Business Innovation Greece: 3η Ανοιχτή Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων

Το Business Innovation Greece προβαίνει σε 3η Ανοιχτή Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για επιχορηγήσεις προς ελληνικές επιχειρήσεις, στους τομείς της Πράσινης Καινοτομίας στη Βιομηχανία, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, και της Γαλάζιας Ανάπτυξης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην ημερίδα που διοργανώνει ο οργανισμός Innovation Norway στις 10 Μαρτίου εδώ.

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Εσωτερική μεταγραφή για το τμήμα Διαχείρισης Κινδύνων

Η «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ» ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, κατά τη συνεδρίαση αυτού της 21/02/2022, προέβη στον ορισμό του κ. Μιχαήλ Ψαρρού ως Υπευθύνου του Τμήματος (Μονάδας) Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Διαχείρισης Κινδύνων. Ο κ. Ψαρρός εργάζεται στον Όμιλο από το 2010. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Πατρών και του University of Leicester και έχει εργαστεί επί 21 χρόνια ως εσωτερικός ελεγκτής, αποκτώντας μεγάλη εμπειρία σε θέματα κανονιστικής συμμόρφωσης και διαχείρισης κίνδυνων. Ο κ. Μιχαήλ Ψαρρός θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως Υπεύθυνος του Τμήματος (Μονάδας) Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Διαχείρισης Κινδύνων από την 24/02/2022.

Φοιτητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κερδίζει τον Εθνικό Διαγωνισμό

Με μεγάλη επιτυχία έλαβε μέρος την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ο Εθνικός διαγωνισμός για τα Global Student Entrepreneur Awards. Το Ελληνικό Chapter της Οργάνωσης Επιχειρηματιών (ΕΟ), ανακοίνωσε τον Θεοχάρη Βλαχοπαναγιώτη, φοιτητή του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, ως πρωταθλητή του Εθνικού σκέλους των Global Student Entrepreneurs Awards (GSEA) . O Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης θα διαγωνιστεί τώρα στον παγκόσμιο τελικό τον Μάιο του 2022 εκπροσωπώντας την Ελλάδα, με αντίστοιχους νικητές από άλλες 50 χώρες. Το GSEA είναι το κορυφαίο πρόγραμμα βραβείων νεανικής επιχειρηματικότητας παγκοσμίως και διεξάγεται φέτος για 5η χρονιά στην Ελλάδα από τον οργανισμό EO.

Ο Δημήτριος Στρατάκης, εκπρόσωπος του EO Greece και υπεύθυνος διοργάνωσης του διαγωνισμού δήλωσε ότι: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που είχαμε τέτοια ποιότητα νέων φοιτητών να συμμετέχουν στον Ελληνικό διαγωνισμό φέτος και φιλοδοξούμε ο νικητής που θα μας εκπροσωπήσει στον παγκόσμιο τελικό να τα πάει εξαιρετικά! Φιλοσοφία μας είναι να εμπνεύσουμε και να στηρίξουμε τους νέους επιχειρηματίες στο ταξίδι της επιχειρηματικότητας».

Κλωστοϋφαντουργία: Σταδιακή επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα το 2021

Μια ανάσα από τα προ πανδημίας επίπεδα, βρίσκεται ο κλάδος ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα μας, με τις εξαγωγές να «σπάνε» το φράγμα των 2 δισ. ευρώ για το 2021, όπως επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΕΠΕΕ. «Η αλυσίδα ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημία το 2020», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του, αναφέροντας επίσης ότι «από το δεύτερο τρίμηνο και μέχρι το τέλος του 2021 καταγράφηκε σημαντική ανάκαμψη του κλάδου και σταδιακή επιστροφή σε επίπεδα που πλησιάζουν τα προ πανδημίας».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με στοιχεία του, οι εξαγωγές της αλυσίδας στη χώρα ενισχύθηκαν κατά 33,8% το 2021. Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σημείωσε άνοδο 24,6% στην ένδυση και 8,6% στην κλωστοϋφαντουργία. Οι εξαγωγές, που σύμφωνα με τον σύνδεσμο αποτελούν την ατμομηχανή του κλάδου, κατέγραψαν πέρυσι σημαντική ανάκαμψη και ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ, έναντι των 1,58 δισ. ευρώ το 2020.

