Endless EC: Υποστηρίζει για 2η χρονιά την οργάνωση Ithaca Laundry

Η Εndless EC, προχωρά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην υποστήριξη της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Ithaca. Kάθε χρόνο ενισχύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια της Ithaca στη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης των αστέγων, με τη διανομή hygiene kits, που περιλαμβάνουν απορρυπαντικά, χαρτικά και εργαλεία καθαρισμού. Πιο συγκεκριμένα, για το ξεκίνημα του 2022 διέθεσε στην υποστήριξη λειτουργίας της Ithaca 10 κιβώτια χαρτικών προϊόντων, 5 κιβώτια χλωροκαθαριστικών και 2 κιβώτια με σφουγγαράκια και σπογγοπετσέτες.

Business Day ΤΙΤΑΝ: Φιλοξένησε πάνω από 200 φοιτητές και αποφοίτους

Περισσότερους από 200 νέους και νέες «φιλοξένησε» διαδικτυακά ο ΤΙΤΑΝ στο BusinessDay που διοργάνωσε, στο πλαίσιο του Πανοράματος Επιχειρηματικότητας Νέων – Panorama of Entrepreneurship & Career Development.

Οι φοιτητές και απόφοιτοι Πολυτεχνικών και Οικονομικών Σχολών που συμμετείχαν είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μία εικονική επίσκεψη και ξενάγηση στο εργοστάσιο Ευκαρπίας, μία από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής τσιμέντου στην Ευρώπη. Συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως πώς ο ΤΙΤΑΝ αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα και ποιες πρακτικές κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης έχει υιοθετήσει η εταιρεία.

ΤΑΚΕ Νικολοπούλου: Στον αναπτυξιακό επένδυση 3,26 εκατ. ευρώ

Στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου εντάχθηκε πρόσφατα σύμφωνα με το Food Reporter, ένα επενδυτικό σχέδιο της ΤΑΚΕ Νικολοπούλου συνολικού επιλέξιμου κόστους 3.257.313,10 ευρώ.

Ειδικότερα, με σχετική απόφαση του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτη Λαμπρινού, εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, που αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ετοίμων γευμάτων και φαγητών της στο Περιστέρι, σε 5.000 κιλά/ημέρα πρώτων υλών για την παραγωγή προϊόντων και 4.600 κιλά/ημέρα έτοιμων φαγητών και γευμάτων. Η ενίσχυση που θα λάβει η εταιρεία για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 977.193,93 ευρώ με τη μορφή της επιχορήγησης. Tα προϊόντα της εταιρείας είναι πλέον διαθέσιμα στις περισσότερες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε άλλα σημεία πώλησης.

Coca-Cola HBC: Εξαγόρασε το 52,7% της Coca-Cola Bottling Company of Egypt

Η Coca-Cola HBC AG ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς από την εξ ολοκλήρου θυγατρική της, Coca-Cola HBC Holdings BV του 52,7% περίπου της Coca-Cola Bottling Company of Egypt SAE, από την MAC Beverages Limited και ορισμένα από τα συνδεδεμένα με αυτήν μέρη, έναντι 304 εκατ. δολ. με την επιφύλαξη ορισμένων προσαρμογών. Ένα επιπλέον ποσό κέρδους μπορεί να καταβληθεί με βάση τις οικονομικές επιδόσεις της CCBCE το 2021, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Ο κ. Abdul Galil Besher, ο σημερινός εκτελεστικός πρόεδρος της CCBCE, θα παραμείνει ως μη εκτελεστικός πρόεδρός της. Η συναλλαγή με την MBL περιλαμβάνει επίσης την πιθανή απόκτηση από την CCH Holdings στην ίδια τιμή ανά μετοχή που θα καταβληθεί στην MBL, ενός επιπλέον μεριδίου περίπου 2,8% από ορισμένους άλλους μετόχους μειοψηφίας, με βάση μελλοντικές συμφωνίες. Η εξαγορά δίνει στην Coca-Cola HBC πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μη αλκοολούχων έτοιμων προς κατανάλωση στην Αφρική κατ’ όγκο, χτίζοντας στην υφιστάμενη δομή και αυξάνοντας την έκθεσή της σε γεωγραφικές περιοχές υψηλής ανάπτυξης.

«Mainstream» τo 2022 τα VR και AR στις επιχειρήσεις

Όλο και πιο ορατές θα γίνουν, μέσα στο έτος που διανύουμε, τεχνολογίες όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα (virtual reality, augmented reality-VR, AR), στον επιχειρηματικό κόσμο. Ειδικά σε ό,τι αφορά την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (AR), οι προβλέψεις των αναλυτών είναι ότι το 2022 θα γίνει mainstream, σημειώνει ο ΣΕΠΕ.
Θα βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, φέρνοντας πληροφορίες στο οπτικό μας πεδίο σε πραγματικό χρόνο, παρέχοντας ευκαιρίες για εξ αποστάσεως συνεργασία.

Επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές της TeamViewer, το 2022 θα υπάρξει επιτάχυνση της εκπαίδευσης στη δουλειά μέσω της ενεργοποίησης της χρήσης τεχνολογίας wearable, που υποστηρίζεται από AR. Παράλληλα, το 2022, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) θα αλλάξει το παιχνίδι για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής και τους κατασκευαστές. Η κοινωνική απόσταση ώθησε τις εταιρείες να υιοθετήσουν τη χρήση ειδικών wearable για να τους καθοδηγήσουν μέσω φορητών συσκευών. «Η AI θα ενσωματωθεί σε κάθε βήμα της διαδικασίας παραγωγής – από τις ροές εργασιών, έως τη συντήρηση, τη διαχείριση πρόσβασης και την παροχή πληροφοριών για τη λήψη κρίσιμων επιχειρηματικών αποφάσεων», αναφέρει η TeamViewer.

Microsoft: Επενδύει 50 εκατ. δολάρια στη Lanzajet για «πράσινα» καύσιμα

Η Microsoft επενδύει 50 εκατομμύρια δολάρια σε μια εγκατάσταση της LanzaJet στη Γεωργία, που θα παράγει καύσιμα αεροσκαφών από αιθανόλη το επόμενο έτος, δήλωσε η LanzaJet. Ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών θεωρείται ένας από τους πιο δύσκολους να απελευθερωθούν από τη χρήση άνθρακα. Τα ανανεώσιμα αεροπορικά καύσιμα αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 0,1% της τρέχουσας παγκόσμιας ζήτησης καυσίμων αεροσκαφών, περίπου 330 εκατομμυρίων τόνων το 2019, δήλωσε η επενδυτική τράπεζα Jefferies πέρυσι. Οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές προσπαθούν να ενισχύσουν τα κίνητρα για την παραγωγή καυσίμων αεροσκαφών με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

Η LanzaJet, με έδρα το Σικάγο, δήλωσε ότι έχει σχεδόν ολοκληρώσει την επιτόπια μηχανική στο Freedom Pines Biorefinery της, με σχέδια να ξεκινήσει την παραγωγή 10 εκατομμυρίων γαλονιών βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων και ανανεώσιμου ντίζελ ετησίως από βιώσιμη αιθανόλη, το 2023. Μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και άλλες εταιρείες εμπορίας πετρελαίου, όπως η Suncor Energy Inc., η British Airways και η Shell χρηματοδοτούν επίσης την εταιρεία.

Γιάννης Μπρατάκος: Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ για τον Αναπτυξιακό Νόμο

Τις προτάσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, για τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση των επιχειρήσεων-μελών του στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, υπέβαλλε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό, Νίκο Παπαθανάση. Οι προτάσεις του ΕΒΕΑ αφορούν συμπληρώσεις, προσθήκες και διαφοροποιήσεις στο σχέδιο νόμου, προκειμένου να βελτιώσουν τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, να επιταχύνουν την απορρόφηση των κονδυλίων και να ενισχύσουν την απασχόληση.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τις ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων που θα λαμβάνουν το κίνητρο της επιχορήγησης, προτείνεται η κατεύθυνσή τους σε σχέδια που υλοποιούνται σε πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, που επιδεικνύουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω ιδίων κεφαλαίων ή προέγκρισης δανείου και που παρουσιάζουν αύξηση της απασχόλησης κατά τα τελευταία έτη, ή μετά την επένδυση. Όσον αφορά την υλοποίηση επένδυσης σε οικόπεδο που δεν ανήκει στον φορέα της επένδυσης και απαιτείται τουλάχιστον 15ετής διάρκεια μίσθωσης, προτείνεται η μείωσή της στο χρονικό διάστημα που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση και την κάλυψη των μακροχρονίων υποχρεώσεων του επενδυτικού σχεδίου, πλέον δύο ετών.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού και τεχνολογικού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, προτείνεται να προστεθεί στα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια η «Παραγωγή Λογισμικού, Προϊόντων και υπηρεσιών ρομποτικής και Βιομηχανίας 4.0, Ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών Internet of Things (IoT)». Προτείνεται επίσης, ως «παραγωγή λογισμικού» να νοείται και η ανάπτυξη αυτοτελούς εφαρμογής σε υφιστάμενη πλατφόρμα λογισμικού. Τέλος, το ΕΒΕΑ προτείνει τη συμμετοχή εκπροσώπων των οικείων Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων στη 15μελή γνωμοδοτική επιτροπή με δικαίωμα ψήφου.

ΙΟΒΕ: Σημαντική άνοδος των εξαγωγών της βιομηχανίας κατά 11,8% τον Οκτώβριο

Την ενίσχυση του όγκου εξαγωγών της βιομηχανίας κατά 4,9% τον Οκτώβριο υπογραμμίζει σε ανάλυσή του το ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με το δελτίο του ΙΟΒΕ για τη βιομηχανία:
• Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση της ανεργίας και τον Οκτώβριο (y-o-y), κυρίως από την άνοδο της απασχόλησης. Το γ’ τρίμ. του 2021 οι απασχολούμενοι στη Βιομηχανία αυξήθηκαν 8,1% ή κατά 31,2 χιλ. άτομα συγκριτικά με το γ’ τριμ. 2020 (στους 415,6 χιλ. από τους 384,4 χιλ.). Την ίδια περίοδο η απασχόληση στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε 4,9% ή κατά 191,5 χιλ. άτομα (στα 4.118,3 χιλ. από τα 3.926,8 χιλ.). Επιπλέον, το γ’ τρίμ. του 2021 ο δείκτης κόστους εργασίας μειώθηκε κατά 0,7% (στις 108,4 μονάδες απο τις 109,2 μονάδες το γ’ τρίμ. 2020) σε συνέχεια ανόδου κατά 4,6% το γ’ τριμ. 2020 (104,4 μονάδες το γ’ τρίμ. 2019).
• Μικρή υποχώρηση οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο και εξασθένιση καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
• Οριακή υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία στις 109,1 μον. τον Δεκέμβριο από 110,2 μον. τον Νοέμβριο (αισθητά υψηλότερα ωστόσο από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (93,3 μον.), από εξασθένιση προβλέψεων για την παραγωγή προσεχώς και ενίσχυσης αποθεμάτων.
• Υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής 1,2% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Σημαντική άνοδος 8,0% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι οριακής αύξησης 0,3% στην ΕΕ27.

Συγκεκριμένα: Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος (4,8%), Ορυχεία – Λατομεία (5,4%), Μεταποίηση (9%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την οικονομία, σημειώθηκε αύξηση Φάρμακα (7,1%) και τα Τρόφιμα (5,4%). Υποχώρηση της παραγωγής καταγράφηκε στα Βασικά μέταλλα (-9,8%) και τα Προϊόντα Ξύλου (-6,5%).
• Σημαντική άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 11,8% τον Οκτώβριο (y-o-y). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €2,9 δισεκ., από €1,7 δισεκ. ένα έτος πριν. Πρωτοπόρησαν για τις εξαγωγές τους τα Φαρμακευτικά σκευάσματα, με €707 εκατ. (+1,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν) και το Αλουμίνιο με €545 εκατ. (+50,2%, y-o-y). Στο γ’ τριμ. του 2021, το 81% των βιομηχανικών προϊόντων κατευθύνθηκε προς ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ένα μόλις 5,8% προς τη Β. Αμερική.
• Νέα αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο, κατά 16,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
• Ενίσχυση του όγκου εξαγωγών της βιομηχανίας 4,9% τον Οκτώβριο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Άνοδος 6,6% το α’ οκτάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020.
• Σε επίπεδο προϊόντος, η υψηλότερη άνοδος του όγκου εξαγωγών στις Οργανικές χημικές ουσίες (28,3%) και τα Χημικά ορυκτά (26,3%). Σημαντική άνοδος και για κορυφαία βιομηχανικά προϊόντα, στο Σίδηρο και Χάλυβα (12,4%), τα Πλαστικά σε πρωτογενείς μορφές (10%), καθώς και το Αλουμίνιο, 9,8%.
• Η αξιοποίηση του δυναμικού της βιομηχανίας κατέγραψε ήπια υποχώρηση τον Δεκέμβριο του 2021, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής αυξήθηκαν στους 4,9 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να υποχωρεί στο 76,2% τον Δεκέμβριο.
• Ο 12-μηνος ρυθμός ετήσιας αύξησης των πιστώσεων προς τη βιομηχανία παρέμεινε ελαφρά θετικός τον Νοέμβριο με τις καθαρές ροές νέων πιστώσεων προς το σύνολο του εγχώριου ιδιωτικού τομέα να προσεγγίζουν το €0,5 δισεκ. τον ίδιο μήνα.
• Παρέμεινε η άνοδος των τιμών εισαγωγών τον Οκτώβριο, κατά 34,4% από 26,4% τον Σεπτέμβριο.

MoU ΒΕΑ-Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με την εξωστρέφεια στο επίκεντρο

Μνημόνιο συνεργασίας, με σκοπό την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων, για την υποστήριξη και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπέγραψαν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Το μνημόνιο αφορά δράσεις όπως η από κοινού αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων στην ΕΕ και η πρόσβαση των ΜμΕ σε αυτά και η κοινή υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης στο πλαίσιο προγραμμάτων και πρωτοβουλιών της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Νέος Σταθμός Φόρτισης Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων στο κτίριο της Ravago

Τα δεδομένα της αυτοκίνησης έχουν πλέον αλλάξει, με την ηλεκτροκίνηση να είναι πλέον μια πραγματικότητα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό. Στο πλαίσιο αυτό, η Manifest Services, πραγματοποίησε τη μελέτη και εγκατάσταση σταθμoύ φόρτισης αυτοκινήτων στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ravago στο Μαρούσι. Οι φορτιστές που χρησιμοποιούνται, έχουν συνολική ισχύ 11/22KW. Είναι κατάλληλοι για φόρτιση ηλεκτρικών και υβριδικών plug-in οχημάτων.

Στη συνολική εγκατάσταση, περιλαμβάνεται και ένας ηλεκτρικός πίνακας, ο οποίος περιέχει όλες τις ασφαλιστικές διατάξεις για την προστασία τόσο της ηλεκτρολογικής καλωδίωσης, όσο και των φορτιστών. Για την φόρτιση των οχημάτων παρέχεται ειδικό καλώδιο. Όλοι οι σταθμοί φόρτισης είναι συνδεδεμένοι με ειδικό λογισμικό διαχείρισης, με τη βοήθεια του οποίου ελέγχουμε την ισχύ της φόρτισης κάθε φορτιστή χωριστά, ανάλογα με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες, αλλά και με την διαθέσιμη εγκατεστημένη ισχύ της κτιριακής εγκατάστασης όπου βρίσκονται.