε ότι η «μελλοντική ανταγωνιστικότητα» ενός οργανισμού είναι –για το 46% των ερωτηθέντων– ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι βιομηχανίες εστιάζουν ολοένα και περισσότερο στην αειφορία. Ωστόσο, ενώ το 96% των συμμετεχόντων, θεωρούν την ψηφιοποίηση ως «απαραίτητη για τη βιωσιμότητα», μόνο το 35% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν εφαρμόσει βιομηχανικές λύσεις IoT. Αυτό το κενό δείχνει ότι ενώ πολλοί από τους σημερινούς ηγέτες της βιομηχανίας αναγνωρίζουν τη σημαντική σχέση μεταξύ ψηφιοποίησης και αειφορίας, η υιοθέτηση σχετικών ψηφιακών λύσεων για τη λήψη καλύτερων αποφάσεων και την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων πρέπει να επιταχυνθεί σε τομείς όπως η βιομηχανική παραγωγή, η ενέργεια, τα κτίρια και οι μεταφορές.

Win-win σενάρια με το Industrial IoT
Με το 63% των στελεχών της έρευνας να συμφωνούν ότι η αειφορία είναι σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα της εταιρείας τους και το 58% να συμφωνούν επίσης ότι αυτή προσδίδει άμεση επιχειρηματική αξία, είναι σαφές ότι η αειφορία και οι παραδοσιακές προτεραιότητες του Industry 4.0 –ταχύτητα, καινοτομία, παραγωγικότητα, αποτελεσματικότητα, πελατοκεντρικότητα– διασυνδέονται ολοένα και περισσότερο, δημιουργώντας σενάρια win-win για εταιρείες που επιθυμούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητά τους, κάνοντας παράλληλα, βήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι η βιομηχανία ευθύνεται για περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σήμερα», ανέφερε ο Peter Terwiesch. «Εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους για βελτίωση του κλίματος, όπως οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και η Συμφωνία του Παρισιού, οι βιομηχανικοί οργανισμοί πρέπει να εφαρμόσουν ψηφιακές λύσεις ως μέρος των στρατηγικών τους για την αειφορία. Η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών σε όλους τους τομείς ενός οργανισμού, είναι η λύση, καθώς κάθε μέλος του βιομηχανικού εργατικού δυναμικού μπορεί να γίνει καλύτερο στη λήψη αποφάσεων όσον αφορά την αειφορία».

Τα Packaging Awards έρχονται για 6η συνεχή χρονιά

Από το απλό χαρτί και το πλαστικό κουτί μέσα σε ελάχιστες δεκαετίες ο τομέας της συσκευασίας έχει κάνει αλματώδη βήματα καινοτομώντας τόσο σε πρακτικό επίπεδο (καλύτερη προστασία και μεταφορά του προϊόντος) όσο και σε αισθητικό. Αυτή την καινοτομία λοιπόν και την προσπάθεια για διαρκή εξέλιξη σε όλους τους τομείς έρχονται για ακόμη μια χρονιά να αναδείξουν τα Packaging Awards.

Τα Packaging Awards 2022 που διοργανώνει η BOUSSIAS σε συνεργασία με τον ΣΥΒΙΠΥΣ για 6η συνεχή χρονιά επιβραβεύουν τις εταιρείες και τις ομάδες εργασίας που είναι πρωτοπόρες στον κλάδο της συσκευασίας. Φέρνουν στο προσκήνιο τις πιο αξιόλογες προσπάθειες στους τομείς της τεχνολογικής καινοτομίας, του design, του marketing, του sustainability, του αποτελεσματικού R&D και σε μια εποχή που το e-shopping πρωταγωνιστεί στη ζωή μας, του tertiary packaging.

