ΤΕΡΝΑ: Έργο ενεργειακής υποδομής €150 εκατ. στην Κύπρο

Στην υπογραφή της σύμβασης για την ανέγερση της 6ης Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, προχώρησε η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ). Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 150.000.000 ευρώ, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την προμήθεια, την εγκατάσταση, τον έλεγχο και την αρχική λειτουργία της μονάδας.

Η μονάδα, συνολικής μέγιστης ισχύος 160 MW, θα αποτελείται από δύο αεριοστρόβιλους, δύο λέβητες ανάκτησης θερμότητας και ένα ατμοστρόβιλο και θα λειτουργεί με φυσικό αέριο ως κύριο καύσιμο, ενώ θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας και με πετρέλαιο (diesel), ως εναλλακτικό καύσιμο. Η νέα μονάδα παραγωγής αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία πριν την καλοκαιρινή περίοδο του 2024.

 

Obrela Securιty: Νέο κέντρο επιχειρήσεων κυβερνοασφάλειας στην Αθήνα

Mετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Encode, η Obrela Security Industries, εγκαινίασε το νέο προηγμένο Κέντρο Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας (Security Operating Center – SOC) στην Αθήνα, το οποίο κατασκευάστηκε ως ενιαίο κέντρο συντονισμού όλων των κέντρων επιχειρήσεων της εταιρείας. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος είχε τη δυνατότητα να επισκεφτεί το νέο κέντρο επιχειρήσεων, το οποίο στεγάζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας, και να ενημερωθεί για τις νέες διευρυμένες δυνατότητες που παρέχει για την ολοκληρωμένη προστασία επιχειρήσεων και κυβερνητικών δομών στον κυβερνοχώρο.

 

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Απόφαση του Εφετείου για την τιμολόγηση αερίου της ELFE

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία δικαιώνει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στη δικαστική διαμάχη με την ELFE, για τις τιμολογήσεις φυσικού αερίου κατά την περίοδο 2010-2015. Η απόφαση του Εφετείου μετά τη συνεκδίκαση των εφέσεων που είχαν καταθέσει ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE κατά της πρωτόδικης απόφασης του 2019, κάνει δεκτή την έφεση και την αγωγή ΔΕΠΑ για τα χρέη της βιομηχανίας λιπασμάτων Καβάλας και απορρίπτει πλήρως την έφεση και την αγωγή της ELFE. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η νομική υπηρεσία της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα μελετήσει το σκεπτικό της απόφασης και θα εξετάσει τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να συγχαρώ τη νομική υπηρεσία της Εταιρείας και τους εξωτερικούς νομικούς συνεργάτες μας για την ακούραστη και αποτελεσματική εργασία τους, όπως επίσης και τα στελέχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας που συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή». Από πλευράς της, η εταιρεία Λιπασμάτων Καβάλας εξέδωσε σε ανακοίνωση την απόφασή της να προσφύγει στον Άρειο Πάγο για την απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

Ουκρανική επιχείρηση ενδιαφέρεται για συνεργασία στον τομέα επεξεργασίας σιτηρών

Η Ουκρανική Πρεσβεία, γνωστοποιεί μέσω του EBEA ότι το Διεθνές Κέντρο για την Προώθηση της Επιχειρηματικότητας (ICPE) ενδιαφέρεται για την διοργάνωση μια κοινοπραξίας, με σκοπό την κατασκευή γραμμών επεξεργασίας σιτηρών στην Ελλάδα, για την εγγυημένη επεξεργασία 250.000 τόνων ουκρανικών σιτηρών ετησίως. Οι γραμμές επεξεργασίας σιτηρών αναμένεται να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Το εκτιμώμενο κόστος της κατασκευής εργοστασίου με το κλειδί στο χέρι με τον σχετικό εξοπλισμό ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η επιστροφή του έργου είναι από 3 έως 5 χρόνια. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το ICPE αναζητά έναν αξιόπιστο συνεργάτη στην Ελλάδα, ο οποίος θα πρέπει να διαθέτει -μεταξύ άλλων- 10-15 εκτάρια κοντά σε λιμάνι στην Ελλάδα για την κατασκευή του εργοστασίου, για το οποίο η ουκρανική πλευρά θα παράσχει χρηματοδότηση, συμβόλαια πρώτων υλών, σχεδιασμό και εξοπλισμό. Περισσότερες πληροφορίες και η αναλυτική ανακοίνωση εδώ.

