Το RecyClass έρχεται για να μείνει

Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ) θα συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο: «The Green Project: RecyClass- a safe path to a circular economy» που διοργανώνει o διαπιστευμένος φορέας πιστοποίησης DQS HELLAS σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Κατά την παρουσίαση θα ενημερωθούν τα ενδιαφερόμενα μέλη που συμμετέχουν στην αλυσίδα παραγωγής πλαστικών και χρησιμοποιούν ανακυκλωμένη πρώτη ύλη καθώς και οι εταιρείες ανακύκλωσης πλαστικών για την Διαπιστευμένη Πιστοποίηση RecyClass.

Ευκαιρίες στην Ουγγαρία για τον κλάδο βιομηχανικών & φαρμακευτικών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Discover Hungary», την οποία διοργάνωσαν ΣΕΒΕ, ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και Enterprise Greece, με τη συμμετοχή 300 εταιρειών/θεσμικών φορέων. Σύμφωνα με τον Εμπορικό και Οικονομικό Ακόλουθο στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουγγαρία, κ. Δούκα Μαρινόπουλο, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τους Έλληνες επιχειρηματίες στην Ουγγαρία παρουσιάζει ο κλάδος των βιομηχανικών και φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και ο αγροδιατροφικός τομέας. Μεταξύ άλλων, την εμπειρία τους από τη δραστηριότητά τους στην ουγγρική αγορά, μοιράστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο κ. Ι. Χαραμαλής, Group Commercial Manager for International Sales, KLEEMANΝ (κατασκευές ανελκυστήρων) και ο κ. Laszlo Bekefi, Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola HBC Ουγγαρίας.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ: Πρόεδρος του ΔΣ ο Θ. Λύτρας, CEO ο Ι. Μπούκης

Με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση κ. Νίκου Παπαθανάση, ορίστηκαν ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Α.Ε.» (ΕΛΕ.Δ.Α.Μ.) και διακριτικό τίτλο «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.».

Σκοπός της εταιρείας είναι η διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης των περιοχών δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, η αναβάθμιση και αξιοποίηση των εδαφών που περιλαμβάνονται στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.), η προσέλκυση, υποστήριξη και προώθηση επενδύσεων και επενδυτικών συνεργασιών στις περιοχές δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, καθώς και η εκτέλεση και διαχείριση έργων υποδομής και ανάπτυξης στις περιοχές αυτές. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ ορίζεται ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Θεόδωρος Λύτρας, Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Ιωάννης Μπούκης και μέλη οι κ.κ. Γεώργιος Τοπαλίδης, Δημήτριος Οικονόμου και η κ. Θεοδώρα Πετρούλα.

Gastrade: Έλαβε την FID για το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης

Η Gastrade Α.Ε ανακοινώνει ότι ελήφθη η Τελική Επενδυτική Απόφαση (Final Investment Decision-FID) για την κατασκευή του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης. Η λήψη του FID αποτελεί το τελευταίο αλλά πιο σημαντικό βήμα για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Όπως ενέκρινε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου έχουν εξασφαλισθεί και το έργο προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης, χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, με τη συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης να φθάνει ήδη μέχρι και το 50% της τεχνικής δυναμικότητάς των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος.

Με νέα μονάδα επεκτείνεται στη Μαλαισία η γερμανική FRABA

Η FRABA, προμηθευτής αισθητήρων για βιομηχανικές εφαρμογές ελέγχου κίνησης, ανακοίνωσε το άνοιγμα μιας νέας μονάδας παραγωγής στο Johor Bahru της Μαλαισίας. Αυτή η νέα εγκατάσταση, η οποία θα εγκαινιαστεί την άνοιξη, θα λειτουργεί παράλληλα με το υπάρχον ευρωπαϊκό εργοστάσιο της FRABA. Αυτή η αύξηση της δυναμικότητας θα βοηθήσει την εταιρεία να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα της, καθώς το εργοστάσιό της στην Πολωνία έχει φτάσει στο όριο της παραγωγικότητάς του.

Παρότι το μείγμα προϊόντων που θα παράγει το νέο εργοστάσιο θα διαφέρει από αυτό των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων της FRABA, και οι δύο μονάδες θα χρησιμοποιούν το προσαρμοσμένο σύστημα ψηφιακού ελέγχου παραγωγής της. Αυτό το σύστημα υποστηρίζει κάθε βήμα στη διαδικασία παραγωγής – από την παραλαβή της παραγγελίας, την συναρμολόγηση και τη δοκιμή, έως την παράδοση. «Το εξαιρετικά φορητό μοντέλο παραγωγής μας θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε παρόμοια εργοστάσια σε άλλες τοποθεσίες στο μέλλον, υποστηρίζοντας τη στρατηγική μας για ανάπτυξη της FRABA», σημειώνει ο Christian Leeser, Διευθύνων Σύμβουλος και κύριος μέτοχος του γερμανικού Ομίλου.

