-->

5 Χρόνια «EUROPA CARES» για όλη την Ελλάδα

Για 5η διαδοχική χρονιά, η EUROPA υλοποιεί το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «EUROPA CARES», «αναδεικνύοντας έμπρακτα τις αρχές και τη συνέπεια που διέπουν όχι μόνο την επιχειρηματική δραστηριοποίησή μας, αλλά και την τοποθέτησή μας στην κοινωνία ως υπεύθυνη εταιρική οντότητα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Ανούς Κ. Τζιρακιάν, Αντιπρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε το 2021, με την ενίσχυση οργανισμών και φορέων σε όλη την Ελλάδα – μεταξύ των οποίων το Ιατρικό Κέντρο Αλιάρτου, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, το Κέντρο Κράτησης Γυναικών Ελεώνα, την Μονάδα Κυριαμαδίου Κρήτης του Πολεμικού Ναυτικού, το 4ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού Μεγάρων, το Γυμνάσιο Νέας Λαμψάκου, την ΧΕΝ Κομοτηνής κ.ά.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΔΠΘ και ΣΕΒ

Συμφωνία συνεργασίας με πολλαπλά οφέλη τόσο για τους νέους, φοιτητές και ερευνητές, όσο και για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια, υπέγραψαν οι διοικήσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και του ΣΕΒ την Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής. Η συμφωνία συνεργασίας περιλαμβάνει διάφορες άμεσα υλοποιήσιμες πρωτοβουλίες και δράσεις με στόχο τη διασύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις, καθώς και την ενίσχυση της προοπτικής και των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Η SAP συμβάλλει στην ασφάλεια των εργαζομένων της Motor Oil

Την λύση EHS (Environment, Health & Safety) της SAP επέλεξε η Motor Oil, προκειμένου να υλοποιήσει τη μετάβαση από το παλιό, χειρόγραφο και χρονοβόρο σύστημα των αναφορών σε Excel για κάθε συμβάν στο διυλιστήριό της, σε ένα νέο και σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής σε πραγματικό χρόνο, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί κάθε εργαζόμενος και θα ενσωματώνεται απολύτως στο SAP ERP της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα Βιομηχανικών Εφαρμογών της ελληνικής πετρελαϊκής, Δημήτρη Μιχαλόπουλο, η ως τώρα πρακτική για τα συμβάντα στο διυλιστήριο ήταν αυτά να καταγράφονται από τους μηχανικούς offline σε Excel, με σχετικά αδόμητο τρόπο, τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονταν με e-mail στο αρμόδιο τμήμα Health & Safety. Πλέον με τη νέα λύση, παρατηρείται η κατά 25-30% μείωση του απαιτούμενου χρόνου καταγραφής των συμβάντων, η άμεση διαθεσιμότητα του πλήρως ενημερωμένου αρχείου ώστε να διευκολύνεται και να ελαχιστοποιείται ο χρόνος λήψης αποφάσεων, η απλοποίηση – χάρη στην πληθώρα των δεδομένων – της διερεύνησης αλλά και πρόληψης των συμβάντων, ενώ παράλληλα, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση κόστους.

Creta Cola: Άνοιγμα της ΕΤΑΝΑΠ Σαμαριά στα αναψυκτικά

Άνοιγμα σε νέα αγορά, πέραν των εμφιαλωμένων νερών, φαίνεται πως σχεδιάζει η ΕΤΑΝΑΠ Σαμαριά σύμφωνα με το Food Reporter, καθώς στις αρχές του μήνα η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και επενδύσεων ενέκρινε το εμπορικό σήμα που έχει καταθέσει η εταιρεία για ένα ανθρακούχο αναψυκτικό τύπου cola. Συγκεκριμένα, το σήμα αφορά στο προϊόν με την ονομασία «Creta Cola», το οποίο εντάσσεται στις εξής κατηγορίες: Παγωμένα ανθρακούχα ποτά, αεριούχοι χυμοί, αναψυκτικά με λίγες θερμίδες, ανθρακούχα μη οινοπνευματώδη ποτά, μη οινοπνευματώδη ανθρακούχα ποτά με διάφορες γεύσεις, ποτά τύπου κόλα [αναψυκτικά]. Μία τέτοια κίνηση ασφαλώς δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς η δραστηριότητα της ΕΤΑΝΑΠ Σαμαριά είναι συναφής (άλλωστε στο χαρτοφυλάκιό της υπάρχει και το ανθρακούχο νερό Σαμαριά), ενώ η ελληνική αγορά των αναψυκτικών τύπου cola παρουσιάζει ανοδικές τάσεις.

