TÜV HELLAS: Νέο σεμινάριο Certified Six Sigma Yellow Belt Training

Το Lean Six Sigma αποτελεί την πιο διαδεδομένη μεθοδολογία βελτίωσης της λειτουργίας των διαδικασιών. Χρησιμοποιείται από διαφόρων ειδών εταιρείες σε όλο τον κόσμο και σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης Κίτρινης Ζώνης, θα έχετε αποκτήσει μια βασική γνώση της μεθοδολογίας, και των εργαλείων της. Η Κίτρινη Ζώνη αποτελεί συχνά το πρώτο βήμα, προκειμένου κάποιος να προχωρήσει αργότερα στην εκπαίδευση ανώτερων ζωνών της φιλοσοφίας Lean Six Sigma (Πράσινη Ζώνη, Μαύρη Ζώνη). Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Η Sunlight Group στηρίζει το EKAB Ξάνθης

Η Sunlight Group στηρίζει το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) της Ξάνθης και καλύπτει πλήρως τα έξοδα τρίμηνης διαμονής στην περιοχή συμπληρωματικής ομάδας διασωστών. Σχολιάζοντας τη δωρεά, ο Διευθυντής της 9ης Περιφέρειας ΕΚΑΒ Θράκης, κ. Χαρίλαος Λώτης, δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά τη Sunlight Group που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για στήριξη του ΕΚΑΒ στην Ξάνθη. Χάρη στην υποστήριξη της εταιρείας, μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα διαμονής των συναδέλφων που κλήθηκαν να μας βοηθήσουν στο έργο μας. Η βοήθεια είναι πολύτιμη για να μπορέσουμε να επιτελέσουμε το καθήκον μας».

MYTILINEOS: Προχωρά η κατασκευη μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στη Λιβύη

Η MYTILINEOS προχωρά την κατασκευή της μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο πετρέλαιο ισχύος 740 MW στο Τομπρούκ της Λιβύης εντός χρονοδιαγράμματος. Η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις μονάδες, προγραμματίζεται να μπει σε λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, οπότε και το ενεργειακό σύστημα της Λιβύης θα ενισχυθεί με 185MW, καλύπτοντας τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της χώρας ενόψει καλοκαιριού. Η έγκαιρη θέση της πρώτης μονάδας σε λειτουργία σε συνθήκες πανδημίας, αποτελεί επιβεβαίωση της δέσμευσης της MYTILINEOS για στήριξη της Λιβύης καθώς και της τοπικής κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι η χώρα αντιμετωπίζει καθημερινές διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας και το έργο που έχει ανατεθεί στη MYTILINEOS από την Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας της Λιβύης είναι κομβικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη χώρα. Την πρόοδο των εργασιών επιθεώρησε ο Έλληνας Επιτετραμμένος στη χώρα, κ. Ιωάννης Σταματέκος, σε επίσημη επίσκεψή του στην πόλη, επιβεβαιώνοντας την ελληνική δέσμευση για άμεση στήριξη στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Λιβύης, με τη συνδρομή της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Polipak: Στα «Forbes Diamonds» η θυγατρική του Ομίλου Σαράντη στην Πολωνία

Η Polipak Sp. Zoo, θυγατρική του Ομίλου Σαράντη στην Πολωνία, βραβεύτηκε για άλλη μια φορά στα «Forbes Diamonds», μια διακεκριμένη ετήσια κατάταξη εταιρειών που αύξησαν την αξία τους ταχύτερα κατά τα τελευταία χρόνια. Η Pοlipak, που εξειδικεύεται στην παραγωγή σάκων απορριμμάτων, μέσα από συνεχείς επενδύσεις σε εκσυγχρονισμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και στο R&D έχει επιτύχει την αύξηση του ποσοστού ανακυκλωμένου πλαστικού στα παραγόμενα προϊόντα της.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συνεισφορά της στον Όμιλο είναι μεγάλη καθώς στηρίζει την παραγωγή και την προσφορά προηγμένων προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό χρησιμοποιώντας πατενταρισμένες τεχνολογίες, που διακρίνονται αφενός για την ποιότητα και την ανθεκτικότητά τους, αφετέρου για τον εξαιρετικά λειτουργικό και οικολογικό τους χαρακτήρα. «Η λήψη αυτού του βραβείου έρχεται σε μια κομβική περίοδο εν μέσω της COVID-19 πανδημίας και αποτελεί μια επιπρόσθετη επιβεβαίωση της εξαιρετικής αποφασιστικότητας και φιλοδοξίας ολόκληρης της ομάδας της Polipak, ενώ επιβεβαιώνει το επιτυχημένο στρατηγικό πλάνο του Ομίλου», σημειώνει η διοίκηση.

