Μύλοι Λούλη: Παρουσίασε στη Foodtech τα βήματα προς ένα paperless εργοστάσιο

Στις 12.11.21 οι Μύλοι Λούλη συμμετείχαν στη 2η διεθνή έκθεση Foodtech 2021, όπου και παρουσίασαν τις εξελίξεις της εταιρείας στον κλάδο της τεχνολογίας. Στην Ημερίδα με τίτλο «Βιομηχανία 4.0 & Εφαρμογές στον Κλάδο Τροφίμων», μεταξύ ομιλητών από σημαντικές εταιρείες που εξελίσσονται στα πλαίσια της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, παρουσιάστηκε από την κα Αρετή Κατσαγεωργίου, Μηχ. Μηχανικό, Υπ. Προγραμματισμού παραγωγής και βελτιστοποίησης, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στο εργοστάσιο της Σούρπης και τα βήματα που έχει ακολουθήσει η εγκατάσταση προς ένα paperless εργοστάσιο.

DemoSA: Συμμετείχε στο Food Drive για τη στήριξη της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Μια δράση για τα παιδιά που στηρίζει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», έγινε πράξη αγάπης με τη στήριξη της DemoSA σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η DemoSA ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και συμμετείχε στη δράση Food Drive 2021, προσφέροντας βασικά προϊόντα διατροφής και είδη υγιεινής σε παιδιά και τις οικογένειές τους. Τα είδη που προσέφεραν οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα παραδοθούν μαζί με τις ευχές όλων για χαρούμενες γιορτές γεμάτες υγεία, αγάπη και αλληλεγγύη.

Kallas Inc: Στόχος η διατήρηση κερδοφόρας ανάπτυξης την επόμενη τριετία

Έχοντας απορροφήσει ήδη μεγάλο μέρος των «κραδασμών» του 2020, η Kallas Inc επικεντρώνει τη στρατηγική της επόμενης τριετίας στην διατήρηση κερδοφόρας ανάπτυξης και χαλυβδωμένης φερεγγυότητας. Σε επίπεδο ενδεκαμήνου, η Kallas εμφανίζει ρυθμό αύξησης εσόδων 15%, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των απωλειών που προκάλεσε πέρυσι η πανδημία. Παράλληλα, στο εξεταζόμενο διάστημα καταγράφεται βελτίωση στο μικτό περιθώριο κέρδους (11,37%,) με το EBITDA να ανέρχεται σε 7,96 εκατ. ευρώ και η κερδοφορία προ φόρων σε 5,16 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Kallas Inc διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στις Αχαρνές Αττικής, στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, στη ΒΙΠΕ Βόλου, στο Βαθύ Αυλίδας και στα Ιωάννινα με πάνω από 26.000 τμ. αποθηκευτικού χώρου ελεγχόμενης θερμοκρασίας. H τελευταία της επένδυση που ξεπέρασε τα 10 εκατ. στα Οινόφυτα (2019) ήρθε να προσθέσει επιπλέον 13.000 τμ. αποθηκευτικού χώρου βαθιάς κατάψυξης, τον μεγαλύτερο στην περιοχή των Βαλκανίων. Η εταιρεία διαθέτει επίσης θυγατρικές εταιρείες σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία. Β. Μακεδονία και Κύπρο.

 

Παλίρροια: «έπιασε ταβάνι» η παραγωγική της δυνατότητα μετά την πανδημία

Πρόσω ολοταχώς για τζίρο 60 εκατομμυρίων οδεύει φέτος η Παλίρροια, σχεδόν τρία χρόνια μετά την είσοδο της VNK του Βασίλη Κάτσου στην εταιρεία, σπάζοντας το ρεκόρ των πωλήσεών της, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Food Reporter. Τον στόχο αυτό έθεσε η βιομηχανία έτοιμων γευμάτων -που από τη στιγμή της ίδρυσης των θυγατρικών σε Κύπρο, Βουλγαρία και Ιορδανία μετατράπηκε σε όμιλο-, έχοντας διαβάσει την αύξηση της ζήτησης για τα γεύματα ψυγείου, κατηγορία στην οποία εισήλθε το 2019.

Αυτό θα σημάνει διψήφια ανάπτυξη για φέτος, όταν το 2020 οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 53 εκατομμύρια, το 2019 είχαν φτάσει τα 50,7 εκατ., το 2018 τα 48,8 εκατομμύρια και το 2017 τα 46 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από την άνοδο που έδωσαν τα έτοιμα γεύματα στη βιομηχανία, ώθηση έδωσε και το άνοιγμα της αγοράς του HoReCa μετά το lockdown. Πρόκειται για εξελίξεις που οδήγησαν την παραγωγική δυνατότητα της Παλίρροια να «πιάσει ταβάνι», οδηγώντας τη στην κίνηση να αυξήσει την παραγωγή κυρίως στη μονάδα της Ιορδανίας.

Βιομηχανία: Κώδωνας κινδύνου από ΙΟΒΕ για το ενεργειακό κόστος

Συνεχίστηκε -έστω και οριακά- η βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο, με παράλληλη άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Τα παραπάνω καταγράφει ο ΙΟΒΕ στο τελευταίο του μηνιαίο «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία», τονίζοντας ωστόσο τους κινδύνους που απορρέουν για τον κλάδο από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους της ενέργειας. Πιο αναλυτικά, ο δείκτης του οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις 113,4 μονάδες, έναντι 112,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 91,2 μονάδων πριν ένα χρόνο. Σημαντική ήταν η άνοδος των εξαγωγών (21,2%) τον Σεπτέμβριο και της παραγωγής (2,5%) τον Οκτώβριο. Επίσης, συνεχίστηκε η αύξηση του κόστους ηλεκτρισμού τον Οκτώβριο, κατά 49,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με σημαντική αύξηση και για το Φυσικό Αέριο.

Ακολουθούν κάποια βασικά σημεία του δελτίου:
• Ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2021, κατά 13,4%, κατόπιν ανάκαμψης 16,6% στο προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά στο εννεάμηνο φέτος σημειώθηκε ρυθμός ανάκαμψης 8,9%. Αύξηση στο γ’ τρίμηνο ισχυρότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (3,9%).
• Ενίσχυση εξαγωγών 48,6 % στο γ’ τριμ. του 2021. Άνοδος των εξαγωγών υπηρεσιών (+84,6%) ενώ οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν εκ νέου (+9,2%).
• Ήπια επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 110,2 μον. τον Νοέμβριο από 112,9 μον. τον Οκτώβριο, από επιδείνωση εκτιμήσεων και προβλέψεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση για την παραγωγή προσεχώς. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι επιδράσεις αυτών στην οικονομία αναμένεται να επηρεάσουν ισχυρά τις προσδοκίες επιχειρήσεων στους επόμενους μήνες.
• Ήπια άνοδος για το εργοστασιακό δυναμικό και υποχώρηση για την εξασφαλισμένη παραγωγή. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν στους 4,2 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να ενισχύεται στο 78,2% τον Νοέμβριο.
• Συνεχίστηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 2,5% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Σημαντική άνοδος 16,0% (y-o-y) στην Ελλάδα. Όσον αφορά στους επιμέρους τομείς, αυξήθηκαν ως εξής: Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος (30,7%), Ορυχεία-Λατομεία (26,0%), Μεταποίηση (14,6%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την οικονομία, σημειώθηκε αύξηση στα Φάρμακα (15,3%) και τα Τρόφιμα (12,3%). Ήπια εξασθένιση της παραγωγής καταγράφηκε στα Βασικά μέταλλα (-3,7%).
• Σημαντική άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 21,2% τον Σεπτέμβριο (y-o-y). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €2,9 δισεκ. από €1,9 δισεκ. ένα έτος πριν.
• Συνεχίστηκε η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Οκτώβριο, κατά 49,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική αύξηση και για το Φυσικό Αέριο.
• Ενίσχυση του δείκτη κύκλου εργασιών της βιομηχανίας 30,4% το γ’ τρίμ. του 2021 (y-o-y) στην Ελλάδα έναντι 12,9% στην ΕΕ.
• Άνοδος της δραστηριότητας για όλους τους τομείς το γ΄ τριμ. του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η Μεταποίηση στους τομείς με την ισχυρότερη άνοδο (+31,3%).
• Αύξηση της απασχόλησης στη Βιομηχανία για πρώτη φορά ύστερα τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης. Το β’ τρίμ. του 2021 οι απασχολούμενοι στη Βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 0,9% ή κατά 3,5 χιλ. άτομα συγκριτικά με το β’ τριμ. 2020 (στους 389,3 χιλ. από τους 385,8 χιλ.).
• Συνεχίστηκε η ενίσχυση των τιμών εισαγωγών τον Σεπτέμβριο, κατά 26,4% από 18,8% τον Αύγουστο. Ηπιότερη ενίσχυση για τις τιμές στην Ευρωζώνη (16,9% από 15,1% τον προηγούμενο μήνα). Ανοδικά και ο δείκτης τιμών παραγωγού τον Οκτώβριο (22,1%) από 17,4% τον Σεπτέμβριο. Σε χαμηλότερα επίπεδα οι μεταβολές σε Ευρώπη (στην περιοχή του 11,7% από 9,9% τον προηγούμενο μήνα).

