Νέα ΚΥΑ για τον εκσυγχρονισμό της απονομής οικολογικού σήματος (EU Ecolabel)

Σε ισχύ από 5 Ιανουαρίου 2022 βρίσκεται η νέα ΚΥΑ για τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας απονομής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού σήματος (EU Ecolabel), η οποία περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν τους εμπλεκόμενους φορείς, τη διαδικασία αξιολόγησης και την απονομή του σήματος. Σύμφωνα με τη Sustchem, oι αλλαγές που εισάγει αφορούν κυρίως τη διαδικασία αξιολόγησης και σε κάποιο βαθμό τη λειτουργία του Συμβουλίου απονομής, συγκεκριμένα:

• Ο αρμόδιος φορέας απονομής, τροποποίησης, αναστολής ή ανάκλησης άδειας χρήσης οικολογικού σήματος είναι ο ΕΣΑΟΣ, Εθνικό Συμβούλιο Απονομής Οικολογικού Σήματος.
• Συστήνεται από τον ΕΣΥΔ Μητρώο Διαπιστευμένων Φορέων Αξιολόγησης για την απονομή οικολογικού σήματος.
• Το τμήμα Περιβαλλοντικών Πιστοποιήσεων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ ορίζεται ως αρμόδια η υπηρεσία για την εφαρμογή και την προώθηση του Οικολογικού σήματος.

Το Οικολογικό Σήμα της ΕΕ υπάρχει από το 1992 και αποτελεί την Ευρωπαϊκή και διεθνή αναγνώριση περιβαλλοντικής αριστείας που απονέμεται σε προϊόντα και υπηρεσίες που πληρούν υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Με τη στρατηγική για τα βιώσιμα χημικά (CSS) και την θέσπιση του “eco by design” αποκτά μία νέα οντότητα και εγκυρότητα. Οικολογικό Σήμα (EU Ecolabel) μπορούν να λάβουν διάφορες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως καθαριστικά και υπηρεσίες καθαρισμού, ρούχα, υποδήματα, λιπάσματα κ.ο.κ.

 

Πόλος έλξης επενδύσεων σε βιομηχανική και παραγωγική δραστηριότητα η Θεσσαλία

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ολοκλήρωσε τον επενδυτικό της σχεδιασμό για τη Θεσσαλία ύψους €14,2 εκατ. και τροφοδότησε όλες τις νέες περιοχές, σύμφωνα με το Εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης για το 2021. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί πόλο έλξης μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος όσον αφορά τη βιομηχανική και παραγωγική δραστηριότητα. Γεγονός στο οποίο συμβάλει η στοχευμένη αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, που έχει οδηγήσει στη μεγιστοποίηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου, ξεπερνώντας το 66% του πληθυσμού και βιομηχανική κατανάλωση που για το 2021 ανήλθε σε 70,7 εκατ. κ.μ. Φυσικού Αερίου παρουσιάζοντας αύξηση 24,7% σε σχέση με το 2020.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή, κ. Μπακούρα, η παρουσία του φυσικού αερίου εδώ και 21 χρόνια στη Θεσσαλία, προσέφερε αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα για όλους τους καταναλωτές και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Ταυτόχρονα συνέβαλε στην εξοικονόμηση πόρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για τον παραγωγικό τομέα και κινήτρων για την υλοποίηση νέων επενδύσεων.

Βογιατζόγλου Systems: Στρατηγική συνεργασία με τη Hai Robotics

Τη στρατηγική της συνεργασία με τη Βογιατζόγλου Systems ανακοίνωσε η κινεζική εταιρεία ρομποτικής Hai Robotics, με κοινό στόχο των δύο πλευρών την προώθηση περισσότερων «έξυπνων» λύσεων αποθήκης στην εφοδιαστική αλυσίδα της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, σύμφωνα με το Netfax. Η Hai Robotics έχει αναπτύξει τη λύση αυτοματοποίησης αποθηκών Haipick ACR, η οποία έχει υλοποιηθεί σε πάνω από 300 έργα εντός και εκτός της Κίνας. Τα ρομπότ Haipick, εξοπλισμένα με πολλαπλούς αισθητήρες, επιτρέπουν την έξυπνη επιλογή, μεταφορά, αυτόματη πλοήγηση, αποφυγή εμποδίων και αυτόματη φόρτιση.

Τα ρομπότ μπορούν να συλλέξουν και να τοποθετήσουν χαρτοκιβώτια σε ράφια αποθήκευσης ύψους έως και 10 μέτρων. «Η συνεργασία με τη Hai Robotics μας επιτρέπει να επεκτείνουμε το προϊόντικό μας χαρτοφυλάκιο, προσφέροντας τελευταίας τεχνολογίας και καινοτόμες λύσεις για χειρισμό υλικών και μεταφορά goods-to-person. Πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία θα δημιουργήσει έργα σε αυτοματοποιημένες αποθήκες, θα παράσχει συμπαγείς λύσεις σε πολλούς από τους πελάτες μας που αναζητούν αυτόνομα ρομποτικά συστήματα χειρισμού κιβωτίων και θα αναπτύξει περαιτέρω την αγορά», δήλωσε η Άννυ Βογιατζόγλου, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Βογιατζόγλου Systems.

Η TOTO κατασκευάζει εργοστάσιο για βρύσες στο Βιετνάμ

Η Toto Ltd. θα κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο για βρύσες στο βόρειο Βιετνάμ για να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, ανακοίνωσε η εταιρεία. Θα επενδύσει περίπου 10 δισεκατομμύρια ¥ στο νέο εργοστάσιο, καθώς η ευαισθητοποίηση για την υγιεινή έχει αυξηθεί παγκοσμίως με την εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Η κατασκευή επρόκειτο να ξεκινήσει τον Ιανουάριο, με τις εργασίες να προγραμματίζονται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2024.

Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί από μια τοπική θυγατρική σε μια τοποθεσία περίπου 100.000 τετραγωνικών μέτρων που έχει αποκτήσει η Toto στην επαρχία Vinh Phuc. Αναμένεται να παράγει έως και περίπου 1,2 εκατομμύρια εξελιγμένες βρύσες ετησίως για χρήση σε τουαλέτες και μπάνια. Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτό το εργοστάσιο, το οποίο θα είναι η μεγαλύτερη βάση παραγωγής στο εξωτερικό, για να επεκτείνει τις εξαγωγές της στην Κίνα και τη Βόρεια Αμερική.

Η Ferpinta επενδύει 50 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου εργοστασίου

H εταιρεία μεταλλουργίας Ferpinta θα επενδύσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στην Oliveira de Azeméis. Αυτή η επένδυση που θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα τριών ετών, αναμένεται να δημιουργήσει 14 νέες θέσεις εργασίας.
«Μεταξύ 2021 και 2023 η Ferpinta θα πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 49,98 εκατ. ευρώ, που αφορούν μια νέα βιομηχανική μονάδα, νέα προϊόντα και αύξηση της τρέχουσας δυναμικότητας», εξήγησε ο Fernando Pinho Teixeira στην ECO.

«Αυτή η επένδυση θα επικεντρωθεί επίσης στην επένδυση σε πιο καινοτόμες τεχνολογίες και την ενσωμάτωσή τους σε διαδικασίες παραγωγής, σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ιδέας Industry 4.0, η οποία επιτρέπει στην εταιρεία να ενδυναμώσει τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη νέων, διαφοροποιημένων και καινοτόμων προϊόντων», πρόσθεσε ο ιδρυτής του ομίλου και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Η επένδυση, που ξεκίνησε πέρυσι στις 18 Οκτωβρίου, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου 2023 και θα δημιουργήσει 14 νέες θέσεις εργασίας.

Νέο state-of-the-art εργοστάσιο για την Alpha Manufacturing

Η Alpha Manufacturing, μια βρετανική επιχείρηση παραγωγής λαμαρίνας «εγκαινίασε» το νέο της εργοστάσιο, μόλις έξι μήνες μετά την εκκίνηση της κατασκευής του. Η μεταλλουργία, η οποία ανήκει στον Όμιλο Bri-Stor, προσθέτει στο δυναμικό της τις εγκαταστάσεις 3251.5 τετραγωνικών μέτρων στο Beacon Park στο Stafford, με στόχο να ενισχύσει την παραγωγή της και την ικανότητα μηχανικής ακριβείας. Το state-of-the-art εργοστάσιο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Alpha Manufacturing με την χημική βιομηχανία INEOS Electrochemical Solutions.

Θα λειτουργεί ως Alpha Manufacturing Chemical Technologies και θα ειδικεύεται στην παραγωγή συστατικών χημικής μηχανικής. Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία 50 νέων θέσεων εργασίας, ενώ αποτελεί μέρος ευρύτερων σχεδίων της εταιρείας για τη δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας στο Staffordshire τα επόμενα πέντε χρόνια. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τον εξοπλισμό του νέου εργοστασίου με μηχανήματα παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του project τα τέλη Απριλίου.

Βιομηχανία: Τάσεις & προκλήσεις για το 2022

Η Deloitte διεξήγαγε μία παγκόσμιας κλίμακας έρευνα με στόχο να καταγράψει τις τάσεις και τα προβλήματα των μεγάλων βιομηχανιών παγκοσμίως. Ακολουθούν κάποια από τα βασικά συμπεράσματά της.

Προετοιμασία για τα μελλοντικά εργασιακά περιβάλλοντα
Ο αριθμός ρεκόρ των προσφερόμενων θέσεων εργασίας παγκοσμίως ενδέχεται να περιορίσει αισθητά την παραγωγικότητα και ανάπτυξη κατά το 2022. Η εκτίμηση της περσινής έρευνας αφορούσε ελλείψεις 2,1 εκ. εξειδικευμένων θέσεων εργασίας ως το 2030. Η έλλειψη ταλέντων στο εργατικό δυναμικό των βιομηχανικών ομίλων τούς υποχρεώνει να εξετάσουν το ενδεχόμενο των μισθολογικών αυξήσεων. Αν και ο κλάδος παρείχε ιστορικά υψηλούς βασικούς μισθούς για τους άμεσα εργαζόμενους στην παραγωγή, κάποιοι ανταγωνιστικοί κλάδοι πραγματοποίησαν ήδη σχετικές αυξήσεις, κάνοντας τη διαφορά. Καθώς η ψηφιοποίηση μεταβάλλει την παραδοσιακή εργασία, οδηγώντας την στη μελλοντική μορφή της, η αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών θα μπορούσε ήδη να συμβάλει στην εξομάλυνση ορισμένων επιπτώσεων έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, οι βιομηχανικοί όμιλοι θα μπορούσαν να παρέχουν περισσότερα κίνητρα όσον αφορά τη δημιουργία νέων στρατηγικών εξέλιξης, ανασχεδιάζοντας τους εργασιακούς τομείς τους, επανεξετάζοντας τη σύνθεση και τις ικανότητες του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού τους και υιοθετώντας ευέλικτες και καινοτόμες προσεγγίσεις στα επαγγελματικά περιβάλλοντά τους.

Αναδιαμόρφωση των αλυσίδων εφοδιασμού
Αναμφίβολα, οι βιομηχανικοί οργανισμοί αντιμετωπίζουν σχεδόν διαρκώς νέες δυσκολίες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες μάλιστα αυξάνουν τις δαπάνες και δοκιμάζουν τις ικανότητές τους στην προσαρμοστικότητα. Οι αναφορές των υπεύθυνων διεύθυνσης των αγορών συνεχίζουν να αποκαλύπτουν επιπλοκές σε όλο το σύστημα, ο οποίες προκύπτουν από την υψηλή ζήτηση, τις αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων, καθώς και τις αργές παραδόσεις. Τέτοιες προκλήσεις θα υπάρξουν και το 2022, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων οδηγών για τις μεταφορές των πρώτων υλών και εμπορευμάτων, καθώς και της συμφόρησης στα εμπορικά λιμάνια. Τα ψηφιακά δίκτυα εφοδιασμού και η ανάλυση δεδομένων μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά προς τη διαμόρφωση πιο ευέλικτων και πολυεπίπεδων αποκρίσεων σε μελλοντικές αναταράξεις της οικονομίας.

Ταχύτερη υιοθέτηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών
Οι εταιρείες που επιδιώκουν την γρήγορη ανάπτυξη και τη μακροχρόνια προστασία των κερδών τους οφείλουν να αγκαλιάσουν τις σύγχρονες ψηφιακές δυνατότητες, από το στάδιο των απλών οργανωτικών διαδικασιών ως τη συνολική λειτουργία των εγκαταστάσεών τους. Τα έξυπνα εργοστάσια θεωρούνται κλειδιά για την άμεση ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Οι περισσότεροι όμιλοι που σημειώνουν πρόοδο και βλέπουν θετικά αποτελέσματα σε καθημερινή βάση, βασίζονται πλέον σε έναν μεγάλο αριθμό αλληλοσυνδεόμενων και αξιόπιστων ψηφιακών εφαρμογών.
Το 45% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν πως το 2022 θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της λειτουργικής αποδοτικότητας, μέσω επενδύσεων στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), καθώς αυτό έχει αποδείξει πως εξασφαλίζει καλύτερη εποπτεία και αυτοματοποίηση όλων των λειτουργικών διεργασιών.

Η βιομηχανία ωθείται σε νέα επίπεδα ετοιμότητας
Οι ιδιαίτερα συχνές διαδικτυακές επιθέσεις το περασμένο έτος ανήγαγαν την κυβερνοασφάλεια σε αναπόσπαστο στοιχείο της διαχείρισης κινδύνου για τα περισσότερα κλιμάκια των βιομηχανικών ομίλων. Η έξαρση αυτού του τύπου απειλών θεμελίωσε τα κακόβουλα λογισμικά (ή, κοινώς, ransomware) ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους της εποχής μας. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μίλησαν με τη Deloitte ανάφεραν ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες υπήρξαν μάρτυρες ή θύματα περιστατικών phishing ή ransomware. Το 82% των στελεχών θεωρούν πως μέσα στο 2022 οι οργανισμοί στους οποίους εργάζονται θα επενδύσουν μεγαλύτερα κεφάλαια στην κυβερνοασφάλεια, ενώ σχεδόν 1 στους 4 υπολογίζει πως οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα είναι τουλάχιστον 10% μεγαλύτερες σε σχέση με το 2021.

Ενίσχυση της βιωσιμότητας
Το 95% των στελεχών των βιομηχανικών επιχειρήσεων της έρευνας αναμένουν ότι εντός του 2022 οι οργανισμοί τους θα επενδύσουν περισσότερο στη βιώσιμη ανάπτυξη απ’ ό,τι κατά το 2021.

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Logistics 4.0 & «Έξυπνη» Διοίκηση Supply Chain

Με την 4η Βιομηχανική επανάσταση να βρίσκεται καθ’ οδόν και να αφήνει πίσω της ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι αναπόφευκτες και η επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού των logistics κρίνεται αναγκαία. Οι συμμετέχοντες σε αυτό το σεµινάριο (24 Φεβρουαρίου 10:00-16:00 – Εκπαιδευτής FOURLIS), θα ανακαλύψουν τις τελευταίες τεχνολογικές τάσεις στα logistics και πώς αυτές βοηθούν στη µεταµόρφωση των επιτυχηµένων επιχειρήσεων, ώστε να είναι ακόµα πιο ευέλικτες και ευπροσάρµοστες στη νέα κανονικότητα. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν συμμετοχή εδώ.

Το πρώτο βήμα για την ψηφιοποίηση των προϊόντων πυρασφάλειας της Siemens

Το Cerberus Portal αποτελεί το πρώτο βήμα για την ψηφιοποίηση των προϊόντων πυρασφάλειας της Siemens. Είναι το πρώτο μέρος του νέου συστήματος εφαρμογών Cerberus Cloud Apps και αποτελεί σημείο καμπής στις σύγχρονες τάσεις της βιομηχανίας των συστημάτων πυρασφάλειας: «Υπάρχει μια διαρκής επανάσταση στη βιομηχανία της Πυρασφάλειας. Η επανάσταση αυτή ονομάζεται ψηφιοποίηση.

Είμαι πεπεισμένος ότι η ψηφιοποίηση θα αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε» δηλώνει ο Johannes Mario Kahlert, Επικεφαλής των Συστημάτων Πυρασφάλειας της Smart Infrastructure της Siemens. Ως εφαρμογή του cloud, το Cerberus Portal μπορεί να ελέγχεται από οποιαδήποτε συσκευή διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο – PC, laptop και tablet με οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα. Αυτό επιτρέπει την απομακρυσμένη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες του πίνακα ελέγχου, όπως σφάλματα, συναγερμοί και γενική κατάσταση του συστήματος πυρασφάλειας.

ΦΑΙΔΩΝ Α.Ε.: Έρχονται νέα προϊόντα το 2022

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας από τη βόρεια Ελλάδα, Φαίδων Α.Ε., που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων και συγκεκριμένα στη βιομηχανία ζαχαροπλαστικής, το 2021 έκλεισε με ισχυρή ανάπτυξη των πωλήσεων, περίπου 16%. Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη της αρχικής εκτίμησης της διοίκησης της εταιρείας. Τα συνολικά αποτελέσματα αναμένεται να αποτυπωθούν μέσα στον Ιανουάριο, ώστε να καταγραφεί πόσο επηρεάστηκαν από τη ραγδαία αύξηση των παραγόντων που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής, όπως οι πρώτες ύλες, τα υλικά συσκευασίας και η ενέργεια.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το περιβάλλον είναι δύσκολο καθώς συνεχίζονται οι αυξήσεις, όμως όπως εκτιμά, αναμένεται η σταθεροποίηση το πρώτο τρίμηνο του 2022. Παράλληλα, ο δανεισμός της εταιρείας εξακολουθεί να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Για το 2022, στόχος της ΦΑΙΔΩΝ είναι η περαιτέρω ανάπτυξή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς επίσης και η κυκλοφορία νέων προϊόντων.