 

Ρουμανία: Η ζήτηση για βιομηχανικούς χώρους ξεπέρασε το 1 εκατ. τ.μ το 2021

Η ζήτηση για βιομηχανικούς χώρους -συμπεριλαμβανομένων των χώρων logistics- στη Ρουμανία ξεπέρασε το 1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, το 2021, για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με τη real estate εταιρεία Cushman & Wakefield Echinox. Αναλυτικότερα, το κομμάτι της ενοικίασης χώρων τροφοδοτήθηκε κυρίως από νέα συμβόλαια, τα οποία αντιπροσώπευσαν το 80% της εμπορευόμενης έκτασης.

Η ρουμανική αγορά logistics έδειξε να είναι ανθεκτική παρά την πανδημία, ενώ επωφελήθηκε από τις αλλαγές στις καταναλωτικές τάσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εξήγησαν εκπρόσωποι της εταιρείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι, οι επιχειρήσεις επιτάχυναν τα πλάνα τους για μίσθωση βιομηχανικών και logistics χώρων κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, υπογράφοντας συμφωνίες για 441.000 τ.μ. Η ευρεία επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου, ήταν μεταξύ των βασικών κινητήριων δυνάμεων της ζήτησης τον τελευταίο χρόνο. Network One Distribution, Mobexpert, Havi Logistics, DSV, Elbi, Altex, Metro Cash & Carry, Kuehne+Nagel, ITC Logistics είναι μόνο μερικές από τις επιχειρήσεις που υπέγραψαν σχετικές συμβάσεις μίσθωσης κατά τη διάρκεια του 2021.

ΗΠΑ: Επενδύει 3 δισ. ευρώ σε αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών

Οι αμερικανικές εταιρείες αποθήκευσης μπαταριών και ενέργειας πρόκειται να λάβουν σημαντική ώθηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το Υπουργείο Ενέργειας δημοσίευσε πρόσφατα δύο ειδοποιήσεις πρόθεσης να δαπανήσει 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη των αλυσίδων εφοδιασμού μπαταριών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών που προορίζονται για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα. Σύμφωνα με το IndustryWeek, τα χρήματα θα διατεθούν σε εργοστάσια διύλισης και παραγωγής υλικών μπαταριών, εγκαταστάσεις κατασκευής κυψελών μπαταριών και συσκευασιών και εργοστάσια ανακύκλωσης και αναμένεται να διατεθούν τους επόμενους μήνες.

Τα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια που εκκαθαρίστηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας θα προέλθουν από τα σχεδόν 7 δισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν από το νομοσχέδιο για τις υποδομές που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2021. «Καθώς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά συνεχίζουν να αυξάνονται σε δημοτικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία να κατασκευάσουμε προηγμένες μπαταρίες – την καρδιά αυτής της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας – εδώ στο σπίτι», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ. M. Granholm.

Infineon Technologies: Επενδύει 2 δισ. ευρώ στον τομέα των ημιαγωγών

Η Infineon Technologies ανακοίνωσε ότι επενδύει 2 δισ. ευρώ για να ενισχύσει την παραγωγική της ικανότητα στον τομέα των ημιαγωγών ευρείας ζώνης. Η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία επεξεργαστών τόνισε ότι θα κατασκευάσει μια τρίτη μονάδα στο εργοστάσιο της στο Kulim της Μαλαισίας, για να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα της. Μόλις ολοκληρωθεί, η νέα μονάδα θα αποφέρει 2 δισ. ευρώ σε επιπλέον έσοδα ετησίως, εκτιμά η Infineon.

Η κατασκευή θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και τα πρώτα προϊόντα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα να φύγουν από τη μονάδα, στο β΄ μισό του 2024. Η Infineon δήλωσε επίσης ότι θα μετατρέψει τις εγκαταστάσεις ημιαγωγών silicon, σε εγκαταστάσεις bandgap στο εργοστάσιο της στο Villach της Αυστρίας, στα επόμενα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εταιρεία κατατάσσεται ως μία από τις 10 κορυφαίες εταιρείες ημιαγωγών διεθνώς, ενώ το 2021 ανέφερε έσοδα άνω των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ με εργατικό δυναμικό περίπου 50.280 ατόμων παγκοσμίως.

