ΣΕΒ – ΕΒΕΘ: Εργαστήριο με θέμα «Κυβερνοασφάλεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΣΕΒ με το ΕΒΕΘ για την προσαρμογή των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό, διοργανώνεται ψηφιακό εργαστήριο με θέμα «Κυβερνοασφάλεια για μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις» την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022. Στόχος του εργαστηρίου σε συνεργασία με ειδικούς της αγοράς, είναι η ενημέρωση των επιχειρήσεων για τους κινδύνους ασφαλείας στο ψηφιακό περιβάλλον, και τις καλές πρακτικές για την αποτροπή και αντιμετώπισή τους.

ΓΙΩΤΗΣ: Σωρεία δωρεών τροφίμων το 2021

Η ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. συνέχισε και το 2021 να προσφέρει μέσω του προγράμματος δωρεών τροφίμων της εταιρείας, σε μια χρονιά με πολύ αυξημένες ανάγκες ως συνέπεια της πανδημίας covid-19. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε έμφαση στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι τα παιδιά και οι οικογένειες. Επίσης, ανταποκρίθηκε στην κάλυψη αναγκών πληγέντων από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, σεισμούς κλπ. Συγκεκριμένα: Διέθεσε 550.000 μερίδες γευμάτων & ροφημάτων, καθώς και πάνω από 11,5 τόνους αλεύρων για τη σίτιση ανθρώπων και στήριξε με δωρεές τροφίμων πάνω από 120 φορείς όπως Κοινωνικά Παντοπωλεία Δήμων, Ιδρύματα, Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις κ.ά.

QualityNet Foundation: Οι εταιρείες – πρωταθλητές στη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το QualityNet Foundation, διοργανώνει διαδικτυακά, σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022 και ώρες 17:00 μ.μ. με 20:30 μ.μ., την ετήσια εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του Sustainability Performance Directory, του Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης και παρουσιάζει τις «The Most Sustainable Companies in Greece 2022», τις εταιρείες που διαμορφώνουν τον

Επιχειρηματικό Χάρτη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα. Στην εκδήλωση θα παρουσιασθούν οι τάσεις και οι προοπτικές που καθορίζουν το νέο πλαίσιο αναφοράς στη δημοσίευση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών, μέσω τραπεζιών διαλόγου με εκπροσώπους θεσμικών και επιχειρηματικών φορέων της χώρας, στις ακόλουθες θεματικές:
• Η σημασία των ESG κριτηρίων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
• Περιβάλλον – Προκλήσεις και Επιτεύγματα.
• Τα στάδια εφαρμογής των ESG κριτηρίων στην επιχείρηση – Προκλήσεις και Εργαλεία.
Μεταξύ των συμμετεχόντων στη φετινή εκδήλωση περιλαμβάνονται σημαντικές προσωπικότητες των θεσμών και της αγοράς (ΣΕΒ, ΥΠΕΝ, Motor Oil, Nestle Hellas, Enel Green Power, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. κ.α.

«Φορτσάρει» η αμυντική βιομηχανία της χώρας

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ανακοίνωσε ότι το πρώτο εργοσύνολο του πίσω μέρους της ατράκτου (aft fuselage) του αεροσκάφους F-16, παραδόθηκε στην Lockheed Martin, στο πλαίσιο του προγράμματος συμπαραγωγής F-16. Το εργοσύνολο αυτό, προστίθεται στην ανακοίνωση, κατασκευάζεται από την ΕΑΒ, που είναι μοναδικός υποκατασκευαστής και τροφοδοτεί ολόκληρη την τελική γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους στις εγκαταστάσεις της Lockheed στο Greenville, στη Νότια Καρολίνα των HΠΑ. Παράλληλα, στην τελική ευθεία υλοποίησης εισέρχεται η σύμβαση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Αιγύπτου.

Όπως ανακοινώθηκε, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε τη συνεργασία με γνωστή ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής πυρομαχικών, προκειμένου να υλοποιηθεί πλήρως και εντός χρονοδιαγράμματος η σύμβαση με την Αίγυπτο. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ύψους 2,9 εκατομμύρια ευρώ αφορά την προμήθεια πυρομαχικών 105 χιλιοστών για να καλύψει ανελαστικές αμυντικές ανάγκες του Στρατού της Αιγύπτου. Πρόκειται για τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό που κέρδισαν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα την τελευταία δεκαετία, κάτι που υποδηλώνει, προστίθεται στην ανακοίνωση, τον εξωστρεφή χαρακτήρα που έχει σχεδιάσει η νέα ηγεσία της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια.

 

ArcelorMittal: Επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ «πρασινίζουν» τις γαλλικές της μονάδες

Επενδύσεις συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ στη βόρεια Γαλλία ανακοίνωσε η χαλυβουργία ArcelorMittal. Oι επενδύσεις αφορούν στον μετασχηματισμό δύο εγκαταστάσεών της σε πιο «πράσινες», διατηρώντας παράλληλα την παραγωγική τους δυναμικότητα, όπως μεταδίδει το Reuters. Ειδικότερα, στη μονάδα στη Φος-συρ-Μερ η εταιρεία σχεδιάζει την εγκατάσταση ηλεκτροκαμίνου που θα τροφοδοτείται από το ηλεκτρινό δίκτυο και δεν θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο άνθρακα, ενώ η μονάδα της Δουνκέρκης θα μετασχηματιστεί ώστε να λειτουργεί με υδρογόνο σε συνδυασμό με ηλεκτροκάμινο.

Η ArcelorMittal επισημαίνει ότι οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της για μείωση των εκπομπών άνθρακα από την παραγωγή χάλυβα σχεδόν κατά 40% έως το 2030. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι με την πρωτοβουλία αυτή, «η βιομηχανία χάλυβα της Γαλλίας εισέρχεται στον δρόμο της Συμφωνίας του Παρισιού», που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ 195 χωρών και έχει στόχο τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

ΔΕΠΑ Εμπορίας – SONATRACH για το LNG

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η εθνική εταιρεία υδρογονανθράκων της Αλγερίας SONATRACH, προχώρησαν στην ανανέωση του συμβολαίου προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Πέραν της παράδοσης φορτίων LNG στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τα οποία διοχετεύονται στην ελληνική αγορά, η νέα συμφωνία περιλαμβάνει την προσαρμογή των όρων του υφιστάμενου μακροχρόνιου συμβολαίου, με βάση τα σημερινά δεδομένα αλλά και τις μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς δήλωσε: «Η ανανέωση του συμβολαίου προμήθειας LNG από τη SONATRACH, επισφραγίζει μια πολυετή, εποικοδομητική συνεργασία με έναν εταίρο διαχρονικά αξιόπιστο, που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή υγροποιημένου φυσικού αερίου της ελληνικής αγοράς. Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας, με προσαρμογή των όρων στα σημερινά δεδομένα, ανταποκρίνεται στον στρατηγικό στόχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας να εξασφαλίζει για τους πελάτες της επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, από αξιόπιστες και διαφοροποιημένες πηγές, «θωρακίζοντας» έτσι την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

Επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της η ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Σε τροχιά υλοποίησης μπήκαν τα επενδυτικά πλάνα της βιομηχανίας κρεάτων ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΑΕ, που αφορούν στην επέκταση των εγκαταστάσεών της. Ειδικότερα, με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016, και συγκεκριμένα στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων επενδυτικού, σχεδίου της επιχείρησης «ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΑΕ). Η νέα επένδυση συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 741.480 ευρώ αναφέρεται στην επέκταση της δυναμικότητας μονάδας κοπής, τυποποίησης κρέατος και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων με προσθήκη νέου παραγωγικού εξοπλισμού, στις Στέρνες της Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου, του Δήμου Χανίων.

Στόχος της επιχείρησης είναι η καθιέρωσή της ως μία από τις σημαντικότερες εταιρείες στον κλάδο του εμπορίου κρέατος. Η εταιρεία στη χρήση του 2020 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) εμφάνισε κύκλο εργασιών 5.348.638,15 ευρώ από 5.846.539,35 ευρώ το 2019, τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 48.051,91 στο ποσό των 23.540,81 ευρώ, τα EBITDA παρουσίασαν αύξηση στο ποσό των 95.391,65 ευρώ.

Το μικτό αποτέλεσμα είναι 807.826,80 ευρώ από 737.040,16 ευρώ το 2019, ενώ τα ενσώματα πάγια στοιχεία ανήλθαν σε 2.678.951,08 ευρώ έναντι των 2.243.619,00 ευρώ το 2019. Όπως διευκρινίζεται, η εταιρεία δεν εμφανίζει εξάρτηση από συγκεκριμένους προμηθευτές. Οι κανόνες συνεργασίας με τους προμηθευτές εξασφαλίζει στην εταιρεία ανταγωνιστικές τιμές, εναλλακτικές επιλογές, ευελιξία και ποιότητα προϊόντων. Η εταιρεία συνηθίζει, ιδιαίτερα με τους σημαντικούς προμηθευτές, να επικυρώνει γραπτώς τις συμφωνίες συνεργασίας.

Gizelis Robotics: Ρομποτική λύση παλετοποίησης Bag Palletizing Standard για την Megara Resins

Η εταιρεία Megara Resins που παράγει μαλεϊκές, φαινολικές και συνθετικές ρητίνες, κολοφώνιο και τερεβινθέλαιο, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης των προϊόντων που αφορούν τους σάκους των 25 κιλών, αναζήτησε στην Gizelis Robotics μια λύση παλετοποίησης.
Η λύση που προτάθηκε από την Gizelis Robotics αφορά το έτοιμο κελί Bag Palletizing Standard, ένα ολοκληρωμένο ρομποτικό σύστημα παλετοποίησης εξοπλισμένο με έναν ρομποτικό βραχίονα της εταιρείας Yaskawa. Πρόκειται για ένα βιομηχανικό ρομποτικό βραχίονα νέας γενιάς, ειδικός για εφαρμογές παλετοποίησης.

Η λύση παλετοποίησης Bag Palletizing Standard
Αφορά συγκεκριμένα τον βραχίονα MPL 80II. Πρόκειται για έναν βιομηχανικό ρομποτικό βραχίονα νέας γενιάς, πέντε βαθμών ελευθέριας ειδικός για εφαρμογές παλετοποίησης. Ο σχεδιασμός του έχει βασισθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης παραγωγής, καθώς η φιλοσοφία της τοποθέτησης του κινητήρα – μειωτήρα κατευθείαν στο σημείο κίνησης, επιτρέπει τη σημαντική μείωση του κόστους συντήρησης. Ως εκ τούτου οι μειωτήρες δεν απαιτούν συντήρηση, ενώ παραλείπονται και ατέρμονες κοχλίες, ιμάντες κίνησης και τερματικοί διακόπτες στους άξονες, στοιχεία που απαιτούν αυξημένο κόστος αντικατάστασης – ρύθμισης.

Στον συγκεκριμένο βραχίονα προστέθηκε μια ρομποτική αρπάγη, η οποία έχει την δυνατότητα να μεταφέρει σάκους από το σημείο παραλαβής στο σημείο εναπόθεσης στην παλέτα χωρίς αλλοίωση της γεωμετρίας η τραυματισμό του προϊόντος. Η λύση του Bag Palletizing Standard της Gizelis Robotics περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, με:
• Ειδικά ράουλα επιπεδοποίησης για την βέλτιστη κατανομή προϊόντος
• Διάταξη ασφαλείας με φράχτη ασφαλείας, φωτοκουρτίνες και safery controller
• Ειδικό SCADA χειρισμού με χρήση HMI υψηλής ευκρίνειας για την διεπαφή του χειριστή με το σύστημα

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής λύσης
Μετά την ολοκλήρωση της επιτυχημένης εγκατάστασης του ρομποτικού συστήματος, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η συγκεκριμένη ρομποτική λύση είναι τα ακόλουθα:
1. Αύξηση της παραγωγικότητας 42%.
2. Μείωση σφαλμάτων 40%.
3. Εξάλειψη τραυματισμών ανθρώπινου δυναμικού από βαριά εργασία.
4. Αύξηση της απόδοσης των εργαζομένων καθώς εργάζονται σε μια σύγχρονη εταιρεία που ενδιαφέρεται για εκείνους και εξαλείφει τους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια τους.
5. Μέγιστο ποιοτικό αποτέλεσμα.
6. Εξοικονόμηση χώρου από το μειωμένο αποτύπωμα της ρομποτικής λύσης.
7. Μετρήσιμοι παραγωγικοί χρόνοι χωρίς απρόβλεπτες διακοπές ή διακυμάνσεις της ροής της παραγωγής.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος CEO της Megara Resins, «αναζητήσαμε στην Gizelis Robotics μια σύγχρονη εφαρμογή παλετοποίησης που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες της παραγωγής μας και που ταυτόχρονα θα δημιουργούσε ένα ασφαλές περιβάλλον, απελευθερώνοντας τους ανθρώπους μας από την βαριά εργασία. Οι άνθρωποί μας αποτελούν τον σημαντικότερο συντελεστή ανάπτυξης της εταιρείας. Η εφαρμογή έως σήμερα δουλεύει χωρίς πρόβλημα και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης λύσης είναι ο εύκολος χειρισμός του συστήματος».

Από τη μεριά της Gizelis, ο κ. Γιωργος Κουτσουδάκης σημείωσε πως «η εφαρμογή Bag Palletizing Standard στις εγκαταστάσεις της Megara Resins είναι ένα πραγματικό παράδειγμα πετυχημένης υιοθέτησης της ρομποτικής τεχνολογίας που αποσκοπεί στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την αύξηση της παραγωγικότητας, την σταθερή χωρίς διακοπές παραγωγική διαδικασία, την ασφάλεια και υγεία των εργαζόμενων».

LAVA: Χορηγός σε Διεθνές Εργαστήριο της RILEM

Η LAVA Mining & Quarry, υποστηρίζοντας την αποστολή της RILEM για τόνωση της έρευνας, συμμετείχε ως χορηγός στο Διεθνές Εργαστήριο RILEM με θέμα «Υλικά με βάση τον ασβέστη για επισκευή ιστορικών κατασκευών». Ο Χρήστος Γαλμπένης, Επόπτης Πωλήσεων & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της LAVA, μοιράστηκε πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ποζολανικών υλικών της LAVA, συμβάλλοντας έτσι στην παροχή πρόσβασης σε επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τα δομικά υλικά για την αναβάθμιση των επισκευαστικών εργασιών.

Πράσινο φως σε μονάδα παραγωγης ετοιμου σκυροδεματος

Η Λαμπρινή Ρίζου, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης χωροταξικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης ενέκρινε τους Περιβαλλοντικους όρους για τη λειτουργία της δραστηριότητας «Μονάδα παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος» της εταιρείας «FER TRADE I.K.E.», στο Δήμο Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση, ο φορέας εκμετάλλευσης και λειτουργίας της δραστηριότητας του θέματος οφείλει κατά την κατασκευή και λειτουργία της δραστηριότητας, αλλά και μετά το πέρας αυτής, να τηρεί τους Περιβαλλοντικούς Όρους και Περιορισμούς.

Η τήρηση τους αποτελεί αποκλειστική του ευθύνη και βαρύνει τον ίδιο. Ο φορέας της δραστηριότητας δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης διατάξεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ανεξαρτήτως από την ύπαρξη σχετικής ρητής αναφοράς στους συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου ή της δραστηριότητας. Η δραστηριότητα αποτελεί μονάδα παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, η οποία είναι εγκατεστημένη στη Δ.Κ. Κασσανδρείας, και η οποία προτίθεται να επεκταθεί εντός του γηπέδου εγκατάστασης. Η δραστηριότητα διαθέτει την 50η σχετ. άδεια λειτουργίας, ενώ δεν διέθετε ΑΕΠΟ. Τέλος, με την προαναφερθείσα απόφαση γίνεται αλλαγή φορέα της δραστηριότητας από «ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΣ – ΤΖΙΝΤΖΙΟΥ Α.Ε.» σε «FER TRADE Ι.Κ.Ε.».