Την ΕΛΓΕΚΑ επαναπιστοποίησε η TÜV HELLAS (TÜV NORD)

Την εταιρεία ΕΛΓΕΚΑ, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφοδοτικής αλυσίδας στα Βαλκάνια, επιθεώρησε και επαναπιστοποίησε η TÜV HELLAS (TÜV NORD). Η διαδικασία αφορά στο Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων με βάση το πρότυπο ΙSO 22000:2018 με πεδίο εφαρμογής την εμπορία τυποποιημένων τροφίμων και ποτών, ψυχρής, κατεψυγμένης και ξηρής αποθήκευσης της ΕΛΓΕΚΑ. Σημειώνεται ότι η TÜV HELLAS (TÜV NORD) συνεργάζεται με την ΕΛΓΕΚΑ από το 2016.

 

Νέα συνεργασία Gizelis Robotics – Liftco

Η Gizelis Robotics αναβαθμίζει τις λύσεις αυτοματοποίησης που προσφέρει στην ελληνική αγορά, αυτή τη φορά με τη νέα σειρά συστημάτων αυτόματης διακίνησης υλικών, εφαρμογών Logistics και διαχείρισης αποθηκών. Με την πρόσφατη εμπορική της συνεργασία με την Liftco – Forklifts & Automation, η Gizelis Robotics εντάσσει στην ευρύτερη γκάμα των προϊόντων της τα περονοφόρα οχήματα αυτόματης πλοήγησης (Automated Guided Vehicles -AGVs). Τα οχήματα αυτόνομης πλοήγησης AGV μπορούν να αναλάβουν την μεταφορά, μετακίνηση ή στοίβαξη φορτίων χωρίς παρουσία χειριστή.

ΕΛΠΕ: Μόνο 10% των προμηθειών πετρελαίου από τη Ρωσία

Από διάφορους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων εθνικών πετρελαϊκών εταιρειών και διεθνών εμπόρων κυρίως από τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο στις περιοχές αυτές, προμηθεύεται αργό πετρέλαιο ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια.

Στο παραπάνω πλαίσιο, μικρό μέρος των αναγκών του (της τάξεως του 10% έως 15%) καλύπτονται, περιστασιακά, από ρωσικό αργό πετρέλαιο, το οποίο προμηθεύεται, μέσω διεθνών εμπόρων και όχι απευθείας από τη Rosneft όπως σημείωσε η διοίκηση του ομίλου στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων Δ’ τριμήνου 2021 και των προοπτικών για τη φετινή χρονιά.

Ειδικότερα, διευκρινίστηκε ότι ένα μέρος των αναγκών καλυπτόταν από ρωσικό αργό, το οποίο μπορεί εύκολα να υποκατασταθεί. Η τοποθεσία των τριών παράκτιων διυλιστηρίων του ομίλου παρέχει δυνατότητα τροφοδοσία από πολλούς προμηθευτές, γεγονός που επιτρέπει τη βελτιστοποίηση του μείγματος καθώς και την ευχερή κάλυψη τυχόν ελλείψεων, αναφέρουν τα ΕΛΠΕ.

Epsilon Net: Εκτίμηση για πωλήσεις πάνω από 75.000.000€ το 2022

Συνέχισε το 2021 η αλματώδης πορεία του Ομίλου Epsilon Net, υλοποιώντας παράλληλα με συνέπεια το επενδυτικό του πλάνο. Αναλυτικότερα, ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου το 2021 ανήλθε σε 50,51 εκ. € έναντι 21,70 εκ. € το 2020, σημειώνοντας αύξηση 132,80%. Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση, προήλθε τόσο μέσα από το σημαντικό ρυθμό οργανικής ανάπτυξης (άνω του 50%), όσο και από τη συμβολή στοχευμένων εξαγορών.

Η διοίκηση εκτιμά, ότι ο Όμιλος και το 2022 θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ιδιωτικού τομέα, με βασικό στόχο την συνδυαστική αξιοποίηση των ενισχύσεων & των χρηματοδοτικών εργαλείων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων αρχικά του Ταμείου Ανάπτυξης και στην συνέχεια του Αναπτυξιακού Νόμου και του ΕΣΠΑ 2021-2027, τα οποία εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην επιτάχυνση υλοποίησης των επενδύσεων σε νέα πληροφοριακά συστήματα. Ειδικότερα, για τη χρήση του 2022 η διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις θα ξεπεράσουν τα 75 εκ. € ενώ το περιθώριο EBITDA θα κινηθεί σε επίπεδα άνω του 30% επί του κύκλου εργασιών.

