Σεμινάριο Μικροβιολογίας Τροφίμων από την TÜV HELLAS

Σεμινάριο στη μικροβιολογία τροφίμων διοργανώνει η TÜV HELLAS στις 27 & 28 Ιανουαρίου, με στόχο την ενημέρωση σε θέματα μικροβιολογίας τροφίμων, υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, νομοθεσίας που σχετίζεται με μικροβιολογικά κριτήρια για τα τρόφιμα καθώς και τρόπους ελέγχου & αντιμετώπισης των μικροβίων. Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη εταιρειών που εμπλέκονται στην αλυσίδα των τροφίμων και απασχολούνται στην ασφάλεια των τροφίμων (ποιοτικός έλεγχος, διαχείριση ποιότητας). Επιπλέον απευθύνεται σε εταιρείες συμβούλων, φορείς ελέγχου, κλπ). Περισσότερα εδώ.

Η Στέλλα Μπόζα στη Σιδενόρ

Καθήκοντα Talent, Reward & Organizational Manager στη Σιδενόρ ανέλαβε η Στέλλα Μπόζα, η οποία μέχρι πρότινος ήταν Talent Acquisition Partner στην Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG. H Σ. Μπόζα, σύμφωνα με το Workforce, είναι κάτοχος Bachelor στο Business Administration and Management από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά και, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει HR Manager στο κατάστημα ΙΚΕΑ των Ιωαννίνων και στο κατάστημα της εταιρείας στο Αεροδρόμιο.

Π. Ραβάνης: Προτάσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Με τις συνέπειες από την πολυετή οικονομική κρίση και την πανδημία του κορονοϊού να είναι ακόμη νωπές, η ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν ένα ακόμη σφοδρό κτύπημα από την διεθνή έκρηξη του ενεργειακού κόστους. Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση των άμεσων και πιεστικών προβλημάτων της οικονομίας, το Β.Ε.Α. έχει διατυπώσει τις παρακάτω θέσεις – προτάσεις:
• Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%,
• περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 3 σε 5 μονάδες,
• μείωση του ΕΝΦΙΑ και απαλλαγή από τον συμπληρωματικό φόρο,
• μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%,
• πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
• κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
• καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%,
• Ελαστικοποίηση του αυστηροποιημένου πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς πλέον η ακόμη και για μία ημέρα καθυστέρηση της διευθέτησης οποιασδήποτε οφειλής, συνεπάγεται απώλεια της ρύθμισης.

ΡΑΕ: Σε δημόσια διαβούλευση η τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θέτει σε δημόσια διαβούλευση την εισήγηση του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ΔΕΣΦΑ Α.Ε., σχετικά με τροποποίηση του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ, όπως ισχύει, (Απόφαση ΡΑΕ 1060/2021, ΦΕΚ Β’ 10.01.2022), προκειμένου να περιλάβει διατάξεις που αφορούν στην παροχή της Υπηρεσίας Φόρτωσης Φορτηγών ΥΦΑ.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση [email protected] είτε εγγράφως. Η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του ή/και των απόψεών του.

Aston Martin: Νέος Οικονομικός Διευθυντής ο Doug Lafferty

Η βρετανική εταιρεία κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων Aston Martin, όρισε την Παρασκευή τον Doug Lafferty, οικονομικό διευθυντή της εταιρείας καυσίμων λιανικής με εστίαση στην Αφρική, Vivo Energy, ως τον νέο της οικονομικό διευθυντή, αντικαθιστώντας τον Kenneth Gregor.

Η προηγούμενη θητεία του Lafferty περιλαμβάνει τρία χρόνια ως οικονομικός διευθυντής στη Williams Grand Prix Holdings, ιδιοκτήτρια της ομάδας Williams Racing της Formula 1, και η εξέλιξη έρχεται σε μια στιγμή που ο Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής της ομάδας Formula 1 της Aston Martin, Otmar Szafnauer, αποχώρησε από την ομάδα την προηγούμενη εβδομάδα. Η Aston Martin δήλωσε τον Δεκέμβριο πως ο Gregor θα αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους μετά από 18 μήνες παραμονής στον ρόλο αυτό. Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ότι ο Mike Krack, πρώην αγωνιστικός διευθυντής της BMW, θα αναλάβει τη διεύθυνση της ομάδας της Formula 1, που θα παρουσιάσει το καινούργιο της μονοθέσιο στις 10 Φεβρουαρίου.

Angelini Pharma: Νέος Επιστημονικός Διευθυντής ο Rafal Kaminski

Η Angelini Pharma, διεθνής φαρμακευτική εταιρεία που αποτελεί μέρος της ιδιωτικής εταιρείας Angelini Industries, εντάσσει τον Rafal Kaminski στην ηγετική της ομάδα, ως νέο Επιστημονικό Διευθυντή. Ο Rafal Kaminski έχει ευρεία διεθνή εμπειρία στην ανακάλυψη και την καινοτομία φαρμάκων και θα ηγηθεί της στρατηγικής Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) της Angelini Pharma. Θα αναλάβει τα καθήκοντα του τον Ιανουάριο του 2022.

«Είμαι ενθουσιασμένος για την ενσωμάτωση του Rafal που ολοκληρώνει την ηγετική μας ομάδα. Θα συμβάλλει καθοριστικά στο να αναπτύξουμε μια ηγετική θέση στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και των Σπάνιων Ασθενειών», σχολίασε ο Pierluigi Antonelli, Διευθύνων Σύμβουλος της Angelini Pharma. «Ο Rafal φέρνει έναν σημαντικό πλούτο εμπειρίας έχοντας οδηγήσει το τμήμα Ε&Α από την ανακάλυψη στην κλινική ανάπτυξη μικρών καινοτόμων μορίων. Θα είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση της τρέχουσας και μελλοντικής στρατηγικής μας στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου του ξεχωριστού μοντέλου έρευνας και καινοτομίας μας».

ΕΛΠΕ: Μετονομάστηκε επισήμως σε «Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών Α.Ε.»

Η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΛΠΕ) ανακοίνωσε επίσημα τον μετασχηματισμό της και τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών, μέσω της επίσημης αλλαγής της ονομασίας της σε «Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών Α.Ε.». Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ όπως δημοσιεύτηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία» (εφεξής η Εταιρεία) ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι την 10.12.2021 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας, μεταξύ των άλλων θεμάτων, αποφάσισε την αλλαγή της επωνυμίας της σε «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών», με διακριτικό τίτλο «Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών Α.Ε.».

Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων με την αριθ. 142903/03.01.2022 απόφασή του ενέκρινε την τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Καταστατικού της Εταιρείας. H Επιτροπή Εταιρικών Πράξεων του Χρηματιστηρίου στη συνεδρίασή της στις 13/01/2022 ενημερώθηκε για την ανωτέρω απόφαση και την αλλαγή.
Κατόπιν των ανωτέρω, με απόφαση της Επιτροπής ορίζεται ότι από τις 19/01/2022, η επωνυμία της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλάζει σε «Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών», με διακριτικό τίτλο «Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών Α.Ε.».

Διασφαλίζεται η λειτουργία του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Βόλο

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της Χαλυβουργίας Ελλάδος με τους πιστωτές της, μετά από συζήτηση της σχετικής αίτησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η βασική πρόβλεψη της συμφωνίας αφορά στο κούρεμα απαιτήσεων ονομαστικής αξίας 53 εκατ. ευρώ της εταιρείας HIG, στην οποία περνά το ακίνητο που περιλαμβάνει το εργοστάσιο του Ασπροπύργου, όπου το αμερικανικό fund σκοπεύει να δημιουργήσει στην έκταση logistics center.

Σημειώνεται ότι στον Ασπρόπυργο λειτουργούσε το ένα από τα δύο χαλυβουργεία της εταιρείας, το οποίο καταλαμβάνει περίπου 300 στρέμματα, ενώ περιλαμβάνει περίπου 70.000 τετραγωνικά στεγασμένων χώρων με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Ως προς το σχέδιο εξυγίανσης που συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο, αυτό προσυπογράφεται από πιστωτές που εκπροσωπούν το 75,8% του συνόλου των απαιτήσεων και το 99,9% των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων και κυρίως από την CEPAL και τη HIG Capital. Οι υποχρεώσεις προς την CEPAL, που προέρχονται από την Alpha Bank και υπολογίζονται στα 170 εκατ. ευρώ, ρυθμίζονται στο ακέραιο.

Με τη συμφωνία, η επικύρωση της οποίας αναμένεται τους επόμενους μήνες, θα συνεχίσει κανονικά και με βιώσιμους όρους η λειτουργία του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Βόλο, το οποίο απασχολεί περίπου 500 εργαζομένους. Σημειώνεται ότι η Χαλυβουργία Ελλάδος κέρισε πρωτόδικα την υπόθεση της διαμάχης που έχει με τη ΔΕΗ, η οποία πάντως έκανε παρέμβαση στη συζήτηση στο Πρωτοδικείο, καθώς σύμφωνα με τη συμφωνία προβλέπεται οι απαιτήσεις της να απομειωθούν. Η ΔΕΗ θα εξαντλήσει τα νομικά μέσα προκειμένου να διεκδικήσει απαιτήσεις τις οποίες υπολογίζει στα 80 εκατ. ευρώ.

MOTOR OIL και ΔΕΗ ανοίγουν τον δρόμο για το «πράσινο» Υδρογόνο

Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. και η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνουν την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης (Memorandum of Understanding – MOU) για τη διαμόρφωση του πλαισίου και την υλοποίηση μέσω κοινοπρακτικού σχήματος (Joint Venture), έργων στον τομέα του πράσινου Υδρογόνου. Η συμμετοχή της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στο κοινό μετοχικό σχήμα θα ανέλθει σε 51% και της ΔΕΗ σε 49%. Η Κοινοπραξία πιστεύει ότι μπορεί να ηγηθεί της ανάπτυξης της οικονομίας του Υδρογόνου στην Ελλάδα, έχοντας πρόσβαση στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της ΔΕΗ Α.Ε., εκμεταλλευόμενη ταυτόχρονα τη δυναμικότητα και τεχνογνωσία της MΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. ως μιας εκ των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων στη χώρα. Η σκοπούμενη Κοινοπραξία έχει στόχο την ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου Υδρογόνου στη χώρα, διευκολύνοντας έτσι την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε ένα περιβάλλον καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα (Net Zero).

Τι είναι το «πράσινο» Υδρογόνο
Υπάρχουν διάφορα είδη υδρογόνου, που κατηγοριοποιούνται βάσει της διαδικασίας παραγωγής και των συνακόλουθων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το καθαρό υδρογόνο («ανανεώσιμο υδρογόνο» ή «πράσινο υδρογόνο») παράγεται μέσα από την ηλεκτρόλυση του νερού και τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή του. Τον Ιούλιο του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια στρατηγική για το υδρογόνο για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης της παραγωγής καθαρής ενέργειας από υδρογόνο και τη διασφάλιση του κεντρικού της ρόλου στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.
Προς το παρόν, το υδρογόνο παίζει ελάσσονα ρόλο στον συνολικό ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ. Εξακολουθούν να υφίστανται προκλήσεις ως προς την ανταγωνιστικότητα του κόστους, την κλίμακα παραγωγής, τις ανάγκες σε υποδομές και την ασφάλεια. Ωστόσο, στο μέλλον, το υδρογόνο αναμένεται να επιτρέψει την ανάπτυξη μεταφορών, θέρμανσης και βιομηχανικών διαδικασιών απαλλαγμένων από εκπομπές αερίων, καθώς και την εποχιακή αποθήκευση ενέργειας.

Οφέλη Υδρογόνου
Το υδρογόνο αντιπροσωπεύει το 2% του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ, εκ του οποίου το 95% παράγεται από ορυκτά καύσιμα τα οποία απελευθερώνουν 70-100 εκατομμύρια τόνους C02 ετησίως.
Σύμφωνα με έρευνες, ένα σημαντικό μέρος του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ θα μπορούσε να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2050, εκ των οποίων το υδρογόνο θα μπορούσε να καλύπτει το 20%, ειδικότερα το 20-50% της ενεργειακής ζήτησης στον τομέα των μεταφορών και το 5-20% στον βιομηχανικό τομέα. Χρησιμοποιείται κυρίως ως πρώτη ύλη σε βιομηχανικές διεργασίες αλλά και ως καύσιμο διαστημικών πυραύλων.

Χάρη στις ιδιότητές του, το υδρογόνο έχει τα εξής οφέλη:
* Η ενεργειακή του χρήση δεν προκαλεί εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (το νερό είναι το μόνο υποπροϊόν της όλης διαδικασίας) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή άλλων αερίων, όπως είναι τα υγρά καύσιμα,
* οι υπάρχουσες υποδομές (για την παροχή και μεταφορά αερίου) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το υδρογόνο,
* έχει υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα από τις μπαταρίες με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και βαρέων εμπορευμάτων.

Νέα θέση στην Schneider Electric για τη Ράνια Σαλκιντζή

Νέο ρόλο στην εταιρεία Schneider Electric αναλαμβάνει η κα Ράνια Σαλκιντζή. Ειδικότερα, αναλαμβάνει καθήκοντα Channels & Segments Marketing Communication Leader Greece & Cyprus στην Schneider Electric. Σημειώνεται ότι προηγουμένως εργαζόταν ως Marketing Communication Specialist στην ίδια εταιρεία. Η Schneider Electric με περισσότερα από 45 χρόνια στην ελληνική αγορά, προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που συνθέτουν λύσεις για τις αγορές της Ενέργειας και των Έργων Υποδομής, του Κτιρίου, της Κατοικίας, της Βιομηχανίας και των Data Centres.