Η Acmon σε LIVE eDemo για τις ψευδείς απορρίψεις

Σήμερα, 17 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του LIVE eDemo της Mettler Toledo, με τίτλο «How to reduce false rejects and improve your brand protection», ο product expert της Acmon θα σας εξηγήσει πώς να προστατεύσετε την επωνυμία σας, να μειώσετε τον κίνδυνο ανακλήσεων προϊόντων και το κόστος που σχετίζεται με αυτές και να μειώσετε τις ψευδείς απορρίψεις. Εγγραφείτε τώρα για να κρατήσετε τη θέση σας εδώ.

Intertrade: Πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο SA-8000

H Intertrade αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο που έχει η λειτουργία της στην κοινωνία και θεωρώντας την κοινωνική υπευθυνότητα ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της εταιρικής της ταυτότητας έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το πρότυπο SA-8000. Το SA8000 είναι ένα πιστοποιήσιμο πρότυπο για την κοινωνική υπευθυνότητα το οποίο βασίζεται στην ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των Ηνωμένων Εθνών, το εθνικό κανονιστικό πλαίσιο για την εργασία και τις παγκόσμιες καλές πρακτικές για τα ανθρωπινά δικαιώματα. Εκδίδεται από την Social Accountability International (SAI) έναν φιλανθρωπικό Μη Κυβερνητικό Οργανισμό με έδρα της ΗΠΑ οποίος προωθεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ανθρωπινά δικαιώματα στον χώρο εργασίας.

GRP VENTURES fund: Αναπτυξιακές επενδύσεις €30 εκατ. στην βιομηχανια τροφιμων

Την έναρξη των εργασιών του ανακοίνωσε, μετά την ολοκλήρωση της σύστασής του, το Επενδυτικό Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών GR Pioneer Venture Capital Mutual Fund (GRP Ventures), με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, π. ΤΑΝΕΟ) και άλλων ιδιωτών επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από στελέχη του, το νέο fund, έχει αρχικό κεφάλαιο € 30 εκατ. και σχεδιάζει ευρείες αναπτυξιακές επενδύσεις σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα. Το GRP Ventures, το οποίο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 με έδρα την Αθήνα, επικεντρώνεται σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις που επιφέρουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Διαχειριστής του fund είναι η GR Pioneer ΑΕΔΑΚΕΣ, ενώ η διαχειριστική ομάδα απαρτίζεται από στελέχη που κατείχαν στο παρελθόν διευθυντικές θέσεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς και βαθιά γνώση στη βιομηχανία τροφίμων, την παραγωγή φυσικών πρώτων υλών και τη διασφάλιση ποιότητας και βιομηχανικής καινοτομίας. Σημειώνεται ότι τη διαχειριστική ομάδα απαρτίζουν οι: Ε. Λύτρας στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ο Α. Κουτσόπουλος, ως επικεφαλής επενδύσεων και οι B. Σπάνια και Κ. Orlova.

H Terra Creta το 2021: Τι αγόρασε η Μέλισσα – Κίκιζας

Τον πρώτο ισολογισμό που φέρει την υπογραφή της νέας διοίκησης, μετά την εξαγορά από τη Μέλισσα-Κίκιζας, δημοσίευσε χθες η Terra Creta, στον οποίο αποτυπώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα της κρητικής επιχείρησης για τη χρήση 2021. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Food Reporter, κατά το περασμένο έτος ο κύκλος εργασιών της Terra Creta ανήλθε στο ποσό των 18,41 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 3,55% σε σχέση με το 2020, ενώ το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 2,84 εκατ. ευρώ, έναντι 3,51 εκατ. ευρώ το 2020. Τα EBITDA ανήλθαν σε 1,54 εκατ. ευρώ, έναντι 2,23 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας μείωση 42,09%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων εμφανίζουν κέρδη 1,27 εκατ. ευρώ, έναντι 2,37 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας πτώση 46,32%. Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας είναι μηδενικός, καθώς η προηγούμενη διοίκηση της Terra Creta προχώρησε σε πρόωρη αποπληρωμή των υπολοιπόμενων δόσεων του ομολογιακού της δανείου, εξοφλώντας πλήρως τις τραπεζικές δανειακές της υποχρεώσεις.

 

Intel: Εξαγοράζει έναντι $5,4 δισ. ισραηλινή εταιρεία μικροτσίπ

Συμφωνία για την εξαγορά της ισραηλινής εταιρείας μικροτσίπ Tower Semiconductor έναντι 5,4 δισ. δολαρίων, υπέγραψε η Intel, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής της ικανότητας εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης. Η τιμή της εξαγοράς σημαίνει ότι η Intel θα καταβάλλει 53 δολάρια ανά μετοχή της Tower. Σύμφωνα με το Reuters, η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 12 μήνες, έχοντας ήδη εγκριθεί ομόφωνα από τα Δ.Σ και των δύο εταιρειών. Ωστόσο, η συμφωνία εξακολουθεί να υπόκειται σε ορισμένες ρυθμιστικές εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από τους μετόχους της Tower.

Η Intel ενημέρωσε ότι σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την εξαγορά με μετρητά από τον ισολογισμό της, ενώ αναμένεται ότι θα αυξήσει άμεσα τα κέρδη ανά μετοχή του αμερικανικού κολοσσού. Όπως δήλωσαν και οι δύο εταιρείες, η Tower θα παραμείνει ανεξάρτητη μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Στη συνέχεια θα ενσωματωθεί στην Intel Foundry Services (IFS), την οποία ίδρυσε η Intel πριν από ένα χρόνο, επιχειρώντας να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση μικροτσίπ.

Hellenic Cables: Προμηθεύει με καλώδια αιολικό πάρκο στο Ην. Βασίλειο

Η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings, ανέλαβε από τη Van Oord Offshore Wind UK Ltd σύμβαση για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την παραγωγή, τους δοκιμαστικούς ελέγχους και την προμήθεια περίπου 360 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE και των συναφών εξαρτημάτων, για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Sofia Offshore Wind Farm στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα στον κόσμο. Το θαλάσσιο αιολικό πάρκο Sofia Offshore Wind Farm της RWE, βρίσκεται στο Dogger Bank στη Βόρεια Θάλασσα και καταλαμβάνει μια έκταση αντίστοιχη περίπου του μεγέθους της Κέρκυρας.

Η συνολική ποσότητα ενέργειας που εκτιμάται ότι θα παράγει το πάρκο, θα είναι επαρκής για τις ετήσιες ανάγκες σχεδόν 1,2 εκατ. νοικοκυριών κατά μέσο όρο, ενώ μόλις τεθεί σε λειτουργία, η ενέργεια που θα παράγεται από τις ανεμογεννήτριες του Sofia αναμένεται να εξοικονομήσει περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα ετησίως, σε σύγκριση με τις εκπομπές που εκλύονται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων στη Βρετανία.

Οι παραγγελίες τεχνολογιών για τη βιομηχανία άγγιξαν τα $6 δισ. το 2021

Το 2021 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τις πωλήσεις τεχνολογίων για τη βιομηχανία. Σύμφωνα με έκθεση της 14ης Φεβρουαρίου από το Association for Manufacturing Technology, οι παραγγελίες τεχνολογίας από κατασκευαστές έσπασαν τα 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί. Σύμφωνα με την AMT, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο του έτους, οι παραγγελίες αυξήθηκαν δραματικά. Ο Αύγουστος έως τον Δεκέμβριο του 2021, ανέφερε η ένωση, είδε μια σειρά παραγγελιών που έσπασαν τα 500 εκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα, που αποτελεί το πρώτο σερί πέντε μηνών τέτοιου βεληνεκούς στα αρχεία του Συνδέσμου.

Συνολικά, τα 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για τις τεχνολογίες στη βιομηχανία το 2021 ήταν περισσότερα κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το 2020. Η AMT αναφέρει ότι τα 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια στις παραγγελίες του 2021 ξεπέρασαν το σύνολο των 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων του 2020 κατά 55%. «Μετά από πέντε συνεχείς μήνες καταγραφής ιστορικά υψηλών παραγγελιών, είναι δύσκολο να περιγράψουμε το 2021 ως κάτι άλλο εκτός από εξαιρετικό», δήλωσε ο πρόεδρος της AMT Ντάγκλας Γουντς.
Ο Woods συνέχισε σημειώνοντας ότι μεγάλο μέρος της αύξησης των παραγγελιών προήλθε από τομείς που «δεν ήταν συνήθως κινητήριες δυνάμεις του κλάδου», συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών.

Η AMT αναφέρει ότι οι βιομηχανίες είδαν «υπερβολική ζήτηση» για μηχανές λείανσης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τρυπανιών και άλλων εργαλείων κατασκευής για την κάλυψη της ζήτησης στην αγορά κατοικίας του περασμένου έτους.
Ο Woods προέβλεψε ότι η έκρηξη θα μετριαστεί σύντομα, ωστόσο: «Ενώ οι προβλέψεις εξακολουθούν να δείχνουν αισιοδοξία για το 2022, αναμένουμε να δούμε κάποια υποχώρηση τους πρώτους μήνες του έτους», είπε ο Woods, επικαλούμενος εκτεταμένες καθυστερήσεις, ελλείψεις βασικών εξαρτημάτων και μη πληρωμένες θέσεις εργασίας.

Μνημόνιο συνεργασίας Gastrade – ESM για τον σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, έδωσε το πράσινο φως στην κρατική εταιρεία «Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής Βόρειας Μακεδονίας» (ESM) να ξεκινήσει τη διαδικασία υπογραφής των συμφωνιών για την εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της ESM και της Gastrade, σχετικά με το έργο του τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρoύπολη.
«Με τις συμφωνίες και τις απορρέουσες από αυτές υποχρεώσεις, ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρoύπολη θα παρέχει ασφαλή και μακροπρόθεσμη προμήθεια υγροποιημένου αερίου για τις ανάγκες της Βόρειας Μακεδονίας» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας. «Το εν λόγω έργο έχει χαρακτηριστεί ως κρίσιμο Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει τη στήριξή του στο πλαίσιο υλοποίησης και άλλων σημαντικών έργων υποδομής φυσικού αερίου στην περιφερειακή αγορά» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι στις 31 Μαρτίου 2021, εκπρόσωποι της ελληνικής εταιρείας Gastrade Α.Ε. και δύο κρατικών επιχειρήσεων της Βόρειας Μακεδονίας (Εθνικοί Ενεργειακοί Πόροι-NER και Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής Βορείου Μακεδονίας -ESM), παρουσία του τότε πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας για ενδεχόμενη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στον τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης. Η NER στοχεύει στην απόκτηση μεριδίου (10%) στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade, ενώ η ESM ενδιαφέρεται να δεσμεύσει χωρητικότητα στον τερματικό σταθμό για περίοδο 15 ετών. Η Gastrade αναπτύσσει στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) LNG, που αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2023.

Η πανδημία έναυσμα για την καλύτερη οργάνωση του κλάδου των logistics

H Ελληνική Εταιρεία Logistics ανακοινώνει τα αποτελέσματα της 5ης Πανελλήνιας Έρευνας για τον τομέα της Εφοδιαστικής αλυσίδας με τίτλο: «Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και των μελλοντικών τάσεων στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην Ελλάδα». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής & Λειτουργιών (ΣυΣΠαΛ) του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 200 εταιρείες του κλάδου με το μεγαλύτερο μέρος τους (60%) να ανήκει στον τομέα της εμπορίας, το 29% στην παροχή υπηρεσιών logistics και το 11% στη μεταποίησης.

Η σημερινή εικόνα των logistics
Η Ελλάδα παρουσιάζει πτώση στην παγκόσμια αγορά logistics (42η θέση LPI) με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2018, ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζει βελτίωση η οποία διαφαίνεται πως θα αποτυπωθεί τα επόμενα έτη.
Αρκετές είναι οι εταιρείες που έχοντας προσυπολογίσει το κόστος Logistics στο συνολικό λειτουργικό τους κόστος, έχουν επιλέξει το ενδοεπιχειρησιακό μοντέλο λειτουργιών και έχουν επιτύχει έως ένα βαθμό, να έχουν τα σχετικά μεγέθη τους πολύ κοντά σε αυτά των εταιρειών 3PL.
Ταυτόχρονα όμως, το ποσοστό ανάθεσης υπηρεσιών σε εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing) κυμαίνεται σε χαμηλή κλίμακα σε σχέση με το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ οι δραστηριότητες της μεταφοράς/διανομής και της αποθήκευσης αποτελούν τις δυο βασικές δραστηριότητες που αναθέτουν οι εταιρείες σε τρίτους παρόχους υπηρεσιών logistics.

COVID-19: Επιπτώσεις και η επόμενη μέρα
Η πλειοψηφία των εταιρειών, θεωρεί ότι η πανδημία αποτέλεσε έναυσμα για την καλύτερη οργάνωση του κυκλώματος των logistics. Επιπλέον, πιστεύει στην ανάγκη στροφής των επενδύσεων προς τομείς που εστιάζουν σε νέες τεχνολογίες και συστήματα, δίνοντας μεγάλη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μέσα στα άμεσα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών, βρίσκονται οι επενδύσεις σε πληροφοριακά συστήματα, η αναδιοργάνωση των διαδικασιών στα logistics και η εκπαίδευση των εργαζομένων.

Μελλοντικές τάσεις στα logistics
Σε γενικό πλαίσιο τα μηνύματα της έρευνας είναι αισιόδοξα αφού σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες, βλέπουν ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ελληνική αγορά των logistics. Σίγουρα η πανδημία COVID-19 αποτέλεσε επιταχυντή για την έναρξη δράσεων αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών, η διαμόρφωση σαφούς νομοθεσίας αναφορικά με την αδειοδότηση ΚΑΔ, η εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων, η εναρμόνιση των στρατηγικών πλάνων με πρακτικές που βασίζονται στην αειφόρα ανάπτυξη αλλά και η εξεύρεση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες αναπροσαρμογής του κλάδου. Άλλωστε με περίπου 200 χιλιάδες εργαζόμενους, η συμβολή του κλάδου στο εθνικό ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 12% μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ενισχύεται με νέα μηχανήματα η παραγωγική ισχύς της ELVAN

Τέσσερις νέες μηχανές τεγίδων ξεκινούν το ταξίδι τους προς την Ελλάδα, για να προστεθούν στο δυναμικό της ELVAN S.A. «Αφού εγκατασταθούν, θα αυξήσουν τη μηνιαία μας ισχύ σε περισσότερα από 40 MW σταθερών φωτοβολταϊκών κατασκευών», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Καστάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ELVAN. «Πετύχαμε να υπερδιπλασιαστεί η παραγωγή μας σε δομές τοποθέτησης φωτοβολταϊκών το 2021, σε σύγκριση με το 2020. Και ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το πετύχαμε. Το κυριότερο όμως είναι ότι στείλαμε όλες τις παραγγελίες εντός του συμφωνηθέντος χρόνου παράδοσης», τονίζει ο κ. Καστάνης.