Σημαντική βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα τον Δεκέμβριο

Σημαντική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, λόγω των εντονότερων αυξήσεων της παραγωγής και των επιπέδων απασχόλησης υπέδειξαν τα δεδομένα της έρευνας PMI του Δεκεμβρίου. Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα έκλεισε στις 59 μονάδες τον Δεκέμβριο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 58,8 μονάδες του Νοεμβρίου, υποδεικνύοντας σημαντική βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.

Η συνολική αύξηση ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο, λόγω της βραδύτερης μείωσης των αποθεμάτων προμηθειών και της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής και των επιπέδων απασχόλησης. Η εντονότερη αύξηση της παραγωγής σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα συνέβαλε στη συνολική ανάπτυξη. Παρά τις ελλείψεις σε υλικά, η άνοδος ήταν απότομη και η ταχύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών, εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης της ζήτησης από την πλευρά των πελατών. Παρότι ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκε στο τέλος του 2021, υποστηρίχθηκε από την εντονότερη ζήτηση των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Όμιλος Olayan: Πούλησε τις μετοχές της Chipita Foods

Την πώληση των μετοχών της Chipita Foods, μετά και την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Chipita AE από τον όμιλο Mondelez (μετά την απόσχιση της πρώτης σε Chipita Global και Chipita Foods, όπου στην πρώτη περίπτωση μεταβιβάζονται στην εν λόγω εταιρεία όλα τα περιουσιακά στοιχεία που εξαγόρασε η Mondelez), αλλά και τη συμφωνία απόκτησης δικαιώματος option για το 18,8% της Νίκας, ανακοίνωσε η Competrol Establishment του ομίλου Olayan.

Σημειώνεται ότι η Competrol διατηρούσε έμμεσο ποσοστό άνω του 90% στη Nίκας μέσω της συμμετοχής της στην Chipita Foods. Η εταιρεία Chipita Foods ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Cryred, συμφερόντων του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου, απέκτησε 80% των μετοχών της και πλέον κατέχει συνολικό ποσοστό 92%. Να σημειωθεί ότι η Chipita Foods προέκυψε από τη διάσπαση της Chipita Α.Ε. και κατέχει τη δραστηριότητα της τελευταίας στην Ινδία και τη συμμετοχή ύψους 95% στη Νίκας Α.Ε.

Ευνοϊκή η συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας-Gazprom για τη χώρα

Σε συμφωνία με ευνοϊκούς όρους για την ελληνική αγορά κατέληξαν χθες οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Gazprom σε εταιρικό επίπεδο. Η νέα συμφωνία εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και εξής, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη εν γένει.

Σημειώνεται ότι στη συμφωνία ρυθμίζονται και επί μέρους θέματα πέραν της τιμής του φυσικού αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το εν λόγω συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε: «Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

Sony: Ιδρύει θυγατρική για να μπει στην αγορά της ηλεκτροκίνησης

Στην αγορά της ηλεκτροκίνησης μπαίνει η Sony εντός του 2022, με τον πρόεδρο της ιαπωνικής εταιρείας Κενιτσίρο Γιοσίντα να δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου πως η Sony θα ιδρύσει μέσα στην άνοιξη θυγατρική, θέλοντας να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της στην αγορά της διασκέδασης και του θεάματος, για να εδραιώσει τη θέση της στον κλάδο της αυτοκίνησης.

Όπως είπε ο Γιοσίντα, «με την εμπειρία μας στον κλάδο της διασκέδασης, του 5G, των υπηρεσιών cloud και της διασκέδασης, πιστεύουμε πως η νέα εταιρεία θα ξεκινήσει από μια πού καλή θέση ώστε να αναθεωρήσει την αυτοκίνηση». Ο πρόεδρος του ομίλου αποκάλυψε ένα πρωτότυπο ηλεκτροκίνητο όχημα, το VISION-S 02. Θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το κουπέ VISION-S 01 που ξεκίνησε να δοκιμάζει πιλοτικά η Sony σε δρόμους της Ευρώπης από τον Δεκέμβριο του 2020. Μετά από τις ανακοινώσεις του Γιοσίντα, η μετοχή της Sony κέρδισε άνω του 4% στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Η ινδική στροφή στην ηλεκτροκίνηση και ο ρόλος της Husqvarna

Ο Ινδός κατασκευαστής δικύκλων Bajaj, ο οποίος κατέχει ένα υγιές μερίδιο της τεράστιας τοπικής αγοράς σκούτερ και μοτοσικλετών, κατασκευάζει ένα τεράστιο νέο εργοστάσιο για την παραγωγή ηλεκτρικών δίτροχων. Η Bajaj ανακοίνωσε ότι η νέα μονάδα, αξίας 40 εκατ. δολαρίων, θα αφορά αποκλειστικά στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ αναμένεται να είναι έτοιμη έως τον Ιούνιο του 2022.

Η νέα εγκατάσταση θα εκτείνεται σε πάνω από 11 στρέμματα (περίπου 50.000 τ.μ.) και θα μπορεί να παράγει περίπου 500.000 ηλεκτρικά σκούτερ ετησίως. Η ινδική εταιρεία διαθέτει τα δικά της ηλεκτρικά σκούτερ, όπως το Chetak, έχει όμως επίσης συνεργαστεί με τη Husqvarna για το σκούτερ «πόλεως» Husqvarna Vektorr. Το Vektorr μπορεί να μην είναι το μόνο ηλεκτρικό δίτροχο που δυνητικά προορίζεται για παραγωγή στις νέες εγκαταστάσεις της Bajaj, καθώς η ηλεκτρική μοτοσικλέτα Husqvarna E-Pilen θα μπορούσε να μοιράζεται παρόμοια εξαρτήματα και εγκαταστάσεις παραγωγής. Αυτός ο τύπος συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών και ινδικών μάρκες μοτοσυκλετών γίνεται όλο και πιο κοινός. Η BMW φέρεται επίσης να εργάζεται για τη μείωση του κόστους των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών της μέσω μιας συνεργασίας με την ινδική εταιρεία TVS.

Volvo Cars: Νέος πρόεδρος και CEO ο Τζιμ Ρόουαν

Ο Jim Rowan (Τζιμ Ρόουαν) αναλαμβάνει ρόλο Διευθύνοντος Συμβούλου και Προέδρου της εταιρείας Volvo Cars. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της Ember Technologies, έχοντας προηγουμένως διατελέσει Group CEO και μέλος του Δ.Σ. στην Dyson Group. Διαδέχεται τον Håkan Samuelsson (Χόκαν Σάμιουελσον) ο οποίος εντάχθηκε για πρώτη φορά στη Volvo Cars ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου το 2010, ενώ διατηρεί την θέση του CEO και του Προέδρου από τον Οκτώβριο του 2012.

Πριν από την επιλογή πραγματοποιήθηκε επιμελής και διεξοδική διαδικασία έρευνας, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ισχυρής ηγεσίας, με έναν CEO που διαθέτει στέρεο υπόβαθρο σε θέματα λογισμικού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και σε καινοτόμα καταναλωτικά προϊόντα. Η χρονική συγκυρία συμπίπτει με την ανακοινωθείσα επέκταση του συμβολαίου του Håkan Samuelsson που λήγει το 2022. Ο Rowan διαθέτει πάνω από τρεις δεκαετίες εμπειρίας στους τομείς της τεχνολογίας και των καταναλωτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας αποφέρει ισχυρή ανάπτυξη και κερδοφορία μέσω στρατηγικών μετασχηματισμού και ενίσχυσης της επαφής των καταναλωτών με τη μάρκα.

Επεκτείνει τη μονάδα της η ΓΕΩΦΡΟΥΤΑ ΕΛΛΑΣ

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας, εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ – Δ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Α.Β.Ε.Ε.» με δ.τ. «ΓΕΩΦΡΟΥΤΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.». Η επένδυση αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας και συντήρησης πατάτας και οπωροκηπευτικών στη Δ.Ε. Λεχαινών του Δ. Ανδραβίδας Κυλλήνης Π.Ε. Ηλείας, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 293.000 ευρώ.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στο τομέα της εμπορίας και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων. Κατά την κρινόμενη χρήση 2020 ο συνολικός κύκλος εργασιών ανήλθε στο ποσό των 14.705.770,85 ευρώ έναντι ποσού 15.259.367,82 ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 4%. Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδος 818.360 ευρώ έναντι κερδών 889.681,36 ευρώ το 2019 και τα EBIΤDA ανήλθαν στα 1.239.332,76 ευρώ έναντι 1.306.139,52 ευρώ.

H GeoFruit Hellas s.a. ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1978 και από τότε ακολουθεί μια δυναμική πορεία στο χώρο της συσκευασίας και εμπορίας φρούτων και λαχανικών. Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στο 61ο χλμ ΝΕΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΥΡΓΟΥ στα Λεχαινά Ηλείας. Οι άρτιες εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός της εταιρείας (ψυγεία, διαλογητήρια, συσκευαστήρια, αποθήκες, χώροι φόρτωσης) ιδανικός για νωπά φρούτα, καθώς και τα πιστοποιητικά ποιότητας που διαθέτει, εγγυώνται την ποιότητα των προϊόντων που διακινεί, σύμφωνα με τις εθνικές και ευρωπαϊκές νομικές διατάξεις.

H Entersoft προχωρά στην εξαγορά της LOGON ΑΕ

Έπεσαν οι υπογραφές για την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας «LOG ON ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» με διακριτικό τίτλο LOG ON AE και έδρα τη Λάρισα, από την Entersoft A.E. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το συνολικό συμφωνηθέν τίμημα ανέρχεται στο ποσό των 1,3 εκ. ευρώ, ενώ η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας. Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2020, το μετοχικό κεφαλαίο της LOG ON AE ανέρχεται στο ποσό των 190.450,00 €, ολοσχερώς καταβεβλημένο, είχε έσοδα 1,90 εκ ευρώ και κέρδη προ φόρων 0,14 εκ ευρώ.

Για το 2021 τα μεγέθη της έχουν κινηθεί ανοδικά, ενώ τη στιγμή της εξαγοράς η εταιρεία έχει μηδενικό δανεισμό και θετικό καθαρό ταμείο που υπερβαίνει τα 0,2 εκ ευρώ. Ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στις 4/1/2022 ήταν 25 άτομα. Η Logon είναι εταιρεία υλοποίησης έργων λογισμικού για επιχειρήσεις και ειδικότερα για προϊόντα κατηγορίας ERP, CRM, WMS και ηλεκτρονικής τιμολόγησης για περισσότερα από είκοσι έτη.

Με την εξαγορά αυτή, η Entersoft αποκτά άλλο ένα κέντρο υλοποίησης των προϊόντων της καθώς και τη δυνατότητα να αναπτυχθεί δυναμικά στις αγορές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Παράλληλα ενισχύει το πελατολόγιο και το στελεχιακό της δυναμικό για τη διαφαινόμενη ανοδική ζήτηση τόσο για τα υπάρχοντα όσο και για τα νέα προϊόντα e-Commerce και HRM/Payroll που η εταιρεία έχει ανακοινώσει για το 2022.

Eξαγορά του 70% της Technoform από τη Sunlight Group

Δυναμικά έκλεισε το 2021 η Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης. Η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία εξαγοράς του 70% της Technoform, επιχείρησης με έδρα το Κιλκίς, που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών και εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας. Η συμφωνία υπογράφηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2021 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Sunlight Group κ. Λάμπρο Μπίσαλα, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Technoform κ. Γεώργιο Δοκουζγιάννη, και την Αντιπρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο κα. Θεοδοσία Μαρκοπούλου, η οικογένεια των οποίων διατηρεί το 30% της εταιρείας.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο κ. Μπίσαλας δήλωσε: «Με τη συμφωνία εξαγοράς κατά συνολικό ποσοστό 70% της Technoform εμβαθύνουμε την ήδη εξαιρετική και πολυετή συνεργασία μας. Με την υποστήριξη της Sunlight, η Technoform πρόκειται να υλοποιήσει ένα μεγαλόπνοο επενδυτικό πλάνο ώστε να διευρύνει το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και να γίνει πιο ανταγωνιστική διεθνώς, μέσω περαιτέρω αυτοματοποίησης της παραγωγής. Η παραμονή στην εταιρεία της οικογένειας Δοκουζγιάννη, και κυρίως της πολύ ελπιδοφόρας νέας γενιάς, μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον. Παράλληλα στηρίζουμε την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στο Κιλκίς, καθώς μόνο για το 2022 η Technoform σχεδιάζει να αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό της κατά 30%».

Τι θα φτιάξει ο Νιτσιάκος στην Κεντρική Μακεδονία

Εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου του επενδυτικού σχεδίου της ηπειρώτικης εταιρείας «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Ε.», με απόφαση του Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης). Η επένδυση επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ύψους 5,345 εκατ. ευρώ αφορά στην επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας πτηνοσφαγείου και τυποποίησης πουλερικών που βρίσκεται στον Δήμο Ωραιοκάστρου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη χρήση του 2020 η εταιρεία Νιτσιάκος εμφάνισε πωλήσεις 353.938.505,95 ευρώ έναντι 357.933.220,02 ευρώ το 2019, δηλαδή, σημείωσε μείωση κατά 3.994.714,07 ευρώ ή σε ποσοστό 1,12%. Τα κέρδη μετά από φόρους μειώθηκαν κατά 44,38% στα 2.348.350,62 ευρώ, τα μικτά αποτελέσματα (κέρδη) εκμεταλλεύσεως διαμορφώθηκαν σε 27.942.787,06 ευρώ έναντι 30.888.004,81 ευρώ το 2019, σημειώνοντας έτσι μείωση 9,54%, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη ύψους 3.352.534,80 ευρώ έναντι κερδών 5.801.833,93 ευρώ σημειώνοντας μείωση 42,22%.

Εν τω μεταξύ η εταιρεία γίνεται η μοναδική στην Ελλάδα που παράγει σχεδόν όλα τα είδη κρέατος, καθώς μέσα στον Ιανουάριο θα θέσει σε λειτουργία τη νέα μονάδα αποστέωσης και συσκευασίας μοσχαρίσιου και αρνίσιου κρέατος στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων. Πρόκειται για νέα μονάδα συνολικής επιφάνειας 4.500 τ.μ η οποία διαθέτει γραμμές αποστέωσης, παραγωγής κιμά και κρεατοσκευασμάτων καθώς και δυνατότητες συσκευασίας κενού και τροποποιημένης ατμόσφαιρας. Μια επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ για την εταιρεία Νιτσιάκος, η οποία έχοντας μερίδιο αγοράς στο κοτόπουλο περί το 35%, έχει ήδη μπει στο κρέας γαλοπούλας και κουνελιού.