Bentley Motors: Επενδύει 3 εκατ. λίρες στην τρισδιάστατη εκτύπωση

Η Bentley Motors επενδύει 3 εκατομμύρια λίρες στην περαιτέρω ανάπτυξη της Προσθετικής Κατασκευής στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, στο Crewe της Αγγλίας, όπου κατασκευάζονται όλα τα μοντέλα Bentley. Η Προσθετική Κατασκευή, ή απλά τρισδιάστατη εκτύπωση, όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται, εφαρμόζεται ήδη στην Bentley. Μόνο την περασμένη χρονιά, περισσότερα από 15.000 εξαρτήματα κατασκευάστηκαν στο Crewe με αυτή τη μέθοδο.

Η συγκεκριμένη επένδυση θα επιτρέψει στην εταιρεία να χρησιμοποιήσει προηγμένη τεχνολογία για τη δημιουργία ακόμα πιο εξεζητημένων εξαρτημάτων και να αναπτύξει περαιτέρω τις δυνατότητες εξατομίκευσης στα αυτοκίνητα πελατών. Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί επιτρέπει 50% εξοικονόμηση κόστους και, λειτουργώντας όλο το εικοσιτετράωρο, η εγκατάσταση είναι σε θέση να παράγει χιλιάδες εξαρτήματα σε περισσότερες από 25 διαφορετικές επιλογές υλικών. Η επένδυση αυτή και η περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων τρισδιάστατης εκτύπωσης στη Bentley, αποτελεί μέρος της στρατηγικής Beyond100 της εταιρείας, με στόχο την ηγεσία στην αειφορία ανάμεσα στις μάρκες πολυτελείας και τη βιώσιμη κινητικότητα του μέλλοντος.

Β. Κορκίδης: Ανησυχία στην ελληνική αγορά για ακρίβεια διαρκείας στα καύσιμα

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί γεωπολιτική αναταραχή στην ευρωπαϊκή «γειτονιά μας» με σοβαρές επιπτώσεις στην τροφοδοσία ενέργειας και μεγάλες επιβαρύνσεις στις οικονομίες των χωρών-μελών της ΕΕ.

Εάν, μάλιστα, δεν αποφευχθούν εγκαίρως τα διαχυτικά αποτελέσματα από τα αντίμετρα της Ρωσίας στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, με εναλλακτικό σχέδιο επαρκούς τροφοδοσίας φυσικού αερίου, τότε οι εκτιμήσεις υψηλού κόστους ενέργειας σε ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα είναι δυσοίωνες και το 2023. Η ένταση των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές καταγράφεται στις απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και την αύξηση ρεκόρ στη τιμή του πετρελαίου.

Ο Προέδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε στα ΜΜΕ:
«Η ουκρανική κρίση σίγουρα δημιουργεί ανησυχίες στην ελληνική αγορά για ακρίβεια διαρκείας στα καύσιμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ανησυχία επάρκειας καυσίμων και ελλείψεων σε βασικά αγαθά και άλλα καταναλωτικά είδη. Το μείζον θέμα είναι, βεβαίως, ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας ασφάλειας, που προέρχεται από μονομερείς ενέργειες μιας ισχυρής χώρας.

Εξίσου μείζονα θέματα είναι, αφενός η ενεργειακή ασφάλεια και αφετέρου η οικονομική επίπτωση στην ελληνική αγορά. Τα ελάσσονα θέματα είναι οι πιθανοί κίνδυνοι επάρκειας και ελλείψεων, που δύσκολα απειλούν ένα θαλασσινό κράτος και εμπορικό κόμβο όπως η Ελλάδα. Σωστά, λοιπόν, η χώρα μας, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με συνέπεια προσπαθεί, ακόμα και μετά την ρωσική εισβολή, να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι διπλωματικής επικοινωνίας από και προς τη Ρωσία, μήπως τελικά πρυτανεύσει η λογική και επικρατήσει το συντομότερο μετά τον πόλεμο, η ειρήνη».

