ΙΕΝΕ: Εκδήλωση για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση με Κριτήρια ESG

Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), έχοντας θέσει υψηλά στην ατζέντα του την προώθηση της Βιώσιμης Χρηματοδότησης μέσω Πράσινων Ομολόγων και της Υπεύθυνης Εταιρικής Διακυβέρνησης, οργανώνει διαδικτυακό webinar με τίτλο «Βιώσιμη Χρηματοδότηση με Κριτήρια ESG και Πράσινα Ομόλογα» την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022 και ώρες 16:00 με 19:00. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Energean.

ΔΕΛΤΑ: Σημαντική επένδυση στη Μονάδα Παραγωγής του Αγίου Στεφάνου

Αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και μιας σημαντικής επένδυσης που πραγματοποίησε η ΔΕΛΤΑ στη Μονάδα Παραγωγής του Αγίου Στεφάνου είναι το «Καθημερινά Φρέσκο» Γάλα, το νέο προϊόν που λανσάρει η εταιρεία, γιορτάζοντας τα 70 χρόνια παρουσίας της στην ελληνική αγορά. Μέσω της ανωτέρω επένδυσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υπερσύγχρονη μονάδα του Αγίου Στεφάνου Αττικής αυξάνει σημαντικά την παραγωγική της δυνατότητα, εγκαινιάζοντας δύο ακόμα υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής γάλακτος και ενισχύοντας έτσι περαιτέρω την ελληνική οικονομία, την αγορά εργασίας, αλλά και τη βιομηχανική εξέλιξη και καινοτομία.

Παπαστράτος: Προχώρησε σε αλλαγή μέλους του διοικητικού της συμβουλίου

Η εταιρεία Παπαστράτος Ανώνυμη Βιομηχανική Εταιρεία Σιγαρέτων προχώρησε σε αλλαγή ενός μέλους του διοικητικού της συμβουλίου. Παραιτήθηκε από μέλος του Δ.Σ. ο Γεώργιος Παρτσακουλάκης και στη θέση του εκλέχτηκε νέο μέλος ο Δημήτριος Γιαννόπουλος. Μετά την παραπάνω αλλαγή το το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
1. ΧΑΡΠΑΝΤΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ και ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ.
2. ΚΑΡΓΑΡΩΤΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ.
3. ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΘΕΜΗΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΜΕΛΟΣ.
4. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, ΜΕΛΟΣ.
5. BAUER STEFAN του WALTER, ΜΕΛΟΣ.

Schneider Electric: Συνεργασία με ENGIE για λύσεις υπόγειας αποθήκευσης υδρογόνου

Η Schneider Electric και η Storengy, θυγατρική της ENGIE, συνεργάζονται για για την προσφορά λύσεων υπόγειας αποθήκευσης υδρογόνου. Με την υπογραφή αυτής της συνεργασίας, η Storengy και η Schneider Electric συνενώνουν τα πεδία εξειδίκευσής τους για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν την προσπάθεια απαλλαγής από τον άνθρακα. «Η Schneider Electric υποστηρίζει τη μετάβαση προς έναν πιο ψηφιακό και ηλεκτρικό κόσμο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έφερε η κλιματική κρίση. Η συνεργασία μας με την Storengy εντάσσεται σε αυτή τη στρατηγική για να επιταχύνουμε την επίτευξη των στόχων ουδετερότητας σε άνθρακα των άμεσων και έμμεσων πελατών μας», δήλωσε ο Marc Fromager, Διευθυντής Βιομηχανικού Αυτοματισμού στη Schneider Electric France.

Η συνεργασία ξεκινά μέσω ενός πρώτου έργου που ονομάζεται HyPSTER* στο χώρο αποθήκευσης Etrez. Η λύση θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμη ενέργεια για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και στοχεύει στην εγκατάσταση μιας υπόγειας αποθήκης υδρογόνου σε ένα σπήλαιο αλατιού. Θα είναι επίσης ένα μέσο για την επικύρωση της τεχνικής και οικονομικής δυνατότητας αναπαραγωγής της διαδικασίας σε άλλες τοποθεσίες στην Ευρώπη. «Η Storengy χαιρετίζει αυτή τη συμφωνία με τη Schneider Electric. Σε έναν κόσμο ουδέτερο από άνθρακα, η υπόγεια αποθήκευση υδρογόνου θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο για την παροχή ευελιξίας στο ενεργειακό σύστημα», διευκρινίζει η Camille Bonenfant-Jeanneney, εκ μέρους της Storengy C.E.O.

Stellantis: Κοντά σε συμφωνία για κατασκευή εργοστασίου μπαταριών στην Ιταλία

Η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες σε υπογραφή συμφωνίας με τη Stellantis για την κατασκευή ενός εργοστασίου μπαταριών της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Termoli της νότιας Ιταλίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Βιομηχανίας Giancarlo Giorgetti, μετέδωσε το Reuters. «Είμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή της συμφωνίας για το gigafactory στο Termoli, όπου η Stellantis θα κατασκευάζει μπαταρίες. Είναι θέμα λίγων ημερών», δήλωσε ο Giorgetti σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Η Stellantis δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο.

Θυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός της Stellantis προβλέπει τη διάθεση εξηλεκτρισμένων εκδόσεων για όλα τα μοντέλα του έως το 2025. Την ίδια στιγμή και με χρονικό ορίζοντα το 2030, 7 στα 10 αυτοκίνητα που θα πουλά ο όμιλος αναμένεται να είναι plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά. Αυτή τη στιγμή, η Stellantis έχει εντάξει στον προγραμματισμό της την κατασκευή δύο εργοστασίων παραγωγής μπαταριών – ένα στη Γαλλία και ένα στη Γερμανία – σε συνεργασία με την TotalEnergies.

Ημιαγωγοί: Ρεκόρ πωλήσεων το 2021 στα 555,9 δισ. δολάρια

Η Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις ημιαγωγών παγκοσμίως διαμορφώθηκαν σε επίπεδο-ρεκόρ το 2021, στα 555,9 δισ. δολάρια, υψηλότερα κατά 26,2% σε ετήσια βάση και προέβλεψε ανάπτυξη 8,8% για το 2022, καθώς οι επιχειρήσεις κατασκευής ημιαγωγών συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγική ικανότητα για να καλύψουν τη ζήτηση. Οι πωλήσεις το 2020 αυξήθηκαν 6,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το 2021 ήταν ο πρώτος χρόνος από το 2018 που ο αριθμός των επεξεργαστών που πωλήθηκαν ξεπέρασε το 1 τρισ.

Ενώ οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών όπως η Taiwan Semiconductor, η Samsung Electronics και η Intel Corp, είχαν ανακοινώσει δεκάδες δισ. δολαρίων σε επενδύσεις σε νέα εργοστάσια στο προηγούμενο έτος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης, John Neuffer, δήλωσε πως η τάση ψηφιοποίησης που ενισχύθηκε από την πανδημία, θα συνεχίσει να αυξάνει τη ζήτηση. «Πιστεύουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση για να κάνουμε πολύ-πολύ επιθετική κατασκευή στο εργοστάσιο», τόνισε.

Gizelis Robotics: Συμμαχία με Παπαποστόλου healthcare technologies

Σε μια συμμαχία με στόχο την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του Covid, αλλά και των αυξημένων προκλήσεων λόγω μολύνσεων του σήμερα, προχώρησαν η Gizelis Robotics και ο όμιλος ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ. Στο επίκεντρο αυτής της συμμαχίας, είναι η προώθηση του καινοτόμου ρομπότ απολύμανσης RobotSafe™ που σχεδίασε και ανέπτυξε η ελληνική εταιρεία συστημάτων αυτοματισμού και ρομποτικών εφαρμογών Gizelis Robotics. Η συνεργασία περιλαμβάνει τη διάθεση (πωλήσεις και τεχνική υποστήριξη) από τον όμιλο της Παπαποστόλου όλων των προϊόντων RobotSafe™, ξηράς εκνέφωσης (Dry Fog), υπεριώδους τεχνολογίας UV-C και του τροχήλατου Tower UV-C, στον ιατρικό κλάδο, στις αγορές της Ελλάδας, Κύπρου, Αλβανίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Σκοπίων.

Ο Ευάγγελος Γκιζελής, Founder & CEO της Gizelils Robotics τονίζει: «Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την συνεργασία της Gizelis Robotics με τον πρωτοπόρο Όμιλο ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς ότι η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία διάθεσης και τεχνικής υποστήριξης ιατρικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, εμπιστεύεται την τεχνολογία μας και εντάσσει το RobotSafe™ στα πρωτοποριακά προϊόντα αρίστης ποιότητας που προσφέρει στον τομέα της Υγείας, σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Από τη μεριά του, ο Αθανάσιος Παπαποστόλου, Director και μέλος του ΔΣ της PAPAPOSTOLOU HEALTHCARE TECHNOLOGIES, αναφέρει σχετικά με τη συμφωνία: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για αυτήν την εξαιρετικά σημαντική συνεργασία με την εταιρεία GIZELIS ROBOTICS. Θεωρούμε ότι η συμμαχία με την κορυφαία εταιρεία ρομποτικών συστημάτων και η ανάληψη της προώθησης και της τεχνικής υποστήριξης των προϊόντων της, σε όλο το δίκτυο των συνεργατών μας σε Ελλάδα και εξωτερικό, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του καινοτόμου χαρακτήρα της εταιρείας μας».