Τα κορυφαία εξαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα του γ’ τριμήνου
Πρωτοπόρησαν για τις εξαγωγές τους το γ’ τρίμηνο του 2021 τα Φαρμακευτικά σκευάσματα, με €707 εκατ. (+1,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν), και το Αλουμίνιο, με €545 εκατ. (+50,2%, y-o-y). Στο γ’ τριμ. του 2021, το 81% των βιομηχανικών προϊόντων κατευθύνθηκαν προς ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ένα μόλις 5,8% προς Β. Αμερική.

Η Rivian κατασκευάζει εργοστάσιο 5 δισ. Δολαρίων στη Τζόρτζια

Στελέχη της Rivian Automotive Inc., στις 16 Δεκεμβρίου δήλωσαν ότι θα κατασκευάσουν το δεύτερο εργοστάσιο του κατασκευαστή ηλεκτρικών φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων ανατολικά της Ατλάντα, όπου σχεδιάζουν να προσλάβουν περίπου 7.500 εργαζομένους. Οι δαπάνες θα παραμείνουν υψηλές τα επόμενα χρόνια καθώς η Rivian επεκτείνεται στη Τζόρτζια, όπου ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος R.J. Scaringe και η ομάδα του αναμένεται να ξεκινήσουν την εμπορική παραγωγή της επόμενης γενιάς των οχημάτων τους έως το 2024. Επέλεξαν μια τοποθεσία περίπου 45 μίλια ανατολικά του κέντρου της Ατλάντα.

Το Atlanta Journal Constitution αναφέρει ότι το έργο θα επεκταθεί συνολικά σε περίπου 2.000 στρέμματα κατά μήκος του Interstate 20 και αναμένεται να δημιουργήσει με την πάροδο του χρόνου την ικανότητα παραγωγής 400.000 οχημάτων ετησίως, διπλάσιο από αυτό που προβλέπεται να αναπτυχθεί στο Normal, εργοστάσιό του στο Ιλινόις. Το εργοστάσιο της εταιρείας αναμένεται να κοστίσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

SARMED: Νέα στρατηγική συνεργασία με την POT & PAN A.E.

Η SARMED ανακοινώνει την έναρξη νέου έργου στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας με την εταιρεία POT & PAN A.E., για την μεταφορά ζεστών σχολικών γευμάτων.
Προσφάτως, η POT & PAN A.E. επέκτεινε την δραστηριότητα της και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών σίτισης για εταιρείες και μεγάλες βιομηχανίες, παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης κυλικείων σε συνδυασμό με την παροχή γευμάτων υψηλής διατροφικής αξίας για το προσωπικό.

Η εταιρεία, με την υποστήριξη του εξειδικευμένου προσωπικού της, αποτελεί μια ομάδα 240 εργαζομένων προσφέροντας σε ετήσια βάση περισσότερες από 9 εκ. μερίδες μαγειρεμένου φαγητού σε πελάτες. Μεταξύ των πελατών της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις και οργανισμοί όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η εταιρεία Γρηγόρης, το Coffee Island, η ΑΒ Βασιλόπουλος, ο Κρητικός, το Μy Market, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Ινστιτούτο Prolepsis, η L’Artigiano, ο όμιλος ξενοδοχείων HOTELBRAIN, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, καθώς και πολλά νοσοκομεία και οργανισμοί.

Φαρμακευτικός Κλάδος: Αναγκαίες οι επενδύσεις για τη διατήρηση βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας

Την ανάγκη να πραγματοποιούνται επενδύσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τη διατήρηση της βιωσιμότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους επισήμαναν εκπρόσωποι του κλάδου κατά την τελευταία ημέρα του Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2021, ζητώντας άρση των περιορισμών που αφορούν επενδύσεις εντός Αττικής αλλά και θέσπιση ευέλικτων κινήτρων πενταετούς διάρκειας.

O Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της ΠΕΦ και αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Elpen, επισήμανε πως εκτός από τα γενόσημα που αποτελούν σημαντικό τομέα δραστηριοποίησης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, οι εταιρείες έχουν εισέλθει τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη νέων μορφών και σε νέες τεχνολογίες. «Συζητάμε για βιοομοειδή, για mRNA και για άλλους τρόπους αποδέσμευσης», επισήμανε, τονίζοντας πως για να γίνουν αυτά χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις που δεν μπορούν να είναι μικρότερες από 10%-15% του κύκλου εργασιών των εταιρειών ετησίως.

Ο ίδιος επισήμανε πως το επενδυτικό clawback οδήγησε πέρυσι στην κατάθεση 40 σχεδίων από ελληνικές και ξένες εταιρείες για επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε πως από δω και πέρα είναι απαραίτητο να προωθηθούν ευέλικτα κίνητρα πενταετούς διάρκειας. Αναφερόμενος στους περιορισμούς που προκύπτουν από τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, ο ίδιος είπε πως για το κέντρο καινοτομίας της Elpen στα Σπάτα δικαιούμαστε 10% φοροαπαλλαγές γιατί είναι στα Σπάτα, ενώ εάν ήταν στη Λαμία ή σε άλλη πόλη της περιφέρειας, αυτές μπορεί να έφταναν το 50%.

 

ΒΕΠ: Το πρώτο Επιμελητήριο με Ουδέτερο Ανθρακικό Αποτύπωμα

Το νέο επιχειρηματικό προαπαιτούμενο, το ανθρακικό αποτύπωμα, υιοθετεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς δείχνοντας το δρόμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το ΒΕΠ αποτελεί πλέον το πρώτο Επιμελητήριο της Ελλάδος που λαμβάνει Πιστοποίηση ως Οργανισμός με «Ουδέτερο Ανθρακικό Αποτύπωμα», μετά τις άμεσες και μεθοδικές ενέργειες του Προέδρου του κ. Γεωργίου Παπαμανώλη – Ντόζα. «Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς αφουγκράζεται τις ανάγκες των επιχειρήσεων για τον προσδιορισμό της περιβαλλοντικής επιδόσεώς τους και δείχνει την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθούν», δήλωσε ο κ. Ντόζας.

 

Αμερικανικές επενδύσεις με «άρωμα» Silicon Valley στην Ελλάδα

Το νέο πρόσωπο της Ελλάδας, το φιλικό στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα παρουσίασε ο Υφ. Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια κ. Κώστας Φραγκογιάννης, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, με στόχο να πείσει για την αξιοπιστία της Ελλάδας ως προορισμού για επενδύσεις. Ο κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε και αντάλλαξε απόψεις με επιστήμονες και ακαδημαϊκούς στα Πανεπιστήμια Harvard και ΜΙΤ, με υψηλόβαθμα στελέχη Αμερικανικών επιχειρήσεων καθώς και με Έλληνες ομογενείς επιχειρηματίες για τις δυνατότητες εφαρμογής των νέων τεχνολογιών όπως η AI και για τις προοπτικές νέων αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με ιδρυτικά στελέχη του Hellenic Institute of Advanced Studies, με τους οποίους συζητήθηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα Hellenic Robotics Initiative. Επίσης υλοποιήθηκε ξενάγηση στο Makerspaces του Harvard.