Όπως κάθε χρόνο τα Packaging Awards αποτελούν το εισιτήριο για τον κορυφαίο παγκόσμιο θεσμό World Star Packaging Awards 2023, που διοργανώνεται από τον World Packaging Organization. Σε συνεργασία με τον ΣΥΒΙΠΥΣ οι νικητές των εθνικών Packaging Awards θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στον παγκόσμιο θεσμό και να διεκδικήσουν μια διεθνή διάκριση.
Τον κομβικό ρόλο του προέδρου της Κριτικής Επιτροπής ανέλαβε και φέτος ο κος Αντώνης Ποταμίτης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδος και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας WEST. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας των βραβείων www.packagingawards.gr έως την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022.

Κ. Σκρέκας για Γεωθερμία: Θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας
Ένα νέο διαφανές πλαίσιο για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, με αυστηρούς κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, προωθεί το ΥΠΕΝ. Η Απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός, Κώστας Σκρέκας, για τους όρους των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού, σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την ανάπτυξη αυτής της πηγής ενέργειας.

Η ανάπτυξη της γεωθερμίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, καθώς ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με την αξιοποίηση μίας εγχώριας πηγής ενέργειας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και εξοικονόμηση ενέργειας. Στη χώρα μας υπάρχουν περιοχές με γεωθερμικά πεδία στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, σε νησιά του Ανατολικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου και στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Η Υπουργική Απόφαση αφορά στα πεδία με θερμοκρασίες άνω των 90οC (μέσης και υψηλής ενθαλπίας), όπου το γεωθερμικό δυναμικό αξιοποιείται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής βάσης.

Frigoglass: Οι κυρώσεις στη ρωσική μονάδα

Η Frigoglass, σε συνέχεια ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι λειτουργεί μονάδα παραγωγής επαγγελματικής ψύξης στη Ρωσία μέσω της θυγατρικής της εταιρείας, Frigoglass Eurasia LCC. Όπως αναφέρει η εισηγμένη, η θυγατρική στη Ρωσία λειτουργεί ως κύρια μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη μετά το περιστατικό πυρκαγιάς στο εργοστάσιό της στη Ρουμανία τον Ιούνιο.

Η Frigoglass εργάζεται ώστε να εκτιμήσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. στη θυγατρική της και στον κλάδο της Επαγγελματικής Ψύξης. «Επί του παρόντος, έχουμε αντιμετωπίσει περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα που σχετίζονται με τις μετακινήσεις των προϊόντων και την εισαγωγή πρώτων υλών, ενώ εξετάζουμε και καταρτίζουμε πλάνα για τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας», σημειώνει, ενώ αναπτύσσει πλάνα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πιθανής επιβολής νέων περιορισμών.

ΙΟΒΕ: Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο παραμένουν οι προσδοκίες στη Βιομηχανία

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε τον Φεβρουάριο στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα, στις 114,0 μονάδες (από 114,2), κοντά στο ιστορικά μέγιστο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Όσον αφορά στη βιομηχανία, σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι προσδοκίες παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες και υποχώρησαν ελαφρά στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Συγκεκριμένα, οι προσδοκίες διατηρήθηκαν στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα (+0,1 μονάδες), παραμένοντας κοντά στο υψηλότερο διαχρονικά επίπεδό τους. Ο δείκτης προσδοκιών της Βιομηχανίας στην ΕΕ ενισχύθηκε στις +12,2 μονάδες, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις +14,0 μονάδες. Οι προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους τρεις μήνες υποχώρησαν τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με τις προβλέψεις παραγγελιών και ζήτησης που ενισχύθηκαν ελαφρά, ενώ τα αποθέματα κλιμακώθηκαν.

Σε εγχώριο επίπεδο, αφομοιώνεται η άνοδος της προηγούμενης περιόδου στις προσδοκίες της βιομηχανίας, επίσης σε ιστορικά μέγιστο επίπεδο 20 και πλέον ετών. Το ήπια θετικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε έντονα, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν οριακά και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες κλιμακώθηκαν αισθητά. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε οριακά τον Φεβρουάριο στις 116,7 μονάδες από 116,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, επίπεδο πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (98,9 μον.) και το τρίτο υψηλότερο διαχρονικά, μετά από εκείνο του Μαΐου του 2000.