Η Nestlé Ελλάς στις Most Sustainable Companies in Greece για το 2022

Η Nestlé Ελλάς εντάσσεται στην ηγετική ομάδα των «The Most Sustainable Companies in Greece 2022». Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η Nestlé Ελλάς υλοποιεί σταθερά μια σειρά από δεσμεύσεις και δράσεις που υποστηρίζουν ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Η εταιρεία αναπτύσσει καινοτόμα και βιώσιμα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών, αξιοποιώντας τη δυναμική και τους πόρους της. Ο θεσμός «The Most Sustainable Companies in Greece» αποτελεί μία πολύ σημαντική διάκριση Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα και διενεργείται από τον εξειδικευμένο οργανισμό QualityNet Foundation.

 

Πρόγραμμα ασφάλειας, ζωής και υγείας για το δυναμικό της ΧΗΤΟΣ

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, προχωρά στην παροχή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ομαδικής Ασφάλισης Ζωής και Υγείας, για το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της. Το πρόγραμμα ομαδικής Ασφάλισης Ζωής και Υγείας της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ περιλαμβάνει σημαντικές καλύψεις και προνόμια όπως πλήρη νοσοκομειακή, εξωνοσοκομειακή, πρωτοβάθμια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν ετήσιο checkup, ειδικές παροχές μητρότητας και ένα σύνολο παροχών σε ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ομαδικής Ασφάλισης.

 

Επίσημοι τίτλοι τελους για την PIPELIFE

Τη λύση της Pipelife και την εκκαθάρισή της αποφάσισε η γενική συνέλευση της ελληνικής θυγατρικής, ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του αυστριακού ομίλου Wienerberger να κλείσει το εργοστάσιο της Θήβας, μεταδίδει το Build. Το εργοστάσιο παρήγαγε συστήματα σωληνώσεων με εφαρμογές στην οικοδομή, στα τεχνικά έργα, στη γεωργία και στη βιομηχανία, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ποια θα είναι η τύχη του, έπειτα από την αποχώρηση της Pipelife από την ελληνική αγορά.

Η διοίκηση της Wienerberger είχε αποδώσει αυτή την απόφαση στο γεγονός ότι «η ελληνική αγορά χρησιμοποιεί διαφορετικά προϊόντα και μεθόδους σωλήνων σε σύγκριση με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Ταυτόχρονα, ακόμα και μετά την άφιξη του ομίλου Pipelife στην Ελλάδα, υπήρχε πάντα μεγάλη αστάθεια στην αγορά». Μέχρι το φθινόπωρο, η εταιρεία κατέβαλε αποζημιώσεις προς το προσωπικό που έχει αποχωρήσει λόγω του τερματισμού της παραγωγής, ύψους 1,84 εκατ. ευρώ.

 

ΕΒΕΠ: Δυνατότητα στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις να επενδύσουν σε ΑΠΕ

Την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις να επενδύσουν στις ΑΠΕ, είτε κατά μόνας, είτε σε συνεργασία με άλλες ομοειδείς, προκειμένου να καλύψουν μέρος ή και το όλον της ενέργειας που καταναλώνουν, καθιστώντας την απόσβεση της επένδυσης διπλά επωφελή, καθώς η φθηνή ενέργεια θα επιδρούσε στο τελικό κόστος παραγωγής, άρα και πώλησης προϊόντων, ενώ επίσης θα δημιουργούσε μία νέα επιχειρηματική δυναμική στον τομέα ανοίγοντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς. Όπως αναφέρεται, το ΔΣ του ΕΒΕΠ εξέτασε μία σειρά παραμέτρων προκειμένου συνολικά να καταθέσει προτάσεις για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ της χώρας, με επίκεντρο το «Net-metering» ή «Αυτοπαραγωγή με Ενεργειακό Συμψηφισμό».

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα «Net-metering» είναι φθηνότερο από ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό, γιατί δεν χρειάζεται μπαταρίες, αφού χρησιμοποιεί το υφιστάμενο δίκτυο για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας στη κάλυψη των ίδιων καταναλώσεων, ενώ, η σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο, εξασφαλίζει ουσιαστικά 100% αξιοπιστία στην ηλεκτροδότηση της επιχείρησης. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η διεύρυνση της δυνατότητας παραγωγής, κατανάλωσης και αποθήκευσης ηλεκτρικού ρεύματος με την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Solvay: Επενδύει €300 εκατ. για την κάλυψη της ζήτησης μπαταριών

Η Solvay ενισχύει περαιτέρω την θέση της στη παγκόσμια αγορά μπαταριών ιόντων λιθίου, επεκτείνοντας την δυνατότητα παραγωγής του υψηλής απόδοσης πολυμερούς Solef® polyvinylidene fluoride (PVDF), στην τοποθεσία της στο Tavaux της Γαλλίας. Αυτό το νέο έργο κόστους 300 εκατ. ευρώ, θα επεκτείνει τη χωρητικότητα του εργοστασίου της στην Ευρώπη σε 35 κιλοτόνους, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής PVDF στην περιοχή.

Αυτή η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 και θα ενισχύσει την παγκόσμια θέση της Solvay σε αυτόν τον τομέα, δίνοντας της την δυνατότητα να κεφαλαιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία αναμένει να αυξήσει τις επιχειρηματικές της πωλήσεις υλικών στην αγορά αυτοκινήτων από περίπου 800 εκατ. ευρώ το 2021 σε περισσότερα από 2,5 δισεκατ. ευρώ έως το 2030. Τα σχέδια της Solvay στο Tavaux, δείχνουν ότι η εταιρεία εστιάζει σε επενδύσεις σε υψηλής ανάπτυξης βιώσιμες λύσεις υλικών, που ευθυγραμμίζονται με σημαντικές αναδυόμενες τάσεις.

ΝΙΚΑΣ: η πρωτη ελληνικη αλλαντοβιομηχανια με 100% «πράσινες» συσκευασίες

Με νέα εταιρική εμφάνιση, πλήρη αλλαγή του λογοτύπου της και «πράσινες» συσκευασίες, η εταιρεία αλλαντικών ΝΙΚΑΣ πρωτοπορεί και εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην αγορά τροφίμων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΝΙΚΑΣ γίνεται η πρώτη εταιρεία αλλαντικών στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί υλικά από πλήρως ανακυκλώσιμες ύλες για τα συσκευασμένα προϊόντα της. Τα νέα καινοτόμα υλικά συσκευασίας διατηρούν τα προϊόντα φρέσκα, είναι ελεγμένα, ασφαλή και πιστοποιημένα από αναγνωρισμένους φορείς του εξωτερικού.

Με την πρωτοβουλία αυτή, η εταιρεία μετατρέπει περισσότερες από 21.000.000 συσκευασίες της σε απολύτως ανακυκλώσιμες. Έτσι, εκτιμάται ότι εφέτος οι καταναλωτές θα μπορούν να ανακυκλώσουν περίπου 214 τόνους υλικών συσκευασίας. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της εποχής, η ΝΙΚΑΣ στον τομέα της, «δεσμεύεται να ηγηθεί της προσπάθειας για μία αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής, συμβάλλοντας στην αειφόρο ανάπτυξη και στη μείωση της ρύπανσης από μη ανακυκλώσιμο πλαστικό. Στόχος της εταιρείας είναι να ενισχύσει την κουλτούρα της ανακύκλωσης σε εκατομμύρια καταναλωτές που εμπιστεύονται τα προϊόντα της» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση της βιομηχανίας σε πρώτο πλάνο

Ξεκινάει η πέμπτη διοργάνωση των Ημερών Βιομηχανίας της ΕΕ. Φέτος, η μεγαλύτερη εκδήλωση της ΕΕ για το μέλλον των βιομηχανιών της Ευρώπης, πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες αλλά και διαδικτυακά.

Η εκδήλωση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 11 Φεβρουαρίου, δίνει στους βασικούς παράγοντες της βιομηχανίας την ευκαιρία να συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την επίτευξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης της βιομηχανίας με παράλληλη ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Η εκδήλωση θα φέρει σε επαφή βασικούς φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ, πρωτοπόρους της βιομηχανίας, εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιφέρειες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες της ΕΕ.

Η φετινή διοργάνωση στόχο έχει να εξετάσει λεπτομερέστερα τη διττή μετάβαση συγκεκριμένων βιομηχανικών οικοσυστημάτων. Την πρώτη ημέρα των Ημερών Βιομηχανίας θα παρουσιαστεί η «δημιουργία διόδων μετάβασης στον τομέα του τουρισμού», στο πλαίσιο της οποίας οι βιομηχανίες και τα ενδιαφερόμενα μέρη θα συζητήσουν μέτρα για τον τουριστικό τομέα. Το οικοσύστημα των κατασκευών θα ανακοινώσει μια σύμπραξη για την επανειδίκευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού στον κατασκευαστικό τομέα, με την υποστήριξη της Επιτροπής.

Επ’ ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, η φετινή εκδήλωση περιλαμβάνει και ένα ειδικό πρόγραμμα για τη νεολαία, το οποίο στόχο έχει να προσελκύσει νέους Ευρωπαίους για να συζητήσουν το πώς η γενιά τους μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Την εκδήλωση θα συμπληρώνουν πάνω από 80 περιφερειακές και τοπικές εκδηλώσεις σε όλη την ΕΕ και πέραν αυτής, μια διαδικτυακή έκθεση και μια νέα σειρά podcast που θα εστιάζει στα διάφορα θέματα που συζητήθηκαν στην κύρια εκδήλωση.

Η βιομηχανία των πλαστικών στον αστερισμό της κυκλικής οικονομίας

Την εκτίμηση της συμβολής της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών και ειδικότερα των προϊόντων συσκευασίας, αγροτικού φιλμ και αλιευτικών πλαστικών (δίχτυα) στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής και εθνικής στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία, καθώς και την ανάλυση των προκλήσεων και των ευκαιριών σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας του κλάδου, έχει ως θέμα η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ.

«Ένας κλάδος τον οποίο καμιά φορά δεν “τον πιάνει το μάτι σου”, αλλά δημιουργεί πολύ σημαντικά εισοδήματα και κυρίως είναι διασυνδεδεμένος με ισχυρές εξαγωγικές προοπτικές και με πολύ σοβαρή τεχνολογία», τόνισε ο Νίκος Βέτας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής του ΟΠΑ, στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης για την παρουσίαση της μελέτης «Ο ρόλος της Ελληνικής Βιομηχανίας πλαστικών στην Κυκλική Οικονομία», που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ). Σύμφωνα με τον κ. Βέτα, πέραν της ενημέρωσης, χρειάζονται κίνητρα, συντονισμός και υποδομές, γιατί όταν μιλάμε για κυκλική οικονομία, πρέπει να «κλείνει ο κύκλος». Όπως σημειώνεται και στη μελέτη του ΙΟΒΕ, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που διαχειρίζεται η ροή των πλαστικών υλικών στη χώρα, η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να πληγεί χωρίς να επιτευχθούν τα αναμενόμενα περιβαλλοντικά οφέλη.

Συσκευασία, φιλμ και δίχτυα
Από την ανάλυση των στοιχείων παραγωγής προκύπτει ότι τα πλαστικά προϊόντα που εντάσσονται στον σκοπό της μελέτης (συσκευασία, φιλμ και δίχτυα) έχουν αξιοσημείωτη παρουσία στην εγχώρια μεταποίηση. Η συσκευασία έχει την υψηλότερη αξία παραγωγής, με €724 εκατ. το 2020, ακολουθούμενη από το φιλμ και τα αλιευτικά δίχτυα με €218 εκατ. και €46,6 εκατ. αντίστοιχα. Ειδικά στην παραγωγή αλιευτικών διχτύων, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ σε όρους αξίας παραγωγής. Η παραγωγή αλιευτικών δικτύων και φιλμ παρουσιάζει έντονη εξωστρέφεια, καθώς το ποσοστό των εξαγωγών ανέρχεται σε 70% και 82% αντίστοιχα. Αντίθετα, στην πλαστική συσκευασία, η οποία έχει μεγαλύτερη εγχώρια παραγωγή, το ποσοστό των εξαγωγών στην αξία παραγωγής είναι σαφώς χαμηλότερο (19%).

Προτάσεις πολιτικής
Το εθνικό θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται σε ένα πολύ καλό σημείο, έχοντας ενσωματώσει όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες που σχετίζονται με τα θέματα της διαχείρισης των αποβλήτων και με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Ωστόσο, επισημαίνει ο ΙΟΒΕ, η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2025 και 2030 απαιτούν περαιτέρω συντονισμένες ενέργειες σε επίπεδο εφαρμογής πολιτικής, στους παρακάτω άξονες:
• Ολοκληρωμένη προσέγγιση –επιτροπή για την Κυκλική Οικονομία
• Πλαίσιο και δείκτες παρακολούθησης της Κυκλικής Οικονομίας
• Αποτελεσματική εξειδίκευση του ΕΣΔΑ στις περιφέρειες και χωροθέτηση νέων μονάδων
• Ενίσχυση και επιτάχυνση της δημιουργίας των συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης για περισσότερα ρεύματα αποβλήτων
• Δράσεις για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών και των ευρύτερων εμπλεκόμενων μερών
• Αναβάθμιση υποδομών και παραγωγή δευτερογενών υλών
• Επέκταση της θέσπισης ελάχιστων ποσοστών ανακύκλωσης σε διάφορα προϊόντα
• Εφαρμογή και ενίσχυση των οικονομικών εργαλείων για τη βελτίωση των επιδόσεων του συστήματος διαχείρισης.

Το σημαντικότερο βήμα πάντως είναι η εφαρμογή των μέτρων, καθώς όπως χαρακτηριστικά σημείωσε κατά την παρουσίαση ο Πέτρος Βαρελίδης, ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, «καμία νομοθεσία δεν είναι τέλεια, εκεί όμως που έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εφαρμογή τους», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «σε καμία περίπτωση δεν στοχοποιούμε τα πλαστικά και τη βιομηχανία πλαστικών».

Αλλαγές στο ΔΣ της Δίρφυς

Ο Δ. Σιανδρής, Chief Operating Officer και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της εταιρείας ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΑΒΕΕ, είναι το νέο μέλος στο ΔΣ της εταιρείας, μετά την πρόσφατη εξαγορά του 42,34% των μετοχών της από τη ΛΟΥΞ. Ο Ν. Σέρρας παραμένει ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών και μέλος του Δ.Σ. της Δίρφυς Α.Ε. με την ιδιότητα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, ενώ ο Δ. Σιανδρής αναλαμβάνει τη θέση του Αντιπροέδρου.

 

TÜV Hellas: επαναπιστοποίησε την Μπαρμπα Στάθης

Τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της Μπάρμπα Στάθης επιθεώρησε η TÜV HELLAS (TÜV NORD) με βάση το τεχνικό πρωτόκολλο IFS Food, καθώς και το τεχνικό πρωτόκολλο BRC Food, τα οποία και αποτελούν προϋπόθεση για τη διάθεση των προϊόντων της στις μεγαλύτερες αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα, επιθεώρησε και επαναπιστοποίησε την εταιρεία με βάση το διεθνές πρότυπο ISO 14001:2015 που αφορά στο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης , το ISO 22000:2018 που αφορά στο σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ και το ISO 9001:2015 που αφορά στο σύστημα διασφάλισης της ποιότητας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι παραπάνω επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις έχουν βαρύνουσα σημασία τόσο για τη φήμη και τη λειτουργία της Μπάρμπα Στάθης όσο και για την εμπιστοσύνη που αποκτά από τους πελάτες της. Η Μπαρμπα Στάθης δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην αγορά των καταψυγμένων λαχανικών και ζυμών αλλά και των φρέσκων σαλατών μέσω των μαρκών Μπάρμπα Στάθης και Χρυσή. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 5 ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής λαχανικών και ζυμών, με 11.000 σημεία πώλησης, ενώ όσον αφορά το εξωτερικό, διαθέτει εξαγωγική παρουσία σε 5 ηπείρους και 27 χώρες.