Plastics Conference 2022: Καθορίζοντας τις εξελίξεις στον κλάδο των πλαστικών

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, το Plastics Conference 2022 έρχεται στην Ελλάδα, καθορίζοντας τις εξελίξεις στον εγχώριο κλάδο των πλαστικών! Παραγωγοί, συσκευαστές, ηγέτιδες εταιρείες της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, ανακυκλωτές, οικονομικοί αναλυτές και εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντώνται σε ένα ψηφιακό, ζωντανό και διαδραστικό συνέδριο, που θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου.

Το Plastics Conference 2022 εστιάζει:
• Στις επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζει ο κλάδος της παραγωγής πλαστικών υλικών νέας γενιάς
• Στις νέες μεθόδους αύξησης των ποσοστών ανακύκλωσης
• Στην προσαρμογή στις νέες ευρωπαϊκές προδιαγραφές των πλαστικών φιαλών και των συσκευασιών

Ο Pablo Fiorentini, Global Sales Director, Perform Systems and Tooling στην SIPA, μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις παγκοσμίως στην κατασκευή συσκευασιών, επιδεικνύει τις νέες καινοτομίες στην σχεδίαση και την ανάκτηση των πλαστικών.

Ο Gracjan Pieprzowski, Product Manager της KHS, μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών συσκευασιών στον κόσμο, παρουσιάζει τη νέα μορφή των πλαστικών φιαλών ΡΕΤ. Ο Gareth Morton, Discovery Manager της Ecosurety αποκαλύπτει την επόμενη μέρα στην παραγωγή και αξιοποίηση του εύκαμπτου πλαστικού.
To Plastics Conference 2022 τελεί υπό την αιγίδα του ΣΥΒΙΠΥΣ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών και Συσκευασίας), του ΣΕΠΑΝ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης) και διοργανώνεται από το Manufacturing της Boussias.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.plasticsconference.gr

Γενικό Δείκτη του 2021 ΕΛΣΤΑΤ: Aύξηση 29,4% τον Δεκέμβριο στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 29,4% έναντι μείωσης 8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 5,7% έναντι αύξησης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2020 – Δεκεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 13,8% έναντι μείωσης 7,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

1. Ανάλυση ετήσιων μεταβολών, μηνός Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2020
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 29,4%, τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:
α. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 30,4%
β. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 26,0%
2. Ανάλυση μηνιαίων μεταβολών, μηνός Δεκεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 5,7%, τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή:

α. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 8,0%
β. Στη μείωση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εξωτερικής Αγοράς κατά 1,5%.

ΕΛΕΤΑΕΝ: Επενδύσεις άνω των 340 εκατ. ευρώ σε αιολικά πάρκα το 2021

Στα 4.451 MW έφθασε η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα στο τέλος του 2021, καθώς τη χρονιά αυτή συνδέθηκαν στο δίκτυο 128 νέες ανεμογεννήτριες ισχύος 338,3 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 340 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αύξηση 8,2% σε σχέση με το τέλος του 2020, ρυθμός ανάπτυξης που είναι ωστόσο μειωμένος σε σχέση με την επίδοση του κλάδου το 2020 (43%), λόγω της πανδημίας αλλά και των διοικητικών εμποδίων.
Αυτά προκύπτουν από την ετήσια Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).
Κατά το 2021:

• Η μεγαλύτερη ωριαία διείσδυση αιολικής ισχύος ήταν 73,5% και παρατηρήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 25.10.2021 (03:00 – 04:00), δηλαδή στο διάστημα αυτό τα τρία τέταρτα σχεδόν της εγχώριας κατανάλωσης καλύφθηκε από τα αιολικά πάρκα.
• Συνολικά για 2010 ώρες η διείσδυση αιολικής ισχύος ήταν πάνω από 30%
• Συνολικά για 3684 ώρες η διείσδυση ανανεώσιμων πηγών (αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.α.) ήταν πάνω από 30% και για 841 ώρες ήταν πάνω από 50%
• Η συνολική ωριαία διείσδυση Α.Π.Ε. ξεπέρασε το 81% τις ώρες του μεσημεριού της Πέμπτης 28.10.2021 (10:00 – 16:00) φθάνοντας το 92,6% την ώρα 13:00-14:00.

Το Top-5
Κατά το τέλος του 2021 ήταν υπό κατασκευή πάνω από 650 MW νέων αιολικών πάρκων, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών. Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται: η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 703 MW (15,8%), ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 482 MW (10,8%), η ENEL Green Power με 368 MW (8,3%), η Iberdrola Rokas με 271 MW (6,1%) και η EREN με 250 MW (5,6%). Ακολουθούν η EDF, η Motor Oil, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η Jasper Energy κ.α.

To οικονομικό όφελος που πρόσφεραν τα αιολικά πάρκα στους καταναλωτές τον Οκτώβριο του 2021 (πλέον πρόσφατος μήνας για τον οποίο δημοσιεύθηκαν επίσημα στοιχεία) ήταν τουλάχιστον 114 εκατ. ευρώ. Το όφελος αυτό προκύπτει από τη διαφορά της μέσης τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς (204 Euro/MWh) από τη μέση αποζημίωση των αιολικών πάρκων. Με τον τρόπο αυτό τα αιολικά πάρκα επιτρέπουν στην Πολιτεία να μεταφέρει πρόσθετους πόρους στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω των οποίων επιδοτεί τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Με προβολή των στοιχείων αυτών για το πρώτο τετράμηνο του 2022, τότε εφόσον η ενεργειακή κρίση διατηρηθεί στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2021, το οικονομικό πλεόνασμα από την λειτουργία των αιολικών πάρκων ανέρχεται σε περίπου 800 εκατ. Ευρώ για το επτάμηνο από τον Οκτώβριο 2021 και μετά. Με αφορμή τη δημοσίευση της Στατιστικής ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος, δήλωσε: «Το 2021 έκλεισε για την αιολική ενέργεια με θετικό πρόσημο. 8,2% ετήσια ανάπτυξη δεν είναι λίγη, αλλά είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με το 2019 και του 2020 και κυρίως σε σχέση με αυτή που έχει ανάγκη η χώρα.

Ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης τιμών των ορυκτών καυσίμων, η ανάγκη για περισσότερα αιολικά πάρκα είναι πιο έντονη. Τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην χώρα μας προσφέρουν μια ανακούφιση τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία που πιέζονται από τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος. Και θα συνεχίσουν δυστυχώς να πιέζονται, όσο παραμένουμε τόσο εξαρτημένοι από τα ορυκτά καύσιμα και ο λογαριασμός του καταναλωτή καθορίζεται από τις τιμές του φυσικού αερίου».

ΙΟΝ: Συνεργασία με την PLANNING στον τομέα των logistics

Η PLANNING ανέλαβε την πραγματοποίηση του στρατηγικού audit για τα operations και logistics της ΙΟΝ Α.Ε., με στόχο την εύρεση ευκαιριών για ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση του customer experience των πελατών της, αλλά και του κόστους εξυπηρέτησής τους. Προτάθηκαν λύσεις σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης του μεταφορικού και διανεμητικού έργου, τον τρόπο εξυπηρέτησης των αποθηκευτικών αναγκών, την παραγωγικότητα των αποθηκών, τον εξορθολογισμό του ενεργού πελατολογίου και κωδικολογίου της εταιρείας.

KSA: Μετονομάζεται σε «ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΕΤΒΕ»

Η εταιρεία Συστημάτων Αυτοματισμού & Θέρμανσης ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ – ΣΑΠΟΥΝΑΣ ΑΕΤΒΕ, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την ίδρυσή της και την παράλληλη αναδιοργάνωση στη στρατηγική marketing & επικοινωνίας, προχώρησε σε αλλαγή της επωνυμίας της και του διακριτικού τίτλου, κατόπιν έγκρισης από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ). Ως εκ τούτου, τα νέα στοιχεία της εταιρείας θα έχουν ως εξής:

Επωνυμία: ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Α.Ε.Τ.Β.Ε.
Διακριτικός τίτλος: KSA ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ

Σημειώνεται ότι όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της Εταιρείας, ήτοι η έδρα, το ΑΦΜ , η Δ.Ο.Υ, ο Αριθμός Γ.Ε.ΜΗ. κ.λπ., παραμένουν τα ίδια. Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη κατά ΕΝ ΙSΟ 9001:2015 για τα ακόλουθα πεδία εφαρμογής: εμπορία και τεχνική υποστήριξη υλικών βιομηχανικού αυτοματισμού, σχεδιασμό και προγραμματισμό ειδικών εφαρμογών αυτοματισμού κ.ά.