Webinar: Μηχανική μάθηση και AI για την αριστοποίηση της πρόβλεψης ζήτησης

Ένα webinar που σας καθοδηγεί πώς να προβλέψετε τη ζήτηση και να διαχειριστείτε τα αποθέματα της παραγωγής διοργανώνει η Optilog, την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 16:30-19:00. Μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Βαλιάνος, Chief Operating Officer της Acmon Data, θα εξηγήσει την αξία αποθεμάτων παραγωγής στο σύγχρονο εργοστάσιο. H συμμετοχή είναι δωρεάν. Περισσότερα εδώ.

 

Πρόγραμμα για νεοφυείς επιχειρήσεις από την Holcim

Η Holcim, μητρική του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, διοργανώνει για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα «Holcim Startup Accelerator» και καλεί νεοφυείς επιχειρήσεις από ολόκληρο τον κόσμο να επιταχύνουν την μετάβαση σε αειφόρες και κλιματικά ουδέτερες κατασκευές μέσα από ανατρεπτικές ιδέες και λύσεις. Πιο αναλυτικά, μέχρι τις 27 Μαρτίου νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση σε μία από τις εννέα προκλήσεις του προγράμματος Accelerator από την κυκλική οικονομία, την ανακύκλωση αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων μέχρι τις πράσινες κατασκευαστικές λύσεις και την κοινωνική στέγαση. Πρόκειται για ένα εξάμηνο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από τον Μάιο μέχρι το Νοέμβριο. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα holcim-accelerator.org.

Περιορισμός διισοκυανικών: Οι νέες υποχρεώσεις της χημικής βιομηχανίας

Ο ΣΕΧΒ, με την τεχνική υποστήριξη της SUSTCHEM S.A., διοργάνωσε webinar με σκοπό την ενημέρωση των επιχειρήσεων της χημικής βιομηχανίας αναφορικά με τους περιορισμούς στη χρήση και την κυκλοφορία διισοκυανικών στην αγορά, που έφερε στο προσκήνιο ο Κανονισμός 1149/2020. Στο σεμινάριο, η χημικός μηχανικός και σύμβουλος σε θέματα Υγείας & Ασφάλειας, EHS & Regulatory Compliance Specialist της SUSTCHEM S.A., Άννα Ζιώγκα, πιστοποιημένη ως προς την ορθή χρήση διισοκυανικών ουσιών από τους ISOPA και ALIPA, ενημέρωσε εκπροσώπους της χημικής βιομηχανίας για τις υποχρεώσεις που ορίζει ο Κανονισμός και απάντησε πολλές ερωτήσεις που αφορούν τον ρόλο κάθε μέλους της εφοδιαστικής αλυσίδας. H SUSTCHEM S.A. παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που αφορούν τη βιομηχανία, ξεκινώντας από το βασικό και λεπτομερή σχεδιασμό, την αδειοδότηση της λειτουργίας και την εφαρμογή των συστημάτων διαχείρισης, μέχρι την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την πιστοποίηση των προϊόντων της.

Μ. Τσαούτος (ΕΨΑ): Χρονιά ανάκαμψης για τις βιομηχανίες με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα

Την αίσθηση ότι το 2022 ανοίγει με θετικές προοπτικές για την βιομηχανία αναψυκτικών ΕΨΑ, μεταφέρει στο FOODReporter ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Μιχάλης Τσαούτος, έχοντας , ακόμη, νωπή την εμπειρία από την συμμετοχή στη φετινή έκθεση τροφίμων – ποτών Gulfood 2022. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η ΕΨΑ, μετρώντας 98 χρόνια αδιάκοπης πορείας στην παραγωγή αναψυκτικών και χυμών, εξάγει τα προϊόντα της σε πάνω από 35 χώρες. Σε ό,τι αφορά το 2022 ο Μιχάλης Τσαούτος αναφέρει ότι αναμένεται να είναι μια χρονιά ανάκαμψης, ειδικά για τις βιομηχανίες με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, που συμμετείχαν σταθερά σε Διεθνείς εκθέσεις και λόγω της πανδημίας είχαν ανασταλεί οι συμμετοχές τους.

Έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στα ποιοτικά προϊόντα της, η εταιρεία κοιτάει με αισιοδοξία το 2022 και την είσοδό της σε νέες αγορές. Αναφορικά με την αυξημένη ζήτηση αλλά και την κάλυψη των νέων αγορών ο Μιχάλης Τσαούτος αναφέρει ότι πριν δυο χρόνια ολοκληρώθηκε επένδυση στον παραγωγικό εξοπλισμό που καλύπτει απόλυτα στην παραγωγή για την εσωτερική και διεθνή αγορά. «Ευτυχώς μπορούμε να καλύψουμε ακόμη σημαντική αύξηση στη ζήτηση που ελπίζουμε να προκύψει», σημειώνει.

 

Ξεκινάει η παραγωγή γυαλιού στο νέο εργοστάσιο της POLFLAM στην Πολωνία

Το νέο εργοστάσιο στο Tarczyn της Πολωνίας θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Χάρη στη νέα επένδυση, η παραγωγική ικανότητα για το πυρίμαχο γυαλί της POLFLAM σχεδόν θα τριπλασιαστεί. Η υποδομή παραγωγής, που θεωρείται η πιο υπερσύγχρονη στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε δοκιμές. Εξειδικευμένα μηχανήματα, εξοπλισμός και εργαλεία για το νέο εργοστάσιο προμήθευσαν κορυφαίοι κατασκευαστές όπως οι FOREL, Mappi, Bottero και MC DIAM, με το σύστημα λογισμικού ERP να παρέχεται από τη FeneTech. Ο γενικός ανάδοχος, CFE Polska, πραγματοποίησε αποτελεσματικά το κατασκευαστικό έργο ακολουθώντας τη μέθοδο σχεδιασμού-κατασκευής.

Μαζί με τον όροφο παραγωγής και την αποθήκη που συνδυαστικά φτάνουν τα 15.000 τετραγωνικά μέτρα, άνοιξε προς χρήση και ο χώρος γραφείων (630 τετραγωνικά μέτρα). Ο εξωτερικός χώρος συνολικής επιφάνειας άνω των 8.000 τετραγωνικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων πρόσβασης, των χώρων στάθμευσης και των χώρων φόρτωσης φορτηγών, έχει ολοκληρωθεί.

BioNTech: Αναπτύσσει αρθρωτές μονάδες παραγωγής για την Αφρική

Η γερμανική BioNTech που συνεργάστηκε με τη Pfizer για την ανάπτυξη εμβολίου mRNA κατά του κορωνοϊού, ανέπτυξε αρθρωτές μονάδες παραγωγής που θα σταλούν στην Αφρική προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εμβολιαστική ανισότητα. Οι νέες μονάδες, αποτελούμενες από κοντέινερ στάνταρτ διαστάσεων, θα παίξουν κρίσιμο ρόλο προκειμένου να εκπληρώσει η BioNtech την υπόσχεσή της για παραδόσεις εμβολίων στη Ρουάντα, τη Νότια Αφρική, τη Σενεγάλη και την Αφρικανική Ένωση.

Οι μονάδες παραγωγής «Biontainer» αποτελούνται από δύο υπομονάδες των έξι κοντέινερ η καθεμία και θα μπορούν να χωρέσουν σε επιφάνεια μόλις 800 τετραγωνικών μέτρων. Η συναρμολόγηση της πρώτης μονάδας προγραμματίζεται για τα μέσα του 2022 και από το 2023 θα ξεκινήσει η παραγωγή περίπου 50 εκατ. δόσεων του εμβολίου Pfizer/BioNtech κάθε χρόνο. Στην παρουσίαση του πρωτοτύπου της μονάδας στο εργοστάσιο της BioNTech στο Μάρμπουργκ παρέστησαν μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους και οι πρόεδροι της Σενεγάλης, της Γκάνα και της Ρουάντα.

DuPont: Το deal των 11 δισ. δολαρίων με την Celanese

Κατά 1,6% ενισχύεται η μετοχή της DuPont de Nemours στις προσυνεδριακές συναλλαγές, καθώς η εταιρεία χημικών ανακοίνωσε μια συμφωνία για την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των δραστηριοτήτων της Mobility & Materials έναντι 11 δισ. δολαρίων, στην Celanese. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Celanese θα αποκτήσει ένα δίκτυο παραγωγής 29 εγκαταστάσεων, συμφωνίες πελατών και προμηθευτών, περίπου 5.000 υπαλλήλους.

