Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ: Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Λαϊκόx

Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ, προχώρησε στη δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», όπως ανακοινώθηκε. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος προσέφερε 2 τροχήλατα μηχανήματα αναρροφήσεων για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γ.Ν. ΛΑΪΚΟ, δυναμικότητας δεκαεπτά (17) κλινών, για την κάλυψη των αυξημένων περιστατικών που διαχειρίζεται το νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος, ανέφερε ότι: «Με αίσθημα ευθύνης και ειλικρινή διάθεση να στηρίξουμε την Ελληνική κοινωνία, προσπαθούμε πάντα να καλύπτουμε ανάγκες με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια των συνανθρώπων μας, που νοσούν και δίνουν τη δική τους μάχη».

 

Η Imerys επενδύει στη νέα τεχνολογία

Κατανοώντας την αξία που προσφέρουν τα ορυκτά στην κατασκευή κτιρίων, οι ομάδες της Imerys στην Ατλάντα αναβάθμισαν τον εργαστηριακό εξοπλισμό με έναν νέο θάλαμο δοκιμών. Όπως σημειώνει η εταιρεία, αυτός ο τύπος δοκιμών είναι αναπόσπαστο μέρος της έγκρισης για ηλεκτρονικά και συσκευές, όσο και για τις κατασκευές. Επεκτείνει τις δυνατότητες της Imerys να επιταχύνει την πιστοποίηση πλαστικών σύνθετων υλικών με βάση τα ορυκτά. Στο Τεχνολογικό Κέντρο της Imerys, οι επιστήμονες της εταιρείας προσπαθούν να παρέχουν τεχνική υποστήριξη μέσω δοκιμών εφαρμογών, να ποσοτικοποιήσουν και να επικυρώσουν την απόδοση των ορυκτών σύνθετων υλικών σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

TÜV Hellas: Eπαναπιστοποίησε τα Νερά Κρήτης

Τα «Νερά Κρήτης», με παρουσία σε 34 χώρες και παραγωγικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα, πιστοποίησε η TÜV HELLAS (TÜV NORD). Ο φορέας πιστοποίησης πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στα Χανιά οι οποίες και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, οδηγώντας στην επαναπιστοποίηση της «Νερά Κρήτης» σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ΙSO 22000:2018, ISO 9001:2015 και FSSC 22000version 5.1 καθώς και το τεχνικό πρωτόκολλο IFS FoodVersion 7.

Η διαδικασία αφορά το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων της εταιρείας, έχοντας ως πεδίο εφαρμογής την εμφιάλωση νερού σε φιάλες PET. Όπως σημειώνει η εταιρεία, η επαναπιστοποίηση αυτή αφενός επιβεβαιώνει την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των διαδικασιών και τη συμμόρφωση στους κανόνες ασφαλείας, ταυτόχρονα όμως εξασφαλίζει ότι τα «Νερά Κρήτης» μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε όλο το συνεργαζόμενο δίκτυο διανομέων, εντός και εκτός συνόρων. Η «Νερά Κρήτης» διαθέτει σήμερα μια παραγωγική μονάδα με εμβαδό 11.000 τ.μ. στο Βαρύπετρο του Δήμου Χανίων, δύο αποθήκες στην Αθήνα -στις Αχαρνές και στο Κορωπί- και δύο υποκαταστήματα σε Οινόφυτα και Χίο.

Πού ποντάρουν οι «Fit for the Future» επιχειρήσεις

Ο αριθμός των επιχειρήσεων παγκοσμίως που θεωρούνται “Fit for the Future” (FTFF), δηλαδή είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίζουν μελλοντικές προκλήσεις, όπως ο αυξημένος ανταγωνισμός, έχει αυξηθεί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Vodafone Business. Μάλιστα, 94% των FFTF επιχειρήσεων θεωρεί ότι ήταν καλά προετοιμασμένη για τους κινδύνους που αντιμετώπιζε, σε σύγκριση με μόνο το 58% των ερωτηθέντων συνολικά. Πρόσθετη ανάλυση της έρευνας, που διεξήχθη από το London School of Economics διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις που σημείωσαν αύξηση 10 βαθμών στη βαθμολογία FFTF, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν τους ανταγωνιστές τους κατά 36%.

Από την άποψη του ψηφιακού μετασχηματισμού, η πλειονότητα των FFTF (89%) έχει δημιουργήσει έναν σαφή οδικό χάρτη, σε σύγκριση με μόλις το 60% των επιχειρήσεων γενικά. Το 71% έχει ήδη επιτύχει την ψηφιακή επιτάχυνση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με το 55% του γενικού συνόλου. Επίσης, το 38% των επιχειρήσεων FFTF θεωρούν τη βιωσιμότητα ως «απολύτως απαραίτητη», ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον αριθμό των γενικών επιχειρήσεων που είχαν την ίδια πεποίθηση (21%). Αυτή η τάση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, με 51% των FFTF να σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους σχετικά με ESG και CSR το επόμενο έτος.

Nissan: Σε πρώτο πλάνο η τεχνολογία AI

Στη Nissan, οι προσπάθειες kaizen σε όλο το εύρος της εταιρείας (πρόκειται για την Ιαπωνική βιομηχανική φιλοσοφία της συνεχούς, ολιστικής βελτίωσης) οδηγούν στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών παραγωγής και επιθεώρησης. Αυτές οι τεχνολογίες όχι μόνο θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ικανοποίησης των πελατών, αλλά θα δημιουργήσουν επίσης ένα πιο άνετο και αποτελεσματικό περιβάλλον παραγωγής για τους εργαζόμενους της Nissan. Με επικεφαλής τον Yoshinori Sato, μια ομάδα μηχανικών της Nissan εργάζεται, από το 2018, πάνω σε τρόπους εισαγωγής τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης αιχμής στην κατασκευή αυτοκινήτων στην Ιαπωνία.

Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, ένας σαρωτής επιθεώρησης, ικανός να αξιολογεί διάφορα ανταλλακτικά αυτοκινήτων με βαθμό ακρίβειας 99,995%, τέθηκε σε λειτουργία στο εργοστάσιο Oppama της Nissan, τον περασμένο χρόνο. Ο Seiji Furuta, ειδικός συντήρησης παραγωγής στην ομάδα του Sato, τόνισε τα οφέλη, λέγοντας ότι «με αυτήν την τεχνολογία, είμαστε σε θέση να επιτύχουμε σχεδόν 100 τοις εκατό ακρίβεια στη διαδικασία της επιθεώρησης, βοηθώντας να διασφαλίσουμε ότι ο πελάτης παίρνει ακριβώς αυτό που παρήγγειλε».

ΕΕ: Προσθέτει φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια στις «πράσινες» επενδύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να χαρακτηρίσει, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και στην πυρηνική ενέργεια ως «πράσινες» επενδύσεις, παρουσιάζοντας την τελική μορφή της συμπληρωματικής πράξης κατ’ εξουσιοδότηση για την ταξινομία της ΕΕ. «Οι επιλεγείσες δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας συνάδουν με τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ και θα μας επιτρέψουν να επιταχύνουμε τη μετάβαση από πιο ρυπογόνες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή άνθρακα, προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον, βασισμένο κυρίως σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τονίζει η Επιτροπή.

Ειδικότερα εισάγονται «σαφείς και αυστηρές προϋποθέσεις», υπό τους οποίους ορισμένες πυρηνικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αερίου μπορούν να προστεθούν, ως μεταβατικές δραστηριότητες, σε εκείνες που ήδη καλύπτονται από την πρώτη κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν. Η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της πυρηνικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας, το δε αέριο θα πρέπει να συμβάλλει στη μετάβαση από τον άνθρακα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ι. Χαϊδά (Ικτίνος): «Η Ελλάδα και η Κίνα συνδέονται με μια μαρμάρινη γέφυρα»

Στο XinHua, το επίσημο κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κίνας παραχώρησε συνέντευξη η Πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ και Αντιπρόεδρος της Ικτίνος Ελλάς Α.Ε κ. Ιουλία Χαϊδά, παρουσιάζοντας στοιχεία για τις εξαγωγές του ελληνικού μαρμάρου και αναδεικνύοντας τις προοπτικές της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.

Ανέφερε ότι η συνεργασία της ελληνικής βιομηχανίας μαρμάρου με την Κίνα έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια και οι προοπτικές για το μέλλον είναι λαμπρές. «Θα μπορούσα να πω ότι η Ελλάδα και η Κίνα συνδέονται με μια μαρμάρινη γέφυρα» υπογράμμισε η Πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ. Η κ. Χαϊδά σημείωσε πως περίπου το 50% του εξαγώγιμου μαρμάρου της Ελλάδας πωλείται στην Κίνα. Το ποσοστό φτάνει το 80% όταν πρόκειται για ακατέργαστο και μη επεξεργασμένο μάρμαρο. Οι δύο χώρες έχουν ιστορικά άριστες σχέσεις και τα τελευταία χρόνια η διμερής συνεργασία έχει ισχυρή δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης. Ο κλάδος του μαρμάρου αντανακλά αυτή την τάση.

Τους πρώτους έντεκα μήνες του 2021, οι εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 35% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, ενώ συνέχισε αναφέροντας πως «τους πρώτους έντεκα μήνες του 2021, η ελληνική βιομηχανία μαρμάρου κατέγραψε αύξηση 25% στις εξαγωγές σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, φτάνοντας τα 332 εκατ. ευρώ». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η κ. Χαϊδά υπογράμμισε πως «για τις ελληνικές εταιρείες μαρμάρου, η εξωστρέφεια είναι ο μόνος τρόπος για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους. Τη δεκαετία της κρίσης, 2008-2018, καταφέραμε ως κλάδος όχι μόνο να μην έχουμε ζημιές, αλλά να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Το 2008 η συνολική αξία των εξαγωγών ήταν 130 εκατ. ευρώ και το 2018 είχε φτάσει τα 437 εκατ. ευρώ».

 

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 5ο Climate Crisis Conference

Με εξαιρετική επιτυχία και ρεκόρ συμμετοχών πραγματοποιήθηκε το 5ο Climate Crisis Conference, την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022, online. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τη Boussias και τη Natural Resources PC, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Κορυφαία στελέχη από ενεργειακές επιχειρήσεις, σημαντικοί χρήστες ενέργειας όπως η βιομηχανία και εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ και Διαχειριστικών Φορέων ενέργειας, ανέδειξαν τις προκλήσεις του κλάδου της Βιομηχανίας που απορρέουν από τις πρόσφατες ραγδαίες ανατιμήσεις του κόστους ενέργειας.

Παράλληλα, οι ομιλητές και τα πολύ ζωντανά πάνελ συζήτησης παρουσίασαν άμεσες προτεραιότητες και πρότειναν πρακτικές λύσεις προκειμένου να στηριχθεί η πράσινη μετάβαση και να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ κλιματικών προτεραιοτήτων και ενεργειακής κρίσης. Με βάση περιβαλλοντικά, οικονομικά και γεωπολιτικά κριτήρια, ως προτεραιότητες αναδείχθηκαν αντίστοιχα η βιωσιμότητα, η επιβίωση δραστηριοτήτων εντάσεως ενέργειας και η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Κοινές λύσεις για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή κρίση είναι μόνο η εξοικονόμηση και η αποθήκευση ενέργειας σε υποστήριξη των ΑΠΕ. Άλλες συγκεκριμένες λύσεις που παρουσιάσθηκαν για επί μέρους στόχους ήταν μεταξύ άλλων το energy taxation, ο μηχανισμός CBAM για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από χώρες με μειωμένη ή και μηδενική επιβάρυνση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με την ΕΕ, τα PPA ως διάδοχοι των FIT, και μία αλλαγή του μοντέλου της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μέγας Χορηγός ήταν τα ΕΛΠΕ. Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Εnvirometrics, ενώ Υποστηρικτές ήταν η Διεθνής Έκθεση Climatherm Energy 2022 και η Imerys. Τέλος, πραγματοποιήθηκε με την Τιμητική Υποστήριξη των ΕΒΕΑ, ΕΒΙΚΕΝ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΙΕΝΕ, ΣΒΕ, ΣΒΣΕ και ΣΜΕ.

Θετικές οι προοπτικές για την ελληνική αλευροβιομηχανία – Τι ρόλο έπαιξε η πανδημία

Η αλευροβιομηχανία αποτελεί έναν από τους παραδοσιακούς, «ανθεκτικούς» κλάδους της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που οφείλεται στη σχετικά ανελαστική ζήτηση των προϊόντων αλεύρου (ψωμί και είδη αρτοποιίας), όπως προκύπτει από την κλαδική μελέτη «Αλευροβιομηχανία», που εκπόνησε η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ, στο πλαίσιο της σειράς μελετών αγοράς που φέρουν τη διακριτική ονομασία «Κλαδικές Στοχεύσεις». Όπως αναφέρει ο κ. Αδάμ Ρεγκούζας, Senior consultant της ΣΤΟΧΑΣΙΣ, το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς αλεύρων σίτου και σιμιγδαλιού υπολογίζεται σε 855 χιλ. τόνους το 2020, παρουσιάζοντας μείωση 3,1% σε σχέση με το 2019, γεγονός που οφείλεται στην πανδημία Covid-19, η οποία επηρέασε αρνητικά το «κανάλι» HO.RE.CA. Σημειώνεται ότι, ο Μέσος Ετήσιος Ρυθμός Μεταβολής (ΜΕΡΜ) διαμορφώθηκε σε -0,4% τη χρονική περίοδο 2011-2020.

Ειδικότερα, η εγχώρια αγορά αλεύρων σίτου παρουσίασε μείωση 4,7% το 2020 σε σχέση με το 2019 και ΜΕΡΜ -0,7% τη χρονική περίοδο 2011-2020. Αντίθετα, η εγχώρια αγορά σιμιγδαλιού παρουσίασε αύξηση 3,2% το 2020 σε σχέση με το 2019 και ΜΕΡΜ 0,4% την περίοδο 2011-2020. Η εν λόγω αύξηση (2020/2019) οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης και αποθεματοποίησης ζυμαρικών και συναφών προϊόντων σιμιγδαλιού από το κανάλι της λιανικής, λόγω της πανδημίας του Covid-19. Όσον αφορά στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής αλευροβιομηχανίας, προβλέπεται ότι η αγορά θα παρουσιάσει αύξηση με ΜΕΡΜ 1,0% περίπου την περίοδο 2021-2023.

Ανταγωνισμός
Ο ανταγωνισμός στον κλάδο είναι έντονος και εστιάζεται στην προσπάθεια των υφιστάμενων επιχειρήσεων για αύξηση του μεριδίου τους σε μία αγορά η οποία είναι σχετικά σταθερή. Η ένταση του ανταγωνισμού αυξάνεται μεταξύ των επιχειρήσεων ίσης δυναμικότητας και μεγέθους, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν την υψηλή διαπραγματευτική δύναμη των πελατών του κλάδου (κυρίως supermarket και αρτοβιομηχανίες). Το γεγονός αυτό εντάθηκε ακόμα περισσότερο τη διετία 2020-2021 στον τομέα του λιανεμπορίου, καθώς το «κανάλι» HO.RE.CA. έχει πληγεί σημαντικά, λόγω της πανδημίας του Covid-19. Σημειώνεται ότι, οι 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου κατέχουν το 80% της συνολικής εγχώριας αγοράς, σε ποσότητα, το 2020.

Χρηματοοικονομική κατάσταση
Όσον αφορά στη χρηματοοικονομική κατάσταση του κλάδου, σύμφωνα με την υπεύθυνη των κλαδικών μελετών κυρία Κατερίνα Ματσούκα, χαρακτηρίζεται από θετικές συνθήκες ρευστότητας σε όλη την περίοδο 2010-2020, λόγω της χρηματοδότησης των παγίων, σχεδόν εξ ολοκλήρου, από ίδια κεφάλαια. Σημειώνεται ότι, οι χρηματοοικονομικοί δείκτες αποδοτικότητας ιδίων και απασχολουμένων κεφαλαίων «κινούνται» σε χαμηλά επίπεδα σε όλη την εξεταζόμενη χρονική περίοδο (2010-2020), παρουσιάζοντας μικρές αυξομειώσεις, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη σχετική σταθερότητα του περιθωρίου μικτού κέρδους.

Σημειώνεται το θετικό πρόσημο του περιθωρίου του λειτουργικού και του καθαρού κέρδους σε όλη την εξεταζόμενη χρονική περίοδο (2010-2020). Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία της European Flour Millers «Manual on the European Flour Milling Industry 2020 edition», η βιοτεχνική αρτοποιία είναι ο κυριότερος κλάδος κατανάλωσης αλεύρων στην Ελλάδα, με ποσοστό 55%, εάν και την τελευταία διετία παρατηρείται μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, εκ των οποίων οι πέντε (5) μετατοπίστηκαν στη βιομηχανική αρτοποιία και οι υπόλοιπες (5) στους φούρνους των σούπερ-μάρκετ.

Υπερταμείο: Νέος Chief Risk Officer ο Μιχάλης Οράτης

Την ένταξη του Μιχάλη Οράτη στη διοικητική ομάδα της εταιρείας στη θέση του Chief Risk Officer ανακοίνωσε το Υπερταμείο. Ο κ. Οράτης διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας σε θέματα Διαχείρισης Κινδύνων, Κανονιστικής Συμμόρφωσης και Treasury, από θέσεις ανώτερης διοίκησης σε εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας και Management Advisor στη DoVALUE Greece.