InterMed: Συμμετείχε σε μεγάλη οδοντιατρική έκθεση στο Ντουμπάι

Η InterMed συμμετείχε στην UAE International Dental Conference & Arab Dental Exhibition, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη οδοντιατρική έκθεση στη περιοχή MENA SA, καθώς και τη δεύτερη μεγαλύτερη οδοντιατρική έκθεση στον κόσμο. Τα τελευταία 25 χρόνια, η AEEDC DUBAI γίνεται σημείο αναφοράς για τους ειδικούς στην οδοντιατρική, ακαδημαϊκούς αλλά και για επαγγελματίες του κλάδου από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν οι πιο καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα από περισσότερους από 3.000 εκθέτες και 4.000 brands.

 

ΕΥ Ελλάδος: Ισχυρή ανάπτυξη σε επιπεδο δεκαετιας

Σημαντική αύξηση 215% του ανθρώπινου δυναμικού της στην Ελλάδα κατέγραψε η ΕΥ κατά την τελευταία δεκαετία, παράλληλα με την εδραίωσή της ως κορυφαίας εταιρείας παροχής συμβουλευτικών, ελεγκτικών, φορολογικών υπηρεσιών και υπηρεσιών εταιρικής στρατηγικής και συναλλαγών στην ελληνική αγορά. Παρά τη δεκαετή οικονομική κρίση και τη συρρίκνωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, η ΕΥ αύξησε τον συνολικό αριθμό του προσωπικού που απασχολεί, από 540 το 2011, σε σχεδόν 1.700 εργαζόμενους το 2021, και με εκτίμηση να φτάσει τους 2.000 κατά τη διάρκεια του 2022.

Arivia: Επενδύει 12 εκατ. ευρώ στην Προσοτσάνη

Μία σημαντική επένδυση ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ δρομολογεί η Arivia στο εργοστάσιό της στην Προσοτσάνη της Δράμας, η οποία εντάχθηκε πρόσφατα στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, σύμφωνα με το Food Reporter. Ειδικότερα, πρόκειται για επένδυση συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 12.029.000 ευρώ, η οποία αφορά αφενός στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας για την παραγωγή τυριού φυτικής προέλευσης σε μορφή πλάκας και αλειφόμενου, και αφετέρου στη διαφοροποίηση της παραγωγής, με την προσθήκη μίας νέας γραμμής παραγωγής για την παραγωγή τυριού σε ατομικές μερίδες. Για την υλοποίηση της επένδυσης, η θυγατρική της Upfield θα λάβει ενίσχυση ύψους 4.210.150 ευρώ, με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής, που ισοδυναμεί με το 35% του ενισχυόμενου κόστους, σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Γ. Εμμανουήλ.

TAP: Κατασκευάζει πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα στη Μακεδονία

Την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων στον Δήμο Καστοριάς, στη Δυτική Μακεδονία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 0.5 MW και αξίας περίπου 700.000 ευρώ, χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Το έργο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων Κορησού – Λιθιάς και Βασιλειάδας – Σταυροποτάμου – Μελισσοτόπου – Βέργας και θα ωφελήσει τους περίπου 2.000 κατοίκους των γειτονικών κοινοτήτων. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τοποθετήθηκαν 1.085 ηλιακοί συλλέκτες στις κοινότητες Κορησού, Λιθιάς, Βασιλειάδας και Σταυροπόταμου.

Η ονομαστική ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού πάρκου είναι 100kW, ενώ η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η απόδοση από κάθε πάρκο, σε έναν κύκλο ζωής 25 ετών, είναι περίπου 145.000 kWh και 3.250.000 kWh αντίστοιχα. Το έργο σχεδιάστηκε προκειμένου να πραγματοποιείται ενεργειακός συμψηφισμός και μπορεί να επιτρέψει στους καλλιεργητές να μειώσουν το ενεργειακό κόστος που σχετίζεται με την άρδευση και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των αρδευτικών δικτύων και διαδικασιών, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών προϊόντων τους στην αγορά.

 

Η Boohoo ξεκινά την παραγωγή στο νέο της εργοστάσιο στο Λέστερ

Η εταιρεία λιανικής Boohoo ξεκίνησε την παραγωγή στο πρώτο της εργοστάσιο. Τα σχέδια για την τοποθεσία των 2.136 τ.μ. στο Thurmaston Lane, στο Λέστερ, υποβλήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο. Η διαδικτυακή αλυσίδα μόδας σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει την μονάδα ως εκπαιδευτικό κέντρο και να παρέχει καθοδήγηση στους προμηθευτές, γεγονός που προέκυψε έπειτα από έρευνα της εταιρείας που διαπίστωσε ότι υπήρχαν «πολλές αστοχίες» στην αλυσίδα εφοδιασμού του Λέστερ. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι «η Boohoo είναι δεσμευμένη στην πόλη του Λέστερ.

Θέλουμε η Thurmaston Lane να είναι ένα κέντρο αριστείας που υποστηρίζει και ενημερώνει άλλους προμηθευτές, ντόπιους φοιτητές και την ευρύτερη κοινότητα. Είμαστε παθιασμένοι να παίξουμε τον ρόλο μας στην ανοικοδόμηση του Λέστερ ως το κέντρο για την εξαιρετική κατασκευή ενδυμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου». Η Boohoo είπε ότι το εργοστάσιο θα έχει την ικανότητα να κατασκευάζει δεκάδες χιλιάδες ενδύματα και ότι επενδύει εκατομμύρια λίρες στη νέα τοποθεσία, η οποία θα δημιουργήσει έως και 180 θέσεις εργασίας.

Αυξημένες επιδοτήσεις σε επιχειρησεις στο ονομα της ηλεκτροκίνησης

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Το νέο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ για το 2022, περιλαμβάνει αυξημένες επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και δικύκλων ενώ ειδική μέριμνα θα ληφθεί και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιά. Ο δεύτερος κύκλος θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.12.2021, για αιτήσεις έως τις 31.12.2023.

Ειδικότερα για τις εταιρείες, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα ανέλθει σε 8.000 ευρώ ανά όχημα. Ο αριθμός των οχημάτων για τον οποίο μια εταιρεία δικαιούται επιδότηση δεν θα περιορίζεται πλέον αριθμητικά. Οι εταιρείες θα μπορούν πλέον να επιδοτούνται και για την αγορά και εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών, με τον όρο ότι αυτοί θα εξυπηρετούν αμιγώς τους σκοπούς της εταιρείας και δεν θα χρησιμοποιούνται για εμπορική εκμετάλλευση. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα στις εταιρείες να αποσύρουν ίσο αριθμό οχημάτων με αυτόν που αντιστοιχεί στα οχήματα για τα οποία αιτούνται επιδότησης, με το ποσό ανά όχημα να είναι 1.000 ευρώ.

Νέος Υδροηλεκτρικός Σταθμός στο Αγρίνιο

Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού ισχύος 995 kW από την «HYDROTECH Ε.Π.Ε.», υπέγραψε ο Γενικός Διευθυντής Χωροταξίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας – Ιονίου. Ο υπό εξέταση Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός, κατατάσσεται στην Α2 κατηγορία έργων και δραστηριοτήτων (Ομάδα 10η: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

α) ισχύ ≤15 MW, (θα είναι 0,995 ΜW).
β) το μήκος L εκτροπής του υδατορέματος είναι L ≤ 4km ( είναι περίπου 130 m).
γ) το υδραυλικό μέρος του έργου βρίσκεται εντός περιοχής Natura 2000.
δ) το υδροηλεκτρικό έργο αποτελεί ανεξάρτητο έργο σε σχέση με το υφιστάμενο αρδευτικό έργο αφού το ένα δεν επηρεάζει το άλλο, μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, να λειτουργούν ή να μην λειτουργούν ταυτόχρονα και να ακολουθούν ανεξάρτητο πρόγραμμα συντήρησης κατά την διάρκεια του έτους.
Το έργο θα εγκατασταθεί σε οικόπεδο έκτασης 21.218,05 m2 το οποίο θα παραχωρηθεί κατά χρήση και έναντι ανταλλάγματος από το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία HYDROTECH ΕΠΕ.

Το Μ.ΥΗ.Ε., βάσει της κατατεθείσας Μ.Π.Ε., πρόκειται να εγκατασταθεί στην είσοδο της σήραγγας της Λίμνης Λυσιμαχείας και θα αξιοποιεί ενεργειακά (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) τις ποσότητες ύδατος που με εντολή της αρμόδιας Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα παροχετεύονται μέσω της σήραγγας για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών καθώς και για την αντιπλημμυρική προστασία των παραλίμνιων περιοχών.

Υπερτριπλασιασμός των επενδύσεων στην περιβαλλοντική τεχνολογία

Σωρεία επενδύσεων από επιχειρησιακά και ιδιωτικά κεφάλαια παρατηρείται στον κλάδο της περιβαλλοντικής τεχνολογίας (climate tech) τα τελευταία χρόνια. Κατά το 2ο εξάμηνο 2020 και το 1ο εξάμηνο 2021 συνολικά αυτή η ροή κεφαλαίων άγγιξε τα $87,5 δισ., με περισσότερα από $60 δισ. να εισρέουν μόνο στο πρώτο μισό του 2021. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 210% σε σύγκριση με τα κεφάλαια των $28,4 δισ. που υποδέχτηκε ο κλάδος το προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Σταδιακά, όπως διαπιστώνει η έρευνα «State of Climate Tech 2021», που διεξήγαγε η PwC, διαμορφώνεται η τάση για κατεύθυνση 14 cents από κάθε δολάριο επενδυτικού κεφαλαίου στο climate tech. Σύμφωνα με την έκθεση της PwC, το μέσο μέγεθος συναλλαγής στο climate tech σχεδόν τετραπλασιάστηκε κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, στα $96 εκατ. από τα $27 εκατ. το προηγούμενο έτος. Στο μεταξύ, περίπου 1.600 επενδυτές δραστηριοποιήθηκαν κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, έναντι λιγότερων από 900 ενεργούς επενδυτές το 1ο εξάμηνο του 2020.

Ταχύτατη η Βιομηχανία
Η Αυτοκίνηση και οι Μεταφορές εξακολουθούν να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης, καθώς η ηλεκτροκίνηση, η μικροκινητικότητα και άλλα καινοτόμα μοντέλα μεταφοράς προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο δύσκολος αυτός τομέας άντλησε σχεδόν $58 δισ. μεταξύ του 2ου εξαμήνου του 2020 και του 1ου εξαμήνου του 2021, αντιστοιχώντας στα δύο τρίτα της συνολικής χρηματοδότησης. Η Αυτοκίνηση και οι Μεταφορές, η Βιομηχανία, η Μεταποίηση και η Διαχείριση Πόρων, καθώς και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, κατέγραψαν την ταχύτερη ανάπτυξη σε ετήσια βάση μεταξύ του 2ου εξαμήνου του 2019 και του 1ου εξαμήνου του 2021, με αύξηση πάνω από 260% έκαστη, αγγίζοντας τα $58 δισ., $6,9 δισ. και $1,2 δισ. αντίστοιχα.

Η Αυτοκίνηση και οι Μεταφορές εξακολουθούν να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης, καθώς η ηλεκτροκίνηση, η μικροκινητικότητα και άλλα καινοτόμα μοντέλα μεταφοράς προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο δύσκολος αυτός τομέας άντλησε σχεδόν $58 δισ. μεταξύ του 2ου εξαμήνου του 2020 και του 1ου εξαμήνου του 2021, αντιστοιχώντας στα δύο τρίτα της συνολικής χρηματοδότησης. Η Αυτοκίνηση και οι Μεταφορές, η Βιομηχανία, η Μεταποίηση και η Διαχείριση Πόρων, καθώς και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, κατέγραψαν την ταχύτερη ανάπτυξη σε ετήσια βάση μεταξύ του 2ου εξαμήνου του 2019 και του 1ου εξαμήνου του 2021, με αύξηση πάνω από 260% έκαστη, αγγίζοντας τα $58 δισ., $6,9 δισ. και $1,2 δισ. αντίστοιχα.

Ξεκίνησε η διαβούλευση για την αναθεώρηση του Κανονισμού REACH

Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση του Κανονισμού REACH, καθιστώντας σαφές πλέον ότι η εφαρμογή του Eu Green Deal και του CSS θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην χημική νομοθεσία, και συγκεκριμένα για τους Κανονισμούς REACH & CLP, όπως επισημαίνει η Sustchem. Πιο αναλυτικά, στις 20 Ιανουαρίου ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού 1907/2006 (Κανονισμός REACH), ο οποίος αφορά την Καταχώρηση (Registration), την Αξιολόγηση (Evaluation), την Αδειοδότηση (Authorisation) και τον Περιορισμό (Restriction) των χημικών προϊόντων. Ο σκοπός της αναθεώρησης είναι η εναρμόνιση του Κανονισμού με τη στρατηγική της Επιτροπής για ασφαλή και αειφόρο χρήση χημικών (Chemicals Strategy for Sustainability towards a toxic-free environment). Η στρατηγική περιλαμβάνει 85 ενέργειες που αφορούν κάθε πτυχή της παραγωγής, αποθήκευσης, πώλησης και χρήσης χημικών προϊόντων όπως απορρυπαντικά, βιοκτόνα/ απολυμαντικά, αγροχημικά/ λιπάσματα, πετροχημικά, καύσιμα, λιπαντικά, αρωματικά χώρου, προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου και άλλα.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία αναθεώρησης του Κανονισμού REACH:
• Αναθεώρηση των προδιαγραφών για την Καταχώρηση:
Στις προδιαγραφές καταχώρησης θα προστεθούν επιπλέον στοιχεία για την επικινδυνότητα, την ασφαλή χρήση και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των χημικών, καθώς και συγκεκριμένα ήδη πολυμερών, που μέχρι τώρα εξηρούντο καταχώρησης, θα πρέπει να καταχωρηθούν κατά REACH.
• Mixtures Assessment Factor (MAF)
Θα εισαχθεί ειδικό παράρτημα στον Κανονισμό, για τον προσδιορισμό της παραμέτρου MAF, με την οποία θα εκτιμάται ο συνδυαστικός κίνδυνος κατά την ταυτόχρονη έκθεση σε διάφορες χημικές ουσίες.

• Ηλεκτρονική πληροφόρηση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας
Θα προταθούν τρόποι βελτίωσης των Δελτίων Δεδομένων Ασφαλείας (SDS), με ιδιαίτερη έμφαση στην εναρμόνιση της ηλεκτρονικής πληροφορίας.
• Αξιολόγηση φακέλων REACH

Αναζητούνται τρόποι για την καλύτερη αξιολόγηση των υφιστάμενων φακέλων καταχώρησης, με έμφαση στην δυνατότητα ανάκλησης αριθμού καταχώρησης, στην περίπτωση όπου ο φάκελος δεν συμμορφώνεται με τον Κανονισμό.
• Αντικατάσταση διαδικασίας αδειοδότησης REACH – REACH AuthorisationΑντικατάσταση της διαδικασίας αδειοδότησης από μία νέα απλουστευμένη διαδικασία που συνδυάζει και την διαδικασία περιορισμών (Restriction) στα πλαίσια της πολιτικής «One-Substances-One-Assesment»
• Επέκταση Περιορισμών REACH – REACH Restriction

Επέκταση των παραμέτρων περιορισμού ουσιών, ώστε να συμπεριλαμβάνονται και κριτήρια ενδοκρινικών διαταρακτών (EDS), PBT/vPvB, ανοσοτοξικές, νευροτοξικές και αλλεργιογόνες για το αναπνευστικό σύστημα ουσίες.
• Έλεγχος και Εφαρμογή του Κανονισμού REACH
Θα καθιερωθούν οι ελάχιστες προδιαγραφές για τους ελέγχους και τις επιθεωρήσεις από τις εθνικές αρμόδιες αρχές, με έμφαση στους διασυνοριακούς ελέγχους.

MotorOil: Συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωενέργειας

Ο Όμιλος MotorOil ξεκινά μια σημαντική συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωενέργειας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Ο Όμιλος στηρίζει την έρευνα και την καινοτομία σε όλη την πορεία, από την ανάπτυξη μέχρι την πρακτική εφαρμογή τους. Η ερευνητική δραστηριότητα του Ινστιτούτου Γεωενέργειας εκτείνεται σε όλο το φάσμα των νέων μορφών ενέργειας. Δραστηριοποιείται σε διεργασίες και ενεργειακά συστήματα, όπως η δέσμευση, αποθήκευση και χρήση διοξειδίου του άνθρακα, η γεωθερμική ενέργεια και η κυκλική οικονομία.