Solvay: Επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα πολυμερή σουλφόνης

Η Solvay ανακοινώνει ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης για την επιχείρηση σουλφονών της που εδρεύει στις ΗΠΑ, η οποία επικεντρώνεται σε λύσεις πολυμερών για διάφορες κρίσιμες επιστημονικές εφαρμογές, ως μέρος της συνεχιζόμενης δέσμευσής της να αναπτυχθεί σε αυτόν τον τομέα για την υποστήριξη της αυξανόμενης παγκοσμίως πελατειακής της βάσης. Το πλήρες εύρος των πολυετών σχεδίων επέκτασης θα περιλαμβάνει τελικά όλα τα σουλφονικά πολυμερή της Solvay, συμπεριλαμβανομένων των πολυσουλφονών Udel, των πολυαιθεροσουλφονών Veradel και των πολυφαινυλοσουλφονών Radel1.

Τα πρώτα σημαντικά επενδυτικά βήματα θα περιλαμβάνουν αύξηση χωρητικότητας για το Udel πάνω από 25% έως το 2024 στο εργοστάσιο παραγωγής της εταιρείας στη Marietta του Οχάιο, με μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης να αναμένεται μέχρι τις αρχές του 2023. Ομοίως, για την ενίσχυση της θέσης της Solvay στην αγορά, η παραγωγική ικανότητα για διχλωροδιφαινυλσουλφόνη θα επεκταθεί επίσης περισσότερο από 25% έως το 2024, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας στο εργοτάξιο της εταιρείας στην Augusta της Τζόρτζια έως το τέλος του 2022.

TÜV HELLAS: Συνεργασία με τη Volvo Car Hellas

Μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της ηλεκτροκίνησης πραγματοποίησε η TÜV HELLAS (TÜV NORD), καθώς συνεργάστηκε με τη Volvo Car Hellas, πραγματοποιώντας έλεγχο σε σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων του δικτύου της και επιθεώρηση της εγκατάστασης και της λειτουργίας τους. Αναλυτικά, η TÜV HELLAS πραγματοποιεί δειγματοληπτικά επιθεωρήσεις σε σταθμούς φόρτισης στο Δίκτυο Επίσημων Διανομέων της Volvo στη χώρα μας, επιβεβαιώνοντας έτσι τη συμμόρφωσή τους με την κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ 60364 και άλλες τεχνικές απαιτήσεις.

Κατά τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ορθή και ασφαλής λειτουργία των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω σταθμοί φόρτισης είναι σχεδιασμένοι κατά τέτοιο τρόπο ώστε, μεταξύ άλλων να προσφέρουν βέλτιστο χρόνο φόρτισης με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, εξασφαλίζοντας έτσι αποδοτικότερη διαχείριση ενέργειας. Επιπλέον, στα χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνεται η απρόσκοπτη λειτουργία και η ελαχιστοποίηση συχνότητας βλαβών ενώ παράλληλα μεγιστοποιούν τον κύκλο ζωής του εξοπλισμού.

Γ. Τσακίρης: Παράταση για το χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης μικρών επιχειρήσεων

Παρατείνεται κατά 3 μήνες το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων της δράσης «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές». Συγκεκριμένα, όπως έγραψε στο twitter ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, τροποποιήθηκε η πρόσκληση της δράσης «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές».

Αφορά στην παράταση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων κατά 3 μήνες. Πιο αναλυτικά, δημοσιεύθηκε η 17η τροποποίηση της πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων για τη δράση αυτή του ΕΠΑνΕΚ, σχετικά με την παράταση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων κατά 3 μήνες, δηλαδή από 42 μήνες και 132 ημέρες που ίσχυε σε 45 μήνες και 132 ημέρες. Σημειώνεται ότι η παράταση δεν χορηγείται σε ενταγμένα επενδυτικά σχέδια για τα οποία η απόφαση ένταξής τους έχει εκδοθεί έως και την 29/11/2017, δεδομένου ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών των επενδυτικών σχεδίων έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Παράλληλα καταργείται το σημείο της αναλυτικής πρόσκλησης που αφορά στην προσκόμιση εκ μέρους των δικαιούχων του δικαιολογητικού που συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΧ με α/α 8 και το οποίο αφορά στην προσκόμιση αντιγράφου ταυτότητας νεοπροσλαμβανόμενου. Επίσης, όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΣΠΑ, δημοσιεύτηκε η απόφαση αποδοχής και έγκρισης των πρακτικών Νο 14/27-05-2021, Νο 15/02-06-2021, Νο 16/07-06-2021, Νο 17/09-06-2021, Νο 18/01-07-2021, Νο 19/10-09-2021, Νο 20/14-09-2021, Νο 21/22-10-2021 και Νο 22/27-01-2022 της Επιτροπής Αξιολόγησης Ενστάσεων της δράσης «Eργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» του ΕΠΑνΕΚ, σχετικά με την ολοκλήρωση της εξέτασης 271 ενστάσεων, από τις οποίες οι 227 απορρίπτονται και οι 44 γίνονται αποδεκτές.

Η στρατηγική του ΥΠΕΝ για τη διασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού

Η διασφάλιση εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού σε περίπτωση διαταραχής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι η στρατηγική που ακολουθεί η χώρα για την αντιμετώπιση πιθανής κρίσης. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του ΥΠΕΝ η διαταραχή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο δεν αποκλείεται αν κλιμακωθεί η κρίση να υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται προγραμματισμός για διασφάλιση εφοδιασμού των εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα με συνεχή εκφόρτωση πλοίων.

Η χρήση της Ρεβυθούσας είναι ήδη αυξημένη εφέτος και αν χρειαστεί θα αναζητηθούν περισσότερα φορτία ΥΦΑ. Επιπλέον, υπάρχει ετοιμότητα για τροφοδοσία με πετρέλαιο ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τεχνικά αυτή τη δυνατότητα. Έτσι αν χρειαστεί θα μειωθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο με προορισμό την ηλεκτροπαραγωγή αλλά και θα διασφαλιστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπερδιπλασιασμός του μεταφορικού κόστους για το 23% των επιχειρήσεων το 2021

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε ο Δείκτης Εξαγωγικών Προσδοκιών στο β’ εξάμηνο του 2021 συγκριτικά με το α’ εξάμηνο του 2021 και το β’ εξάμηνο του 2020 και ανήλθε συγκεκριμένα σε 115,0 μονάδες. Η κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιήθηκε από τον ΣΕΒΕ σε συνεργασία με την DHL.

Αναφορικά με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, του μεταφορικού και του ενεργειακού κόστους, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε τρεις επιμέρους ερωτήσεις, οι οποίες αφορούσαν α. αν η εν λόγω μεταβολή επηρέασε τις εξαγωγές της επιχείρησης στο β’ εξάμηνο του 2021, β. σε τι ποσοστό μεταβλήθηκε το κόστος της επιχείρησης από την εν λόγω μεταβολή συγκριτικά με το 2020, και γ. σε τι ποσοστό μεταβλήθηκε το κόστος της επιχείρησης από την εν λόγω μεταβολή συγκριτικά με το 2019. Στην ερώτηση που αφορούσε στις τιμές των πρώτων υλών, το υψηλότερο ποσοστό συγκέντρωσε η απάντηση «πολύ» (39%), ενώ σε ό,τι αφορά στις μεταβολές από το 2020 στο 2021 και από το 2019 στο 2021, το 80% και το 77% του δείγματος αντίστοιχα απάντησε «0-50%».

Στη δεύτερη ενότητα για την αύξηση του μεταφορικού κόστους, στην πρώτη ερώτηση που αφορούσε στην επίδρασή του στις εξαγωγές του β’ εξαμήνου του 2021, η απάντηση «πολύ» ήταν και πάλι η επικρατέστερη (35%), ενώ το 23% και το 24% δήλωσε ότι το 2021 το μεταφορικό κόστος αυξήθηκε πάνω από 100% συγκριτικά με το 2020 και το 2019 αντίστοιχα. Ομοίως, στην τελευταία ενότητα το 35% του δείγματος ανέφερε ότι η αύξηση του ενεργειακού κόστους θα επηρεάσει πολύ τις εξαγωγές στο β’ εξάμηνο του 2021, ενώ από το 2020 στο 2021 και από το 2019 στο 2021, το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε κατά 0-50% σύμφωνα με το 68% και το 66% του δείγματος αντίστοιχα.

Η Vraykos αναβαθμίζει τις εγκαταστάσεις της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Νέο project από τη Vraykos για λογαριασμό της Ελληνικής Βιομηχανίας τροφίμων, που αφορά την υλοποίηση νέων εγκαταστάσεων διαχείρισης πρώτων υλών και συγκεκριμένα τη διαδικασία ανάμιξης και κοσκινίσματος της Μαστίχας Χίου.

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ΣΥΝ.Π.Ε., επέλεξε τη Vraykos για την υλοποίηση δύο συστημάτων ανάμιξης ειδικών προδιαγραφών με χωρητικότητα 500lt το κάθε ένα, τα οποία τροφοδοτούνται από δύο σταθμούς παραλαβής σάκων. Λόγω των χαρακτηριστικών και των δυσκολιών στη διαχείριση, η σκόνη Μαστίχας απαιτεί ειδικά συστήματα για την επίτευξη υψηλού επιπέδου ανάμιξης με πρόσθετα υλικά.

Η Vraykos ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με σκοπό να βοηθήσει τις βιομηχανίες στη διαχείριση των πρώτων υλών τους, αναλαμβάνοντας τη μελέτη και κατασκευή σύνθετων έργων. Εξειδικεύεται στη Βιομηχανία Τροφίμων, διαθέτοντας στο ιστορικό της συνεργασίες με σημαντικές αλευροβιομηχανίες, αρτοβιομηχανίες αλλά και βιομηχανίες καφέ και σοκολάτας σε Ελλάδα και εξωτερικό.