Pernod Ricard Hellas: Ενισχύει το budget για ESG και βιωσιμότητα

Η Pernod Ricard Hellas, ακολουθώντας τις παγκόσμιες δεσμεύσεις του ομίλου αναφορικά με τη βιωσιμότητα και την κοινωνική υπευθυνότητα, πραγματοποιεί την -κομμένη και ραμμένη για τα ελληνικά δεδομένα- περιβαλλοντική δράση «My beach. Our Planet». Μάλιστα, είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο της, η οποία θα προβεί στην εκπαίδευση επαγγελματιών της εστίασης για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών λειτουργίας των ελληνικών beach bars.

Η πρωτοβουλία θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2022 από την Αττική με τον καθαρισμό 7 παραλιών και την εκπαίδευση κοντινών beach bars και αναμένεται να δημιουργήσει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συμβάλλοντας στον καθαρισμό περισσότερων από 30.000 τ.μ. ελληνικών παραλιών, υπό την καθοδήγηση της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea και με την συμμετοχή εθελοντών.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο κ. Mathieu Lambotte, CEO της Pernod Ricard Hellas, ανέφερε ότι πρώτη φορά η εταιρεία αφιερώνει τόσο μεγάλο budget στο ESG, με σχέδια να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο έτος. Σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω επένδυσης στην παραγωγή σε ελληνικό έδαφος, ο κ. Lambotte ανέφερε ότι η εταιρεία διανύει τα μέσα του οικονομικού της έτους, επομένως δεν υπάρχει κάποιο άμεσο σχέδιο, ωστόσο συνεχίζει να αναζητά συνεργασίες με Έλληνες entrepreneurs. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμφωνία με την ελληνική Roots Spirits, για την παραγωγή των προϊόντων της στις πιστοποιημένες εγκαταστάσεις της Pernod Ricard Hellas στη Μυτιλήνη.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Lambotte ανέφερε ότι η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα, ειδικά το τελευταίο επτάμηνο, οπότε και παρατηρήθηκε εκρηκτική αύξηση της ζήτησης. Ο CEO επιβεβαίωσε ότι η Pernod Ricard Hellas θα ακολουθήσει τη διεθνή τάση, αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων της εντός του επόμενου τετραμήνου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε τι ποσοστό.

Βιομηχανία: Σημαντική άνοδος των εξαγωγών και ενίσχυση της παραγωγής

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος καθώς διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 114,2 μονάδες, έναντι 110,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 90,6 μονάδων ένα χρόνο πριν και ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, παρατηρεί το ΙΟΒΕ, σε έκθεσή του για τη βιομηχανία. Το ΙΟΒΕ, διαπίστωσε άνοδο των εξαγωγών βιομηχανίας 27,5% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση – με πρωτοπόρους τα Φαρμακευτικά σκευάσματα, με €707 εκατ. (+1,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν), και το Αλουμίνιο, με €545 εκατ. (+50,2%, y-o-y) – και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 3,4 δισ. ευρώ, από 1,8 δισ. ευρώ ένα έτος πριν. Νέα άνοδος του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, κατά 3,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως και του Φυσικού Αερίου το τρίτο τρίμηνο του 2021, όπου και ακολούθησε τις ανοδικές τάσεις βασικών αγορών της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η τιμή EBP2 ήταν 51% χαμηλότερη σε σχέση με τις μέσες τιμές HUB ενώ η τιμή LNG, 13% και 31% υψηλότερη σε σχέση με τις μέσες τιμές LNG στις αγορές Ολλανδίας και Γερμανίας, αντιστοίχως.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία ενισχύθηκε στις 116,8 μονάδες (από 109,1 μονάδες) τον Δεκέμβριο του 2021, αισθητά υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (94,9 μονάδες) και σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία, καταγράφηκε οριακή ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής 0,3% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο καθώς επίσης και σημαντική άνοδος 8,6% κατ’ έτος στην Ελλάδα, έναντι ηπιότερης αύξησης 2,3% στην ΕΕ27. Σημαντική ήταν η ενίσχυση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου Brent, κατά 68,7%, στα 70,8 δολ./βαρέλι, το 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ καταγράφηκε άνοδος για τον δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας βιομηχανίας, κατά 14,5% την ίδια χρονιά.

Αύξηση κόστους ανά κλάδο
Η αύξηση του εγχώριου κόστους παραγωγής, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, φαίνεται να προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από τις μεταβολές στις τιμές εισαγωγών. Ανάμεσα στους κλάδους της βιομηχανίας, η υψηλότερη άνοδος του κόστους παραγωγής το 2021 σημειώθηκε στον ηλεκτρικό εξοπλισμό και τα Βασικά μέταλλα, με 15,2% και 11,5%, αντίστοιχα, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ακολούθησαν, σε χαμηλότερα επίπεδα, τα Μεταλλικά προϊόντα (7,1%), τα Μεταλλεύματα (6,2%) και τα Προϊόντα ξύλου (5,9%). Άνοδος του κόστους παραγωγής σημειώθηκε στα Πλαστικά προϊόντα και στον Εξοπλισμό μεταφορών, 5,0% και 4,0%, αντίστοιχα, καθώς και στα Άλλα προϊόντα ορυχείων και λατομείων, 2,9%. Ηπιότερη ήταν η ενίσχυση του δείκτη για Χημικά προϊόντα και Τρόφιμα, κατά 2%, αμφότερα.

Όσον αφορά την ανεργία, συνεχίστηκε η μείωσή της και τον Νοέμβριο του 2021, η οποία προήλθε κυρίως από την ισχυρή άνοδο της απασχόλησης. Το μη εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε στο 13,8% από 16,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε την ίδια περίοδο κατά 108,0 χιλ. άτομα ή 14,2% από τους 758,9 χιλ. τον Νοέμβριο του 2020. Η μείωση του ποσοστού προήλθε από την έντονη άνοδο της απασχόλησης (+224,0 χιλ. άτομα), όμως αξίζει να σημειωθεί, ότι σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021, το ποσοστό ανεργίας παρουσιάζει αύξηση κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και ο αριθμός των ανέργων κατά 31,7 χιλ.

Εκθετική η αύξηση της αγοράς πράσινων ομολόγων

Στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα κριτήρια ESG στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τις επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, Κωστής Σταμπολής, στο webinar που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ με τίτλο «Βιώσιμη Χρηματοδότηση με Κριτήρια ESG και Πράσινα Ομόλογα».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Διευθύντρια ESG, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Motor Oil, Έλενα Αθουσάκη, αναφέρθηκε στην ESG στρατηγική της Motor Oil και έκανε σαφές ότι οι καλές επιδόσεις μιας επιχείρησης σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, να προσελκύσουν επενδυτές και να συμβάλουν στη δημιουργία μακροπρόθεσμα ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Από πλευράς του, ο Shlomi Levi, επικεφαλής Οικονομικών της Energean Israel, εστίασε στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στη στρατηγική της εταιρείας και στα οφέλη που προέκυψαν από την υιοθέτησή της. Αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στο έργο της εταιρείας για τη μετατροπή του πετρελαϊκού πεδίου του Πρίνου σε αποθήκευση CO2, στην ηλεκτροδότηση όλων των εγκαταστάσεων μέσω ΑΠΕ και στην προοπτική παραγωγής υδρογόνου.

Με τις δράσεις αυτές να είναι απόλυτα συμβατές με τα κριτήρια ESG. Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, έγινε μια παρουσίαση των επενδυτικών αναγκών για βιώσιμη χρηματοδότηση και τον ρόλο των Πράσινων Ομολόγων, καθώς και στα οφέλη που προκύπτουν από την επένδυση από εταιρείες ή οργανισμούς στην αγορά Πράσινων Ομολόγων. Το ΙΕΝΕ χαιρέτησε την παρουσία του Sean Kidney, CEO του Climate Bond Initiative στο webinar, ο οποίος αναφέρθηκε στην εκθετική αύξηση της αγοράς πράσινων ομολόγων παγκοσμίως αλλά και γενικότερα των εργαλείων πράσινης χρηματοδότησης και τόνισε την προβλεπόμενη μελλοντική τους συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση και γενικότερα στην κλιματική ουδετερότητα.