Μετά από τρία συναπτά έτη επιτυχημένης συνεργασίας με τη SARMED, η PESCANOVA Hellas ΕΠΕ ανανέωσε τη συνεργασία για ακόμη τρία έτη για την αποθήκευση των προϊόντων κατηγορίας Food Service στις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις ψυκτικών θαλάμων της SARMED στη Μάνδρα Αττικής και την πανελλαδική διανομή τους. Η PESCANOVA Hellas ΕΠΕ ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα το 2004 και αποτελεί τον βασικό τροφοδότη κατεψυγμένων αλιευμάτων της ελληνικής επιχείρησης.
Issue: Industry0201
Υπέρ της ΔΕΠΑ Εμπορίας το Εφετείο της Στοκχόλμης
Υπέρ της ΔΕΠΑ Εμπορίας απεφάνθη το Εφετείο της Στοκχόλμης, απορρίπτοντας την αγωγή της τουρκικής εταιρείας BOTAS κατά της απόφασης του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου (ICC) του 2020 και βάζοντας τέλος στην εμπορική διένεξη μεταξύ των δύο εταιρειών, που ξεκίνησε το 2009, για την αναπροσαρμογή της συμβατικής τιμής του φυσικού αερίου. Σε συμμόρφωση με τη διαιτητική απόφαση, η τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου είχε καταβάλει στη ΔΕΠΑ στις 5 Μαρτίου 2020, το σύνολο των αναδρομικών χρεώσεων. Το συνολικό ποσό που επεστράφη στους πελάτες της ΔΕΠΑ ανερχόταν σε 120 εκατ. Ευρώ, αποτελώντας μια σημαντική ένεση ρευστότητας για την εγχώρια αγορά ενέργειας.
Δημητριακά Ξάνθης: Επένδυση 6,35 εκατ. για νέα μονάδα
Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε πρόσφατα ένα επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας «Δημητριακά Ξάνθης» σύμφωνα με το Food Reporter, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 6.350.502,66 ευρώ. Ειδικότερα, με σχετική απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου, Γεωργίου Εμμανουήλ, εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, που αφορά στην ίδρυση μονάδας διαλογής, επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας φρούτων στην περιοχή Εύλαλο Ξάνθης.
Η ενίσχυση που θα λάβει η επιχείρηση για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ, με τη μορφή της επιχορήγησης. Σημειώνεται ότι η «Δημητριακά Ξάνθης» έχει την έδρα της στο Κουτσό του δήμου Αβδήρων, ενώ δραστηριοποιείται στο χώρο των γεωργικών εφοδίων και αγροτικών προϊόντων από το 2008. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 4,45 εκατ. ευρώ (2020).
ΕΑΒ: Aνέλαβε έργο 233,9 εκατ. δολαρίων από την Lockheed Martin
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία Α.Ε. (ΕΑΒ Α.Ε.) υπέγραψε με την Lockheed Martin Aeronautics δύο συμβάσεις συνολικής αξίας 118,6 εκ. €, οι οποίες αφορούν εργασίες συμπαραγωγής μαχητικών F-16 για τρίτους πελάτες της Lockheed Martin. Επίσης υπέγραψαν και τη σύμβαση για την αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε επίπεδο Viper αξίας 97,5 εκ. $. Συνολικά δηλαδή η ΕΑΒ ανέλαβε έργο 233,9 εκατ. από την Lockheed Martin.
Τα προγράμματα αυτά αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη της Lockheed Martin Aero στην ΕΑΒ, ενώ καθιστούν την εγχώρια αεροπορική βιομηχανία ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει ανακοίνωση. Η ΕΑΒ συναρμολογεί/κατασκευάζει το 30% των αεροσκαφών F-16 για την διεθνή αγορά και για κάποια τμήματα είναι μοναδικός υποκατασκευαστής της Lockheed Martin Aero. Η αναβάθμιση 83 αεροσκαφών F-16 σε Viper αποτελεί για την ΕΑΒ ένα μοναδικό έργο σε τεχνολογικό επίπεδο, το οποίο θα επιτρέψει στην εταιρεία να διεκδικήσει ανάλογα προγράμματα στο εξωτερικό.
ΥΠΕΝ: Παρατάσεις προθεσμιών για την εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ
Με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, παρατείνεται κατά ένα μήνα η υποχρέωση προσκόμισης Εγγυητικής Επιστολής Βεβαίωσης Παραγωγού, από τους κατόχους αδειών παραγωγής σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, Βεβαιώσεων Παραγωγού και Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει στον αρμόδιο Διαχειριστή πλήρες αίτημα για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με την ίδια ρύθμιση εισάγεται πρόβλεψη για τον τρόπο διαπίστωσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή της πληρότητας ή μη των οικείων αιτημάτων για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί επίσης ρύθμιση για την παράταση των υφιστάμενων Τιμών Αναφοράς των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, οι οποίες είχαν ισχύ μέχρι την 28.02.2022.
Πώς ο αιολικός κλάδος υπηρετεί την κυκλική οικονομία
Ο αιολικός κλάδος έχει δεσμευθεί και επενδύει ώστε να είναι πλήρως ανακυκλώσιμος. Αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας της ΕΛΕΤΑΕΝ για την ανακύκλωση των ανεμογεννητριών. Όπως σημειώθηκε κατά την διαδικτυακή εκδήλωση, ήδη, τα υλικά μιας ανεμογεννήτριας ανακυκλώνονται με αποτελεσματικό τρόπο κατά 85-90%. Πρόκληση αποτελούν τα πτερύγια μιας ανεμογεννήτριας, λόγω των σύνθετων υλικών που απαιτούνται για την κατασκευή τους.
Ωστόσο, τα πτερύγια ανεμογεννητριών δεν αποτελούν την κύρια πηγή αποβλήτων σύνθετων υλικών. Εκτιμάται ότι το 2025 το μερίδιο των αποβλήτων σύνθετων υλικών από ανεμογεννήτριες θα είναι μικρότερο από 10% της συνολικής μάζας τους, παρά τη μεγάλη ανάπτυξη του αιολικού κλάδου. Οι μεγαλύτερες συνεισφορές είναι από τις κατασκευές και τον κτιριακό τομέα, τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τις μεταφορές και τη ναυτιλία.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι τεχνικές ανακύκλωσης που ήδη υπάρχουν και συζητήθηκαν οι ιδιαιτερότητες και τα μειονεκτήματά τους. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των υαλονημάτων οι τεχνικές της μηχανικής άλεσης ή της συνεπεξεργασίας είναι τεχνολογικά ώριμες και έχουν χαμηλό κόστος αλλά συνεπάγονται μεγάλη απώλεια της αξίας του αρχικού υλικού. Η πυρόλυση είναι λιγότερο ώριμη τεχνολογικά και με υψηλότερο κόστος.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες ερευνητικές δράσεις, αποτελέσματα και προοπτικές που παρουσιάστηκαν από τη WindEurope, τις κατασκευάστριες Vestas και Siemens GamesaRE και το DNV σε δύο άξονες: την ανάπτυξη νέων, πιο αποτελεσματικών τεχνικών και μεθόδων για την ανακύκλωση και διαχείριση των παλαιών πτερυγίων, την ανάπτυξη νέων υλικών και την κατασκευή νέων πτερυγίων που θα είναι πλήρως ανακυκλώσιμα με αποτελεσματικό τρόπο.
ΣΕΒ: Οι 5 στόχοι για την ανάπτυξη της βιομηχανίας μέσα στα επόμενα έτη
Η ψηφιακή και τεχνολογική αναβάθμιση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας και σημαντική προϋπόθεση για την αύξηση του ΑΕΠ στο 15% μεσοπρόθεσμα, γεγονός που συνεπάγεται 550000 θέσεις εργασίας.
Το ψηφιακό άλμα
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒ, κύριο Γ. Ξηρογιάννη, ο οποίος μίλησε στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Ενέργεια και Βιομηχανία: Προκλήσεις – Ευκαιρίες – Προοπτικές», που συνδιοργάνωσαν η «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» και η «Ελληνική Ένωση Αλουμινίου», το μέγεθος του ψηφιακού άλματος αποτελεί την μεγαλύτερη αναπτυξιακή προϋπόθεση. Η υστέρηση της Ελλάδας στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια αποτελεί αναπτυξιακή ευκαιρία. Τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού για τις επιχειρήσεις είναι η αύξηση κατά 15% της κερδοφορίας, η μείωση κατά 10% στον χρόνο διάθεσης των προϊόντων και οι επίτευξη +7 μονάδων στο ROI. Όσον αφορά τα οφέλη για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενδεικτικά αναφέρει ο κ. Ξηρογιάννης τη μείωση του κόστους εφοδιασμού κατά 25%, τον διπλασιασμό στην αύξηση της δυναμικότητας του στόλου αλλά και παράλληλη μείωση του κόστους διανομής κατά 17%, χάρις το IoT. Επομένως, αποτελούν αδήριτη ανάγκη οι πιο πολλές επενδύσεις σε σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και με ψηφιακά ελεγχόμενο μηχανολογικό εξοπλισμό.
Καινοτομία
Δεύτερη πρόκληση αποτελεί η ενσωμάτωση της καινοτομίας. «Πρέπει να μετασχηματίσουμε ταχύτερα την έρευνα που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια σε εμπορεύσιμα προϊόντα σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας. Αυτό θα επιτευχθεί αρχικά, μόνο αν η έρευνα είναι εξαρχής σχεδιασμένη και χρηματοδοτούμενη για τις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας, μέσω της εν Ελλάδι παραγωγής σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων και εξαρτημάτων και φυσικά μέσω της ενθάρρυνσης του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας να διασυνδεθεί ακόμα περισσότερο με την εγχώρια βιομηχανία, με στόχο η κεφαλαιοποίησή του να φτάσει τα 10 δις από 4 που είναι σήμερα», ανέφερε ο κ. Ξηρογιάννης.
Ψηφιακές δεξιότητες, «πράσινη» οικονομία και χρηματοδοτικά εργαλεία
Τρίτο πυλώνα αποτελεί η ανάπτυξη ψηφιακών και τεχνικών δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό καθώς η χώρα μας παρουσιάζει τεράστια έλλειψη, φαινόμενο που γίνεται ακόμα πιο έντονο στην Περιφέρεια, με αποτέλεσμα το εξειδικευμένο προσωπικό να γίνεται δυσεύρετο.
Τέταρτος πυλώνας είναι η μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία, όχι μόνο ενεργειακά αλλά και αναφορικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία θα επιτευχθεί με μείωση ρύπων και διαχείριση αποβλήτων, ισορροπημένη χρήση ΑΠΕ, προσαρμογή στο Carbon leakage, βιομηχανική συμβίωση και ενεργειακή αναβάθμιση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Τελευταίο και πιο κρίσιμο θέμα αποτελεί η διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων από τη δημόσια διοίκηση και η διάθεσή τους σε παραγωγικές επενδύσεις, όπως βιομηχανία, μεταποίηση και προστιθέμενη αξία, που παράγουν σταθερές θέσεις εργασίας.
Σε τι θα επενδύσει η THRAKON
Με απόφαση του Εκτελεστικού Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016 και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας, επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «THRAKON Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Παραγωγής Δομικών Υλικών, Κονιαμάτων, Χρωμάτων και Συγκολλητικών Ουσιών» με δ.τ. «THRAKON AEBE». Η επένδυση αναφέρεται στην επέκταση δυναμικότητας μονάδας παραγωγής δομικών προϊόντων» στη θέση 2ο χλμ. Χαλκηδόνας – Θεσσαλονίκης, του Δήμου Χαλκηδόνος του Νομού Θεσσαλονίκης, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 1.202.290 ευρώ.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα μελετών, επιβλέψεων και κατασκευών οικοδομικών, τεχνικών, ηλεκτρομηχανολογικών έργων σε παντός είδους κτίρια και βιομηχανικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Από τα πρωταρχικά μελήματα της εταιρείας είναι η ασφάλεια των έργων, η αξιοπιστία, και η ικανοποίηση των πελατών μας, χρησιμοποιώντας πάντα τα εξειδικευμένα συνεργεία της. Τα υλικά που χρησιμοποιεί, προέρχονται από αναγνωρισμένους προμηθευτές και κατασκευαστές, και είναι πάντα δοκιμασμένα και συνοδεύονται από τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.
Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις
Σε ποια τεχνολογία βασίζεται η λύση Ενεργειακής Διαχείρισης που αναπτύσσετε και πώς λειτουργεί; Η αναπτυσσόμενη λύση ενεργειακής διαχείρισης (EIS) είναι μια Cloud λύση και αξιοποιεί ένα εύρος από σύγχρονες τεχνολογίες και εργαλεία ανάπτυξης. Βασίζεται στην αρχιτεκτονική των μικροϋπηρεσιών (microservices), επιτρέποντας σε κάθε υπηρεσία να έχει τη δική της τεχνολογική στοίβα, ανάλογα με τις ανάγκες του σκοπού που καλείται να εξυπηρετήσει. Για παράδειγμα, η υλοποίηση της διεπαφής με τον πελάτη και η απεικόνιση δεδομένων επιτυγχάνεται μέσα από τεχνολογίες Web όπως Javascript και HTML, ενώ στη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων, αξιοποιούνται τεχνολογίες Big Data και τεχνικές διαχείρισης ροών δεδομένων (Data Streaming).
Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της SenseOne IoT Platform για τους χρήστες;
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που δίνει η SenseOne IoT Platform στους χρήστες είναι ότι ενώ πριν είχαν να δουλέψουν με διαδικασίες και ροές από διαφορετικά IoT συστήματα και εφαρμογές ή χειροκίνητες διαδικασίες εισόδου δεδομένων, μπορούν σήμερα να έχουν μια ολοκληρωμένη ενεργειακή εικόνα. Αυτή ξεκινάει από την διασύνδεση με τις διαφορετικές πηγές, συνεχίζει με την άντληση των απαραίτητων ενεργειακών και μη δεδομένων και καταλήγει σε ένα κεντρικό Dashboard αλλά και σε ένα αυτοματοποιημένο Report, παρέχοντας όλη την χρήσιμη πληροφορία για την πλήρη ενεργειακή «ακτινογραφία» των assets και τη λήψη άμεσων αποφάσεων.
Πόσο ευέλικτη είναι η συγκεκριμένη λύση και τι διασυνδεσιμότητα έχει με άλλες ΙοΤ συσκευές;
Η SenseOne IoT Platform παρέχεται ως cloud υπηρεσία χωρίς να απαιτείται πρόσθετο τοπικό hardware. Αυτό προσφέρει ευελιξία και ταχύτητα (time to market) στην εγκατάσταση που ενισχύεται από την υποστήριξη της πλατφόρμας σε μια πλειοψηφία πρωτοκόλλων επικοινωνίας διασύνδεσης με τις διάφορες ΙοΤ συσκευές. Ευελιξία επίσης παρέχεται και στην δυνατότητα του χρήστη να δημιουργήσει πρόσθετες αναλύσεις, συμβάντα και απεικονίσεις χωρίς να απαιτείται εξιδεικευμένη γνώση σε κώδικα προγραμματισμού.
Ποια είναι τα οφέλη των βιομηχανιών, που υιοθετούν τη συγκεκριμένη λύση;
Τα οφέλη που προκύπτουν από την χρήση της πλατφόρμας θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες:
1. Αποδοτικότητα, όπου η αύξησή της, επιτυγχάνει την ελαχιστοποίηση των καθημερινών ελέγχων ορθής λειτουργίας της εγκατάστασης και τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών των διαφόρων συστημάτων
2. Βιωσιμότητα που έχει άμεσα οφέλη με το μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα και την αποτελεσματική χρήση των πόρων.
3. Ευελιξία, καθώς ο μειωμένος χρόνος ανάλυσης των αποτελεσμάτων και η απεικόνιση χρήσιμων αναλύσεων και δεικτών απόδοσης, δίνουν την απαραίτητη ταχύτητα στις επιχειρήσεις για ευελιξία μέσα από έξυπνες και γρήγορες αποφάσεις.
Ψύχραιμη η στάση της ελληνικής βιομηχανίας απέναντι στην ουκρανική κρίση
Στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί η ελληνική βιομηχανία απέναντι στην κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία μετά τη ρωσική επίθεση. Λαμβάνοντας υπόψιν τις πρώτες, ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι παραγωγικές εταιρείες της χώρας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι δραστηριότητές τους δεν επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό και αναζητούνται λύσεις και εναλλακτικά σχέδια.
Με θυγατρικές εταιρείες και στις δύο χώρες (την Ergopack LLC στην Ουκρανία και τη Hoztorg LLC στη Ρωσία), ο Όμιλος Σαράντη παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και καταρτίζει πλάνα προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική απρόσκοπτη λειτουργία των θυγατρικών, τόσο σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας, όσο και σε επίπεδο παραγωγής. Εξετάζει ακόμη και την κάλυψη της προσωρινής παύσης του εργοστασίου της Ergopack στο Kaniv μέσω γειτονικών θυγατρικών όπως η Ρουμανία και η Πολωνία.
Την ίδια στάση τηρεί ο Όμιλος ELTON, προχωρώντας στην αναστολή της λειτουργίας της ουκρανικής θυγατρικής του. Όπως σημειώνει, η συμμετοχή της εν λόγω θυγατρικής στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου δεν εμπίπτει στα επίπεδα σημαντικότητας και ως εκ τούτου δεν επιφέρει ουσιώδη επίδραση σε αυτά. Στάση αναμονής τηρεί και η βιομηχανία τροφίμων, η οποία αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο από τις εξελίξεις, καθώς Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν τον «σιτοβολώνα της Ευρώπης» και οι διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν το κόστος παραγωγής αλεύρου. Σύμφωνα με ανακοινώσεις τόσο της Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος, όσο και της Μύλοι Λούλη και Μύλοι Κεπενού, οι βιομηχανίες παρακολουθούν τις εξελίξεις ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσουν ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τιμές αγοράς, καθώς και στη ροή προμηθειών, καθότι δεν έχουν σημαντικό ποσοστό πωλήσεων προς τις εν λόγω χώρες.