Εσωτερική καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού από τη UNISON

Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών Facility Management και Human Resources, UNISON, ανέλαβε την πρωτοβουλία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μία εσωτερική καμπάνια εμβολιασμού κατά της COVID-19 με στόχο να αναδείξει ακόμα περισσότερο την αξία και την αναγκαιότητά του στους εργαζομένους της.

Με κύριο μήνυμα «It starts with U-NISON! Η προστασία όλων μας ξεκινάει από εσένα», η εσωτερική καμπάνια εμβολιασμού της εταιρείας απευθύνθηκε στους 2.200 εργαζομένους της, με έμφαση σε όσους απασχολούνται στην πρώτη γραμμή της παροχής υπηρεσιών, όπως οι εργαζόμενοι της καθαριότητας και της τεχνικής υποστήριξης. Η καμπάνια, η οποία «έτρεξε» για δύο μήνες, συνέβαλλε σημαντικά στον εμβολιασμό των εργαζομένων, με το συνολικό ποσοστό πλέον να υπερβαίνει το 86%.

Endless EC: Στηρίζει τους μελισσοκόμους της Εύβοιας

Στο «βοήθεια στη Φύση μέχρι αυτή να ξαναρχίσει» συμπυκνώνεται ο σκοπός της δράσης της Endless EC προς τους μελισσοκόμους της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν βαρύτατα από τη φετινή πυρκαγιά. Η δράση της εταιρείας αφορά στην οικονομική στήριξη και κάλυψη μέσω αυτής απτών αναγκών μελισσοκόμων της περιοχής, αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της μέλισσας στο ευρύτερο οικοσύστημα της περιοχής. Για την ενέργεια αυτή, η εταιρεία συνεργάζεται με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΗΩ», η οποία θα αναλάβει την κατεύθυνση της βοήθειας σε συγκεκριμένα πρόσωπα και προμήθειες.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Νέος Εσωτερικός Ελεγκτής η Ε. Στάμου

Νέο εσωτερικό ελεγκτή της εταιρείας «ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΛΙΜΠΑΡ ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ PROFIL Α.Ε.», όρισε την Ελένη Στάμου το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η κα Ελένη Στάμου πληροί τις προϋποθέσεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, ήτοι έχει προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, δεν τυγχάνει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή μέλος με δικαίωμα σε επιτροπή διαρκούς χαρακτήρα της εταιρείας, δεν έχει στενούς δεσμούς με οιονδήποτε κατέχει μία από τις παραπάνω ιδιότητες στην εταιρεία και διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις και σχετική επαγγελματική εμπειρία για την ανάληψη της ως άνω θέσεως.

Ειδικότερα, η κα Στάμου είναι πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου της Μεγάλης Βρετανίας, μέλος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών Ελλάδος, έχει δε πολυετή εμπειρία σε θέματα ελέγχου νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, έχοντας απασχοληθεί επί σειρά ετών σε ελεγκτικές εργασίες και μεθοδολογία ελεγκτικών εταιρειών. Ανέλαβε τα καθήκοντά της ως εσωτερικός ελεγκτής από τις 20 Δεκεμβρίου 2021.

Ν. Παπαθανάσης: Σε ένα νόμο οι επενδύσεις σε ρομποτική, AI και cloud

Η κυβέρνηση αναμένει μεγάλη ανάπτυξη το 2022, με βάση τα στοιχεία της ΕΕ, ενώ επιδιώκει να δημιουργήσει εργαλεία για να φέρει ακόμα περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, στην ομιλία του στο Digital Economy Forum 2021 του ΣΕΠΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στη σημαντική επιτάχυνση του χρόνου που έχει επιτευχθεί για την ένταξη των επενδυτικών σχεδίων στα χρηματοδοτικά προγράμματα με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ σημείωσε ότι τόσο οι νέες κατηγορίες ενεργειακών επενδύσεων, όσο και οι διαδικασίες για της κατηγορίες επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη, και για επενδύσεις σε ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη και τεχνολογίες cloud, βρίσκονται σε ένα και μόνο νόμο, έτσι ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να μη χρειάζεται να ψάχνουν διάσπαρτες διατάξεις σε πολλά νομοσχέδια προκειμένου να συντάξουν το φάκελό τους.

Ειδικά για τις επενδύσεις στις τεχνολογίες cloud και data centers, ο υπουργός ανέφερε ότι προβλέφθηκαν ειδικές διατάξεις, καθώς μέχρι τώρα η νομοθεσία αντιμετώπιζε τις συγκεκριμένες επενδύσεις ως επενδύσεις στα logistics, κάτι που φυσικά δεν ίσχυε. Σημείωσε ακόμα ότι τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία περιλαμβάνουν και τις επενδύσεις στη διαστημική βιομηχανία, όπως επίσης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Teal Drones: Διπλασιάζει την χωρητικότητα του νέου εργοστασίου

Η Teal Drones, η οποία λειτούργησε μια νέα μονάδα παραγωγής 13.000 τετραγωνικών ποδιών στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα τον Οκτώβριο, σχεδιάζει να διπλασιάσει το μέγεθος του εργοστασίου της στα 26.000 τετραγωνικά πόδια, για να καλύψει την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής εταιρείας Red Cat Holdings, που έχει την βάση της στην Αμερική.

Η Teal, η οποία σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή σε 200-300 drones το μήνα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, θα είναι τελικά σε θέση να κατασκευάζει χιλιάδες drones το μήνα στην εκτεταμένη τοποθεσία. Η αυξημένη χωρητικότητα θα επιτρέψει στην εταιρεία να υποδεχτεί πιθανά μεγάλα συμβόλαια από τον στρατό των ΗΠΑ και άλλους πελάτες, όπως δήλωσε στους επενδυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της Red Cat, Τζεφ Τόμσον, στις 20 Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Teal είναι μία από τις πέντε εταιρείες που επέλεξε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2020 για να παρέχει sUAS στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Χαλβαδοποιία Όλυμπος: Κατασκευάζει νέα μονάδα ταχινιού με μέλι

Σε αναπτυξιακή τροχιά έχει κινηθεί το 2021 ο τζίρος της χαλβαδοποιίας Αφοί Παπαγιάννη, η οποία παράγει το ταχίνι και τον χαλβά υπό το εμπορικό σήμα Όλυμπος. Σύμφωνα με το Food Reporter, το 2021 εκτιμάται ότι θα κλείσει με θετικό πρόσημο για την εταιρεία, καθώς μέχρι στιγμής οι πωλήσεις της καταγράφουν άνοδο σε σχέση με το 2020. Σε ό,τι αφορά την εξαγωγική της δραστηριότητα, οι εξαγωγές της χαλβαδοποιίας πλέον ξεπερνούν το 36% των συνολικών της πωλήσεων, µε τους μεγαλύτερους πελάτες να εντοπίζονται στην Αγγλία, στη Γαλλία καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αρκετά από τα προϊόντα της κυκλοφορούν και µε ιδιωτικές ετικέτες.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές της επιδόσεις για το 2020, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 28,267 εκατ. ευρώ έναντι 24,361 εκατ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση 16% ενώ σημαντική άνοδο εμφάνισαν τα κέρδη τα οποία έφτασαν τα 1,489 εκατ. ευρώ έναντι 462.519 ευρώ το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε φάση εξέλιξης βρίσκεται η κατασκευή μιας νέας μονάδας ταχινιού µε μέλι.

Τέρνα Ενεργειακή: Εγκρίθηκε από την ΕΕ το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία

Ένα ακόμα μεγάλο έργο στο χώρο της ενέργειας ενέκρινε η ΕΕ. Πρόκειται για το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, το οποίο σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ενέργειας, Κ. Σκρέκα είναι κρίσιμο για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και την απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Όπως δήλωσε ο υπουργός «η επένδυση θα συμβάλλει στην επάρκεια ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος. Θα αποτελέσει, επίσης, πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης με τη δημιουργία 1.200 νέων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και 120 κατά τη φάση λειτουργίας, δημιουργώντας παραγωγικές συνθήκες για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, υψηλής εξειδίκευσης, που διαθέτει η πατρίδα μας». Η Ευρωπαϊκή

Επιτροπή για τη χρηματοδότησή του ενέκρινε 250 εκατ. ευρώ για την στήριξη της κατασκευής και λειτουργίας εγκαταστάσεων αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την εταιρεία Τέρνα Ενεργειακή, η οποία έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το έργο. Σύμφωνα με την εταιρεία το έργο της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία αποτελεί τη ναυαρχίδα των έργων αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα.

Είναι ένα έργο έτοιμο από τεχνική και αδειοδοτική άποψη και πλήρως ώριμο για άμεση έναρξη κατασκευής. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ με ετήσια παραγωγή ενέργειας: ~816.00 GWh.

Σε τροχιά η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Παπαστράτος

Στη δημοσιότητα δόθηκε η 1η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος, στην οποία καταγράφεται η ριζική μεταμόρφωση της από καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας, η οποία σήμερα παράγει αποκλειστικά καινοτόμα καπνικά προϊόντα καπνού, δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης που ανακοίνωσε η βιομηχανία το περασμένο καλοκαίρι, στην επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας της, βασίζεται σε 5 πυλώνες (Καινοτομία Προϊόντων, Υποδειγματική Λειτουργία, Εργαζόμενοι & Συνεργάτες, Περιβάλλον, Κοινωνία) με σαφείς και μετρήσιμους στόχους υλοποίησης και δείκτες απόδοσης (KPIs) που είναι Δημόσιοι, Διαφανείς και Δεσμευτικοί.

Η 1η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος παρουσιάζει τις δράσεις και τις ενέργειες της εταιρείας, για κάθε έναν από τους 5 πυλώνες για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της απέναντι στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με βάση τα πρότυπα εκθέσεων βιωσιμότητας GRI. Όσον αφορά στην Καινοτομία Προϊόντων, στόχος της Παπαστράτος είναι έως το τέλος του 2025 στην Ελλάδα να υπαρχουν 1.500.000 λιγότεροι καπνιστές. Είτε διακόπτοντάς το, είτε στρεφόμενοι σε εναλλακτικά, καλύτερα σε σύγκριση με το τσιγάρο προϊόντα. Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2020 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Η.Π.Α., ενέκρινε την πώληση του IQOS στις ΗΠΑ, ως προϊόν «διαφοροποιημένου κινδύνου, κατάλληλο για την προαγωγή της δημόσιας υγείας». Μάλιστα, 310.000 καπνιστές υιοθέτησαν το IQOS, το οποίο διατίθεται σε 24 αποκλειστικά καταστήματα IQOS και 21.000 σημεία πώλησης (στοιχεία Δεκεμβρίου 2020).

Στον πυλώνα της Υποδειγματικής Λειτουργίας, η Παπαστράτος σημειώνει ότι ενισχύει την ελληνική οικονομία με πάνω από €1 δισ. συνεισφορά στα κρατικά ταμεία που αντιπροσωπεύουν 1,7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού. Ο κύκλος εργασιών της για το 2020 ανέρχεται σε € 1,3 δισ. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα από το IQOS να αγγίζουν το 67%.
Τέλος, συμβάλλει στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων έχοντας διαθέσει πάνω από € 5,5 εκατ. σε ενέργειες καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Στο κομμάτι του περιβάλλοντος, η Παπαστράτος διαθέτει καταρχάς το σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, πιστοποιημένο κατά ISO 14001 στη μονάδα του Ασπρόπυργου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βιομηχανία πέτυχε μείωση στους βασικούς της δείκτες και συγκεκριμένα:
Ενέργεια:
61.415 ΜWh κατανάλωση ενέργειας, με το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ.
Απόβλητα:
• Κανένα απόβλητο δεν κατέληξε σε χωματερή
• Πέτυχε 64% ανακύκλωση και κομποστοποίηση
• Συνεισέφερε στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) με ποσό ίσο με την αξία 96 απορριμματοφόρων ανακύκλωσης.
Νερό:
• 124.968 m3 κατανάλωση νερού
• σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο «Συμμαχία για το Νερό» (Alliance for Water Stewardship-AWS).

Π. Λώλος: Οι 4+4 αρχές για τα στελέχη της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

Κατά την διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Athens Leadership Lab του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College με θέμα: «Soft Skills και Διοίκηση για Ηγεσία 4.0 Προκλήσεις και Προοπτικές στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΒΣΕ κ. Πάνος Λώλος, είχε την ευκαιρία από κοινού με άλλoυς διακεκριμένους ομιλητές να αναφερθεί στον κανόνα των 4+4 αρχών που οφείλουν να διέπουν τα στελέχη της νέας εποχής. Όπως ανέφερε, οι πρώτες 4 είναι σταθερές, ενώ οι επόμενες 4 ανταποκρίνονται στις ανάγκες του νέου, ψηφιακού περιβάλλοντος. Δείτε περισσότερα εδώ.

Foodlink: Εξαγοράζει το 55% της ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗ Α.Ε.

Πληροφοριακό σημείωμα, που αφορά την απόκτηση του 55% των μετοχών της μη εισηγμένης εταιρείας «ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ – ΑΘΗΝΑΙΚΗ AE», συνέταξε η Foodlink. Το Πληροφοριακό Σημείωμα εκδίδεται σύμφωνα με άρθρο 13, παράγραφος 4(α) του Κανονισμού Λειτουργίας της Εναλλακτικής Αγοράς καθώς αφορά στην εξαγορά μη εισηγμένης εταιρείας από εισηγμένη, η οποία πραγματοποιείται χωρίς Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και εφόσον το τίμημα εξαγοράς υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) των ιδίων κεφαλαίων της εισηγμένης εταιρείας.

Το συνολικό τίμημα για την απόκτηση του 55% της εταιρείας ανήλθε σε 1.910.700,00 ευρώ εκ των οποίων 1.460.700,00 ευρώ αποτελεί τίμημα εξαγοράς μετοχών και 450.000,00 ευρώ αποτελούν εισφορά για την συμμετοχής της Εταιρείας στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗ Α.Ε., η οποία αποφασίστηκε κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 24ης Σεπτεμβρίου 2021. Η χρηματοδότηση του καταβληθέντος τιμήματος έγινε από τα Ίδια Κεφάλαια της εταιρείας.