 

ΕΦΤΑΣΕ στην Ελλάδα το Ηuawei Solar Roadshow

Το Ηuawei Solar Roadshow σε συνεργασία με την SKE Engineering GmbH, Huawei Value Added Partner και Service Partner και την ΚΑΥΚΑΣ ΑΕ, εξουσιοδοτημένο διανομέα των μετατροπέων της Huawei, φθάνει στην Ελλάδα και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις τεχνολογικές λύσεις φωτοβολταϊκών. Μετά από ένα πολύμηνο ταξίδι σε 9 χώρες και 26 πόλεις της Ευρώπης το 2021, το Huawei Solar Roadshow θα επισκεφθεί 14 καταστήματα της ΚΑΥΚΑΣ, πραγματοποιώντας το γύρο της Ελλάδας από τις 21 Φεβρουαρίου έως και τις 11 Μαρτίου. H περιοδεία ξεκινάει από τη Βόρεια Ελλάδα με πρώτο σταθμό το κατάστημα της ΚΑΥΚΑΣ στην Κομοτηνή. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, η Λάρισα, η Καρδίτσα, η Πάτρα, ο Πύργος, η Καλαμάτα, η Τρίπολη, το Άργος, η Κόρινθος, η Χαλκίδα ενώ κορυφώνεται στην Αθήνα για να ακολουθήσουν στάσεις στα καταστήματα στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά.

ΣΕΒ: Επίσκεψη στη Θράκη για τη στήριξη της μεταποίησης

Επίσκεψη στη Θράκη στις 21-23 Φεβρουαρίου πραγματοποιούν η διοίκηση και στελέχη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειάς του ΣΕΒ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της μεταποίησης στην περιφέρεια. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τη δεύτερη ευρύτερη επίσκεψη του ΣΕΒ στην περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζονται συναντήσεις με δυναμικές επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τις περιφερειακές αρχές, τους επιχειρηματικούς φορείς και τις πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Αντικείμενο των νέων επαφών είναι οι ειδικές προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Θράκης, με έμφαση στην περαιτέρω στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας και της κοινωνίας της περιφέρειας.

Γνώμονας των συζητήσεων θα είναι τα αποτελέσματα των εργασιών της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη, που υιοθέτησε πολλές από τις προτάσεις του ΣΕΒ για την αναζωογόνηση της περιφερειακής ανάπτυξης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα τη Δευτέρα η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ επισκέφθηκε εγκαταστάσεις επιχειρήσεων στην περιοχή, ενώ σήμερα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο.

Την ίδια ημέρα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΕΒ και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), η οποία αφορά κάθε πτυχή της διασύνδεσης επιχειρήσεων και πανεπιστημίων. Με αφορμή την επίσκεψη, σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, κ. Βιδάλης, επισημαίνει ότι «η ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας, και ιδιαίτερα της Θράκης, εκτός από ζήτημα εθνικής προτεραιότητας, αποτελεί και μια κρίσιμη αναπτυξιακή προϋπόθεση. Για τον ΣΕΒ, δεν νοείται εθνική ανάπτυξη χωρίς περιφερειακή ανάπτυξη, που με μοχλό τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα, δημιουργεί ευκαιρίες και προοπτική για τους νέους και την κοινωνία συνολικά».

Σε χαμηλό δύο μηνών ο ΡΜΙ μεταποίησης

Αύξηση 3,5 μονάδες σημείωση ο δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit τον Φεβρουάριο. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 55,8 μονάδες, από 52,3 τον Ιανουάριο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 5 μηνών.

Η μεγαλύτερη βελτίωση σημειώθηκε στον τομέα των υπηρεσιών, με τον ΡΜΙ σε υψηλό τριών μηνών, στις 55,8 μονάδες, από 51,1 τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την IHS Markit, η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό έδωσαν ώθηση στον τομέα των υπηρεσιών, με τα ταξίδια και τον τουρισμό να επιστρέφουν στην παλιά τους δυναμική. Αν και ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής έφτασε στο υψηλό πέντε μηνών στο 55,6, ο PMI της μεταποίησης υποχώρησε στο 58,4, αντιπροσωπεύοντας ένα χαμηλό δύο μηνών, με τους αναλυτές να εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 58,7. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτέλεσαν βαρίδι στην ανάπτυξη καθώς τα εργοστάσια δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν την ζήτηση.

Σε σχόλιό του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον ανέφερε ότι: «Η οικονομία της Ευρωζώνης ανέκτησε δυναμική τον Φεβρουάριο καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού οδήγησε στην αύξηση της ζήτησης για πολλές υπηρεσίες, όπως ταξίδια, τουρισμό και αναψυχή, και βοήθησε στην ελάφρυνση των περιορισμών στην προσφορά». «Ωστόσο, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα παραμένουν γεγονός που αυξάνει τις ανεκτέλεστες εργασίες. H ζήτηση ξεπέρασε ξανά την προσφορά, γεγονός που έδωσε στους παραγωγούς και τους παρόχους υπηρεσιών τον έλεγχο τον καθορισμό των τιμών. Ταυτόχρονα, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και οι αυξήσεις των μισθών ενίσχυσαν τις πληθωριστικές πιέσεις», τόνισε.

Daikin: Επενδύσεις άνω του €1,7 δισ. σε Έρευνα & Ανάπτυξη τα επόμενα τρία χρόνια

Η Daikin, με στόχο την αναζήτηση πρωτοποριακών λύσεων που σχετίζονται με τον αέρα που αναπνέουμε και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προσκλήσεις της εποχής, όπως η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του ενεργειακού κόστους, επενδύει σταθερά στην Έρευνα και την Καινοτομία με την ίδρυση ενός νέου πρωτοποριακού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Στο ίδιο πλαίσιο, έχει ήδη ανακοινωθεί από την εταιρεία η δημιουργία ενός νέου, φιλικού προς το περιβάλλον και ενεργειακά ουδέτερου κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης στο Zwijnaarde στο Βέλγιο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2024. Σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό, τα γραφεία θα είναι περίπου 13.000 τ.μ. και θα παρέχουν χώρο για περίπου 500 υπαλλήλους. Περίπου 380 εργαζόμενοι αναμένεται να απασχοληθούν στο νέο Κέντρο Ανάπτυξης EMEA έως το 2025. Το συνολικό κόστος της επένδυσης αναμένεται να φτάσει τα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Σημαντικοί πόροι θα δαπανηθούν και για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ανάπτυξης (EDC) της Daikin που στοχεύει, μέσα από το ερευνητικό του έργο, να εδραιώσει τη θέση της εταιρείας, ως πρωτοπόρο στην έρευνα και ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς θέρμανσης, παρέχοντας καινοτόμες λύσεις HVAC-R που ανταποκρίνονται στις πιο σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Με εκτεταμένη εμπειρία στην ανάπτυξη των πιο πρόσφατων λύσεων θέρμανσης, το EDC λειτουργεί επί του παρόντος ως το βασικό κέντρο ανάπτυξης της Daikin για τη δοκιμή και τη δημιουργία νέων τεχνολογιών και προϊόντων θέρμανσης για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMΑA).

Για τη δημιουργία του συγκεκριμένου κέντρου, η Daikin έχει επενδύσει σχεδόν 13 εκατομμύρια ευρώ σε τεχνολογία και υποδομές, ενώ αναβαθμίζει συνεχώς τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις με νέους χώρους δοκιμών υψηλής τεχνολογίας. Επίσης, το EDC διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην έρευνα και ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών λύσεων που διαφέρουν από τις παραδοσιακές λύσεις θέρμανσης, απαντώντας έτσι στις προκλήσεις που δημιουργεί η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η αστικοποίηση.

Τέλος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αναπόσπαστο κομμάτι της δέσμευσης της εταιρείας να δημιουργεί πρωτοποριακές λύσεις είναι ο σχεδιασμός βιώσιμων και ενεργειακά αποδοτικών προϊόντων. Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη από το 2010, η Daikin έγινε ο πρώτος κατασκευαστής και παραγωγός HVAC-R που καθιέρωσε την εποχιακή απόδοση: μια πρωτοποριακή μέθοδο για την ανάπτυξη και χρήση τεχνολογιών με μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση στα προϊόντα της, με στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

OPTIMAI: Ξεκινά η εφαρμογή τεχνολογιών Industry 4.0 στις γραμμές παραγωγής

Στο πλαίσιο αναζήτησης των βιομηχανιών για τρόπους βελτίωσης του ποιοτικού ελέγχου τόσο για τα παραγόμενα προϊόντα όσο και για τις διαδικασίες παραγωγής, το έργο OPTIMAI – Optimizing Manufacturing Process through Artificial Intelligence and Virtualization, πρωτοστατεί σε αυτόν τον τομέα με τεχνολογικές λύσεις της βιομηχανίας 4.0. Το έργο ξεκίνησε το 2021 και μέσα στο 2022, αναμένεται η εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου ποιότητας στις γραμμές παραγωγής, η διασύνδεση των υποσυστημάτων, οι δοκιμές των αλγορίθμων με πραγματικά δεδομένα, αλλά και οι πρώτες δοκιμές με τους τελικούς χρήστες.

Σκοπός του έργου είναι η βέλτιστη ισορροπία μεταξύ γρήγορων, οικονομικών και αξιόπιστων επιλογών παραγωγής που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, μέσω ενός μοναδικού συνδυασμού Μετρολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης, Οπτικοποίησης και Επαυξημένης Πραγματικότητας. Από τους 14 εταίρους, οι 4 βρίσκονται στην Ελλάδα. Οι τεχνολογίες που παράγονται στο πλαίσιο του έργου θα εφαρμοστούν και στην KLEEMANN, ένα από τα εργοστάσια που συμμετέχουν στην κοινοπραξία. Το έργο αναμένεται να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ενώ η ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής και η άμεση εφαρμογή τους στην Ελλάδα, είναι κάτι που θα συμβάλει στην ανάπτυξη και της ελληνικής βιομηχανίας.

Endless EC: Νέο ΔΣ και εκσυγχρονισμένο πλαίσιο Εταιρικής Διακυβέρνησης

Η Endless EC, προχωράει σε νέο πλάνο Εταιρικής Διακυβέρνησης και εσωτερικών διαδικασιών με στόχο την περαιτέρω βελτιστοποίηση των λειτουργιών και διαδικασιών και γνώμονα την σταθερή, βιώσιμη ανάπτυξή της. Στο πλαίσιο αυτό, το Δ.Σ ενισχύεται με τη συμμετοχή στη θέση του Προέδρου του πρώην καθηγητή Management της ΑΣΟΕ, κ. Δημήτριο Μπουραντά, καθώς και των κ.κ. Ζενάκου και Βρεττάκου ως μη εκτελεστικά μέλη.

Σε συνέχεια των προσθηκών αυτών, το νέο ΔΣ διαμορφώνεται ως εξής:
• Μπουραντάς Δημήτριος, Πρόεδρος
• Χριστοπούλου Ευθυμία, Αντιπρόεδρος
• Τρακάκης Γεώργιος, Διευθύνων Σύμβουλος
• Χριστόπουλος Αθανάσιος. Διευθύνων Σύμβουλος
• Τρακάκης Χρήστος, Μέλος
• Χριστόπουλος Νικόλαος, Μέλος
• Τρακάκης Ιωάννης, Μέλος
• Ζενάκου Ελένη, Μέλος
• Βρεττάκος Λεωνίδας, Μέλος

Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά και στην αναδιάρθρωση των εσωτερικών της λειτουργιών, με τον ορισμό τμήματος εσωτερικού ελέγχου και αξιολόγησης των λειτουργιών της, σε όλα τα επίπεδα, καθώς και του οργανογράμματος του τμήματος πωλήσεων. Τμήμα της Διεύθυνσης Πωλήσεων, παράλληλα με τα καθήκοντά της ως Διευθύντρια Marketing, αναλαμβάνει η Εύη Οικονόμου που προάγεται σε Head of Marketing & Modern Trade.