Η Celanese αναμένει να πετύχει συνέργειες 450 εκατ. δολαρίων εντός των πρώτων τεσσάρων ετών από το κλείσιμο της συμφωνίας, το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα στο τέλος του 2022. «Η Μ&Μ ιστορικά ήταν ισχυρός παράγοντας ταμειακών ροών», ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της Celanese, Scott Richardson. «Είμαστε σίγουροι για την ικανότητα μας να κατακτήσουμε συνέργειες που θα μας επιτρέψουν να διπλασιάσουμε τις ταμειακές ροές της Celanese στην επόμενη πενταετία».

ΕΛΕΤΑΕΝ: Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Οι ενεργειακές επενδύσεις στον θαλάσσιο χώρο και πιο συγκεκριμένα η χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων (ΘΑΠ) είναι καθοριστική για να επιτύχει η Ελλάδα τους κλιματικούς της στόχους το 2030 και το 2050. Το Αιγαίο διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα αιολικά δυναμικά και έτσι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εκτός αυτού, η θαλάσσια αιολική ενέργεια μπορεί να ενισχύσει την οικονομική και εθνική ανάπτυξη της χώρας.

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που περιέχεται στην επιστολή που κατέθεσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ για το υπό διαβούλευση σχέδιο για την Εθνική Χωρική Στρατηγική για το Θαλάσσιο Χώρο. H βασική θέση της ΕΛΕΤΑΕΝ είναι ότι θα πρέπει στην ΕΧΣΘΧ να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση και προτεραιότητα σε δραστηριότητες όπως τα θαλάσσια αιολικά πάρκα λόγω των πολλαπλών ωφελειών που προσφέρουν (κλιματικών, αναπτυξιακών, εθνικών).

Πιο αναλυτικά:
• Η συμβολή της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντική, καθώς μπορεί να προσθέσει μεγάλες ποσότητες καθαρής ισχύος στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
• Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα ενισχύουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και την γεωστρατηγική ενδυνάμωση της Ελλάδας.
• Οι επενδύσεις ενισχύουν την εθνική οικονομία αφού η εγχώρια προστιθέμενη αξία τους φθάνει το 70% του κόστος κατασκευής χάρη στα αυξημένα έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για την εγκατάσταση και την εξυπηρέτηση τους των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
• Η θαλάσσια αιολική ενέργεια συμβάλει στην ανάπτυξη της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας διότι εμπλέκει πολλούς και σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως τα ναυπηγεία, τα λιμάνια, τη βιομηχανία καλωδίων, τη βιομηχανία τσιμέντου, τη χαλυβουργία, τη ναυτιλία, τις μεταφορές κλπ.
• Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη.

ΔΕΗ: Παρουσιάζει την έκθεση βιωσιμότητας του Ομίλου

Η ΔEΗ δημοσιοποιεί την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει συνταχθεί με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Global Reporting Initiative, καθιστώντας γνωστό το σύνολο του έργου της και των πρακτικών που ακολουθεί για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ. Όπως αναφέρει ανακοίνωση, η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου, έλαβε για πρώτη φορά ανεξάρτητη εξωτερική διασφάλιση περιορισμένου εύρους, καλύπτοντας τις απαιτήσεις της «Βασικής» επιλογής του προτύπου Global Reporting Initiative, αναφορικά με 14 βασικούς δείκτες της ΔΕΗ και 7 βασικούς δείκτες, αντίστοιχα για τις θυγατρικές του ΔΕΔΔΗΕ και ΔEΗ Ανανεώσιμες.

Παράλληλα, στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020 παρουσιάζονται για πρώτη φορά:
• Τα αποτελέσματα του υπολογισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο σύνολο των Scope 1, Scope 2 αλλά και αρκετών κατηγοριών του Scope 3 που εκλύονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και των θυγατρικών της (Λιγνιτική Μεγαλόπολης, Λιγνιτική Μελίτης), αλλά και των εκπομπών Scope 1 και 2 για τον ΔΕΔΔΗΕ, βάσει του διεθνούς αναγνωρισμένου προτύπου Greenhouse Gas Protocol. Οι υπολογισμοί αυτοί αποτελούν μία πολύ σημαντική βάση ώστε να μπορέσει να μειώσει ο Όμιλος περαιτέρω τις εκπομπές του στο μέλλον.