ΕΛΠΕ: Yλοποίηση του σχεδίου στρατηγικού μετασχηματισμού του Ομίλου Vision 2025

Έτος ορόσημο χαρακτηρίζει το 2021 η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματά της για το έτος, σημειώνοντας ότι ολοκληρώθηκε η εταιρική αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου διακυβέρνησης, ενώ υλοποιείται το Vision 2025.
Περαιτέρω, σημειώθηκε βελτίωση αποτελεσμάτων λόγω αυξημένης παραγωγής και εξαγωγών. Στους 15,2 εκατ. τόνους ήταν οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών και στα €341 εκατ. τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη στο σύνολο του έτους. Όσον αφορά στις επενδύσεις, ανήλθαν άνω των €400 εκατ. το 2021, με έμφαση σε νέα Ενέργεια, έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ασφάλειας. Ολοκληρώθηκε επίσης η κατασκευή του Φ/Β πάρκου 204 MW στην Κοζάνη. Το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ αποφάσισε διανομή μερίσματος ύψους €0,40/μετοχή, ενώ σε έκτακτο μέρισμα θα διατεθεί και το 50% των εσόδων από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Bελτίωση λειτουργικών αποτελεσμάτων για το 2021
Η βελτίωση των αποτελεσμάτων επιτεύχθηκε μέσα σε ένα αδύναμο περιβάλλον ζήτησης και περιθωρίων στο Α’ Εξάμηνο και την παγκόσμια ενεργειακή κρίση στο Β’ Εξάμηνο, και είναι αποτέλεσμα κυρίως της αυξημένης παραγωγής και εξαγωγών διυλισμένων προϊόντων και γενικότερης καλής επίδοσης στις θυγατρικές του εξωτερικού. Η παραγωγή και οι πωλήσεις πετρελαιοειδών σημείωσαν αύξηση στους 14,4 εκατ. τόνους (+4%) και 15,2 εκατ. τόνους (+6%) αντίστοιχα, με τις εξαγωγές να σημειώνουν τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του Ομίλου. Ο κλάδος Πετροχημικών, εκμεταλλεύτηκε το βελτιωμένο διεθνές περιβάλλον και κατέγραψε ιστορικό υψηλό κερδοφορίας στα €131 εκατ., ενώ και οι εταιρείες Εμπορίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό βελτίωσαν σημαντικά τη συνεισφορά τους, καθώς οι αγορές σημείωσαν σταδιακή ανάκαμψη, παρά την αύξηση του λειτουργικού κόστους. Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη το 2021 ανήλθαν σε €341 εκατ., τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του Ομίλου, αναστρέφοντας τις περσινές ζημιές €397 εκατ., καθώς οι διεθνείς τιμές αργού ανέκαμψαν σημαντικά, από τα ιστορικά χαμηλά που κατέγραψαν το 2020.

Υλοποίηση Στρατηγικής – Vision 2025
Κατά τη διάρκεια του έτους, ο Όμιλος προχώρησε στην διαμόρφωση και υλοποίηση της νέας στρατηγικής του, «Vision 2025», ένα φιλόδοξο σχέδιο που είχε στόχο την βελτίωση της λειτουργίας του Ομίλου, αλλά και την αλλαγή στρατηγικής κατεύθυνσης προς την πράσινη ενέργεια. Το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης αναβαθμίστηκε σημαντικά, με την πλειοψηφία των μελών ΔΣ να εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση, με την αύξηση ανεξαρτήτων μελών και την εισαγωγή πολιτικής καταλληλόλητας και ποσόστωσης ανά φύλο, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Ν.4706/2020, ενσωματώνοντας παράλληλα και βελτιωμένες πρακτικές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, στις 3 Ιανουαρίου 2022 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η εταιρική αναδιάρθρωση, με την απόσχιση των δραστηριοτήτων Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας πετρελαιοειδών και Πετροχημικών και την εισφορά τους σε νέα εταιρεία, 100% θυγατρική της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η οποία μετονομάστηκε σε «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Συμμετοχών Α.Ε.».

