Κυπριακή τσιμεντοβιομηχανία διακόπτει τη λειτουργία της στο Καζακστάν

Η κυπριακή International Cement Group ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της παραγωγής τσιμέντου στο Αλμάτι του Καζακστάν, καθώς οι πρόσφατες αναταραχές στη χώρα υπαγορεύουν στην εταιρεία να «παραμείνει επιφυλακτική» όσον αφορά την προστασία των εργαζομένων της αλλά και των εγκαταστάσεών της. Παράλληλα, η εταιρεία επισήμανε ότι «δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει την έκταση του οικονομικού αντίκτυπου που θα επιφέρουν οι αναταραχές στη χώρα». Καταλήγοντας, σημειώνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη χώρα.

Σαράντης: Στο 4,81% η συμμετοχή της Swedbank Robur

Στο 4,81% μειώθηκε το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της Swedbank Robur στην Σαράντης. Αναλυτικά η ανακοίνωση: Η εταιρεία ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε. (η «Εταιρεία»), στα πλαίσια του Ν. 3556/2007, γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό δυνάμει της αντιστοίχου ενημέρωσης που έλαβε από την εταιρεία Swedbank Robur Fonder AB την 10/01/22, ότι λόγω πώλησης μετοχών, το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που ο μέτοχος κατέχει άμεσα στην Εταιρεία κατήλθε του 5% κατά την 07 Ιανουαρίου 2022 και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε σε 4,81% (δηλαδή 3.363.023 δικαιώματα ψήφου).

DEMO: Σημαντικές πρωτοβουλίες στα πλαίσια του προγράμματος «Είναι Ευθύνη ΜΑΣ»

Για την DEMO επιτυχημένη επιχειρηματικότητα δεν αποτελεί μόνο η πρόοδος της εταιρείας και η επίτευξη θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων, αλλά και η κοινωνική υπευθυνότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη. Υπό τον τίτλο «Είναι Ευθύνη ΜΑΣ», η εταιρεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που στηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, προμηθεύοντας δωρεάν με φάρμακα, υλικά και μηχανήματα αποκεντρωμένα ιατρεία νησιών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κοινωνικά φαρμακεία και άλλα. Η εταιρεία ανακυκλώνει εντυπωσιακές ποσότητες πλαστικού και χαρτιού, ενώ διαχειρίζεται με δικά της μέσα τη συλλογή των στερεών αποβλήτων της και τα μεταφέρει προς καταστροφή.

Η DEMO διασφαλίζει την τήρηση των διαδικασιών σωστής διαχείρισης για τα κτίρια των εγκαταστάσεων και την καταγραφή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια από σύγχρονα συστήματα φωτισμού. Την χρονιά του 2020 το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ευρώ υποστηρίζοντας ΜΚΟ, Πολιτεία και Εργαζόμενους και με την ίδια δυναμική συνεχίστηκε και για όλο το 2021.

Προχωρά η επένδυση της Καυκάς σε νέο logistics center

Πράσινο φως για την εγκατάσταση κέντρου αποθήκευσης και διανομής στον Ασπρόπυργο έλαβε από τις αρμόδιες αρχές η Καυκάς, προχωρώντας την επένδυση σε νέο logistics center την οποία έχει προγραμματίσει. Οι νέες εγκαταστάσεις αφορούν σε αποθηκευτικούς χώρους ηλεκτρολογικού υλικού, γεννητριών, φωτοβολταϊκών εμπορευμάτων, εμπορεύματα καλωδίων, μετασχηματιστών, προϊόντων τεχνολογίας και φωτιστικών στη θέση Ρύκια – Κύριλλο του Ασπροπύργου, ενώ πρόκειται για έργο αξίας 10 εκατομμυρίων.

Ο αρχικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της επένδυσης της Καυκάς είναι στις αρχές του 2022, ενώ η εταιρεία είχε προβλέψει την ανάπτυξη 13.000 τ.μ. σε πρώτη φάση και την προσθήκη 7.000 τ.μ. σε δεύτερη. Οι νέες εγκαταστάσεις της Καυκάς έρχονται να προστεθούν στο ήδη υπάρχον logistics center που διατηρεί επίσης στον Ασπρόπυργο, μία επένδυση την οποία ολοκλήρωσε το 2016. Αυτή δεν είναι η μοναδική στρατηγική κίνηση την οποία πραγματοποίησε πρόσφατα η Καυκάς, αφού πέρσι προχώρησε στην εξαγορά εταιρείας εμπορίας και προμήθειας φωτισμού, ηλεκτρολογικού υλικού και συστημάτων ασφαλείας στην Κέρκυρα (Μεσημέρης ΑΕ).

Ford Ευρώπης: Νέος γενικός διευθυντής ο Martin Sander

Η Ford ανακοίνωσε ότι ο Martin Sander διορίστηκε γενικός διευθυντής της Ford Ευρώπης και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ford-Werke GmbH. Τις αρμοδιότητές του θα τις αναλάβει την 1η Ιουνίου. Τα καθήκοντα του Sander, που συνδυάζουν δύο ανώτερες διοικητικές θέσεις, αντανακλούν τη δέσμευση της Ford στη δημιουργία μιας αναπτυσσόμενης δραστηριότητας για τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία στην Ευρώπη.

Έχει θητεύσει επί 25 χρόνια στο γκρουπ Volkswagen, όπου κατείχε ανώτερες διοικητικές θέσεις στη Βόρεια Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, ενώ πιο πρόσφατα διετέλεσε αντιπρόεδρος Πωλήσεων Ευρώπης στην Audi AG. Ο Sander θα έχει το γραφείο του στην Κολωνία, στο «σπίτι» των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Ford στον τομέα των επιβατικών οχημάτων.

LG: Έμφαση σε 3 πυλώνες για τη βελτίωση της στρατηγικής της το 2022

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της LG Electronics, William Cho, ανακοίνωσε τις προτεραιότητες της εταιρείας για το 2022, γνωστοποιώντας τη σημασία της βελτίωσης της στρατηγικής της το νέο έτος, ώστε να αυξήσει την αξία των πελατών της και να ενισχύσει τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα να προετοιμάζεται για όλες τις μελλοντικές ευκαιρίες.
Στην ομιλία του στο τέλος του έτους, ο Διευθύνων Σύμβουλος Cho εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του προς όλο το προσωπικό για την επιτυχία του 2021, καθώς ήταν ένα έτος που έφερε πολλές αλλαγές και ανάπτυξη εν μέσω των προκλήσεων μιας εξελισσόμενης παγκόσμιας αγοράς.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να καταστήσουμε τη διοίκηση πιο ευέλικτη και θα ρισκάρουμε να εφαρμόσουμε νέους τρόπους για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις ενός ταχέως μεταβαλλόμενου επιχειρηματικού περιβάλλοντος», ανακοίνωσε ο Cho. «Η LG παράγει και θα παράγει πάντα προϊόντα υψηλής ποιότητας. Στο μέλλον, θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη συνολική εμπειρία των πελατών με τρεις πυλώνες – το F.U.N., first, unique and new – που θα εμφανίζονται σε πρωταρχική θέση σε όλες τις εμπειρίες των πελατών, το 2022».

Eurostat: Αύξηση 8,2% για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα

Η Eurostat ανακοίνωσε πως η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη το μήνα Νοέμβριο του 2021 αυξήθηκε 2,3% σε μηνιαία βάση (δηλαδή σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021) αλλά και πάλι υποχώρησε 1,5% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 0,5% μηνιαία αύξηση και 0,6% ετήσια.
Τα στοιχεία για τον Οκτώβριο αναθεωρήθηκαν επίσης πτωτικά και δείχνουν μείωση 1,3% σε μηνιαία βάση και άνοδο 0,2% σε ετήσια βάση, έναντι των αυξήσεων που ανακοινώθηκαν προηγουμένως, κατά 1,1% και 3,3% αντιστοίχως.

Η απροσδόκητη πτώση σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο προκλήθηκε κυρίως από την πτώση 9,8% στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, η οποία συνέβαλε στη συνολική πτώση παρά την αύξηση κατά 4,4% των διαρκών καταναλωτικών αγαθών και την αύξηση 6,1% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (+37,3%), Πολωνία (+5,9%) και Τσεχία (+4,8%). Οι υψηλότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο (-4,4%), τη Μάλτα (-3,7%) και το Λουξεμβούργο (-2,3%). Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις σε Ιρλανδία (-30,4%), Μάλτα (-7,8%), Γερμανία και Λουξεμβούργο (αμφότερα -2,5%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στη Λιθουανία (+17,0%), στην Πολωνία (+15,3%) και στη Βουλγαρία (+13,3%).

Το μεγαλύτερο Αγκυροβόλιο Ανοιχτής Θαλάσσης στο Διυλιστήριο της Motor Oil

Το μεγαλύτερο Αγκυροβόλιο Ανοικτής Θαλάσσης πολλαπλών ναυδέτων της Ελλάδας (Multi Buoy Mooring), τόσο από πλευράς μεγέθους πλοίων όσο και βάθους, ξεκίνησε τη λειτουργία του στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, στο διυλιστήριο της Motor Oil. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση, διευρυμένης αποδοτικότητας που προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία στο διυλιστήριο και μπορεί να εξυπηρετήσει πετρελαιοφόρα χωρητικότητας άνω των 300,000 DWT (Suezmax). Το νέο Αγκυροβόλιο Ανοικτής Θαλάσσης της Motor Oil αποτελεί ορόσημο στις ειδικές λιμενικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη και αναπτύσσει την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, διασφαλίζει τη μέγιστη ασφάλεια, μέσω παθητικών και ενεργητικών συστημάτων, ενώ ελαχιστοποιεί το αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Η ασφάλεια με εξελιγμένα συστήματα επιτυγχάνεται μέσω εξοπλισμού με τα αρτιότερα συστήματα παρακολούθησης στα επτά πλωτά ναύδετα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την πρόσδεση του πλοίου. Με αυτές τις δυνατότητες παρέχονται ασύρματα και σε πραγματικό χρόνο, από την ξηρά, συνεχής παρακολούθηση ελέγχου των δυνάμεων που ασκούνται σε κάθε κάβο του σκάφους και δυνατότητα απελευθέρωσης του σκάφους με τηλεχειρισμό.

Επιπροσθέτως, τα σύγχρονα αυτά συστήματα διαθέτουν φωτοβολταϊκά πάνελς, κεραία ασύρματης επικοινωνίας, φάρο, ανακλαστήρα ραντάρ για τη ναυσιπλοΐα και διαρκή παρακολούθηση μετεωρολογικών δεδομένων. Η διασφάλιση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης είναι ένα ακόμα επίτευγμα της επένδυσης. Η εκφόρτωση του αργού πετρελαίου από το σκάφος γίνεται μέσω δύο ειδικών εύκαμπτων σωλήνων, διπλού τοιχώματος, και μέσω δύο υποθαλάσσιων αγωγών οδηγούνται σε χερσαίο βανοστάσιο και στις δεξαμενές του διυλιστηρίου. Οι δύο αγωγοί 32 ιντσών βρίσκονται σε βάθος 3 μέτρων κάτω από τον πυθμένα και είναι προστατευμένοι με εξωτερικό κάλυμμα και τσιμεντοστρώματα, ενώ η φυσική επιφάνεια του πυθμένα έχει αποκατασταθεί στην αρχική της μορφή.

Στον Όμιλο Ηρακλής οι δραστηριότητες της ΧΑΛΥΨ Δομικά Υλικά

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά των δραστηριοτήτων αδρανών υλικών και σκυροδέματος της εταιρείας ΧΑΛΥΨ Δομικά Υλικά ΑΕ από τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ, όπως έκανε γνωστό ο δεύτερος σε ανακοίνωσή του.

Τι προσδίδει στους τομείς δραστηριοτήτων της ΗΡΑΚΛΗΣ
Στον τομέα των αδρανών υλικών, η επένδυση διευρύνει το γεωγραφικό αποτύπωμα του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του στη δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά της Αττικής. Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ αποκτά τη δυνατότητα διάθεσης ενός διευρυμένου προϊοντικού χαρτοφυλακίου αδρανών υλικών για χρήση στην παραγωγή σκυροδέματος, ασφαλτικού σκυροδέματος, τσιμέντου, ασβεστοκονίας και οδοστρωσίας, με αποτέλεσμα την ολοκληρωμένη υποστήριξη των πελατών του στην κατασκευή κάθε έργου υποδομής. Στον τομέα του σκυροδέματος, συνεχίζοντας να υλοποιεί με συνέπεια την «πράσινη» στρατηγική του, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ προτίθεται να διαθέσει άμεσα και από τις νέες μονάδες παραγωγής τη νέα «πράσινη» σειρά σκυροδεμάτων με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα ECOPact.

Με αυτό τον τρόπο, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να ηγηθεί της μετάβασης σε κατασκευές χαμηλότερου ανθρακικού αποτυπώματος. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι, με την προσθήκη των νέων εργαζομένων που όλοι τους ανεξαιρέτως γίνονται πλέον μέρος της οικογένειας του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ χωρίς την παραμικρή αλλαγή στα εργασιακά τους δικαιώματα και την κατάσταση απασχόλησής τους, ενδυναμώνεται περαιτέρω το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο για τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ανταγωνιστικότητας και δημιουργίας αξίας.

Συνεχίζουμε το δυναμικό επενδυτικό μας πρόγραμμα
Ο Δημήτρης Χανής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, ανέφερε σχετικά: «Σήμερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια στρατηγική επένδυση για τον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ που συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής μας θέσης στην Αττική και ενισχύει περαιτέρω την ηγετική μας θέση στον κλάδο των δομικών υλικών στην Ελλάδα. Με ιδιαίτερη χαρά, καλωσορίζουμε τους νέους εργαζόμενους στη μεγάλη οικογένεια του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ και σε ένα περιβάλλον αριστείας, εμπιστοσύνης και σεβασμού. Συνεχίζουμε το δυναμικό επενδυτικό μας πρόγραμμα επιβεβαιώνοντας την πίστη του Ομίλου μας στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας και εθνικής οικονομίας». Η Χάλυψ Δομικά Υλικά Α.Ε. δραστηριοποιείται στον κλάδο Τσιμέντου με την επωνυμία «Τσιμέντα Χάλυψ», στο λατομικό κλάδο με την επωνυμία «Λατομεία Χάλυψ» και στον κλάδο σκυροδέματος με την επωνυμία «Ετ Μπετόν». Μέσω των τριών μονάδων σκυροδέματος δραστηριοποιείται στην Αττική. Έχει επίσης ένα σταθμό αποθήκευσης και διανομής, στο Δυρράχιο Αλβανίας με την επωνυμία Eurotech Cement SH.P.K.

Διαδικτυακή Εκδήλωση για την Aγορά της Ουγγαρίας

O ΣΕΒΕ, ο ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, και η Enterprise Greece, θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 15:00, ψηφιακή ενημερωτική ημερίδα για την αγορά της Ουγγαρίας. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των Ελλήνων επιχειρηματιών για τις προοπτικές και τις δυνατότητες που παρουσιάζει η αγορά της Ουγγαρίας. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και η συμμετοχή γίνεται κατόπιν εγγραφής. Μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής, έως την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.