Ρωσία: Αποχωρούν BP και Equinor ενώ η Volvo αναστέλλει τη παραγωγή της

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP δήλωσε πως αποσύρεται από το μερίδιο που κατέχει στον πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft χωρίς να διευκρινίζει εάν προτίθεται να πουλήσει περίπου το 20% που κατέχει, όπως και από κάθε άλλη κοινοπραξία της Ρωσίας, ενώ παράλληλα η νορβηγική Equinor ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει επίσης κάθε συμμετοχή σε επιχειρηματικά project στη χώρα και ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.

Από τη μεριά της, η σουηδική εταιρεία κατασκευής φορτηγών AB Volvo, ανέστειλε όλη την παραγωγή της και τις πωλήσεις της στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης, με την Volkswagen να ανακοινώνει ακόμα ότι ανέστειλε προσωρινά τις παραδόσεις αυτοκινήτων που ήδη βρίσκονται στη Ρωσία σε τοπικές αντιπροσωπείες. Αποφάσισε επιπλέον να σταματήσει την παραγωγή για μερικές ημέρες αυτή την εβδομάδα σε δύο γερμανικά εργοστάσια, καθώς υπάρχει καθυστέρηση στην παραλαβή εξαρτημάτων αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στην Ουκρανία.

 

Mobile World Congress: 44 ελληνικές επιχειρήσεις στη Βαρκελώνη

Εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μια διευρυμένη γκάμα τομέων και έχουν αναπτύξει καινοτόμα προϊόντα, εφαρμογές και υπηρεσίες, οι οποίες αξιοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες, περιλαμβάνει η ελληνική αποστολή στο Mobile World Congress 2022, το οποίο πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου 2022. Η λίστα της ελληνικής συμμετοχής απαρτίζεται από 44 εταιρείες, οργανισμούς και φορείς (όπως οι Calpak, Apifon, Yodiwo, κ.α.) που θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες συνεργασίας και δικτύωσης.

Την οργάνωση της ελληνικής αποστολής συντονίζουν ο ΣΕΚΕΕ, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Enterprise Greece, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση του κλάδου της τεχνολογίας μέσα από πολυεπίπεδες δράσεις. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Εντεταλμένη Σύμβουλος και Μέλος ΔΣ της Enterprise Greece, κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, «Η Enterprise Greece είναι εδώ για να στηρίζει συστηματικά δράσεις εξωστρέφειας ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές αλλά και να αντλήσουν κεφάλαια από το εξωτερικό,προκειμένου να ενισχύσουμε την ανοδική δυναμική του κλάδου».

 

Ελλάδα: Σε συνομιλίες με Βουλγαρία για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου

«Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου για να χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο 20ετούς συμβολαίου», δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αsen Vassilev, στη Nova TV την Κυριακή.

O υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας δεν απάντησε στο που θα γίνει το εργοστάσιο, αλλά όπως επισήμανε το έργο θα κινηθεί γρήγορα, καθώς υπάρχει ήδη ένας αγοραστής από τον χώρο του ηλεκτρισμού, εξαλείφοντας το επενδυτικό ρίσκο. Η πληροφορία αυτή έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τις αντιπαραθέσεις που προέκυψαν στη Βουλγαρία σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης του υφιστάμενου σχεδίου σχετικά με το πυρηνικό εργοστάσιο Belen της Βουλγαρίας.

Ο Αsen Vassilev είπε επίσης ότι η Βουλγαρία, θα γίνει μέτοχος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και έτσι θα αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο Πέλαγος. Προς το παρόν είναι μέτοχος στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη. «Έχουμε σχέδια και προετοιμασίες για να αποτρέψουμε μια ενεργειακή κρίση», είπε ο Βασίλεφ, ο οποίος σημείωσε ότι « η βουλγαρική κυβέρνηση προετοιμάζεται εξαιρετικά ενεργά για αυτόν τον πόλεμο με εναλλακτικές πηγές ενέργειας, πλήρη αναθεώρηση του αποθέματος και όλα τα άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στρατιωτικά».

Δεν περιμένει αντίδραση από τη Ρωσία ειδικά για τη Βουλγαρία, καθώς θα είναι μάλλον η ΕΕ στο σύνολό της. «Βραχυπρόθεσμα, η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο κακό. Έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό. Η Ελλάδα μας έχει ήδη πουλήσει το επιπλέον αέριο που δεν χρησιμοποιεί. Έχουμε μια συμφωνία μαζί τους για να βοηθήσουμε με ηλεκτρισμό εάν χρειαστεί», είπε.

FAMAR: Νέος Πρόεδρος του Δ.Σ του Ομίλου ο Peter Prock

Η ECM Partners Inc, βασικός μέτοχος της FAMAR, ανακοίνωσε τον διορισμό του Peter Prock ως νέου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου FAMAR. Ο κ. Prock χαίρει ευρείας αποδοχής στον επιχειρηματικό κόσμο, με εμπειρία σε διάφορους ρόλους στον φαρμακευτικό κλάδο. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου καλωσορίζει επίσης τον επί μακρόν συνεργάτη και CEO της FAMAR, Κωνσταντίνο Ρεγγή, ως νέο μέλος. Και οι δύο αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους με άμεση ισχύ.

Στα σκαριά 16 νέες επενδύσεις

Στην εκπνοή του τρέχοντος αναπτυξιακού νόμου «πέφτουν βροχή» οι εγκρίσεις νέων επενδυτικών σχεδίων, αρκετά εκ των οποίων αφορούν επέκταση παραγωγικών μονάδων και δημιουργία αποθηκευτικών χώρων. Σήμερα σας παρουσιάζουμε 17 χαρακτηριστικά επενδυτικά σχέδια που έλαβαν προ ημερών το «πράσινο φως» ένταξής τους στον Αναπτυξιακό.

ΚΡΕΑΤΟΕΛΞΙΣ Α.Ε.: Στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας με την παραγωγή νέων κρεατοσκευασμάτων θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια των 358.863,40 ευρώ του Αναπτυξιακού.
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ Ι.Κ.Ε.: Η επένδυση της υπό σύσταση εταιρείας αναφέρεται στη δημιουργία μονάδας παραγωγής αλλαντικών στον Δήμο Παλαμά και είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 590.000 ευρώ.
ΝΕΑ ΓΗ: Στη δημιουργία μονάδας αποξήρανσης αγροτικών προϊόντων στο Δήμο Κιλελέρ αναφέρεται η επένδυση της εταιρείας που είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 878.000 ευρώ.
ΚΟΥΤΟΥΓΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.: Η επένδυση της υπό σύσταση εταιρεία αφορά στη δημιουργία οινοποιείου – αποσταγματοποιείου στον Δήμο Τυρνάβου και είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 955.000 ευρώ.
ΤΣΩΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Το επενδυτικό σχέδιο που εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο αναφέρεται στην ίδρυση μονάδας επεξεργασίας και συντήρησης ακτινιδιων και εσπεριδοειδών, στην Δ.Ε. Φιλοθέης, Δήμου Αρταίων. Η επένδυση είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 2.934.950 ευρώ.
ΨΥΓΕΙΑ ΑΓΙΑΣ Α.Ε.: Στον εκσυγχρονισμό μονάδας επεξεργασίας και συντήρησης οπωρολαχανικών, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 2.995.000 ευρώ αφορά η επένδυση της εταιρείας.
ΦΟΥΚΑΛΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.: Η υπό σύσταση εταιρεία προχωρά στη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων (επεξεργασία και συντήρηση φρούτων και λαχανικών) στο Δήμο Αγίας και είναι επιλέξιμου κόστους 1.490.000 ευρώ.
ΦΑΡΜΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.: Η υπό σύσταση εταιρεία προχωρά στη δημιουργία νέα μονάδας καλλιέργειας φουντουκιών στον Δήμο Αβδήρων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η επένδυση είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 5.661.170 ευρώ.
AGRIFOOD RIC ΙΚΕ: Η επένδυση της εταιρείας αφορά στη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής λογισμικού στον Βόλο. Η συνολική ενισχυόμενη δαπάνη ανέρχεται σε 222.784,14 ευρώ.
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ: Η επένδυση αφορά στη θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας αγροτικής εκμετάλλευσης παραγωγής οσπρίων στον Δήμο Καρδίτσας και είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 193.250 ευρώ.
ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ ΚΩΝ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ: Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας αναφέρεται στην επέκταση της δυναμικότητας γεωργικής εκμετάλλευσης (κύριου κλάδου δραστηριότητας καλλιέργεια σπανακιού) στον Δήμο Φαρσάλων. Η επένδυση είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 249.995 ευρώ.
ΚΩΣΤΟΥΛΗΣ ΚΩΝ. ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ: Η νέα επένδυση της εταιρείας αναφέρεται στην επέκταση γεωργικής εκμετάλλευσης (ΚΑΔ κύριου κλάδου δραστηριότητας καλλιέργεια βιομηχανικών ντοματών) στον Δήμο Κιλελέρ και είναι επιλέξιμου κόστους ίσου με 299.140 ευρώ.
ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΑΘΑ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ: Στην επέκταση δυναμικότητας γεωργικής εκμετάλλευσης (κύριου κλάδου δραστηριότητας καλλιέργειας σκληρού σιταριού) στον Δήμο Κιλελέρ αφορά η επένδυση συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 208.650 ευρώ της εταιρείας.
ΨΑΡΡΑ ΔΗΜ. ΙΩΑΝΝΑ: Η νέα επένδυση αναφέρεται στην επέκταση γεωργικής εκμετάλλευσης φυτικής παραγωγής (κύριου κλάδου δραστηριότητας καλλιέργεια βιομηχανικών ντοματών) στο Δήμο Κιλελέρ. Η επένδυση είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 185.300 ευρώ.
ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ: Η επένδυση αναφέρεται στην επέκταση δυναμικότητας γεωργικής εκμετάλλευσης καλλιέργειας ντομάτας στο Δήμο Σοφάδων και είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 238.460 ευρώ.
ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΑΛΕ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ. Στην επέκταση δυναμικότητας αγροτικής καλλιέργειας φυστικιών με κέλυφος στο Δήμο Λαρισαίων, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 290.219,51 ευρώ προχωρά η εταιρεία.

Σωληνουργεία Κορίνθου: Δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα της Cenergy Holdings, υπέβαλε τη δέσμευσή της στην πρωτοβουλία SBTi (Science Based Targets initiative). Η πρωτοβουλία SBTi βοηθά τις εταιρείες να θεσπίσουν επιστημονικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να μετατρέψουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες ώστε να εναρμονίζονται με την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πλαίσιο της πρωτοβουλίας SBTi αποτελεί την πρώτη και μοναδική παγκοσμίως ολοκληρωμένη επιστημονική αξιολόγηση που ευθυγραμμίζει τους εταιρικούς στόχους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα με τα κλιματικά δεδομένα.

Η εταιρεία δεσμεύεται να αναπτύξει επιστημονικούς στόχους σύμφωνα με το πρότυπο SBTi Net-Zero το οποίο δημοσιεύθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2021 και περιλαμβάνει συγκεκριμένες απαιτήσεις βραχυπρόθεσμου στόχου (5-10 έτη) σε συνδυασμό με απαιτήσεις μηδενικών εκπομπών άνθρακα το αργότερο μέχρι το 2050. Σύμφωνα με αυτόν και συμμετέχοντας στο Business Ambition for 1,5°C, στοχεύει σε μία δραστική απεξάρτησή της από τις εκπομπές άνθρακα και συγκεκριμένα για το Scope 1 και 2 κατά τουλάχιστον 4,2% και του Scope 3 κατά τουλάχιστον 2,5% κατά μέσο όρο ετησίως.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι μια συνεργασία μεταξύ του CDP, του UNGC, του WRI και του WWF. Οι στόχοι που υιοθετούνται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) θεωρούνται «επιστημονικοί» εάν συνάδουν με αυτό που η σύγχρονη επιστήμη υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, να περιοριστεί δηλ. η υπερθέρμανση του πλανήτη αρκετά κάτω από 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης στους 1,5°C.