Χρηματοοικονομικό κόστος σε ιστορικά χαμηλά
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Το 2021 ήταν ένα έτος ορόσημο για τα ΕΛΠΕ, προχωρήσαμε σε πολύ σημαντικές τομές που επανακαθορίζουν τη στρατηγική μας και το μετασχηματισμό σε ένα πιο πράσινο ενεργειακό όμιλο. Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το Vision 2025, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου διακυβέρνησης και η επιτυχής ολοκλήρωση της εταιρικής αναδιάρθρωσης και η αλλαγή στρατηγικής έμφασης στην ανάπτυξη πράσινης ενέργειας έτυχαν καθολικής αποδοχής από όλη την αγορά τους μετόχους, τους ομολογιούχους, αλλά και τους πιστωτές, καθώς και στήριξης από τα στελέχη μας.
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό ο Όμιλος θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην ενεργειακό αγορά, με κεντρικό στόχο τη βελτίωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος κατά 50% μέχρι το 2030 και τη σταδιακή ενεργειακή μετάβαση σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας και πιο φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα. Σε αυτό το πλαίσιο, με συνολικές επενδύσεις για το 2021 ύψους €400 εκατ. εκ των οποίων το 60% αφορά ανάπτυξη σε πράσινη ενέργεια, ενώ άλλο ένα 10% αφορά σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις μας, προχωράμε γρήγορα στην υλοποίηση αυτού του πλάνου.Ήδη, το γεγονός ότι μέσα στο τελευταίο χρόνο διαμορφώσαμε χαρτοφυλάκιο 0,3GW ΑΠΕ σε λειτουργία, από τα οποία 0,2 GW ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και είναι η μεγαλύτερη επένδυση σε ΑΠΕ στην χώρα μας, δείχνει ότι ο Όμιλος έχει τη δυνατότητα να κινηθεί γρήγορα και δυναμικά στο χώρο αυτό».

Α. Σδούκου: Σε δημόσια διαβούλευση η απλοποίηση της αδειοδότησης ΑΠΕ

Tο αργότερο μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το δεύτερο σκέλος του νέου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο αφορά την απλοποίηση και συντόμευση της αδειοδοτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σε ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ για την Αιολική ενέργεια και την κυκλική οικονομία.

Απαντώντας στις επισημάνσεις του κ. Giles Dickson – CEO της WindEurope σχετικά με τις γραφειοκρατικές δυσκολίες στην αδειοδότηση τέτοιων επενδύσεων, η κα Σδούκου χαρακτήρισε κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικό της στοίχημα, τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για τις ΑΠΕ με στόχο την ολοκλήρωση εντός διετίας, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για την προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο κυρίως της αιολικής ενέργειας. Επιπλέον, η ΓΓ τόνισε την σημασία της ψηφιοποίησης της διαδικασίας, με στόχο να γίνεται η υποβολή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ψηφιακή μορφή, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. «Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά αλλά είμαι αισιόδοξη ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», κατέληξε η κα Σδούκου.

UNI-PHARMA S.A. και ΑΦΗΣ Α.Ε. ξεχώρισαν στα Circular Economy Αwards

Τα Circular Economy Αwards 2022, ανέδειξαν την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 στο Radisson Blu Park Hotel τους νικητές, σε μια Τελετή Απονομής με τη συμμετοχή των νικητών, των μελών της Κριτικής Επιτροπής, εκπροσώπων του Δημοσίου και δημοσιογράφων. Οι καινοτόμες πρακτικές που αναδείχθηκαν μέσα από τα Circular Economy Αwards αποδεικνύουν ότι, ακόμη και σε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για συστήματα και ανθρώπους, συνεχίστηκε ακάθεκτη η πορεία για τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, που αποτελεί το νέο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης επιχειρήσεων και χωρών.

Στόχος των Circular Economy Αwards 2022, που διοργάνωσε για 4η χρονιά η BΟUSSIAS, είναι να αναγνωριστούν οι επιχειρήσεις, οργανισμοί και πάροχοι σχετικών υπηρεσιών και λύσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική πορεία στην:
• προώθηση της κυκλικής οικονομίας,
• αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων,
• ελαχιστοποίηση των παραγόμενων στερεών αποβλήτων,
• ενίσχυση και αναβάθμιση της ανακύκλωσης όλων των ρευμάτων αποβλήτων,
• ενεργειακή αξιοποίηση των παραγόμενων στερεών αποβλήτων.

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Νομού Ηλείας Ν.Δ, Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και μέλος του προεδρείου της Κριτικής Επιτροπής, έδωσε συγχαρητήριο μήνυμα στους νικητές, ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν με την ίδια ορμή και δημιουργικότητα τη δουλειά τους, τονίζοντας πως «ήταν ευχάριστη έκπληξη για την ίδια η υποδοχή τόσο καινοτόμων πρωτοβουλιών στα βραβεία, που δίνει ένα αισιόδοξη μήνυμα πως η κυκλική οικονομία μπορεί να γίνει πράξη και να αποτελέσει μοχλό προς έναν πράσινο μετασχηματισμό, που αποτελεί και βασικό στόχο της κυβέρνησης».

Η Δρ. Κάτια Λαζαρίδη, Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μέλος του προεδρείου της Κριτικής Επιτροπής, αφού συνεχάρη τους νικητές για τις βραβευμένες καλές πρακτικές τους, αναφέρθηκε στα οφέλη που προκύπτουν από την ενίσχυση και την επιτάχυνση της κυκλικής οικονομίας και τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν. Έδωσε, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα μείωσης της σπατάλης τροφίμων και στην αναγκαιότητα αλλαγής κουλτούρας σε παραγωγικό και καταναλωτικό επίπεδο, ώστε «μέσω των αρχών του food waste να οδηγηθούμε σε καταπολέμηση της πείνας και της κλιματικής αλλαγής». Τα Circular Economy Αwards 2022 περιλάμβαναν 2 κορυφαίες διακρίσεις τις οποίες απέσπασαν οι εταιρείες που συγκέντρωσαν την υψηλότερη συνολική βαθμολογία από τα βραβεία που έλαβαν σε διαφορετικές κατηγορίες, αποδεικνύοντας το πολυδιάστατο έργο τους και τη σταθερή επένδυσή τους στην διατήρηση υψηλών δεικτών επίδοσης. Έτσι, Circular Economy Company of the Year αναδείχτηκε η UNI-PHARMA S.A. και Circular Economy Collective System of the Year αναδείχτηκε η ΑΦΗΣ Α.Ε.

Κ. Σκρέκας: Έρχεται επιπλέον ενεργειακός χώρος για τις επενδύσεις βιομηχανιών σε ΑΠΕ

Στα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, ειδικά όσον αφορά στη βιομηχανία, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επαναφέροντας το θέμα της δημοπρασίας ρύπων αλλά και του ενεργειακού χώρου. Στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Ενέργεια και Βιομηχανία: Προκλήσεις – Ευκαιρίες – Προοπτικές», που συνδιοργάνωσαν η «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» και η «Ελληνική Ένωση Αλουμινίου», ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζει την επάρκεια εφοδιασμού ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις, ενώ σήμερα Παρασκευή έχει συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκρέκας επανέφερε στη συζήτηση την ελληνική πρόταση για τη σύσταση ειδικού ταμείου που θα αξιοποιεί τα έσοδα από τις δημοπρασίες ρύπων, για την κάλυψη μέρους της αύξησης του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές.

«Ζητάμε να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα ταμείο που θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους πιο ευάλωτους απέναντι στις ενεργειακές αυξήσεις, το οποίο δεν θα χτυπάει το χρέος και το έλλειμμα του κάθε κράτους», σημείωσε. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ίδια πρόταση είχε τεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2021, και αφορούσε τη χρήση εσόδων από δημοπρασίες ρύπων που είναι παγωμένα στο αποθεματικό του ETS. «Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα μπορεί να αποπληρωθεί μελλοντικά από έσοδα υφιστάμενων δημοπρασιών ρύπων που υλοποιεί το κάθε κράτος ετησίως», τόνισε.

Αφότου αναφέρθηκε στα βραχυπρόθεσμα αλλά και τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση όσον αφορά στην ενεργειακή στήριξη των επιχειρήσεων, όπως το net metering, το zero injection, το green pool και το επερχόμενο -μέχρι τον Μάιο- πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων έως και 40% για την εγκατάσταση συστημάτων φωτοβολταϊκών και μπαταριών, ο υπουργός στάθηκε στο πρόβλημα του διαθέσιμου ενεργειακού χώρου για τις πρωτοβουλίες ενισχυμένης χρήσης ΑΠΕ από τη βιομηχανία. «Θα προχωρήσουμε δίνοντας προτεραιότητα στον ενεργειακό χώρο για εκείνες τις ΑΠΕ που θα παρέχουν την ενέργεια που παράγουν σε ενεργοβόρους καταναλωτές της μεταποίησης.

Η βιομηχανία υψηλής και μέσης τάσης και γενικότερα η βιομηχανία που θα δεχτεί τις επιπτώσεις της ενεργειακής μετάβασης, όπως τα τσιμέντα και τα διυλιστήρια, θα έχει προτεραιότητα ώστε να υλοποιήσει τις επενδύσεις της», σημείωσε. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, επειδή και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για μεταποιητικές επιχειρήσεις μικρότερου μεγέθους, σε νομούς όπου είναι κορεσμένα τα δίκτυα, ο ΔΕΔΔΗΕ, μάλιστα, ήδη ολοκληρώνει και μια μελέτη όπου ακόμα και σε κορεσμένους νομούς της χώρας, που σήμερα οι αιτούντες λαμβάνουν αρνητικές αποφάσεις σύνδεσης με το σύστημα, να υπάρξει ένας επιπλέον, προστατευμένος ενεργειακός χώρος σε ό,τι αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτοκατανάλωση.

Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά από την Λ. Κολιοπούλου, Πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Σκρέκας επιβεβαίωσε ότι πρέπει οι επιχειρήσεις να επιμείνουν, μόλις ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Ν. Κεραμίδας, Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων στην Mytilineos, τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, τονίζοντας ότι η Κομισιόν έχει παραδεχτεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της αμερικανικής βιομηχανίας, καθότι οι ΗΠΑ είναι παραγωγός χώρα αερίου. Όπως τόνισε ο κ. Κεραμίδας, για το πρωτόχυτο αλουμίνιο η κατάσταση είναι ζοφερή, παραθέτοντας πολυάριθμα παραδείγματα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που έχουν σταματήσει την παραγωγή. Η αντιστάθμιση πρέπει να υλοποιηθεί… «χθές» και με αναδρομική ισχύ, τόνισε χαρακτηριστικά.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή βιομηχανία τσιμέντων έκρουσε από πλευράς του ο Ν. Μπόζος, Γενικός Δ/ντής Εξαγωγών & Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ΑΓΕΤ-Ηρακλής/Lafarge Holcim, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η πιο ανοχύρωτη. Ο κ. Μπόζος σημείωσε ότι οι μόνες εξαγωγικές τσιμεντοβιομηχανίες που έχουν απομείνει στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία και πρέπει να γίνει προσπάθεια να προστατευτούν.