Νέα εταιρική ταυτότητα για την Puratos

Ο Όμιλος Puratos αποκάλυψε τη νέα του εταιρική ταυτότητα, παρουσιάζοντας νέο λογότυπο και motto. Το νέο λογότυπο αποτελεί έκφραση όσων αντιπροσωπεύει η εταιρεία και της αξίας που έχουν για την ίδια οι πελάτες, το ανθρώπινο δυναμικό και οι συνεργάτες της. Έχει διατηρήσει τον μονόκερο ως το εταιρικό της σύμβολο, τον οποίο ανανέωσε και τοποθέτησε με διαφορετικό τρόπο κοντά στο εμπορικό της όνομα, ενώ το νέο motto «Food Innovation for Good», αντιπροσωπεύει τη φιλοδοξία της να αυξήσει τον θετικό της παγκόσμιο αντίκτυπο με τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων τροφίμων.

Epsilon Net: Νέα CMO η Αναστασία Καραμπουρνιώτη

Στον Όμιλο της Epsilon Net εντάχθηκε η κα Αναστασία Καραμπουρνιώτη, αναλαμβάνοντας και επίσημα από 1/2/2022 την θέση της CMO (Chief Marketing Officer). Εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι η κα Καραμπουρνιώτη αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία της, θα συμβάλλει τόσο στην ουσιαστική ενίσχυση της εταιρικής εικόνας του Ομίλου και των θυγατρικών του, όσο και στην προώθηση της στρατηγικής του Ομίλου για την συμμετοχή του ως καταλύτης στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων και της ανάπτυξης.

Σε ρυθμό επενδύσεων οι Μανουσάκη, Άλευρον και Βοσκάκης

Σε ρυθμούς επενδύσεων κινούνται αρκετές μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με το Food Reporter. Σε αυτή την κατεύθυνση, το πράσινο φως έλαβε η οινοποιία Μανουσάκη που εδρεύει στον Πλατανιά Κρήτης για την υπαγωγή μιας επένδυσης στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για επένδυση η οποία αφορά στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του οινοποιείου. Το συνολικό επιλέξιμο κόστος της που εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, ανέρχεται στα 561.696 ευρώ, ενώ το συνολικό ενισχυόμενο κόστος ισούται με 550.441 ευρώ.

Η θεσσαλική εταιρεία με είδη ζαχαροπλαστείου και αρτοποιήματα Άλευρον, προχωρά με τη σειρά της στη δημιουργία νέας μονάδας βιοτεχνίας άρτου, μια επένδυση συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους το οποίο είναι ίσο με 410.687 ευρώ, ενώ η κρητική επιχείρηση Γεώργιος Βοσκάκης υλοποιεί ένα επενδυτικό πλάνο το οποίο αφορά στην ίδρυση μονάδας για την παραγωγή κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, με συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος 2,979 εκατ. ευρώ.

Τι άλλαξε το πρόγραμμα ΕΚΕ στο εργοστάσιο της Europa

Στο πλαίσιο του απολογισμού του προγράμματος ΕΚΕ της Europa Profil, «EUROPA CARES», η εταιρεία απαριθμεί τις δράσεις της στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Όπως σημειώνεται, η συνεχής επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη στοχεύει στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των επιμέρους παραγωγικών διαδικασιών. Εδώ και αρκετά χρόνια η Europa έχει: 1. εγκαταστήσει ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων, με αποτέλεσμα την μηδενική απόρριψη υγρών αποβλήτων στο περιβάλλον, αλλά και την εξοικονόμηση νερού, καθώς και την προστασία των εργαζομένων. 2. προχωρήσει σε φύτευση Ελαιώνα στον ιδιόκτητο χώρο έκτασης 135.000 τ.μ. 3. αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εγκαθιστώντας φωτοβολταϊκα συστήματα συνολικής ισχύος 3,6 Mw.

Παράλληλα σε επίπεδο ανακύκλωσης στους χώρους του εργοστασίου υλοποιεί πρόγραμμα ανακύκλωσης παραγωγικών υλικών (μπαταριών σε συνεργασία με την ΑΦΗΣ, λαμπτήρων σε συνεργασία με την Φωτοκύκλωση ΑΕ, καπακιών και χαρτιού). Τέλος αξίζει να αναφερθεί μια συνήθης πρακτική του χώρου της βιομηχανίας διέλασης αλουμινίου για ανακύκλωση των απορρίψεων της παραγωγικής διαδικασίας (σκράπ αλουμινίου) σε συνεργασία με το «Αλουμίνιο της Ελλάδος, AOG». Όλα τα ανωτέρω έχουν οδηγήσει σε Πιστοποίηση από την BUREAU VERITAS (BVQI) για την περιβαλλοντική επίδοση της εταιρείας με ISO 14000.

Lesters: Καλύπτει την αυξανόμενη ζήτηση με επένδυση 2.5 εκατ. λιρών

Η κατασκευάστρια εταιρεία συσκευασιών Lesters, σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 120% στα 16 εκατ. £ αυτό το οικονομικό έτος και προσπαθεί να αξιοποιήσει αυτήν την ανάπτυξη αποκτώντας μια νέα μηχανή κατασκευής θηκών TCY N6 3 για να τη βοηθήσει να μειώσει τους χρόνους παράδοσης και να αυξήσει τη χωρητικότητα στα κεντρικά της γραφεία στο Burntwood.

Αυτή η τελευταία επένδυση ύψους 2,5 εκατ. λιρών, η οποία είναι εξοπλισμένη με περιστροφικό κόφτη μήτρας και προτροφοδότη και αυτόματη παλετοποίηση Fossaluzza, δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να κατασκευάζει 250 κουτιά ανά λεπτό στο νέο μηχάνημα σε αντίθεση με το τρέχον επίπεδο των 120, ενώ συμβάλλει επιπλέον στην αύξηση της ποιότητας του προϊόντος και την αυτοματοποίηση πολλών από τις προηγούμενες χειροκίνητες διαδικασίες. Επίσης, η Lesters, η οποία έχει γίνει μια πιστοποιημένη εταιρεία μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, διερευνά έναν τρόπο δημιουργίας του δικού της «οικοσυστήματος» όπου θα έχει τον πλήρη έλεγχο της όλης διαδικασίας παραγωγής της συσκευασίας, από το μελάνι εκτύπωσης και το σχέδιο, μέχρι τη διανομή μέσω της Lesters Logistics στο Nuneaton.

ΕΒΕΘ: Το αυξημένο ενεργειακό κόστος ταλανίζει τις επιχειρήσεις

Βελτιωμένες προσδοκίες για το 2022, έναντι του 2021, καταγράφουν οι επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΘ, οι οποίες όμως σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν και αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ενώ επηρεάζονται αρνητικά οι πωλήσεις τους από το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Ειδικότερα, το 29% των επιχειρήσεων που απάντησαν παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά το 2021, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ την απάντηση αυτή έδωσε το 73% των επιχειρήσεων ένα χρόνο πριν

. Την ίδια στιγμή αύξηση του κύκλου εργασιών δήλωσε το 40% των επιχειρήσεων, έναντι 12% το 2020. Το 68% δηλώνει ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος έχει επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις τους και μόλις το 32% ότι η αύξηση αυτή δεν επηρέασε τις πωλήσεις τους, ενώ όσον αφορά στη μετακύλισή του στις τιμές πώλησης των προϊόντων ή υπηρεσιών τους, το 8% δηλώνει την πλήρη ενσωμάτωση των αυξήσεων, το 23% σε μεγάλο βαθμό, το 20% σε μικρό βαθμό και το 49% ότι δεν προέβη σε σχετική αύξηση.

 

ΙΟΒΕ: Ρεκόρ 21 ετών για το οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο

Ενισχυμένος στις 114,2 μονάδες (από 110,0) ήταν ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας για τον μήνα Ιανουάριο του ΙΟΒΕ. Πρόκειται για επίπεδο υψηλότερο σε σχέση με πριν την πανδημία και ιστορικά μέγιστο των τελευταίων 21 ετών, από τον Ιανουάριο του 2001. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη και ευρύτερα στην ΕΕ το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε ελαφρώς.