CHB – Evocon: Φέρνοντας παλιό εξοπλισμό στην ψηφιακή εποχή

Ο Όμιλος CHB, η γνωστή ελληνική βιομηχανία που παράγει κονσέρβες φρούτων, πουρέδες φρούτων, κομμένα φρούτα και συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων, μετέτρεψε ένα μηχάνημα 50 ετών σε «έξυπνο», με τη βοήθεια της Evocon. Αντί να επενδύει μόνο σε νέα μηχανήματα, η CHB επικεντρώνενται στη συνεχή βελτίωση της απόδοσης των υπαρχόντων μηχανημάτων της. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομεί κεφάλαια για πιο απαραίτητες επενδύσεις σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα. Το έργο αφορά σε ένα μηχάνημα «συρραφής» κονσερβών ηλικίας 50+ ετών, το οποίο έγινε 100% συμβατό με το Industry 4.0.

Χρησιμοποιήθηκαν:
• Η συσκευή IIoT της Evocon για την αυτοματοποίηση της συλλογής δεδομένων από το μηχάνημα
• Το λογισμικό OEE της Evocon με βάση στο cloud, το οποίο μετατρέπει τα συλλεγμένα δεδομένα σε χρήσιμες πληροφορίες
• Ενα tablet 10″ που οπτικοποιεί τα δεδομένα σε χειριστές και υπευθύνους.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το κόστος της επένδυσης ήταν μικρότερο από 500 ευρώ. Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των χειριστών, των διευθυντών, της συντήρησης, του ποιοτικού ελέγχου και άλλων τμημάτων, έχουν πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε κάθε γραμμή παραγωγής. Παρακολουθώντας το λογισμικό με κάθε λεπτομέρεια, μπορούν να γνωρίζουν: πόσα κουτάκια παράγονται κάθε λεπτό, πόσα δεν παράγονται και γιατί. Έτσι, μπορούν εύκολα να διαγνώσουν προβλήματα και να προβούν σε ενέργειες, ακόμα και σε επίπεδο προληπτικό.

Σε μια βιομηχανία σαν την CHB, όπου τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, καθώς πρέπει να επεξεργάζονται φρέσκα φρούτα λίγες μόνο ώρες μετά τη συγκομιδή, μπορούν πλέον να βασιστούν σε έναν παλαιωμένο αλλά λειτουργικό εξοπλισμό και να διατηρήσουν εξαιρετική ποιότητα. Το σύστημα της Evocon το επιτρέπει παρέχοντας όλα τα δεδομένα που χρειάζονται για να υποστηρίξουν τη λήψη των αποφάσεών τους.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Ανέβηκε τρεις θέσεις η Ελλάδα

Την βελτίωση της πορείας ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο επισημαίνει η 3η ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, καθώς υλοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και συνεχίστηκαν οι ιδιωτικές επενδύσεις στα ψηφιακά συστήματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τον τελευταίο χρόνο, υλοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και συνεχίστηκαν οι ιδιωτικές επενδύσεις στα ψηφιακά συστήματα. Η Ελλάδα ανέβηκε τρεις θέσεις στην κατάταξη στο ρυθμιστικό περιβάλλον, ενώ ψηλά κινήθηκε η Έρευνα & Ανάπτυξη στον κλάδο ΤΠΕ (τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας). Επίσης, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές υψηλής ταχύτητας και η εκπαίδευση STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) βελτιώθηκε.

Τέλος, αναβαθμίστηκε η χρήση των τεχνολογιών μέσα στην πανδημία. Όλα τα παραπάνω είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν έχουν ακόμα το απαιτούμενο βάθος και ταχύτητα ώστε να ανατρέψουν τη διαχρονική ψηφιακή υστέρηση της χώρας. Η 25η θέση στην ΕΕ υποδηλώνει πως η ψαλίδα παραμένει ανοιχτή, μια και η υπόλοιπη ΕΕ βελτιώνεται εξίσου γρήγορα. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει σημαντικά προκειμένου να φτάσει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΣΕΒ:

• Οι επενδύσεις σε ψηφιακά συστήματα παραμένουν μεν σημαντικές (11οι στην ΕΕ), αλλά συνεχίζουν να εστιάζουν σε συστήματα προηγούμενης γενιάς.

• Στο ρυθμιστικό περιβάλλον, η Ελλάδα ανέβηκε τρεις θέσεις (στην 23η), αλλά η απόσταση παραμένει σημαντική, μια και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ απλοποιούν το ρυθμιστικό τους περιβάλλον εξίσου γρήγορα.

• Παρά τις συνεχείς βελτιώσεις στη Δημόσια Διοίκηση, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση. Αυτό αναδεικνύει τόσο το μεγαλύτερο εύρος και την ταχύτητα ενσωμάτωσης ψηφιακών λύσεων στην υπόλοιπη ΕΕ, όσο και την καθυστέρηση αντιμετώπισης δομικών προβλημάτων στην Ελλάδα (π.χ. μειωμένη διαλειτουργικότητα μητρώων, καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση δικαιοσύνης, κλπ.).

• Στον κλάδο ΤΠΕ, η Έρευνα & Ανάπτυξη και η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι δυνατά στοιχεία (11η και 19η θέση). Όμως, οι λοιπές χώρες υπερτερούν σε όρους προστιθέμενης αξίας, απασχόλησης και εξωστρέφειας.

• Οι σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και ειδικά σε δίκτυα υψηλής ταχύτητας δεν μειώνουν την συγκριτική απόσταση με την ΕΕ, καθώς και οι υπόλοιπες χώρες επενδύουν με εξίσου ταχείς ρυθμούς.

• Ως προς τις δεξιότητες, αν και η εκπαίδευση STEM βελτιώνεται, η διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας υστερεί σημαντικά. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα παραμένει χαμηλά (25η) συγκριτικά με την υπόλοιπη ΕΕ.

• Στην κοινωνία, η πανδημία αύξησε τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών (24η). Όμως, οι χώρες της ΕΕ έχουν καλύτερες επιδόσεις, κυρίως λόγω της υιοθέτησης της τεχνολογίας από περισσότερες ηλικιακές ομάδες.

• Η ταχύτερη υλοποίηση της Ψηφιακής Βίβλου πρέπει να μπει στο επίκεντρο της εθνικής προσπάθειας, μια και θα επιδράσει θετικά στις επόμενες μετρήσεις του Παρατηρητηρίου. Σήμερα, περίπου 145 από τα 453 έργα (ποσοστό 32%) είναι σε εξέλιξη, με τα περισσότερα σε εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών. Στη σωστή κατεύθυνση είναι οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου για την ψηφιακή αναβάθμιση της οικονομίας. Αναμένουμε τις θετικές επιδράσεις στις νέες μετρήσεις του Παρατηρητηρίου.

Επιστροφή τελών διανομής ζητούν οι βιομηχανικοί καταναλωτές φυσικού αερίου

Την εφαρμογή της απόφασης της ΡΑΕ που επιβάλλει στους διαχειριστές των δικτύων διανομής φυσικού αερίου την επιστροφή του τέλους που είχε επιβληθεί στους βιομηχανικούς καταναλωτές το 2015, ζητά η ΕΒΙΚΕΝ. «Την ίδια στιγμή που η βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή εκτόξευση του κόστους ενέργειας δέχεται μια ανοίκεια επίθεση από τις διοικήσεις των εταιρειών διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου», υποστηρίζει η ΕΒΙΚΕΝ αναφερόμενη στο τέλος διανομής ύψους 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε όλους τους επιλέγοντες πελάτες, «παρά το γεγονός ότι η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση παραβίαζε ξεκάθαρα την ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/73 αλλά και τον εθνικό ενεργειακό νόμο 4001/2011».

«Ήδη από τον Αύγουστο 2020, η ΡΑΕ έχει αποφασίσει τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων υπέρ των βιομηχανιών που υπερχρεώθηκαν με την παράνομη επιβολή του προσωρινού τέλους των 4 ευρώ/MWh και εντέλει τους διαχειριστές των δικτύων διανομής φ.α να επιστρέψουν με άτοκες δόσεις εντός 5ετίας τα ανάλογα ποσά. Αν και η απόφαση της ΡΑΕ που εγκρίνει τα επιστρεπτέα ποσά είναι άμεσα εκτελεστή από 1.11.2021, οι διαχειριστές των δικτύων διανομής, αρνούνται να συμμορφωθούν με το διατακτικό της απόφασης της ΡΑΕ», τονίζει η Ένωση.

Διοικητικές αλλαγές
στον Όμιλο Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ
Μετά από 12 χρόνια εποικοδομητικής και δημιουργικής συνεργασίας με τον Όμιλο Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, ο Διευθυντής Τομέα Ελαφρών Επαγγελματικών και Επιβατικών Οχημάτων και της Jaguar Land Rover Ελλάδος κ. Νίκος Μπέλλος αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Η διοίκηση της εταιρείας εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες για την κοινή συνοδοιπορία τόσων ετών. Τα καθήκοντα του θα εκτελεί προσωρινά ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος.