Schneider Electric: Υποστηρικτής του Συνεδρίου της IUCN για την προστασία της βιοποικιλότητας

Η Schneider Electric υποστηρίζει το έργο της IUCN για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της ποικιλομορφίας των φυσικών οικοσυστημάτων του κόσμου, με τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατήρησης IUCN. Το Συνέδριο αυτό αποτελεί βασικό ορόσημο για το περιβάλλον, για τη βιοποικιλότητα και το κλίμα. Η Schneider Electric, έχει δεσμευτεί να διασφαλίζει ότι οι εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να προωθούν την κυκλικότητα, να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα και να καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή, μέσω αλληλένδετων και αλληλοεξαρτώμενων ενεργειών για ένα μέλλον με θετικό αντίκτυπο για τη φύση.

Η συμβολή της ISOMAT στην ολοκλήρωση της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Πρόκειται για μια ειδική πτέρυγα με θαλάμους απομόνωσης- αρνητικής πίεσης, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να παρεμποδίζεται η μετάδοση αερογενώς μεταδιδόμενων ασθενειών όπως ο SARS-CoV-2, με σκοπό την προστασία τόσο των ασθενών που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα όσο και του προσωπικού. Η ISOMAT, με απόλυτο σεβασμό και εκτίμηση σε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προσέφερε τα υλικά για θερμοπρόσοψη, χρώματα, κόλλες και λοιπά δομικά υλικά, προκειμένου να συμβάλει στην ολοκλήρωση της μονάδας.

TITAN: Ηγέτης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε διεθνές επίπεδο

Ως μία από τις εταιρείες που ηγούνται διεθνώς στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναγνωρίστηκε ο Όμιλος TITAN από το CDP. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η αξιολόγηση «Α-» κατατάσσει τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ στο ανώτατο 15% του συνόλου των εταιριών με δημοσιευμένα στοιχεία παγκοσμίως και στις πέντε εταιρείες τσιμέντου που έχουν πετύχει αντίστοιχη βαθμολογία για το 2021.

Το 2021, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ ανέβασε τον πήχη ακόμα ψηλότερα, καθώς έγινε μία από τις πρώτες εταιρίες του κλάδου τσιμέντου διεθνώς της οποίας οι στόχοι μείωσης εκπομπών CO2 επικυρώθηκαν από την πρωτοβουλία SBTi, ως συμβατοί με τα επίπεδα μειώσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Επιπλέον, ο Τιτάνας υπέγραψε τη Δέσμευση «Business Ambition for 1.5°C», της οποίας ηγείται η πρωτοβουλία SBTi σε συνεργασία με το UNGC και τη συμμαχία We Mean Business, για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1.5°C και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

 

Πλαστικά Κοτρώνης: Η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας «εν δράσει»

Σε λειτουργία έχει τεθεί η νέα επένδυση που υλοποίησε η βιομηχανία πλαστικών και συσκευασίας Κοτρώνης σύμφωνα με το Food Reporter, μια επένδυση η οποία είχε υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου για την ενίσχυση με τη μορφή της φοροαπαλλαγής. Συγκεκριμένα, το πλάνο αφορούσε στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της βιομηχανίας, η οποία εδρεύει στο δήμο Ευπαλίου στην Φωκίδα, μέσα από την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού με την προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων, ρομποτικών συστημάτων και αυτοματισμών παραγωγής. Η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας αφορά στον κύριο τομέα δραστηριότητας της επιχείρησης.

Το συνολικό ενισχυμένο κόστος της επένδυσης ανήλθε στο ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία προήλθαν από μεσοπρόθεσμο δανεισμό. Μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης κίνησης, η οποία υλοποιήθηκε πριν περίπου ένα χρόνο δε δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας στην εταιρεία καθώς στόχος της επένδυσης ήταν η αύξηση της παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τροχιά ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα κλείσει και η φετινή χρονιά, παίρνοντας σκυτάλη από το θετικό momentum του 2020.

Νέο βήμα της Shell στον χώρο των ΑΠΕ με την εξαγορά της Savion

Στην εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας συστημάτων ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας Savion, από την Macquarie’s Green Investment Group, προχωρά η Royal Dutch Shell, προκειμένου να ενισχύσει το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό της στον τομέα της ηλιακής ενέργειας στο πλαίσιο της στροφής της προς μορφές ενέργειας μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός δεν αποκάλυψε το τίμημα της συμφωνίας, αλλά δήλωσε ότι η εξαγορά προστίθεται στην προηγούμενη επένδυσή της στην αμερικανικό διαχειριστή μονάδων ηλιακής ενέργειας, με τη Savion να έχει υπό ανάπτυξη έργα ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης άνω των 18 γιγαβάτ για λογαριασμό πελατών. «Τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της Savion, η εξειδικευμένη ομάδα της και η αποδεδειγμένη επιτυχία της ως εταιρεία ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνάδουν πλήρως με την αναπτυσσόμενη επιχείρηση καθετοποιημένης ενέργειας της Shell», δήλωσε ο Wael Sawan, διευθυντής ολοκληρωμένων λύσεων αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Shell.

Ηνωμένο Βασίλειο: Ξεκινά η παραγωγή στο νέο εργοστάσιο της Hubbard

Η παραγωγή ξεκίνησε στο νέο εργοστάσιο εμπορικού εξοπλισμού ψύξης συνολικού κόστους 3,3 εκατομμυρίων λιρών και έκτασης 7.500 τ.μ. της Hubbard Products, στο Futura Park στο Ίπσουιτς.
Το νέο ενεργειακά αποδοτικό εργοστάσιο (βαθμολόγηση EPC A) παρέχει στη Hubbard σχεδόν 60% περισσότερο χώρο παραγωγής – μια σημαντική αύξηση της χωρητικότητας που θα αυξήσει τους όγκους και θα μειώσει τους χρόνους παράδοσης για τους πελάτες.

Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει σύγχρονο χώρο παραγωγής και αποθήκης, ένα διώροφο συγκρότημα γραφείων, 150 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων για το προσωπικό και τους επισκέπτες, με σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και χώρο στάθμευσης ποδηλάτων. Μια νέα εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης δίπλα στο νέο εργοστάσιο, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Σε όλο το νέο εργοστάσιο και τις εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης, υπάρχουν σχέδια για την πρόσληψη 60 επιπλέον εργαζομένων. Η μετάβαση στη νέα τοποθεσία ακολουθεί την εξαγορά από τον ιδιοκτήτη της Hubbard του ιταλικού ομίλου ψυκτικών Zanotti το 2017 και την ενσωμάτωσή του στη συνέχεια στο χαρτοφυλάκιο εμπορικών ψυκτικών της Daikin.

BMW: Αυξάνει στηΝ Κίνα την παραγωγή του SUV X5

Η γερμανική BMW θα αυξήσει στην Κίνα την παραγωγή του οχήματος SUV μεσαίου μεγέθους X5, το οποίο κατά την τρέχουσα περίοδο παράγεται στις ΗΠΑ, προκειμένου να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο για το ίδιο όχημα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Θα προσθέσουμε τοπική παραγωγή του BMW X5 στην Κίνα για την κινεζική αγορά», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος, χωρίς να δημοσιοποιήσει κάποια ημερομηνία έναρξης της παραγωγής.

Η κινεζική παραγωγή του X5 έχει προγραμματιστεί να αρχίσει το δεύτερο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς στην κοινοπραξία BMW Brilliance, σύμφωνα με έναν Αμερικανό προμηθευτή. Τα οχήματα X5 που πωλούνται μέχρι τώρα στην Κίνα, παράγονται στο εργοστάσιο (Spartanburg) της BMW στη Νότια Καρολίνα. Η πρόσθετη παραγωγή στην Κίνα δεν θα επηρεάσει τον όγκο της παραγωγής στο αναφερόμενο παραπάνω εργοστάσιο, σύμφωνα με την ίδια δήλωση. Η δήλωση ακολούθησε μία αναφορά της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, ότι η BMW προγραμματίζει να αρχίσει την παραγωγή του X5 στην Κίνα από το 2022.

Ευρωζώνη: Δεύτερη η Ελλάδα στην ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Τη δεύτερη θέση όσον αφορά την ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής καταλαμβάνει στην ευρωζώνη η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε 17,2%, με τη Λιθουανία να είναι στην πρώτη θέση με 22,7% και τη Δανία να έρχεται τρίτη με 14%.
Αντίθετα, τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση κατέγραψε η Ρουμανία (-6,6%) και ακολουθούν οι Πορτογαλία (-6,5%) και Τσεχία (-4,9%). Σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, η Ελλάδα είναι πάλι δεύτερη με +2,5%, με τις Γερμανία και Σλοβακία στην πρώτη θέση με άνοδο 3%. Γενικότερα στην ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή ήταν 3,3% υψηλότερη ετησίως και 3,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης αυξήθηκε 1,1% και 1,2% στην ΕΕ.

Ετήσια αύξηση 33,9% τον Οκτώβριο στις τιμές εισαγωγών
Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα εγχώρια μεγέθη, αύξηση 33,9% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Οκτώβριο του 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Οκτωβρίου 2020, έναντι μείωσης 12,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2020 με το 2019. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής:

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,8% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 – Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 – Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 13,7% έναντι μείωσης 7,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Ετήσιες μεταβολές
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 33,9%, τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020, οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 52,8% και στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 7,1%.
Στην αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών (σύνολο αγοράς) κατά 33,9% συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:

Αναφορικά με τις μηνιαίες μεταβολές, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 4,8% τον μήνα Οκτώβριο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 6,5% και στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 1,6%.
Στην αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών (σύνολο αγοράς) κατά 4,8%, συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2, ως εξής:

 

Εκδήλωση ΣΕΒ & ΣΘΕΒ για το πακέτο μέτρων «Fit for 55»

Ο ΣΕΒ με τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών διοργανώνουν διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Fit for 55 – Στόχοι της Ε.Ε. για τη μείωση του άνθρακα έως το 2030: Προκλήσεις και ευκαιρίες», στις 16/12/21 στις 15:00. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των επιχειρήσεων από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου για το πακέτο μέτρων «Fit for 55» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τους τρόπους υλοποίησης κλιματικών δεσμεύσεων, και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα. Δείτε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Ένα ακόμα βήμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Motor Oil

Έχοντας ως σταθερό στόχο την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η Motor Oil Hellas προχωρά στον κόσμο του αυτοματισμού αξιοποιώντας την τεχνολογία RPA, που υποστηρίζεται από την EY Ελλάδος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μετά από την φάση έρευνας για τον εντοπισμό ευκαιριών σε όλες τις λειτουργίες του Ομίλου, η Motor Oil Hellas, έχει εφαρμόσει αυτοματισμούς διαδικασιών που αποφέρουν σημαντικές βελτιώσεις σε τομείς όπως στα Οικονομικά, Πωλήσεις, Logistics, Εξυπηρέτηση Πελατών και HR. Τα πρώτα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι το επίπεδο αυτοματισμού ξεπερνά το 90% με αποτέλεσμα την αυξημένη ευελιξία, τη μείωση των ανθρώπινων λαθών, την τυποποίηση διαδικασιών και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου για περισσότερες δραστηριότητες προστιθέμενης αξίας.