MYTILINEOS: Στη λίστα Industry Top Rated Companies της Sustainalytics

Η MYTILINEOS περιλαμβάνεται στη λίστα των Industry Top Rated Companies του παγκόσμιου οργανισμού αξιολόγησης ESG Sustainalytics, ως αποτέλεσμα της πολύ καλής επίδοσής της στα κριτήρια ESG και Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2021.

Σύμφωνα με τη Sustainalytics, οι Industry Top Rated Companies είναι αυτές που παρουσίασαν κατά το 2021 «Ισχυρή ESG επίδοση στην κατηγορία δραστηριοποίησης στην οποία κατατάσσονται». Η MYTILINEOS καταλαμβάνει τη 2η θέση σε σύνολο 114 εταιρειών στην κατηγορία «Industrial Conglomerates», επίδοση που δείχνει την προσήλωσή της στην ενσωμάτωση ανάπτυξη της ESG κουλτούρας στο σύνολο των δραστηριοτήτων της.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παρατείνεται η παράδοση ξηράς σταφίδας

Έως τις 17 Φεβρουαρίου παρατείνεται η παράδοση της ξηρής σταφίδας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2021, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.

Παράλληλα, παρατείνεται έως την 4η Μαρτίου 2022 η ημερομηνία για την καταχώρηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του οργανισμού από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις των συνολικών ποσοτήτων για κάθε γεωργό ή φορέα από τον οποίο έχουν παραλάβει πρώτη ύλη αποξηραμένη κορινθιακή σταφίδα, καθώς και για την μεταφόρτωση σε ψηφιακή μορφή των δελτίων ποσοτικής παραλαβής/τιμολόγιων ανά παραγωγό.

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 39,4% για τον τζίρο της εγχώριας βιομηχανίας τον Νοέμβριο

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 39,4% έναντι μείωσης 2,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, που προήλθε από την αύξηση κατά 39,9% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης.

Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής ειδών ένδυσης, παραγωγής βασικών μετάλλων, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων. Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,3%. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 – Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2019 – Νοεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 22,9%, έναντι μείωσης 10,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Α. Σδούκου: Στόχος η αύξηση του πλήθους φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων

Η αύξηση του πλήθους των φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων και η μείωση του κόστους φόρτισης (για την οποία εξετάζεται μεταξύ άλλων η μείωση του ΦΠΑ στα δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης από 24 σε 6 %), περιλαμβάνονται στους στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το 2022, ανέφερε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σε συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση. Όπως ανέφερε, η αναλογία φορτιστών σε σχέση με το πλήθος των οχημάτων σήμερα στην Ελλάδα είναι 1 προς 6, δηλαδή πάνω από το στόχο που θέτει η ΕΕ ο οποίος είναι 1 προς 10.

Ωστόσο η πλειονότητα των φορτιστών είναι σε ιδιωτικούς χώρους με δημόσια πρόσβαση (π.χ. εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ κ.α.) ενώ μόνο το 6 % βρίσκονται σε δημόσια προσβάσιμους χώρους (επί του πεζοδρομίου). Για την κάλυψη των κενών προωθείται το πρόγραμμα «Φορτίζω παντού» με χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ανάπτυξη δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης σε περιοχές όπου δεν είναι ακόμη συμφέρουσες οι επενδύσεις.

ΒΕΑ: Παραπλανητικό το Nutri-score – Ανάγκη εθνικής στρατηγικής επισήμανσης τροφίμων

Την ανάγκη να συμβάλει άμεσα στον καθορισμό μιας ενιαίας εθνικής θέσης, με την οποία η χώρα μας θα συντείνει στην δημιουργία υποχρεωτικού συστήματος επισήμανσης στα προϊόντα διατροφής, με βάση τις καταναλωτικές ιδιαιτερότητες των Ευρωπαίων πολιτών, επισημαίνει με επιστολή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Διοίκηση του ΒΕΑ. Το ΒΕΑ, ως εκπρόσωπος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης προϊόντων διατροφής, ανέλαβε τον συντονισμό μιας μεγάλης «Πρωτοβουλίας για ένα αποτελεσματικό σύστημα διατροφικής εκπαίδευσης», στην οποία συμμετέχουν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., 15 Παραγωγικοί φορείς – σύνδεσμοι, Καταναλωτικές οργανώσεις.

Στόχος της «Πρωτοβουλίας» είναι η υιοθέτηση στρατηγικής, για την ορθή ενημέρωση των καταναλωτών, σχετικά με την υγιεινή διατροφή, αλλά και η μη εφαρμογή ενός παραπλανητικού συστήματος αξιολόγησης διατροφικής ποιότητας, όπως το Nutri – score. Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιεύματα, η Γαλλική κυβέρνηση, εξετάζει τελικά, να μην εφαρμόσει την κωδικοποιημένη ετικέτα του Nutri-Score ως το νέο σύστημα επισήμανσης – τουλάχιστον όχι πριν την υποχρεωτική εφαρμογή του από την Ε.Ε – αν και ήταν από τις πρώτες χώρες που το υιοθέτησε με πιλοτική εφαρμογή.

Unilever – Evonik: Το νέο εργοστάσιο που θα «πρασινίσει» την βιομηχανία καθαριστικών

Η Unilever ξεκίνησε να χρησιμοποιεί έναν επαναστατικό, βιώσιμο παράγοντα αφρισμού στο υγρό πιάτων Quix το 2019. Τώρα, σε συνεργασία με την Evonik, επιχειρεί να διαδώσει αυτό το πρωτοποριακό «πράσινο» συστατικό παγκοσμίως. Τα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού περιέχουν επιφανειοδραστικές ουσίες (χημικές ουσίες που δημιουργούν αφρό για να διασπάσουν το λάδι, το λίπος και το χώμα), παρασκευασμένες από πετροχημικά.

Η Unilever, σε συνεργασία με την χημική βιομηχανία Evonik, προωθεί τώρα τη χρήση ραμνολιπιδίων, ενός βιοεπιφανειοδραστικού με κύρια πρώτη ύλη τη ζάχαρη, που έχει μεγάλες δυνατότητες να συμβάλει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της βιομηχανίας καθαριστικών. Πρόσφατα, η Evonik ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής στο εργοστάσιό της στη Σλοβακία.

Θα είναι το πρώτο εργοστάσιο βιομηχανικής κλίμακας στον κόσμο που παράγει ραμνολιπίδια, δίνοντας τη δυνατότητα στη Unilever να επεκτείνει τη χρήση του στα καθαριστικά προϊόντα της αλλά και σε άλλους τομείς της οικιακής φροντίδας, καθώς εργάζεται για να αλλάξει ριζικά τον τρόπο δημιουργίας, παρασκευής και συσκευασίας των προϊόντων καθαρισμού και πλυντηρίου, ως μέρος της στρατηγικής της για ένα Καθαρό Μέλλον.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Market Test για τη Διώρυγα Gas της Motor Oil

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση – μη δεσμευτική – του Market Test για την εκδήλωση πρόθεσης δέσμευσης δυναμικότητας στον πλωτό τερματικό σταθμό (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Διώρυγα Gas, του Ομίλου Motor Oil, στους Αγίους Θεοδώρους. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην πρώτη αυτή φάση που ολοκληρώθηκε «με ιδιαίτερη επιτυχία», στις 14 Ιανουαρίου 2022, εκδήλωση ενδιαφέροντος υπέβαλαν 15 Ελληνικές & Διεθνείς εταιρείες.

Οι ποσότητες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που δεσμεύτηκαν για το σύνολο των προϊόντων που διατέθηκαν και για την πρώτη πενταετία λειτουργίας του FSRU, ήταν υπερδιπλάσιες των αρχικών εκτιμήσεων του Ομίλου, αποδεικνύοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη δυναμική της συγκεκριμένης επένδυσης. Όπως σημειώνει ο Όμιλος, πρόκειται για ένα στρατηγικό έργο, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, καθώς θα αποτελέσει μία νέα πύλη εισαγωγής που θα εξυπηρετεί τους καταναλωτές φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες. Η διαδικασία της πρώτης -μη δεσμευτικής- φάσης του Market Test διεξήχθη υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Το έργο προχωρά στην επόμενη, δεσμευτική, φάση μόλις αυτό εγκριθεί από τη ΡΑΕ.

Η Διώρυγα GAS A.E, μέλος του Ενεργειακού Ομίλου Motor Oil, είναι μια υποδομή Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) που αποτελείται από πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) και βρίσκεται νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου της Motor Oil στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας. Η Διώρυγα GAS θα είναι μια ανοικτή και ευέλικτη υποδομή εισαγωγής Υγροποιήμενου Φυσικού Αερίου.

«Πράσινο» φως ΚΕΣΑ σε αναπτυξιακά έργα του μεταποιητικού κλάδου

Σημαντικά έργα του παραγωγικού τομέα έλαβαν το πράσινο φως της έγκρισης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη. Ανάμεσα στις υποθέσεις που εγκρίθηκαν, είναι οι εξής:

Δήμος Ρεθύμνου: Προσθήκη κατ’ επέκταση της βιομηχανικής μονάδας στον Λατζιμά Πρίνου, Δήμου Ρεθύμνου, ιδιοκτησίας Μιχαλής Ι. Σταγάκης ΑΕΒΕ.Αφορά σε τροποποίηση μελέτης για την μύλου άλεσης κλίνκερ. Εγκρίθηκε η προσθήκη καθ΄ ύψος σε υφιστάμενο κτίριο. Από την τροποποίηση δεν προκύπτει αύξηση των πολεοδομικών μεγεθών εκτός του όγκου ενώ η προτεινόμενη προσθήκη έχει χαμηλότερο ύψος από τα όμορα κτίρια και κατασκευές.

Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου: Έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης για το έργο «Κτιριακή επέκταση μονάδας συντήρησης, διαλογής και συσκευασίας νωπών οπωροκηπευτικών» ιδιοκτησίας Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Πηλίου. Προβλέπεται προσθήκη 2όροφου μεταλλικού κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα με ισόγεια κάλυψη 2363,70τ.μ. που θα καλύψει τις ανάγκες για συντήρηση, διαλογή και συσκευασία 11.000 τόνων προϊόντων από 8.000 τόνους που είναι σήμερα.

Η συνολική δόμηση (υφιστάμενη και προτεινόμενη) θα είναι 21.259,48 τμ, ενώ η κάλυψη 14.082,71 τμ. Δήμος Νέας Προποντίδας – Προσθήκη κατ’ επέκταση βιοτεχνικών κτιρίων, δεξαμενών και περίφραξη αγροτεμαχίου 454, σε αγροτεμάχια ιδιοκτησίας ΑRI A.E., στην περιοχή λακκώματος Χαλκιδικής. Αφορά σε προσθήκη κατ’ επέκταση βιοτεχνικών κτιρίων, δεξαμενών και περίφραξη αγροτεμάχιου σε αγροτεμάχια του αγροκτήματος Λακκώματος, της Δ.Ε. Καλλικράτειας, του Δήμου Νέας Προποντίδας, της Π.Ε. Χαλκιδικής. Σε συνέχεια του υφιστάμενου κτιρίου θα κατασκευασθεί ένα ακόμη με εμβαδό 252,60 τ.μ. και ένα με εμβαδό 4.481,17 τ.μ.

La Meat Maison: Οι εγκαταστάσεις των €2 εκατ. που ανεβάζουν το επίπεδο στην ελληνική αγορά κρέατος

Επενδύοντας σε συνεργασίες με τις καλύτερες φάρμες παγκοσμίως, ολοκαίνουργιες, state-of-the-art εγκαταστάσεις και ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο καταστημάτων, η La Meat Maison, έχει στόχο να συνδέσει το όνομά της με τα premium προϊόντα κρέατος στην ελληνική αγορά, στρέφοντας το βλέμμα και στο εξωτερικό. Το INDUSTRY ξεναγήθηκε στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας κρέατος του La Meat Maison, σε έναν 2.000 τ.μ χώρο στο Κορωπί.

Η μονάδα είναι εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, που είναι πιστοποιημένα με τις υψηλότερες βαθμίδες σχολαστικότητας, ακρίβειας και πολυπλοκότητας λειτουργιών και προσαρμοσμένα στις αυστηρότερες προδιαγραφές υγιεινής. Η επένδυση, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, και σήμερα έχει παραγωγική δυναμικότητα ύψους 40 τόνων κρέατος την ημέρα, σημειώνει ο Christian El Helou, CEO της La Meat Maison. Σύμφωνα με τον CEO, ο προηγμένος εξοπλισμός εξασφαλίζει όχι μόνο την καλύτερη ποιότητα, αλλά και το μεγαλύτερο δυνατό shelf life του τελικού προϊόντος.

Στις εγκαταστάσεις, ακολουθείται μια κυκλική ροή για τη συσκευασία του προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα μοναδικό σημείο εισόδου των πρώτων υλών και ένα μοναδικό σημείο εξόδου του τελικού, συσκευασμένου προϊόντος, εξασφαλίζοντας τις βέλτιστες συνθήκες υγιεινής σε κάθε στάδιο της επεξεργασίας. Μάλιστα, το εργοστάσιο διαθέτει μια μικρότερη, ξεχωριστή μονάδα αφιερωμένη στα πουλερικά, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα προϊόντα. Από εκεί, τα προϊόντα της La Meat Maison μεταφέρονται υπό τις καλύτερες συνθήκες με φορτηγά-ψυγεία σε όλη την Ελλάδα.

Το δίκτυο της La Meat Maison περιλαμβάνει δύο καταστήματα, στην Ν. Σμύρνη και τη Μύκονο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα άνοιξε corner στα Madonna Upper Market, στην Ν. Ερυθραία, ενώ την Άνοιξη πρόκειται να εγκαινιάσει το νέο της concept store στην Κηφισιά, σε μια επένδυση ύψους 750.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. El Helou, η εταιρεία ήδη πραγματοποιεί εξαγωγές σε Κύπρο και Ιταλία και στοχεύει να επεκταθεί και σε άλλες αγορές, ανοίγοντας το δρόμο για την εξαγωγή ελληνικών premium προϊόντων κρέατος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η La Meat Maison είναι αποκλειστικός συνεργάτης στην Ελλάδα και την Ευρώπη του Olive-Fed, ενός παγκόσμια αναγνωρισμένου προμηθευτή σε olive-fed Wagyu μοσχαρίσιο κρέας, πάπιες και χοίρους. Μάλιστα, η La Meat Maison σχεδιάζει την επέκτασή της σε olive-fed ελληνικό αρνάκι, για να προστεθεί στην ποικιλία από γιαπωνέζικα Wagyus, τα αυστραλέζικα Blackmore και Rangers Valley, το American Black Angus Creekstone και τα υπόλοιπα υψηλής ποιότητας προϊόντα της.

Puratos: Νέος CEO ο Pierre Tossut

Η Puratos, εταιρεία συστατικών αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας, ανακοινώνει το διορισμό του Pierre Tossut ως Διευθύνοντος Συμβούλου και του Cédric van Belle ως Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, και στις δύο περιπτώσεις, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022. Με τα νέα αυτά στελέχη στην ηγεσία της, η Puratos στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω τον παγκόσμιο αντίκτυπο και να αυξήσει ως το 2030 τον κύκλο εργασιών της, φτάνοντάς τον στα 5 δισ. ευρώ.