ΣΕΒ: Διαδικτυακή ημερίδα «Παράδοση και Καινοτομία σε ένα Ψηφιακό Κόσμο»

Το Κέντρο Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία, προσκαλεί τον κόσμο στη διαδικτυακή ημερίδα «Παράδοση και Καινοτομία σε ένα Ψηφιακό Κόσμο». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή στις 26 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 13:00 – 16:00 και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Livestream.

Περιλαμβάνει την παρουσίαση των ευρημάτων της Εφαρμοσμένης Έρευνας του Κέντρου «Η Δημιουργική Παράδοση ως Πηγή Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας», η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2020-2021 σε δείγμα δεκάδων ελληνικών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με συζητήσεις για τη σχέση ανάμεσα στην παράδοση, την καινοτομία και τον ψηφιακό κόσμο, ενώ σηματοδοτεί και την έναρξη της νέας θεματολογίας για το 2022.

 

Siemens Gamesa: Υπέγραψε σύμβαση για προμήθεια ανεμογεννητριών

Η Siemens Gamesa Renewable Energy, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση με την Iberdrola για την προμήθεια ανεμογεννητριών, σε μια αιολική φάρμα 95 MW στη Βόρεια Ισπανία. Η ισπανική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών τόνισε πως θα προμηθεύσει 14 ανεμογεννήτριες τύπου SG 6.6-170 και δύο ανεμογεννήτριες SG 5.0-145 για την αιολική φάρμα, η οποία είναι προγραμματισμένη να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του επομένου έτους. Η σύμβαση επίσης περιλαμβάνει μια συμφωνία πενταετούς παροχής υπηρεσιών.

Ζυμαρικά Ήλιος: Προσπάθεια επέκτασης στην κύρια αγορά των ΗΠΑ

Την προσπάθειά της να επεκτείνει το εμπορικό της αποτύπωμα στην αμερικανική αγορά έχει εντατικοποιήσει το τελευταίο διάστημα η βιομηχανία ζυμαρικών Ήλιος, σύμφωνα με το Food Reporter. Η εταιρεία αν και εξάγει στις ΗΠΑ εδώ και περίπου 30 χρόνια, τα ζυμαρικά της μέχρι πρόσφατα κατευθύνονταν κυρίως σε καταστήματα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με έντονο το ελληνικό στοιχείο.

Η αρχή έγινε πριν μερικούς μήνες όπου και ξεκίνησε η τοποθέτηση της σειράς kiddo pasta σε 170 σημεία λιανικής στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται 20 καταστήματα της Whole Foods, τα οποία εντοπίζονται στην περιφέρεια της Νέας Υόρκης, σημεία της Stop & Shop, η αλυσίδα ShopRite καθώς και μια σειρά από μικρότερα παντοπωλεία και delicatessen. Επί του παρόντος, η βιομηχανία βρίσκεται στη διαδικασία τοποθέτησης μιας δεύτερης σειράς ζυμαρικών στα αμερικάνικα σούπερ μάρκετ της σειράς Greek pasta, η οποία περιλαμβάνει κωδικούς με σχήματα ζυμαρικών που δημιουργήθηκαν ειδικά για την αμερικανική αγορά.

Volkswagen και Bosch συμπράττουν για την κατασκευή ειδικού εξοπλισμού εργοστασίων

Η Volkswagen και η Bosch σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια κοινοπραξία για την κατασκευή των μηχανημάτων για τον εξοπλισμό των εργοστασίων μπαταριών της Volkswagen, αναφέρει το γερμανικό μηνιαίο περιοδικό Manager, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Οι λεπτομέρειες της συνεργασίας δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, σύμφωνα με το Reuters, αλλά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Volkswagen, Thomas Schmall, και ο επικεφαλής παραγωγής και τεχνολογίας της Bosch, Rolf Najork, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για το θέμα τη Δευτέρα, σύμφωνα με το περιοδικό Manager.
Η κοινοπραξία θα κάνει παραδόσεις στην Ευρώπη και πιθανώς εκτός αυτής, ξεκινώντας το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφερε το άρθρο. Πάντως, Volkswagen και Bosch αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση του κύκλου εργασιών σε Ορυχεία & Λατομεία

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του κύκλου εργασιών για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή τον Μάρτιο 2020, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19). Ειδικότερα, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2021 ανήλθε σε 25.421.612 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 40,0% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2020, που είχε ανέλθει σε 18.154.616 χιλ. ευρώ.

Τη μικρότερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Νοέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Άλλες Δραστηριότητες Παροχής Υπηρεσιών, κατά 5,2% ενώ μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα Ορυχεία και Λατομεία, κατά 5,5%. Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Νοέμβριο 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2020 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία κατά 181,2%.

Α. Σδούκου: Ενεργειακό έτος το 2022 – Οι προτεραιότητες του ΥΠΕΝ

Στις προτεραιότητες του υπουργείου για το 2022 αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ). Όπως τόνισε, βάρος θα δοθεί στη μείωση εκπομπών ρύπων με συγκεκριμένες πολιτικές στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ενώ προ των πυλών βρίσκεται ενεργειακό πολυνομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που θα αφορά τόσο τη β’ φάση της απλοποίησης της αδειοδότησής τους όσο και τα δύο θεσμικά πλαίσια για την αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά. «Θα προχωρήσουμε σε έμπρακτη στήριξη των ΑΠΕ με πολιτικές, διαγωνισμούς, επιτάχυνση αδειοδοτήσεων και ενίσχυση των διμερών συμβολαίων», σημείωσε η κ. Σδούκου.

«Σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η β’ φάση απλοποίησης των αδειοδοτήσεων και θα έρθει ένα ενεργειακό πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά», πρόσθεσε. Ακόμη μια προτεραιότητα είναι η σύνταξη ενός πιο φιλόδοξου σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Θα αναθεωρηθεί το ΕΣΕΚ και θα ψηφιστεί ο κλιματικός νόμος, καθώς ο στόχος της μείωσης εκπομπών άνθρακα θα είναι κεντρικός με τις πολιτικές του ΕΣΕκατ.

Επίσης, έμφαση θα δοθεί στην ενεργειακή εξοικονόμηση και την αποδοτικότητα και θα έρθουν νέα προγράμματα ανάλογα με το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια. Σημαντική είναι για το υπουργείο η επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού των μεταφορών, με νέα σχέδια ανάπτυξης των δικτύων φόρτισης και νέα προγράμματα με κίνητρα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ ειδικό βάρος θα δοθεί στην επιτυχή υλοποίηση της Δίκαιης Μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης.

ΕΥ: Παγκόσμια ηγέτιδα στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας

Η EY αναγνωρίστηκε από τη Forrester Research ως ηγέτιδα, στην έκθεσή της, The Forrester Wave™: Global Cybersecurity Consulting Providers, Q4 2021.
Η Forrester αξιολόγησε 12 από τους πιο σημαντικούς παρόχους συμβουλευτικών υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, βάσει 21 κριτηρίων, μεταξύ των οποίων οι προσφερόμενες υπηρεσίες, η στρατηγική και η παρουσία στην αγορά.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ομάδες της EY «έδειξαν την ικανότητα να επιχειρούν κατά μήκος πολλαπλών τμημάτων, σε σύνθετα πολυεθνικά έργα πελατών με ρυθμιστικές πιέσεις από δεκάδες εποπτικούς φορείς ταυτόχρονα. Η στρατηγική εστίαση και το όραμα των ομάδων της EY, η εμπειρία σε σύνθετα έργα μεγάλης κλίμακας και η προθυμία να προσφέρουν δημιουργικές λύσεις, αποτελούν αξιοσημείωτα δυνατά σημεία». Οι ομάδες της EY έλαβαν τις υψηλότερες δυνατές βαθμολογίες στα κριτήρια που αφορούν την ευθυγράμμιση με τις ανάγκες του Chief Information Security Officer του εκάστοτε πελάτη και τη δέσμευση της διοικητικής ομάδας, καθώς και την υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά το κριτήριο προσέγγισης της αγοράς.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες της Terra Creta μέχρι το 2025

Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης δημοσίευσε για πρώτη φορά, για το έτος 2019-2020, η Terra Creta -από τους μεγάλους παίκτες στον χώρο του ελαιόλαδου- σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα GRI Standards. Ο Απολογισμός περιλαμβάνει τα στάδια και τις πρωτοβουλίες της σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της: τις βιώσιμες επενδύσεις, τη δυναμική της ενσωμάτωση με δράσεις σε περιβαλλοντικούς τομείς, τις στρατηγικές της προτεραιότητες μέχρι το 2025 και τέλος, τη συνεισφορά της στην κοινωνία τοποθετώντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της. Ανάμεσα στις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας για το 2020-2025, ξεχωρίζουν οι περιβαλλοντικοί στόχοι, ως κάτωθι:
• Βελτίωση του κλιματικού αποτυπώματος των προϊόντων: Στόχος είναι οι εκπομπές ρύπων να μειωθούν σε λιγότερο από 2kg CO2e/kg προϊόντος.
• Υπολογισμός του κλιματικού αποτυπώματος και στις υπόλοιπες σειρές των προϊόντων.
• Μηδενικός αριθμός αποβλήτων για υγειονομική ταφή (zero waste to landfill).
• Μείωση 10% της κατανάλωσης πόσιμου νερού στο ελαιουργείο και τη μονάδα τυποποίησης.
• Υπολογισμός του υδατικού αποτυπώματος μας (water footprint).
• Χαρτί από δάση υπέυθυνης διαχείρησης, ή ανακυκλώσιμο για όλα τα υλικά συσκευασίας.
• 100% ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2022. 100% ενεργειακή αυτονομία με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών μέχρι το 2025.
• Κατάργηση της δευτερογενούς συσκευασίας από πλαστικό ή εναλλακτικά χρήση ανακυκλώσιμου πλαστικού.
• Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και μηδενικός αριθμός σοβαρών ατυχημάτων.
• Συνεργασία με προμηθευτές οι οποίοι ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές.
• Συμμετοχή σε τουλάχιστον έναν επιπλέον οργανισμό επιχειρηματικής υπευθυνότητας και 2020 βιώσιμης ανάπτυξης.

Γ. Παπαμανώλης – Ντόζας (ΒΕΠ): Απαιτείται άμεση στήριξη της εγχώριας παραγωγής

Την άμεση λήψη πρωτοβουλιών για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και εκπόνηση ενός ρεαλιστικού παραγωγικού μοντέλου ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και της αύξησης σε πρώτες ύλες, αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και μέταλλα, ζητεί από την κυβέρνηση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα μηνύματα που φθάνουν στην αγορά ήδη από την εκπνοή του 2021 απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και άμεση κινητοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης, των επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων.

Ήδη κατηγορίες εμπορευμάτων από τα αγροτικά προϊόντα μέχρι τα μέταλλα παρουσιάζουν αυξήσεις δεκάδων ποσοστιαίων μονάδων και πληθαίνουν οι εκτιμήσεις αναλυτών που κάνουν λόγο για επικείμενες αλλεπάλληλες αυξήσεις σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης από τη στιγμή που αγαθά όπως το καλαμπόκι, η σόγια και το σιτάρι παρουσιάζουν αυξήσεις έως και 30% επί των τιμών που είχαν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας επισημαίνει σε δήλωσή του ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστούν πληθωριστικές τάσεις που θα υποκινηθούν από το εξωτερικό και θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία.
«Μετά την οικονομική κρίση που άρχισε από το 2009 και ταλαιπώρησε επί σχεδόν μία δεκαετία την πατρίδα μας, αλλά και με τις απρόβλεπτες συνέπειες τις οποίες επέφερε η υγειονομική κρίση από την πανδημία έπρεπε ήδη να είχε εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Αντ’ αυτού εξακολουθεί να διαπιστώνεται αναστολή παραγωγικών δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις που κλείνουν, ελλείψεις προσωπικού στον πρωτογενή τομέα και στα τεχνικά επαγγέλματα, τάση ενίσχυσης των εισαγωγών με αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα ελλείψει εγχώριας παραγωγής, αλλά και συνθήκες κανιβαλισμού από ξένες εταιρείες εις βάρος της ελληνικής παραγωγής. Όταν όλοι πλέον διαπιστώνουν σαρωτικό κύμα ανατιμήσεων και στα είδη πρώτης ανάγκης, δεν υπάρχει δικαιολογία να μην μιλήσουμε ουσιαστικά για το νέο παραγωγικό μοντέλο και να λάβουμε αποφάσεις. Η κακώς εννοούμενη κρατικοδίαιτη οικονομία “παροχής υπηρεσιών” δεν θα γεμίσει το καλάθι της νοικοκυράς», τονίζει ο Πρόεδρος του ΒΕΠ.

Ο κ. Παπαμανώλης – Ντόζας σχολιάζει πως οι ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός που έρχονται δεν θα αντιμετωπιστούν με επικοινωνιακές τακτικές. Απαιτείται σχεδιασμός αναπτυξιακού προγράμματος που θα εντάσσει τη βιομηχανία – βιοτεχνία εντός των εθνικών στρατηγικών στόχων της Κυβέρνησης με ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική και συγκεκριμένους στόχους, καθώς και άμεση στήριξη των επιχειρήσεων με παραγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες, ιδίως σε τρίτες χώρες.
Στην ανακοίνωση του ΒΕΠ σημειώνεται ότι: «Με τον ισχυρισμό ότι οι ανατιμήσεις οφείλονται στη διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πανδημίας ή με τις άνευ τεκμηριωμένων επιχειρημάτων διαβεβαιώσεις πως οι τιμές θα επανέλθουν σύντομα στην κανονικότητα, δεν θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Είναι ώρα για εξειδικευμένες παρεμβάσεις, αναβάθμιση των φορέων που ασχολούνται με τη βιομηχανία και προετοιμασίας για μια επερχόμενη κρίση».

ElvalHalcor: Προσφέρει έμμισθη πρακτική άσκηση σε νέους αποφοίτους

Η Elval, τομέας Έλασης Αλουμινίου της ElvalHalcor, δημιούργησε το πρόγραμμα «Engineers of Tomorrow» με το οποίο δίνει την ευκαιρία σε νέες και νέους απόφοιτους πολυτεχνικών σχολών να ξεκινήσουν σήμερα τη σταδιοδρομία τους στο εργοστάσιό της στο πλαίσιο δωδεκάμηνης έμμισθης πρακτικής άσκησης. Σύμφωνα με την εταιρεία, μέσα από μία αξιοκρατική και αδιάβλητη διαδικασία επιλογής, 12 νέοι μηχανικοί για τους επόμενους 12 μήνες, θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία υψηλού επιπέδου με εξάσκηση σε πραγματικές συνθήκες.