• Η Ανάλυση Ουσιαστικότητας των θεμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης για τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔEΗ Ανανεώσιμες.
• Οι επιδόσεις βάσει του δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς και η σταδιακή ανταπόκριση της εταιρείας στις συστάσεις του TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures) με τη διαμόρφωση σχετικών κλιματικών σεναρίων και πώς αυτά ενδέχεται να επηρεάζουν τη λειτουργία και την οικονομική επίδοση του Ομίλου στο μέλλον.
• Η πρόοδος σε επιμέρους στόχους που είχαν τεθεί από τις Διευθύνσεις της ΔEΗ για το 2020 και η παρουσίαση των επτά SDG’s (Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης) που συμβάλλουν περισσότερο με τις δράσεις και τις επιδόσεις οι Εταιρείες του Ομίλου, από το σύνολο των δεκαεπτά SDG’s που έχει θέσει ο ΟΗΕ.

Η Έκθεση επίσης περιλαμβάνει ενημέρωση για τα σημαντικά στοιχεία του 2021, αλλά και στοιχεία από το νέο επικαιροποιημένο business plan 2022 -2026, ενώ παρουσιάζει και στόχους ESG που έχει θέσει η Εταιρεία για το μέλλον, τους οποίους θα διευρύνει και θα εξελίξει και σε επίπεδο Ομίλου με μακροπρόθεσμη προοπτική και θα δημοσιευθούν στην επόμενη Έκθεση.

Ο Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔEΗ δήλωσε σχετικά:
«Η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020 αποτελεί την πρώτη αποτύπωση των δράσεών μας για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση, σε επίπεδο Ομίλου. Τα στοιχεία που παρατίθενται επιβεβαιώνουν τις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνουμε για τον μετασχηματισμό του Ομίλου ΔEΗ, αποτελώντας παράλληλα την «πυξίδα» για όσα πρέπει να γίνουν στο μέλλον. Είναι η απόδειξη για τη νέα στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης που διαμορφώνουμε και εξελίσσουμε με σκοπό την ενσωμάτωσή της σε όλες τις δομές, την κουλτούρα και την αλυσίδα παραγωγής αξίας του Ομίλου. Σκοπός μας άλλωστε είναι να μπορούμε να διαμοιράζουμε ολοένα και μεγαλύτερη ωφέλεια, μετρήσιμη για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τους πελάτες, τους εργαζομένους, τους μετόχους μας και την ευρύτερη ελληνική κοινωνία καθιστώντας τον Όμιλο ΔΕΗ πρωτοπόρο για τον ενεργειακό κλάδο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Νέος Αντιπρόεδρος για τη Sunlight Batteries USA

Η Sunlight Group καλωσορίζει τον κ. Stephen J. Ache, τον νέο Αντιπρόεδρο της Sunlight Batteries USA, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του από τις 15 Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας: «Ο κ. Ache είναι βετεράνος 30+ ετών της ενεργειακής βιομηχανίας και φέρνει πλήθος γνώσεων στο νέο του ρόλο.

Έχει διατελέσει διάφορους ρόλους στο management σε όλη τη διακεκριμένη καριέρα του και φέρνει μαζί του σημαντική τεχνογνωσία στην ανάπτυξη πελατών, τις πωλήσεις, το μάρκετινγκ και την επιχειρηματική ανάπτυξη. Είμαστε βέβαιοι ότι η ηγεσία και η καθοδήγησή του θα βοηθήσουν τον όμιλο Sunlight να αναπτυχθεί περαιτέρω στην αμερικανική αγορά και να επιτύχει τους παγκόσμιους στόχους του.»

Σχολιάζοντας τη νέα του θέση, ο Stephen Ache είπε: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που γίνομαι μέλος της αμερικανικής ομάδας Sunlight Group Energy Storage Systems. Είμαι έτοιμος να μοιραστώ την εμπειρία και την τεχνογνωσία μου και να υποστηρίξω τη συλλογική προσπάθεια να φέρουμε την εταιρεία μας στην κορυφή». Η Sunlight είναι μέλος του Ομίλου Olympia, ενός διεθνούς επενδυτικού ομίλου με παρουσία σε 8 χώρες, που δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η αποθήκευση ενέργειας, το λιανικό εμπόριο και οι τηλεπικοινωνίες.