ΣΕΒ: Διαδικτυακή εκδήλωση «Έξυπνες υποδομές για βιώσιμη διαβίωση»

Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 16:30-18:15, ο ΣΕΒ διοργανώνει την έκτη θεματική εκδήλωση “InnovationReady” με τίτλο «Έξυπνες υποδομές για βιώσιμη διαβίωση», όπου οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για ευφυείς αισθητήρες ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής, συστήματα διαχείρισης ενέργειας και δεξαμενών καυσίμου, λύσεις για τη βελτιστοποίηση κυκλοφορίας και της αστικής κινητικότητας, συστήματα κατανεμημένων data centers, ολοκληρωμένη διαχείριση εργασιακών χώρων, έξυπνη διαχείριση μαρινών και τουριστικών λιμανιών και για το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με επαλήθευση ψήφου.

 

Frigoglass: Ποια στελέχη άσκησαν δικαιώματα stock options

H διοίκηση της εταιρείας Frigoglass ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του stock options προς επιλεγμένα στελέχη της εταιρείας και συνδεδεμένων με αυτή εταιρειών:
α) ο κος Νικόλαος Ευαγγέλου, ICM Division Director προέβει μέχρι την 31.12.2021 στην άσκηση και απόκτηση 266.666 δικαιωμάτων προαίρεσης με τιμή διάθεσης €0,125 έκαστο, αντί καταβολής συνολικού τιμήματος €33.333,25 και ο κος Κώστας Δίντσιος, Frigoserve Director προέβει μέχρι την 31.12.2021 στην άσκηση και απόκτηση 240.000 δικαιωμάτων προαίρεσης με τιμή διάθεσης €0,125 έκαστο, αντί καταβολής συνολικού τιμήματος €30.000,00.

Τι ετοιμάζει η OLIVELLAS στη Χαλκιδική

«Πράσινο φως» και για το επενδυτικό σχέδιο, επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 2,222 εκατ. ευρώ, της OLIVELLAS. Στις 9 Δεκεμβρίου, με απόφαση του Εκτελεστικού Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η επένδυση για την κτιριακή και μηχανολογική επέκταση της μονάδας επεξεργασίας βρώσιμων ελιών με αύξηση της υφιστάμενης δυναμικότητας εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο.

H Olivellas είναι μια οικογενειακή εταιρεία που βρίσκεται στη Χαλκιδική. Ιδρύθηκε το 1993, μεγαλώνει έκτοτε και σήμερα έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια στην Ελλάδα. Η εταιρεία ειδικεύεται στην επεξεργασία, συσκευασία και εξαγωγή ελληνικών ελιών και είναι πιστοποιημένη κατά IFS:v6, BRC v:8, ISO 22000:2018, ISO 9001:2015, Kosher, Halal και εφαρμόζει το ISO 14001:2015.

Η εταιρεία εξάγει ελιές υψηλής ποιότητας σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η συνολική ελαιοπαραγωγική ικανότητα ξεπερνά τους 12.000 τόνους ετησίως. Αυτή τη στιγμή απασχολεί περίπου 65-70 εργαζόμενους. O κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε το 2020 σε 11.514.146,96 ευρώ έναντι 12.261.412,12 ευρώ, τα μικτά κέρδη σε 2.721.046,73 ευρώ από 3.448.029,30 ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 1.789.452,33 ευρώ έναντι 2.246.755,78 ευρώ.

Σε τροχιά επενδύσεων Samaria και Θεόνη

Σε μια άκρως ανταγωνιστική και δυναμική αγορά εξελίσσεται αυτή του εμφιαλωμένου νερού, η οποία τα τελευταία χρόνια εμφανίζει έντονη κινητικότητα σε επίπεδο επενδύσεων και νέων παικτών, φέρνοντας καινούργιες ισορροπίες στον εγχώριο κλάδο. Σύμφωνα με το Food Reporter, μια τέτοια περίπτωση αποτελεί το νερό Samaria, το οποίο έχει προχωρήσει στην υλοποίηση μιας επένδυσης, η οποία αφορά στην ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας μέσα από την επέκταση της υφιστάμενης μονάδας.

Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου πλάνου, η χανιώτικη εταιρεία αυξάνει την παραγωγή φιαλών PET και PET1,5lt κατά 36.400 τεμάχια την ώρα και την εμφιάλωση γυάλινων φιαλών κατά 5.000 τεμάχια την ώρα. Το συνολικό ενισχυμένο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 8,9 εκατ. ευρώ με φορολογική απαλλαγή 1,2 εκατ. ευρώ και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης 1 εκατ. ευρώ.

Μια ακόμη εταιρεία εμφιάλωσης, η Θεόνη ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας γραμμής παραγωγής και νέου κέντρου αποθήκευσης και παροχής υπηρεσιών logistics στον Ελληνόπυργο Μουζακίου στην Καρδίτσα. Η νέα γραμμή θα αυξήσει τον όγκο παραγωγής κατά 60% ανά ημέρα σε συσκευασίες των 500ml & 1500ml, ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022.

Η βιομηχανία θωρακισμένων οχημάτων IAG επενδύει στη Βουλγαρία

Η διεθνής εταιρεία κατασκευής θωρακισμένων οχημάτων IAG ξεκίνησε άμεσες επενδύσεις στη βουλγαρική αμυντική βιομηχανία. Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ΒΤΑ, η International Armored Group (IAG) επενδύει σε μια εγκατάσταση όπου θα διεξάγονται οι υποχρεωτικές δοκιμές για τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ποιότητας και αξιοπιστίας του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Όπως αναφέρεται ακόμη, η IAG σημείωσε ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως υπεργολάβος της βουλγαρικής Samel-90, η οποία υπέγραψε σύμβαση το 2020 για την προμήθεια θωρακισμένων οχημάτων για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της IAG Αντόν Στέφοβ, Βούλγαρος που για πολλά χρόνια εργάστηκε στον Καναδά, επέλεξε το Κέντρο Τεχνικών Δοκιμών Πυροβολικού του Ζμέγιοβο ως τοποθεσία για τις δοκιμές, στις οποίες περιλαμβάνονται και εκρήξεις. Ορισμένα θωρακισμένα οχήματα έχουν ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς και πιστοποιηθεί εκεί, όπως αναφέρεται.

Η Honda ενισχύει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα κατά 120.000 μονάδες ετησίως

Συνεχίζεται η ιαπωνική «απόβαση» στην ηλεκτροκίνηση, καθώς η Honda Motor ανακοίνωσε την κατασκευή νέου εργοστασίου, αφιερωμένου στα ηλεκτρικά οχήματα, στο Γουχάν της Κίνας. Στόχος της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι να προμηθεύσει την αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Το νέο εργοστάσιο, που θα διευθύνει η Dongfeng Honda Automobile, η κοινοπραξία της με τον Κινέζο εταίρο Dongfeng Motor Group, θα κοστίσει 629 εκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2024.

Τα σχέδια προβλέπουν την παραγωγή 120.000 οχημάτων ετησίως αρχικά, συμπεριλαμβανομένης της νέας μάρκας EV της Honda που θα κάνει το ντεμπούτο της αυτή την άνοιξη. Η κίνηση θα φέρει τη συνολική παραγωγική ικανότητα της Dongfeng Honda με έδρα τη Γουχάν στα 840.000 οχήματα. Σημειώνεται ότι η Honda θα εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του νέου εργοστασίου ανταποκρινόμενη στην υψηλότερη ζήτηση. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία τον Οκτώβριο δήλωσε ότι θα πουλά μόνο ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα στην Κίνα από το 2030.

Η Ιαπωνική Nidec κατασκευάζει εργοστάσιο ηλεκτροκινητήρων στη Σερβία

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Nidec ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου ηλεκτροκινητήρων στο Νόβι Σαντ στη Σερβία, το οποίο ήδη κυκλοφορούσαν φήμες από τα τέλη του 2020. Η πρώτη φάση κατασκευής του εργοστασίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022, ενώ σκοπός του θα είναι να παράγει κινητήρες έλξης για ηλεκτρικά οχήματα. «Στην Ευρώπη, όπου οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και ο περιορισμός των εκπομπών CO2 για τα οχήματα γίνονται όλο και πιο αυστηροί, η ζήτηση για κινητήρες αυτοκινήτων αυξάνεται.

Υπό τις συνθήκες αυτές, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα για την προμήθεια των προαναφερθέντων και άλλων προϊόντων στην Ευρώπη, η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει νέα εργοστάσια στη Σερβία», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τον όγκο παραγωγής, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εργαζομένων (1.000 στην πρώτη φάση) το νέο εργοστάσιο θα μπορεί να παράγει εξαψήφιο αριθμό κινητήρων ετησίως. Η προηγούμενη έκθεση έκανε λόγο για 200.000-300.000 μονάδες ετησίως μέχρι το 2023.

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 8 έργα πράσινης μετάβασης που έρχονται

Σε 3,35 δισ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός των 55 έργων, τα οποία εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μετά από έγκριση του αρμόδιου για το Πρόγραμμα Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.
Μετά από την παρούσα τρίτη δέσμη, ο συνολικός προϋπολογισμός των 103 έργων που θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα για τον πυλώνα της πράσινης μετάβασης, τα οκτώ έργα που εντάσσονται στο «Ελλάδα 2.0» έχουν ως εξής:
• Εξοικονομώ κατ’ οίκον (κύκλοι 2021, 2022) για την ενεργειακή αναβάθμιση κύριων κατοικιών (1,35 δισ. ευρώ).
• Εξοικονομώ κατ’ οίκον (κύκλος 2020) για την ενεργειακή αναβάθμιση κύριων κατοικιών (199,64 εκατ. ευρώ).
• Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) – Επισκευή, συντήρηση και βελτίωση της λειτουργικής του απόδοσης (56,43 εκατ. ευρώ).
• Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης – Σχέδιο Προστασίας Δασών (50 εκατ. ευρώ).
• Πράσινα ΤΑΞΙ – Αντικατάσταση παλαιών, ρυπογόνων οχημάτων ΤΑΞΙ, με νέα, αμιγώς ηλεκτρικά, μηδενικών εκπομπών (40,01 εκατ. ευρώ).
• Ανακατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου και Γραμμή Μεταφοράς 400kV ΚΥΤ Κουμουνδούρου – ΚΥΤ Κορίνθου (30,10 εκατ. ευρώ).
• Κατασκευή 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (23,56 εκατ. ευρώ).
• Αυτοτελείς μελέτες για τον καθορισμό Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.) σε τουλάχιστον 50 Δημοτικές Ενότητες (8,08 εκατ. ευρώ).

Δ. Μαθιός (ΣΒΑΠ): Προτάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Τον προβληματισμό επιχειρήσεων της μεταποίησης να περιορίσουν ή και να αναστείλουν προσωρινά τις εγκαταστάσεις τους και τις εξαγωγικές δραστηριότητές τους, καθώς οι πιέσεις στις τιμές ενέργειας επηρεάζουν σημαντικότατα την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές, μετέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς (ΣΒΑΠ), Δημήτρης Μαθιός, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, σε συνάντηση στο υπουργείο Ενέργειας με τη διοίκηση του Συνδέσμου.

Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση του συνδέσμου, ενώ γνωστοποιείται ότι ο κ. Μαθιός παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις του ΣΒΑΠ στο οποίο προτείνονται οι παρακάτω λύσεις, εν όψει της διαμόρφωσης μέτρων παρέμβασης της κυβέρνησης:
1. Προστασία των καταναλωτών Μέσης Τάσης (ΜΤ) από τη ΡΑΕ με παροχή δυνατότητας για επιλογή τιμολογίου (σταθερό για 1-2 έτη, κυμαινόμενο με ανώτατο πλαφόν ή ανοικτό), ώστε να περιοριστεί η απόλυτη εξάρτησή από την χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας.
2. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην Ηλεκτρική Ενέργεια και στο Φυσικό Αέριο.
3. Net Metering – η λύση στις αυξήσεις ρεύματος.
4. Δημιουργία ενός τύπου αφορολόγητου αποθεματικού στις επιχειρήσεις, ειδικά για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων καταστάσεων.
5. Αφαίρεση της χρέωσης υπέρ των ΑΠΕ, των ΥΚΩ & του ΕΤΜΕΑΡ για τις επιχειρήσεις ΜΤ.

Πιστοποιήθηκε η ολοκλήρωση της επένδυσης της ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ

Πιστοποιήθηκε -με απόφαση του Προϊστάμενου Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών- η τροποποίηση, πιστοποίηση ολοκλήρωσης και οριστικοποίηση του κόστους του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ ΑΕΒΕ. Η επένδυση αφορούσε στην κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής PET ραδιοφαρμάκων, στη ΒΙ.ΠΕ. Λακκώματος Χαλκιδικής συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 4,98 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό επιλέξιμο κόστος της επένδυσης ανήλθε τελικά στο ποσό των 4.656.766,37 ευρώ και το συνολικό ενισχυόμενο κόστος στο ποσό των 4.656.766,37 ευρώ. Το ύψος του τραπεζικού δανεισμού διαμορφώθηκε στα 4.656.766,37 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 100% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης. Τέλος, το ύψος της παρεχόμενης ενίσχυσης διαμορφώθηκε στο ποσό των 2.561.221,50 ευρώ και αναλύεται ως εξής: φορολογική απαλλαγή συμβατικής επένδυσης ποσού 2.561.221,50 ευρώ, το οποίο αποτελεί ποσοστό 55% επί του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της συμβατικής επένδυσης.

Η συνολική δυναμικότητα ανήλθε σε 50 Τεμάχια/Μέρα δόσεις/ραδιοφαρμάκων και οι συνολικές θέσεις εργασίας κατά το χρόνο ολοκλήρωσης ανήλθαν σε 51,23 ΕΜΕ, εκ των οποίων 20,53 ΕΜΕ αφορούν πτυχιούχους. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση των ραδιοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται για διαγνωστικούς σκοπούς στα νοσοκομεία που διαθέτουν PET/CT καθώς και στο εμπόριο ιατρικών ειδών που εισάγει από το εξωτερικό, ιατρικά ραδιενεργά αντιδραστήρια, σύνθετα αντιδραστήρια, ιατρικά μηχανήματα.