Johnson & Johnson Ελλάδος: Πιστοποιήθηκε ως Top Employer 2022

Διεθνής διάκριση για την Johnson & Johnson Ελλάδος που πιστοποιήθηκε ως «Top Employer» (Κορυφαίος Εργοδότης) Ελλάδας και Ευρώπης για το 2022 από τον διεθνή οργανισμό «Top Employers Institute», ο οποίος αναγνωρίζει πρακτικές αριστείας εταιρειών σε όλο τον κόσμο.

Αφού αξιολογήθηκε το σύνολο του φάσματος των πρακτικών Ανθρώπινου Δυναμικού, η Johnson & Johnson Ελλάδος πέτυχε την ύψιστη βαθμολογία σε θέματα κουλτούρας, ηθικής και ακεραιότητας, γεγονός που επιβεβαιώνει τα υψηλά πρότυπα αξιών που διέπουν τις εταιρείες του Ομίλου – Janssen Φαρμακευτική, J&J Medical Devices, J&J Consumer Health. Ως εκ τούτου, σημαντικοί δείκτες που συνδέονται άρρηκτα με τα Business Ethics, όπως η Ηγεσία (Leadership) και η Εργασιακή Δέσμευση (Engagement) αναδείχθηκαν επίσης στην κορυφή της βαθμολογίας.

TÜV AUSTRIA Hellas και IoCΤ ενώνουν δυνάμεις

Ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επιθεωρήσεων TÜV AUSTRIA Hellas, ξεκινά τη συνεργασία της με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Χρώματος (IoCT) που αποτελεί το μοναδικό φορέα εκπαίδευσης και κατάρτισης στον κλάδο των χρωμάτων για την Ελλάδα. Το Ινστιτούτο παρέχει εκπαίδευση σε επαγγελματίες βαφείς, επιθεωρητές βαφής, στελέχη χρωματοβιομηχανιών, προσωπικό χρωματοπωλείων ή άμεσα εμπλεκόμενων στον κλάδο των χρωμάτων όπως αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Οι επαγγελματίες βαφείς έχουν πλέον τη δυνατότητα να πιστοποιήσουν τα επαγγελματικά προσόντα τους με το διαπιστευμένο, σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο ISO/IEC 17024, σχήμα πιστοποίησης «Τεχνίτης Βαφέας».

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Συνάντηση του Γενικού Διευθυντή με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα και του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με κοινό σημείο αναφοράς την υλοποίηση βιώσιμων επενδύσεων στη χώρα, ως καταλύτη για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας στη μεταπανδημική εποχή.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση, όπως το νομικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, θεσμοθετούν αποδοτικά επενδυτικά εργαλεία.

Τέτοια εργαλεία είναι σημαντικά προς την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης για την στροφή της οικονομίας σε δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογίας, σε υποδομές για οικονομικά προσιτή καθαρή ενέργεια, για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και την προώθηση ψηφιακών καινοτομιών. Η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου προωθεί την οικονομική και αναπτυξιακή μετάβαση μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών και της χορήγησης κινήτρων. Κατά αυτό τον τρόπο ξεπερνούνται τα εμπόδια του παρελθόντος, καθώς δημιουργείται πρόσφορο έδαφος και θετικό επενδυτικό κλίμα, εδραιώνοντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Frigoglass: Λαμβάνει αποζημίωση 42 εκατ. ευρώ

Η Frigoglass ανακοίνωσε τη συμφωνία με το συνασφαλιστικό σχήμα που είχε αναλάβει την ασφαλιστική κάλυψη έναντι της πυρκαγιάς που σημειώθηκε στο εργοστάσιο επαγγελματικών ψυγείων στη Ρουμανία, για αποζημίωση ύψους 42 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με τις υλικές ζημιές. Σε συνέχεια της υπογραφής της συμφωνίας, η Frigoglass έλαβε 10 εκατ. ευρώ από το συνασφαλιστικό σχήμα, με το συνολικό εισπραχθέν ποσό να ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ.

Η καταβολή του εναπομείναντος ποσού των 17 εκατ. ευρώ υπόκειται στην τεκμηρίωση για τις δαπάνες που σχετίζονται με τη φάση ανακατασκευής του κτιρίου και τις αγορές εξοπλισμού. Η ασφαλιστική αποζημίωση που σχετίζεται με τις επιπτώσεις από τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας (business interruption) βρίσκεται υπό εκτίμηση από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο αμερικανικός στρατός επενδύει $279 εκατ. για την κατασκευή εργαστηρίου μικροτσίπ

Το Σώμα Μηχανικών Στρατού των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση στην Κοινοπραξία Gilbane-Exyte για την κατασκευή ενός Εργαστηρίου Σύνθετων Ημιαγωγών – Εγκατάστασης Ενοποίησης Μικροσυστήματος στο Εργαστήριο ΜΙΤ Λίνκολν. Το οικοδομικό έργο των 279 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την άνοιξη, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα στρατιωτικής κατασκευής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, υπό τη διεύθυνση του Σώματος Μηχανικών Στρατού, το οποίο θα διαχειριστεί το κτίριο της τριώροφης εγκατάστασης 160.000 τετραγωνικών ποδιών.

Το Lincoln Laboratory θα εγκαταστήσει και θα βαθμονομήσει τον εξειδικευμένο εξοπλισμό κατασκευής μικροηλεκτρονικών της εγκατάστασης. Όταν κατασκευαστεί και ενσωματωθεί πλήρως η εγκατάσταση, θα επιτρέψει σε επιστήμονες και μηχανικούς να αναπτύξουν, να κατασκευάσουν και να χαρακτηρίσουν ημιαγωγούς κατασκευασμένους από δύο ή περισσότερα διαφορετικά στοιχεία (σύνθετοι ημιαγωγοί) και να συσκευάσουν εξειδικευμένα, ετερογενώς ενσωματωμένα ηλεκτρονικά πρωτότυπα. Η ικανότητα ενσωμάτωσης διαφορετικών συστημάτων υλικών ημιαγωγών και τεχνολογιών συσκευών, επιτρέπει τη δημιουργία προσαρμόσιμων μικροσυστημάτων που στοχεύουν σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

 

Συνάντηση του προέδρου του ΣΒΣΕ με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα

Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, κ. Πάνος Λώλος, στις 9/2/22. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πορεία της ελληνικής βιομηχανίας και οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, με τον Υπουργό να επαναλαμβάνει την στήριξη σε αυτόν τον πολύ σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Ο Υπουργός έγινε αποδέκτης των προτάσεων βάσει των οποίων η ελληνική βιομηχανία μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω και συζητήθηκαν συγκεκριμένα ζητήματα που άπτονται της ευθύνης του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία και τις προοπτικές των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας. Επιπρόσθετα, υπήρξε ενημέρωση για την πορεία του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων, καθώς και των έργων που σχεδιάζονται για την μετασχηματισμό της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Οινοφύτων σε Οργανωμένο Υποδοχέα Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, ενώ υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις υπό εκπόνηση μελέτες, τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα μέχρι και την υλοποίηση των έργων.

Σημαντική αύξηση για τον Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής το 2021

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 8,1% έναντι αύξησης 3,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 9,9%. Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 0,1%.

Ο δείκτης του κλάδου βιομηχανίας ξύλου και προϊόντων από ξύλο και φελλό σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου λοιπών ορυχείων και λατομείων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Δεκέμβριο 2021 σε σχέση με τον Νοέμβριο 2021.
Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Δεκεμβρίου 2021 με τους αντίστοιχους δείκτες του Δεκεμβρίου 2020, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

Σύγκριση Δεκεμβρίου 2021 με Δεκέμβριο 2020
Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 8,1% τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
Από την αύξηση κατά 17,4% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος, κατά 7,9% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων, στην οποία αύξηση αυτή συνέβαλαν οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων εξόρυξης μεταλλευμάτων και λοιπών ορυχείων – λατομείων, καθώς και κατά 5,6% του Δείκτη Μεταποίησης.

Ποιος κτίζει logistics center στην Κρήτη

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης, εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ ΝΑΥΤΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ». Η επένδυση αναφέρεται στην ίδρυση Μονάδας παροχής Υπηρεσιών μεταφοράς με διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού (logistics) στη θέση «Λειβάδια», εκτός σχεδίου πόλεως του Δήμου Χανίων, και είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 1.505.000 ευρώ.

Το 2020 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 2.669.530,27 ευρώ και τα αποτελέσματα προ φόρων σε 219.088,30 ευρώ. Η εταιρεία πραγματοποίησε κέρδος χρήσης 162.234,42 ευρώ, και η φορολογική της υποχρέωση ανήλθε σε 56.853,88 ευρώ. Το τακτικό αποθεματικό της κλειόμενης χρήσης 2020 διαμορφώθηκε σε 8.111,72 ευρώ και το αποτέλεσμα εις νέο της χρήσης σε 154.122,70 ευρώ.

Ο κυριότερος στόχος της διοίκησης είναι η ανάπτυξη των πωλήσεων σε νέες αγορές, μέσα από καινοτόμες υπηρεσίες και εμπορεύματα σε παλιούς και νέους πελάτες. Οι δραστηριότητες της εταιρείας εστιάζονται σε τρεις κύριους τομείς: τουρισμό, ναυτικές υπηρεσίες και φιλοξενία. Από το 1984 οι εταιρείες του Ομίλου Γελασάκη, του οποίου τη συνολική διοίκηση έχει η οικογένεια Γελασάκη, αναπτύσσονται ραγδαία και αναδεικνύονται μεταξύ των πλέον δυναμικών ελληνικών εταιρειών. Από το 2012 ο Όμιλος προχώρησε σε επέκταση του χαρτοφυλακίου του συμπεριλαμβάνοντας υπηρεσίες φιλοξενίας και εστιάζοντας σε εμπειρίες πολυτελείας υψηλού επιπέδου.

PepsiCo Hellas: Η μοναδική εταιρεία αναψυκτικών που χρησιμοποιεί 100% ανακυκλωμένο πλαστικό

Η PepsiCo Hellas γίνεται η 1η και μοναδική εταιρεία αναψυκτικών στην Ελλάδα που από τον Ιανουάριο του 2022 διαθέτει το 100% των προϊόντων της (Pepsi, Lipton, Ήβη) σε μπουκάλι από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό (rPet). Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία συμβάλλει έμπρακτα στην κυκλική οικονομία, στην οποία τα υλικά συσκευασίας επαναχρησιμοποιούνται πολλές φορές και δεν καταλήγουν απορρίμματα, περιορίζοντας σημαντικά την περιβαλλοντική ρύπανση από το πλαστικό. Παράλληλα, η PepsiCo Hellas με βασικό στρατηγικό άξονά της τη βιώσιμη ανάπτυξη, συνεργάζεται με φορείς που αγωνίζονται για την προστασία του πλανήτη.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεργάζεται με τον οργανισμό Aegean Rebreath και με την συμβολή του Δήμου Αντιπάρου στηρίζει την ανάπτυξη ενός προγράμματος για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο νησί. H πρωτοβουλία αφορά στην υιοθέτηση των παραλιών της Αντιπάρου με την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε όλες τις οργανωμένες παραλίες του νησιού, καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, των επιχειρήσεων τουρισμού και των επισκεπτών, αναφορικά με τις αρχές της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και τη διαφύλαξη του θαλάσσιου πλούτου.

Κ. Σκρέκας: Το υδρογόνο θα έρθει στη ζωή μας πιο γρήγορα από ότι πιστεύουμε

Την εκτίμηση ότι το 2021 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης κατά πολύ υψηλότερο και των τελευταίων προβλέψεων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας, χθες, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τίτλο «Το Green Deal στο επίκεντρο των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του καθιερωμένου πρωτοχρονιάτικου δείπνου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου για όσα ειπώθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση αναφέρεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε στην ομιλία του ότι το πράσινο υδρογόνο θα έρθει στη ζωή μας πολύ πιο γρήγορα από ότι πιστεύουμε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υπουργός, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επιμένει στο επενδυτικό της πρόγραμμα για την «πράσινη» μετάβαση της οικονομίας, τόνισε ότι οι ΑΠΕ θα μειώσουν σημαντικά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι «αν σήμερα το ποσοστό των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν στο 70%, εκεί δηλαδή που θέλουμε να φτάσουμε στο τέλος της δεκαετίας, τότε θα είχαμε πολύ πιο χαμηλές και σταθερές τιμές ενέργειας».

Όπως εξήγησε, «το κόστος μιας θερμικής μεγαβατώρας που παράγεται από υδρογόνο -που προέρχεται από τον ήλιο- κοστίζει σήμερα 72 ευρώ, ενώ το κόστος μιας θερμικής μεγαβατώρας από φυσικό αέριο είναι στα 74 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το «πράσινο» υδρογόνο θα έρθει στη ζωή μας πολύ πιο γρήγορα από ότι πιστεύουμε και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Έχουμε ένα εμβληματικό project, το «Λευκό Δράκο» και μικρότερα πιλοτικά έργα στα διυλιστήρια και την τσιμεντοβιομηχανία» συμπλήρωσε.