Ισχυρή ώθηση από την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη βιομηχανία
Η ενίσχυση προήλθε κυρίως από νέα σημαντική βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, σε επίσης ιστορικά υψηλό επίπεδο πολλών ετών, ενώ ηπιότερη ήταν η μεταβολή στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές.

Αναλυτικότερα:
• στη Βιομηχανία, το ήπια θετικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν ήπια και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες κλιμακώθηκαν ήπια.
• στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν αισθητά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν έντονα.
• στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται έντονα, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων αποκλιμακώνονται αισθητά.
• στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διατηρήθηκαν υψηλά και υποχώρησαν ελαφρά, εκείνες για τη ζήτηση υποχώρησαν ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης μεταβλήθηκαν οριακά.
• στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχωρούν ελαφρά όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους.

Σ. Κιαρτζής (ΕΛΠΕ): Πολύ πριν το 2030 ο στόχος των 2 GW

Στη σημαντική ενεργειακή μετάβαση των ΕΛΠΕ και στο πρόγραμμα Vision 2025 αναφέρθηκε ο Δρ. Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας, Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών ΑΕ, στο πλαίσιο του Climate Crisis Conference, που διοργάνωσε η Boussias την Τρίτη.

Όπως τόνισε ο κ. Κιαρτζής, η διττή στρατηγική του Ομίλου περιλαμβάνει την ενδυνάμωση των βασικών της δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη σε ΑΠΕ και νέα ενέργεια. «Μας ενδιαφέρει όλο το φάσμα της ενέργειας, είτε είναι φωτοβολταϊκά, είτε αιολικά, σε στεριά και σε θάλασσα, ενώ ερευνούμε το κομμάτι των βιοκαυσίμων», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί το έργο κατασκευής του μεγαλύτερου σήμερα φωτοβολταϊκού πάρκου της Ελλάδας στην Κοζάνη, με ισχύ 204 MW. «Το χαρτοφυλάκιο των ΕΛΠΕ ήδη αγγίζει τα 1,7 GW τα οποία αναπτύσσουμε, μαζί με τις εξαγορές τις οποίες προσθέτουμε ευελπιστούμε ότι θα πετύχουμε τον στόχο των 2 GW πολύ πριν το 2030», σημείωσε.

Στην πορεία του ΗΡΑΚΛΗ προς το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα αναφέρθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Χαράλαμπος Κουρής, Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Ομίλου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουρής ανέφερε ότι η εταιρεία έχει σχέδιο όσον αφορά την εφαρμογή τεχνολογίας Carbon Capture & Utilisation. «Είναι μέσα στα πλάνα της εταιρείας και κάτι στο οποίο εργαζόμαστε. Είναι κάτι το οποίο θα ανακοινωθεί, εφόσον ευδοκιμήσει, μέσα στο επόμενο διάστημα», σημείωσε. Τέλος, ερωτηθείς για τα σχέδια του Ομίλου αναφορικά με τα διμερή συμβόλαια (PPAs), ο κ. Κουρής ανέφερε ότι: «Εφόσον δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο είναι κάτι το οποίο σκεφτόμαστε σοβαρά, ωστόσο στην παρούσα φάση, το νομοθετικό πλαίσιο δεν μας το επιτρέπει».

Τι αλλάζει στους περιβαλλοντικούς όρους της Παπουτσάνης

Το «πράσινο φως» στην τροποποίηση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) της βιομηχανίας παραγωγής σαπώνων – καλλυντικών – ειδών προσωπικής περιποίησης της «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΒΕΕ», άναψε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής χωροταξικής & περιβαλλοντικής πολιτικής αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.
Από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, οι οποίες αφορούν σε:
• Αύξηση του πεδίου διάθεσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων από 4.180,88 m2 σε 11 στρ.
• Αποξήλωση υφιστάμενου μηχανολογικού εξοπλισμού κινητήριας ισχύος 341,184 KW και θερμικής ισχύος 55 KW.
• Προσθήκη νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, κινητήριας ισχύος 249,88 ΚW και θερμικής ισχύος 2 ΚW,
δεν επέρχεται ουσιαστική μεταβολή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και επομένως δεν απαιτείται υποβολή και δημοσιοποίηση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Έναρξη διάθεσης των συνθετικών σαπωνομαζών
Το 2021 η εταιρεία έκλεισε με αύξηση πωλήσεων της τάξης του 34,8%, στα 54,8 εκατ. ευρώ από 40,8 εκατ. ευρώ το 2020. Ισχυρό είναι πλέον το εξαγωγικό αποτύπωμα της εταιρείας, καθώς το 2021 οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 34 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 70% σε σύγκριση με το 2020 και αποτελούν πλέον το 62% του συνολικού κύκλου εργασιών της.
Η ανάπτυξη που παρουσίασε το 2021 προήλθε από όλες τις κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται η «Παπουτσάνης». Το 21% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της «Παπουτσάνης» στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το 13% από πωλήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά, το 49% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 17% από βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών.

Οι πωλήσεις των επώνυμων προϊόντων της «Παπουτσάνης» αυξήθηκαν κατά 12% το 2021 έναντι του 2020 και παρά το γεγονός ότι το 2021 υποχώρησαν σε σύγκριση με το 2020 οι πωλήσεις των αντισηπτικών. Κατά 126% αυξήθηκαν οι πωλήσεις των ξενοδοχειακών προϊόντων, γεγονός που οφείλεται στην ανάκαμψη της τουριστικής αγοράς το 2021 σε σύγκριση με το 2020, καθώς και στο ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 ενεργοποιήθηκαν συμφωνίες με διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων, οι οποίες είχαν μεν συναφθεί το 2019 αλλά είχε καθυστερήσει η υλοποίησή τους λόγω της εκδήλωσης της πανδημίας.

Αύξηση 24% σημείωσαν οι πωλήσεις προϊόντων για τρίτους, κυρίως μέσω της διεύρυνσης της συνεργασίας με πολυεθνικές εταιρείες, ενώ κατά 34% αυξήθηκαν οι πωλήσεις σαπωνομαζών (πρώτη ύλη για την παρασκευή σαπουνιού). Η ανάπτυξη οφείλεται στην εδραίωση της εταιρείας ως εκ των βασικότερων προμηθευτών ειδικών σαπωνομαζών στη διεθνή αγορά, στη διεύρυνση του πελατολογίου, όπως και στη συνεχή ενίσχυση της προσφερόμενης ποικιλίας προϊόντων. Παράλληλα, η έναρξη διάθεσης των συνθετικών σαπωνομαζών, που αποτελούν ειδικά προϊόντα ιδιαίτερα θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και μεγάλης προστιθέμενης αξίας, εκτιμάται πως θα ενισχύσει περαιτέρω την κατηγορία.

Ενδεχόμενο επιδότησης του 75% της αύξησης ρεύματος

Την ενίσχυση της επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη συνεδρίαση του ΕΕΑ. «Έχουμε καταθέσει πρόταση στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε για συγκεκριμένες επιχειρήσεις η επιδότηση να καλύπτει το 75% των αυξήσεων των τιμών ρεύματος, από το 50% που ήταν τον Ιανουάριο», ανέφερε ο κ. Σκρέκας. Όπως διευκρίνισε, η ελληνική πρόταση αφορά κλάδους που είναι πιο ευάλωτοι στο υψηλό ενεργειακό κόστος. Ανάλογα με την απάντηση της DGCOMP θα εξαρτηθεί και ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου ενώ σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες ανταποκριθούν άμεσα τότε η επιχορήγηση θα ισχύσει από το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το πρώτο εξάμηνο του 2022 η κυβέρνηση σχεδιάζει την υλοποίηση τριών δράσεων: ένα «Εξοικονομώ» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μια δεύτερη δράση για την κατασκευή και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για τις επιχειρήσεις που μπορούν και μια τρίτη για την αντικατάσταση σε επιχειρήσεις παλιών ac ή άλλων συσκευών που καταναλώνουν ενέργεια. Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός δεν θα αφορά αντικατάσταση μηχανημάτων που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία.