ΕΛΠΕ: Δεν έχει υπάρξει περιβαλλοντικό επεισόδιο στις εγκαταστάσεις Ελευσίνας

Ανακοίνωση για την «περιορισμένης έκτασης ανάφλεξη» που υπήρξε το μεσημέρι της Τετάρτης σε μονάδα των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ελευσίνας εξέδωσαν τα ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με την εταιρεία, το φαινόμενο αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης της εγκατάστασης, ενώ εξειδικευμένο προσωπικό είχε επιληφθεί από την πρώτη στιγμή του συμβάντος. Δεν έχει υπάρξει περιβαλλοντικό επεισόδιο, ενώ έχουν τηρηθεί στο ακέραιο όλα τα απαραίτητα μέτρα Ασφάλειας & Προστασίας που προβλέπονται για ανάλογες περιπτώσεις, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, καταλήγει η ανακοίνωση.

Αλλαγές υψηλόβαθμων στελεχών στην ηγεσία της Kraft – Heinz

Σειρά αλλαγών στην διοικητική της ομάδα ανακοίνωσε η εταιρεία Kraft Heinz στο πλαίσιο της εισόδου της στο επόμενο στάδιο του προγραμματισμένου μετασχηματισμού της, όπως μεταδίδει το Food Reporter. Βάσει των αλλαγών αυτών ο Andre Maciel αναλαμβάνει τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου και οικονομικού διευθυντή, υπεύθυνου για τις παγκόσμιες δραστηριότητες. Η Yang Xu αναλαμβάνει αντιπρόεδρος, επικεφαλής της παγκόσμιας εταιρικής ανάπτυξης. Ο Maciel διαδέχεται τον Paulo Basilio, ο οποίος θα παραμείνει στην εταιρεία ως στρατηγικός σύμβουλος μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

GREEK FAMILY FARM: Πιστοποιήθηκε από την COSMOCERT

Η ιδιόκτητη μονάδα εκτροφής προβάτων της GREEK FAMILY FARM είναι η πρώτη κτηνοτροφική επιχείρηση που πιστοποιήθηκε από την COSMOCERT με το πρότυπο ANIMAL WELFARE. Η πιστοποίηση αυτή αφορά στην καλή διαβίωση των αγροτικών ζώων και αποτελεί μία τριγωνική σχέση αμφίδρομου κέρδους μεταξύ του ίδιου του ζώου, των αγροτικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Ο Δ/νων Σύμβουλος της GREEK FAMILY FARM κ. Ανδρέας Τσαγκάρης δήλωσε: «Μιλώντας για βέλτιστη διαβίωση, αναφερόμαστε στη σωστή σίτιση, την εξασφάλιση υγείας και τη διαμόρφωση σωστού και ασφαλούς περιβάλλοντος, ώστε τα ζώα να μπορούν να εκφράσουν την έμφυτη συμπεριφορά τους και να μην υποφέρουν από δυσάρεστες καταστάσεις πόνου, αγωνίας και φόβου. Είμαστε περήφανοι που συμβάλλουμε με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση των φυσικών ισορροπιών του περιβάλλοντος που τείνουν να εκφυλίζονται καθημερινά».

Birros Hellenic Quarries – Λευκόν ΙΚΕ: «Πράσινο» για λατομεία στη Δράμα

Το «πράσινο φως» για την εκμετάλλευση δύο λατομικών χώρων μαρμάρων στο νομό Δράμας από την Birros Hellenic Quarriesκαι τη «Λευκόν ΙΚΕ» άναψε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σύμφωνα με το Build, εγκρίνοντας τους περιβαλλοντικούς όρους των δύο projects. Ως προς το project της «Λευκόν ΙΚΕ», αυτό αφορά σε εκμετάλλευση λατομικού χώρου μαρμάρων εμβαδού 99.803,70 τ.μ. στη θέση Φουντουκλούκι του δήμου Κάτω Νευροκοπίου. Σε αυτήν την περίπτωση, η μέθοδος εκμετάλλευσης που θα χρησιμοποιηθεί είναι αυτή των ορθών ανοικτών διαδοχικών βαθμίδων, ενώ η εξόρυξη των όγκων θα είναι μηχανοποιημένη με τη χρήση αδαμαντοφόρων εργαλείων.

Όσον αφορά στην Birros Hellenic Quarries, η έγκριση αφορά σε εκμετάλλευση λατομικού χώρου μαρμάρων εμβαδού 40.533,84 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση Τρεις Οξυές του δήμου Προσοτσάνης. Σύμφωνα με την έγκριση, η μέθοδος εκμετάλλευσης που θα χρησιμοποιηθεί είναι αυτή των ορθών ανοικτών διαδοχικών βαθμίδων, ενώ η εξόρυξη των όγκων θα είναι μηχανοποιημένη με τη χρήση αδαμαντοφόρων εργαλείων.

Solvay: Αναπτύσσει αλυσίδα εφοδιασμού για ακρυλονιτρίλιο βιολογικής βάσης

Στο Βέλγιο, η Solvay και η Trillium Renewable Chemicals υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για την ανάπτυξη αλυσίδας εφοδιασμού για ακρυλονιτρίλιο βιολογικής βάσης (bio-ACN). Η Trillium θα προμηθεύσει τη Solvay με bio-ACN από το προγραμματισμένο εμπορικό περιουσιακό στοιχείο της και η Solvay θα αξιολογήσει το bio-ACN για την κατασκευή ανθρακονημάτων ως μέρος της μακροπρόθεσμης δέσμευσής της για ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων από βιολογικές ή ανακυκλωμένες πηγές.

Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η παραγωγή ανθρακονημάτων για χρήση σε διάφορες εφαρμογές όπως η αεροδιαστημική, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια και τα καταναλωτικά αγαθά. Το ακρυλονιτρίλιο είναι ένα χημικό ενδιάμεσο που συνήθως παρασκευάζεται από πρώτες ύλες με βάση το πετρέλαιο όπως το προπυλένιο και είναι η κύρια πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ανθρακονημάτων. Η διαδικασία Bio-ACNTM της Trillium παρέχει ακρυλονιτρίλιο από φυτικές πρώτες ύλες όπως η γλυκερίνη, με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

EURIMAC: Ρεκόρ εξαγωγών ζυμαρικών σε 57 χώρες το 2021

Περισσότερα από 50.000.000 πακέτα ζυμαρικών εξήχθησαν το 2021 σε 57 χώρες, μεταξύ των οποίων και στη μητρόπολη των ζυμαρικών, Ιταλία. Η επίδοση αυτή κατατάσσει την εταιρεία ως τη μεγαλύτερη εξαγωγική ζυμαρικών στην Ελλάδα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί για την κάλυψη των παραγωγικών της αναγκών (άλεση σκληρού σίτου – παραγωγή και συσκευασία ζυμαρικών) 100% πράσινη θερμική και ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η πρώτη ύλη, το σκληρό σιτάρι, προέρχεται αποκλειστικά από Έλληνες παραγωγούς. Για την καλλιέργεια του έχει πραγματοποιηθεί και λειτουργεί εγκατάσταση εξειδικευμένου λογισμικού, που είναι συνδεδεμένο με δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών.

Η εφαρμογή αυτή εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα του σκληρού σίτου και των ζυμαρικών, προς όφελος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών. Επιπλέον, οι δομές των υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία αποτελούνται από συνδυασμό των ίδιων πολυμερών, με αποτέλεσμα τα υλικά συσκευασίας στο σύνολο τους να είναι 100% ανακυκλώσιμα.

Γ. Παπαμανώλης – Ντόζας: Οι προτάσεις του ΒΕΠ για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Τις προτάσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά για τον υπό ψήφιση νέο Αναπτυξιακό Νόμο, κατέθεσε ο πρόεδρός του Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας, επισημαίνοντας ότι είναι σε πλήρη συνάφεια με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», όμως χρήζει περαιτέρω βελτίωσης του αναπτυξιακού του χαρακτήρα, προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.
Συγκεκριμένα:

1. Σε επίπεδο απαραίτητων δικαιολογητικών: να μειωθούν σημαντικά δικαιολογητικά, τα οποία μπορούν πλέον να ληφθούν κατά την αξιολόγηση ηλεκτρονικά, μέσω Υπηρεσιών και να περιοριστούν στα απαραίτητα για τον έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας της εκάστοτε επιχείρησης.

2. Σχετικά με την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου σε μισθωμένο χώρο: Προτείνουμε η μίσθωση να μειωθεί στο χρονικό διάστημα υλοποίησης της επένδυσης, αλλά και σύμφωνα με τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις του επενδυτή συν ένα χρόνο.

3. Σε επίπεδο ενισχύσεων: η δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων και παροχής εγγυήσεων για λήψη προκαταβολής της εγκεκριμένης εγγύησης να αφορά το σύνολο των ΜΜΕ και όχι μόνο τις νέες επιχειρήσεις.

4. Σε επίπεδο δικαιούχων: να έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν στα καθεστώτα του εν λόγω νόμου α) επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής, β) του κλάδου εξοπλισμού πλωτών μέσων παροχής υπηρεσιών υποστήριξης λιμένων και γ) οι Ατομικές Επιχειρήσεις

5. Σε επίπεδο αξιολόγησης: στο Άρθρο 122 να συμμετέχουν εκπρόσωποι των επιμελητήριων στην Γνωμοδοτική Επιτροπή.

6. Ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων: στις πυρόπληκτες περιοχές να δοθεί το κίνητρο επιχορήγησης σε όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο στις μικρές.

7. Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων: Προτείνουμε να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση στην αγορά, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα στην κρίση της πανδημίας.

Eurostat: Από ΑΠΕ το 35% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα το 2020

Το 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 37% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, από 34% το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (36% και 33%, αντίστοιχα). Το υπόλοιπο ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από ηλιακή ενέργεια (14%), στερεά βιοκαύσιμα (8%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (8%). Σύμφωνα με τη Eurostat, η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή: το 2008 αντιπροσώπευε μόνο το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ. Στην Ελλάδα το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2020 παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές.

Επιπλέον για την Ελλάδα, όσον αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2021, για πρώτη φορά οι ΑΠΕ ήταν η πρώτη πηγή ενέργειας, ξεπερνώντας το ορυκτό αέριο και τον λιγνίτη. Ειδικότερα, η πράσινη ενέργεια από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μαζί με τη δύναμη των υδροηλεκτρικών, κατάφεραν να κυριαρχήσουν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας με ποσοστό 49,13%. Όπως δείχνουν τα δεδομένα, η πράσινη ενέργεια θα μπορούσε να στηρίξει το ενεργειακό σύστημα της χώρας, με παράλληλη ενίσχυση υποδομών αποθήκευσης ενέργειας ως αντίβαρο στη μεταβλητότητα των ΑΠΕ.

Μεταξύ των κρατών-μελών, το υψηλότερο ποσοστό (άνω του 70%) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρήχθη στην Αυστρία (78%) και τη Σουηδία (75%). Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν επίσης υψηλή και αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στη Δανία (65%), την Πορτογαλία (58%), την Κροατία και τη Λετονία (και οι δύο 53%). Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν 15% ή λιγότερο στη Μάλτα (10%), την Ουγγαρία και την Κύπρο (και οι δύο 12%), το Λουξεμβούργο (14%) και την Τσεχία (15%).

Grant Thornton: Η Ταξινομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι πρόσφατες ρυθμιστικές εξελίξεις και οι κυβερνητικές αποφάσεις των κρατών μελών της ΕΕ υποδηλώνουν την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις βιώσιμης ανάπτυξης και πιο στρατηγικές ενέργειες για τη μετατροπή των οικονομικών δραστηριοτήτων σε φιλικότερες προς το περιβάλλον. Για να επιτευχθεί το παραπάνω, είναι σημαντικό να υπάρξει κατανόηση του τι είναι η βιώσιμη χρηματοδότηση και πώς επηρεάζει τον επιχειρηματικό κόσμο. Η Αθηνά Μουστάκη, Head of Environmental, Social, Governance, Risk and Compliance Services της Grant Thornton, εξηγεί τι είναι η ταξινομία και πώς στοχεύει να μειώσει την προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας και να στρέψει τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις στην επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ για το 2050.

Με την ψήφιση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας το 2019, η ΕΕ έδειξε το δρόμο για πιο βιώσιμες επενδύσεις, για παράδειγμα σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η προστασία της βιοποικιλότητας και η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Στόχος είναι η επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας στην ΕΕ έως το 2050, με μια μείωση κατά 55% να έχει ήδη εφαρμοστεί το 2030. Για την εκπλήρωση αυτών των κλιματικών στόχων, η Πράσινη Συμφωνία περιλαμβάνει ένα επενδυτικό σχέδιο 1 τρις ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια. Παρά τη σημαντική αυτή επένδυση, για την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, η ΕΕ βασίζεται επίσης και στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Η ΕΕ έχει λάβει σημαντικά μέτρα για τη δημιουργία ενός πλαισίου που να παράσχει σαφήνεια σχετικά με το τι σημαίνει βιώσιμη χρηματοδότηση. Το greenwashing είναι μια κοινή πρακτική όπου τα προϊόντα, οι επενδύσεις ή τα εταιρικά ομόλογα χαρακτηρίζονται ως βιώσιμα, αλλά χωρίς τα απαραίτητα διαπιστευτήρια που το υποστηρίζουν / αποδεικνύουν. Αυτό δεν είναι απαραίτητα παραπλανητικό, ωστόσο, χωρίς ένα τυπικό σύνολο ορισμών και κανόνων για την ορολογία που χρησιμοποιείται, είναι δύσκολο για τις εταιρείες και τους επενδυτές να ορίσουν τι είναι και τι δεν είναι «πράσινο».

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2020/852 για την Ταξινομία της ΕΕ τέθηκε σε ισχύ το καλοκαίρι του 2021, με κριτήρια και απαιτήσεις γνωστοποίησης για τη βιωσιμότητα, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία στους επενδυτές για να εντοπίζουν βιώσιμες επενδυτικές ευκαιρίες. Το νέο αυτό σύστημα ταξινόμησης είναι μέρος της ευρύτερης δραστηριότητας που έχει σημειωθεί από φορείς του κλάδου και ρυθμιστικές αρχές για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στη βιώσιμη χρηματοδότηση, παρέχοντας στους επενδυτές εμπιστοσύνη ότι η βιώσιμη χρηματοδότηση είναι κάτι παραπάνω από μια απλή ορολογία. Ο κανονισμός της ΕΕ για την ταξινομία προωθεί τον ίσο ανταγωνισμό και την ασφάλεια δικαίου για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός της ΕΕ και στοχεύουν σε:
• Ανακατεύθυνση των χρηματοοικονομικών κεφαλαίων με έμφαση στις βιώσιμες επενδύσεις
• Καθιέρωση της βιωσιμότητας ως συστατικό / πυλώνα της διαχείρισης κινδύνων
• Ενθάρρυνση μακροπρόθεσμων επενδύσεων και οικονομικής δραστηριότητας

Η ταξινομία της ΕΕ: Οι έξι περιβαλλοντικοί στόχοι
Ο κανονισμός της ταξινομίας θέτει έξι περιβαλλοντικούς στόχους: Μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, βιώσιμη χρήση και προστασία των υδατικών και των θαλάσσιων πόρων, μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης, προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.
Επιπρόσθετα των ελάχιστων διασφαλίσεων, η ΕΕ αναμένει από τις εταιρείες να συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη ενός ή περισσοτέρων από τους περιβαλλοντικούς στόχους και να μην επιβαρύνουν σημαντικά κανέναν από τους υπόλοιπους πέντε.

Η Ν. Φωτίου νέα Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του ΤΑΙΠΕΔ

Το Υπερταμείο ανακοινώνει την ανάληψη καθηκόντων από την κα Νίκη Φωτίου, ως Μη Εκτελεστικό Μέλος και Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου του ΤΑΙΠΕΔ. Η κα Φωτίου σήμερα κατέχει τη θέση Finance and Accounts Manager στις εταιρείες NGM Εnergy S.A και Unimar Success S.A του Ομίλου Μουνδρέα, ενώ παρέχει υπηρεσίες ως Financial Reporting Consultant στην Avenir LNG Ltd. Είναι Chartered Certified Accountant μέλος του FCCA, Certified Internal Auditor (CIA) και μέλος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ). Ο διορισμός της κας Φωτίου έρχεται μετά την πρόσφατη απώλεια της Λητούς Ιωαννίδου.