Χριστουγεννιάτικες ευχές από το Industry

Για τις επόμενες ημέρες, το μόνο εργοστάσιο που θα λειτουργεί, είναι του Άη Βασίλη…

Το INDUSTRY σβήνει προσωρινά τις μηχανές του και σας δίνει ραντεβού στις 7/1! Καλές γιορτές με υγεία!

Αγγελάκης: Δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού σε σχολεία της Εύβοιας

Η Αγγελάκης ΑΕ στηρίζει τον τόπο της και τα παιδιά της Εύβοιας, προσφέροντας σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό στο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο της Αγίας Άννας και κλιματιστική μονάδα στο Δημοτικό Σχολείο Τριάδας του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Την Τρίτη 21/12, στις 16:30, πραγματοποιήθηκε η επίσημη παράδοση του τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Άννας, παρουσία του Δημάρχου της κοινότητας, κ. Γιώργου Τσαπουρνιώτη, της Διευθύντριας του σχολείου, κ. Μαρίας Ντίμου και εκπροσώπων του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου, και συγκεκριμένα των κυριών Σταματούλας Λάζου και Ασημίνας Σταΰδη.

Μαθιός Πυρίμαχα: Εγκρίθηκε το σχέδιο συγχώνευσης με την Bau Market

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Μαθιός Πυρίμαχα γνωστοποίησε ότι μετά τις σχετικές αποφάσεις του, προχωρά η συγχώνευση με απορρόφηση της θυγατρικής της εταιρείας Bau Market, στην οποία κατέχει το 100% των μετοχών. Ειδικότερα, το ΔΣ ενέκρινε το από 20/12/2021 Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης (ΣΣΣ) το οποίο στις 22/12/2021 καταχωρήθηκε στο Γ.Ε.ΜΗ. με Κ.Α.Κ. 2756810.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω συγχώνευση θα συντελεστεί με απογραφή των στοιχείων του Ενεργητικού και Παθητικού όπως αυτά εμφανίζονται στους Ισολογισμούς Μετασχηματισμού της απορροφωμένης εταιρείας, με ημερομηνία 31.12.2021, και με ενοποίηση των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της συγχωνευομένης εταιρείας, με τα περιουσιακά στοιχεία της απορροφωμένης.

ΕΤΕ: Πολυμήχανη η Ελληνική Βιομηχανία εν μέσω μιας «τέλειας καταιγίδας»

Εν μέσω μιας «τέλειας καταιγίδας», οι ελληνικές βιομηχανίες αποδεικνύονται αρκετά πολυμήχανες, ευέλικτες και ανθεκτικές ώστε να καταφέρνουν σε μεγάλο βαθμό να ανταπεξέρχονται στις προκλήσεις. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας πεδίου της ΕΤΕ, με τίτλο «Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Έρευνα Συγκυρίας και Δείκτης Εμπιστοσύνης (Δεκέμβριος 2021)», σύμφωνα με την οποία, ενώ ο Δείκτης Εμπιστοσύνης επιστρέφει κοντά στα ιστορικά υψηλά του, κάμψη παρατηρείται στο ποσοστό των επιχειρήσεων που προσβλέπουν σε ανάπτυξη.

Τα αίτια εντοπίζονται στις πιέσεις που η διεθνής συγκυρία των διαταραχών στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και του αυξημένου κόστους ενέργειας ασκεί στις Βιομηχανικές ΜμΕ.
Αναλυτικότερα η πίεση αυτή οδήγησε το 60% του κλάδου στο να αντιμετωπίσει ελλείψεις στην παράγωγή ή αυξημένα κόστη και το 82% του κλάδου να επιβαρύνεται λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, με τα 2/3 των οποίων να επιλέγουν να μετακυλήσουν το επιπλέον αυτό κόστος στους πελάτες τους.

Σύμφωνα με την ΕΤΕ, οι περισσότερες βιομηχανικές ΜμΕ υποκατέστησαν τους προμηθευτές πρώτων υλών (για να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα) και αντιμετώπισαν την αβεβαιότητα στις τιμές ενέργειας είτε αναζητώντας νέο πάροχο είτε με τη σύναψη προθεσμιακών συμβολαίων. Επιπλέον, το ¼ του τομέα εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία και είδε τη ζήτηση του να αυξάνεται, λόγω υποκατάστασης εισαγωγών. Στον αντίποδα, το 41% του τομέα κατέληξε βαθιά πληττόμενο από το «δίδυμο» των διεθνών διαταράξεων (αγγίζοντας το 68% σε πολύ μικρές επιχειρήσεις), με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να ακυρώσει παραγγελίες, να μειώσει παραγωγή ή/και να αναβάλει επενδυτικά σχέδια.

Τέλος, ελπιδοφόρο είναι το γεγονός πως, παρά την πίεση που ασκεί η διεθνής συγκυρία, η ασπίδα της χρηματοοικονομικής κατάστασης του τομέα παραμένει ισχυρή, με το 89% των βιομηχανικών ΜμΕ να δηλώνει πως έχει επαρκή ρευστότητα. Συνεπώς, στο βαθμό που οι διαταραχές στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και στον τομέα της ενέργειας αποδειχτούν παροδικές, η ελληνική βιομηχανία εκτιμούμε ότι δε θα αποκλίνει από τη μακροχρόνια αναπτυξιακή της πορεία, καθώς η χρηματοοικονομική υγεία του κλάδου προστατεύεται από την επιτυχή αντίδραση της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων και τα προγραμματιζόμενα μέτρα κρατικής στήριξης.

SEAT: Ηλεκτρικά οχήματα «made in spain» από το 2025

Η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία SEAT, μαζί με τον Όμιλο Volkswagen, στοχεύει να μετατρέψει την Ισπανία σε κορυφαίο ευρωπαϊκό κόμβο για την ηλεκτρική κινητικότητα, ως μέρος του σχεδίου Future: Fast Forward. Στο πλαίσιο αυτό, εγκαινιάστηκε στο Martorell το νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της ισπανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Το Test Center Energy (TCE) είναι ένα νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Μπαταριών για ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα των CUPRA, SEAT και SEAT MÓ, καθώς και άλλων εταιρειών του Ομίλου Volkswagen, σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας.

Η επένδυση της SEAT στο TCE είναι ύψους άνω των 7 εκατ. ευρώ και το νέο εργοστάσιο κατασκευάστηκε σε μόλις 18 μήνες, καλύπτοντας 1.500 τετραγωνικά μέτρα. Επίσης, αποτελεί μέρος του παγκόσμιου δικτύου R&D του Ομίλου Volkswagen και είναι το πρώτο κέντρο του Ομίλου στην Ευρώπη που βρίσκεται εκτός Γερμανίας, μαζί με εκείνα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η SEAT φιλοδοξεί το νέο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης να γίνει χώρος καινοτομίας, συνεργασίας και έρευνας, προσφέροντας εκπαίδευση σε νέους στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μάλιστα, η SEAT S.A. σχεδιάζει να κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα στο Martorell από το 2025.

Τετ α τετ της διοίκησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας με τον Κ. Σκρέκα

Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, συναντήθηκαν ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η στήριξη των νοικοκυριών, λόγω της εκρηκτικής αύξησης του ενεργειακού κόστους, με την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών από πλευράς ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ήδη η εταιρεία, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, έχει αναπτύξει μηχανισμό απορρόφησης μέρους των ανατιμήσεων στο κόστος φυσικού αερίου, μέσω του οποίου όλοι οι οικιακοί χρήστες φυσικού αερίου θα έχουν έκπτωση στους λογαριασμούς Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας.

Εκ μέρους της Διοίκησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Κ. Ξιφαράς, δήλωσε: «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι σήμερα μια ισχυρή, καθετοποιημένη επιχείρηση, που έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση σταθερών τιμών ενέργειας στη χώρα. Ταυτόχρονα η εταιρεία μας συνεχίζει να ακολουθεί πιστά τον στρατηγικό σχεδιασμό της, διασφαλίζοντας παράλληλα την αναπτυξιακή της πορεία για τα επόμενα χρόνια».

Ανησυχία ΣΕΧΒ για τη νομοθεσία περί πράσινης μετάβασης

Ανησυχία εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) για τις επικείμενες αλλαγές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι οποίες θα επηρεάσουν τη χημική βιομηχανία. Οι ηγέτιδες εταιρείες της ΕΕ απηύθυναν έκκληση προς την Κομισιόν ώστε να εργαστούν από κοινού για τον ορισμό των πυλώνων μετάβασης της χημικής βιομηχανίας της ΕΕ, προκειμένου να είναι βιώσιμες οι τεραστίου μεγέθους επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Πανευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας (Cefic) δημοσίευσε την πρώτη από μία σειρά μελετών, αναφορικά με τις επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Βιωσιμότητα των Χημικών προϊόντων (CSS). Σύμφωνα με την μελέτη, έως και 12.000 ουσίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των δύο επικείμενων νομοθετικών προτάσεων – των αλλαγών στον Κανονισμό Ταξινόμησης, Συσκευασίας και Επισήμανσης (CLP) και της εφαρμογής μιας προσέγγισης γενικού κινδύνου (GRA).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτές οι ουσίες θα μπορούσαν να καλύπτουν έως και το 43% του συνολικού κύκλου εργασιών της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας. Μετά την εφαρμογή διαφορετικών συντελεστών στάθμισης με σκοπό να υπολογιστεί η αβεβαιότητα σχετικά με τους ορισμούς και τα κριτήρια στην CSS, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το χαρτοφυλάκιο που πιθανότερα θα επηρεαστεί θα αποτελεί έως και 28% του εκτιμώμενου κύκλου εργασιών του κλάδου.

Οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι περίπου το ένα τρίτο του πιθανώς επηρεαζόμενου χαρτοφυλακίου της τάξης του 28% θα μπορούσε ενδεχομένως να υποκατασταθεί ή να ξανασχεδιαστεί η σύνθεσή του. Ωστόσο, η ικανότητα των εταιρειών να υποκαταστήσουν τα εν δυνάμει επηρεαζόμενα προϊόντα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις λεπτομέρειες των επερχόμενων κανονισμών, από το τι μπορεί να είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό και ιδιαίτερα από το πώς θα αντιδράσουν οι πελάτες στα υποκατάστατα ή στα αναθεωρημένης σύνθεσης προϊόντα. Οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο αναμένεται να είναι οι συγκολλητικές και σφραγιστικές ουσίες, τα χρώματα, τα προϊόντα καθαρισμού.

Νέα επένδυση στα logistics

Εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης GR SAMSON FORWARDING AE. Η νέα αυτή επένδυση αναφέρεται στην επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας με κτιριακή επέκταση των εγκαταστάσεων της, με κατασκευή ειδικών εγκαταστάσεων, με προμήθεια συστήματος αποθήκευσης παλετών, μεταφορικών μέσων τύπου κλαρκ και λοιπού εξοπλισμού στον Δήμο Δέλτα του Νομού Θεσσαλονίκης. Είναι δε, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ίσου με 1.488.704,62 ευρώ. Πέρυσι η εταιρεία κατόρθωσε να καταγράψει αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 0,18% ήτοι από 11.431.710,93 ευρώ το 2019 σε 11.451.517,22 ευρώ το 2020. Το 2020 το Περιθώριο Καθαρού Κέρδους αυξήθηκε, ήτοι από 6,29% το 2019 κατήλθε σε 6,71% το 2020.

Τα αποτελέσματα προ φόρων για τη χρήση 2020 ανήλθαν σε κέρδη 1.012.192,67 ευρώ έναντι κερδών 966.999,83 ευρώ το 2019 παρουσιάζοντας μικρή αύξηση κατά 45.192,84 ευρώ ή σε ποσοστό κατά 4,67%. Το Μικτό κέρδος για το 2020 ανέρχεται σε 1.782.854,74 ευρώ έναντι 1.841.485,84 ευρώ το 2019 παρουσιάζοντας μείωση 3,27%. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση δηλαδή ανήλθαν σε 49.406,53 ευρώ το 2020 από 46.645,20 ευρώ που ήταν το 2019. Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης της εταιρείας ανήλθαν σε 971.364,79 ευρώ για το 2020 έναντι 985.981,84 ευρώ για το 2019, παρουσιάζοντας μείωση 1,24%. Ο συνολικός δανεισμός από 1.076.213,98 ευρώ το 2019 αυξήθηκε σε 1.102.668,54 ευρώ το 2020 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,54%.

Γ. Μπρατάκος: 5 προτάσεις για την αντιστάθμιση των αυξημένων χρεώσεων ενέργειας

Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, απέστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Μπρατάκος. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ έθιξε το επίκαιρο ζήτημα των ανατιμήσεων στις τιμές ενέργειας, το οποίο, σε συνέχεια των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων που προκάλεσαν η πανδημία του Covid-19 και η δεκαετής οικονομική κρίση, επιβαρύνει όλο και πιο πιεστικά τις ελληνικές επιχειρήσεις, πλήττοντας τη θέση τους, τόσο στη διεθνή αγορά, όσο και στην εγχώρια. Ο κ. Μπρατάκος επεσήμανε ότι τυχόν ανεπάρκεια στα μέτρα περιορισμού των συνεπειών του σφοδρού κύματος ανατιμήσεων ενδέχεται να επιφέρει νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων από το 2022.

Ταυτόχρονα, παρέθεσε τις προτάσεις του ΕΒΕΑ προκειμένου να αντισταθμιστεί, κατά το δυνατόν, μέρος των επαυξημένων χρεώσεων, για το διάστημα που επικρατεί η ανισορροπία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που περιλαμβάνουν:
1. Τη διεύρυνση της δυνατότητας υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για το σύνολο των επιχειρήσεων, με την κατανάλωση να εισάγεται ως κριτήριο επιλεξιμότητας, ώστε να επιτρέπεται η ένταξη ενεργοβόρων επιχειρήσεων
2. Εφαρμογή μηχανισμού μείωσης ΥΚΩ, κατά το πρότυπο της μείωσης ΕΤΜΕΑΡ
3. Τη σύναψη μεσοπρόθεσμων συμβάσεων των επιχειρήσεων με παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση το μέσο συνολικό κόστος ενέργειας και με πρόβλεψη ασφαλίστρου κινδύνου έναντι ακραίων διακυμάνσεων των χρηματιστηριακών τιμών
4. Την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις για την επιλογή τιμολογίου (σταθερό για 1-2 έτη, κυμαινόμενο με ανώτατο πλαφόν ή ανοικτό), ώστε να περιοριστεί η απόλυτη εξάρτησή τους από την χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας
5. Την παροχή δυνατότητας στις επιχειρήσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών που έχουν ήδη εκδοθεί με τις αυξημένες τιμές από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάστημα έξι μηνών, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ήδη επιβαρυμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Δ. Μαθιός (ΣΒΑΠ): Ειδική μέριμνα για το κόστος ρεύματος
«Να μη περάσουν στην βιομηχανική παραγωγή και ειδικά στη εντονότατα πληττόμενη, που είναι συνδεδεμένη με την Μέση Τάση, οι ευθύνες για τις αυξήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που είναι πλέον εμφανείς, από τη στιγμή που έχουν ήδη καταφθάσει οι πρώτοι τραγικά επιβαρυμένοι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) κ. Δημήτρης Μαθιός σε δηλώσεις του και προσθέτει: «Χρειάζεται ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμός για το τι πρέπει να κάνουμε.

Πώς να κινηθούμε πολιτεία και επιχειρήσεις για την αναχαίτιση των επιπτώσεων και στη βιομηχανία που θα είναι και μεγάλες και αβάσταχτες στην περίοδο αυτή της κρίσης και της πανδημίας. Η αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία δεν είναι συντεχνιακό ζήτημα, αφορά τη διατήρηση της θετικής αναπτυξιακής δυναμικής, αφορά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές της χώρας, αφορά την απασχόληση, αφορά τον περιορισμό του κινδύνου ενός πληθωριστικού κύκλου που θα είχε ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις».

 

Νέος Αντιπρόεδρος και CEO ΣτηΝ Terra Creta μετά την εξαγορά

Πριν από μερικές μέρες εκλέχθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Terra Creta, με Πρόεδρο τον κύριο Κίκιζα Γεώργιο και Αντιπρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κύριο Κίκιζα Αλέξανδρο. Να σημειωθεί ότι η θητεία του νέου διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας παραγωγής ελαιόλαδου λήγει στις 6 Δεκεμβρίου 2026. Θυμίζουμε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία ζυμαρικών Μέλισσα Κίκιζας προχώρησε στην εξαγορά της χανιώτικης Terra Creta, η οποία μέχρι πρότινος ανήκε στον όμιλο IOGR του επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου.