Ακρίτας: Πουλά ακίνητο στη ΒΙΠΑ Μαγούλας έναντι €2.8 εκατ.

Στη οριστική μεταβίβαση ακινήτου της προχώρησε η εταιρεία ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε. Όπως αναφέρει η εισηγμένη, «με γνώμονα τη χρηστή αξιοποίηση των μη ιδιοχρησιμοποιούμενων παγίων της, προχώρησε στις 10 Δεκεμβρίου 2021, στην υπογραφή του οριστικού συμβολαίου για τη μεταβίβαση του ακινήτου που βρίσκεται στη θέση Λούτσα εντός ΒΙΠΑ Μαγούλας Αττικής, συνολικής έκτασης 16.402,82 τ.μ. μετά του επ’ αυτού ευρισκόμενου ισόγειου βιομηχανικού κτιρίου επιφάνειας 6.313,30 τ.μ., προς την εταιρεία “ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΒΙΟΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟΥ”, έναντι συνολικού τιμήματος 2.851.935,48€».
Το αντίτιμο χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγω για την απομείωση του τραπεζικού δανεισμού της ΑΚΡΙΤΑΣ.

Δωρεά της Ελληνικός Χρυσός στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης

Τη Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης η παραλαβή της δωρεάς τεσσάρων (4) ηλεκτροκίνητων καθισμάτων διακομιδής ασθενών με ερπύστριες της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Ειδικότερα, τα τέσσερα ηλεκτροκίνητα, τα οποία καλύπτονται πλήρως σε συντηρήσεις, επισκευές και ανταλλακτικά για δέκα (10) έτη, αποτελούν ένα σύγχρονο καθημερινό «εργαλείο» για τους διασώστες του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, παρέχοντας πρόσθετη ασφάλεια για τους διακομιζόμενους ασθενείς αλλά και για τους ίδιους τους διασώστες, διευκολύνοντας και προστατεύοντάς τους από σοβαρές σωματικές καταπονήσεις κατά τις αναβάσεις και καταβάσεις.

ΦΑΓΕ: Ολλανδικό «πράσινο φως» στο νέο εργοστάσιο

Το πρώτο βήμα για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του νέου εργοστασίου γιαουρτιού της ΦΑΓΕ στην Ολλανδία έγινε καθώς πριν λίγες μέρες το δημοτικό συμβούλιο του Hoogeveen έδωσε και επίσημα το πράσινο φως για την εκκίνηση του project, σύμφωνα με το Food Reporter.

Υπενθυμίζεται ότι η ΦΑΓΕ επέλεξε το βιομηχανικό πάρκο Riegmeer-Noord, το οποίο θα φιλοξενήσει την καινούργια παραγωγική της μονάδα, η οποία βρήσκε τελικά «σπίτι» ύστερα από σχεδόν πέντε ολόκληρα χρόνια από την στιγμή που η γαλακτοβιομηχανία ανακοίνωσε τη συγκεκριμένη επένδυση, η οποία αναμένεται να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα της στην ευρωπαϊκή αγορά, λειτουργώντας συμπληρωματικά στην παραγωγή του εργοστασίου της ΦΑΓΕ στην Ελλάδα. «Η άφιξη μιας τόσο μεγάλης βιομηχανίας θα λειτουργήσει σαν πόλος έλξης και για άλλες επιχειρήσεις», ανέφερε τοπικός άρχοντας, λέγοντας ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση του οικοσυστήματος της περιοχής.

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Απτά τα οφέλη της Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, στο πλαίσιο του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, πραγματοποίησε μελέτη Εκτίμησης Κοινωνικής Απόδοσης Επένδυσης (Social Return On Investment -SROI), αναδεικνύοντας τα οφέλη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, τόσο για τους αγρότες, όσο και για την ελληνική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα και τις τοπικές κοινωνίες.
Η μελέτη, η οποία αποτίμησε μόνο τις τελευταίες έξι καλλιεργητικές περιόδους του προγράμματος (2015-2021) που υλοποιεί η εταιρεία από το 2008, κατέληξε πως η επένδυση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σημειώνει δείκτη κοινωνικής απόδοσης ίσο με 2,43:1, κάτι που σημαίνει πως για κάθε ένα ευρώ που επενδύθηκε στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας από την εταιρεία, παρήχθησαν 2,43 ευρώ κοινωνικής αξίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 73.678.700 ευρώ, παράγοντας κοινωνικό έργο αξίας 179.253.103 ευρώ συνολικά. Τέλος, εστιάζοντας διαρκώς στη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει θέσει ως στόχο την πιστοποίηση της συνολικής ποσότητας παραγόμενου κριθαριού του Προγράμματος Συμβολαιακής ως προϊόν ορθής γεωργικής παραγωγής. Ήδη η εταιρεία έχει επιτύχει την πιστοποίηση του 65% της παραγωγής του 2021.

TSMC: Σε συζητήσεις με Γερμανία για εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) βρίσκεται σε αρχικές συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για μια πιθανή λειτουργία εργοστασίου στην ευρωπαϊκή χώρα, δήλωσε το Σάββατο υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg. Διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών επιδοτήσεων, της ζήτησης των πελατών, αλλά και της δεξαμενής ταλέντων, θα επηρεάσουν την τελική απόφαση της TSMC, δήλωσε στους δημοσιογράφους η ανώτερη αντιπρόεδρος πωλήσεων Ευρώπης και Ασίας, Lora Ho, στο περιθώριο ενός τεχνολογικού φόρουμ στην Ταϊπέι.

H TSMC δεν έχει συζητήσει κίνητρα με το Βερολίνο ούτε έχει αποφασίσει για την τοποθεσία του εργοστασίου, δήλωσε η Ho. Η ταϊβανέζικη εταιρεία αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ημιαγωγών παγκοσμίως και έχει τις περισσότερες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ταϊβάν. Το τελευταίο όμως έτος διαφοροποίησε την πολιτική της για να συμβάλλει στην κάλυψη της ζήτησης μεγάλων χωρών που επιδιώκουν να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών. Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται ένα τέτοιο εργοστάσιο στην Αριζόνα, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή ενός εργοστασίου και στην Ιαπωνία.

Volkswagen: Δημιουργεί ευρωπαϊκή εταιρεία για τις δραστηριότητες μπαταριών της

Μια ευρωπαϊκή εταιρεία για τις δραστηριότητες μπαταριών της δημιουργεί η Volkswagen, ενώ διπλασιάζει τις προσπάθειες ενίσχυσης της παρουσίας της στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία τόνισε πως η νέα εταιρεία θα περιλαμβάνει δραστηριότητες που κυμαίνονται από την επεξεργασία των πρώτων υλών μέχρι τη διαχείριση των ευρωπαϊκών μεγάλων εργοστασίων. Η ανακοίνωση ήρθε καθώς η Volkswagen σχεδιάζει να δημιουργήσει μέχρι και έξι μεγάλα εργοστάσια στην Ευρώπη για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για μπαταρίες.

Η εταιρεία έχει εξοικονομήσει 2 δισ. Ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία του γιγαντιαίου εργοστασίου της Salzgitter μέχρι την έναρξη της παραγωγής, που εκτιμάται για το 2025. Αυτό το εργοστάσιο θα συνδυάσει την ανάπτυξη, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο της παραγωγής, καθιστώντας το ουσιαστικά τον ευρωπαϊκό κόμβο μπαταριών της Volkswagen. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, η Volkswagen και η Bosch, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής τους θέσης απέναντι σε ξένες εταιρείες όπως η Tesla, δρομολογούν συνεργασία για την ανάπτυξη λογισμικού αυτοκινήτων.

Pfizer: Εξαγοράζει την Arena Pharmaceuticals έναντι 6,7 εκατ. δολαρίων

Η Pfizer σχεδιάζει να εξαγοράσει την Arena Pharmaceuticals Inc, σε μια συμφωνία που αποτιμά την Arena στα 6,7 δισ. δολάρια, ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες. Η Pfizer σχεδιάζει να αγοράσει τις υπόλοιπες μετοχές της Arena έναντι 100 δολαρίων η μία. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στα 49,94 δολάρια την Παρασκευή, και ήδη στις προσυνεδριακές συναλλαγές σήμερα εκτινάσσονται κατά 92%. Η μετοχή της Pfizer σημειώνει άνοδο 1,6%.

Η Arena, αναπτύσσει φάρμακα για τις παθήσεις του εντέρου, του δέρματος και της καρδιάς. Πρόκειται για βιοφαρμακευτική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1997 και βρίσκεται στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Η εταιρεία έχει μικρομοριακά φάρμακα υπό ανάπτυξη για πιθανή κλινική χρησιμότητα σε πολλαπλούς θεραπευτικούς τομείς. Τα πιο προηγμένα ερευνητικά κλινικά προγράμματα της εταιρείας είναι το ralinepag στη δοκιμή για πνευμονική αρτηριακή υπέρταση και η ετρασιμόδη στην αξιολόγηση για φλεγμονώδεις ενδείξεις. Το 2016 η εταιρεία μείωσε το μέγεθος της και εστίασε στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που δοκιμάζονται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές.

ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ: «Άλμα» στα κέρδη του εννεαμήνου, απόρροια των νέων επενδύσεων

Η βιομηχανία κατεργασίας αλουμινίου ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα εννεαμήνου του 2021, στα οποία καταγράφονται εξαιρετικές επιδόσεις τόσο στον κύκλο εργασιών, όσο και στην καθαρή κερδοφορία, σημειώνοντας αύξηση ως προς την αντίστοιχη περίοδο του 2020 κατά +48,7% & +51,4%, αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας την σταθερά ανοδική πορεία της εταιρείας. Παράλληλα δημοσιεύτηκαν επικαιροποιημένες προβλέψεις για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, βάσει των οποίων ο κύκλος εργασιών θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ, έναντι 13,4 στο 2020, ενώ η καθαρή κερδοφορία προ φόρων στα 1,1 εκατ. ευρώ έναντι 0,72 εκατ. ευρώ στο 2020. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται ως φυσικό αποτέλεσμα του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας, των νέων επενδύσεων και της παραγωγής νέων προϊόντων.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των προϊόντων της εταιρείας διαθέτει όλα τα απαραίτητα διεθνή πιστοποιητικά ποιότητας ή/και ενεργειακής απόδοσης. Η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ από την ίδρυση της, έχει αναπτυχθεί σε μια δυναμική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά προφίλ αλουμινίου για αρχιτεκτονικές εφαρμογές (κουφώματα) και βιομηχανικές εφαρμογές (ειδικό προφίλ), καθώς και στην παραγωγή βάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Η ΜΕΤΑΛΟΥΜΙΝ παράλληλα, έχει αναδειχθεί στην Ελλάδα και διεθνώς σε ηγέτη στο σχεδιασμό και παραγωγή βάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων, αναπτύσσοντας ελληνική τεχνογνωσία σε υδραυλικά συστήματα ηλιακού ιχνηλάτη (trαckers). Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι βάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων της εταιρείας καλύπτουν ευρεία γκάμα αναγκών, τόσο σε οικιακές εγκαταστάσεις όσο και σε πάρκα βιομηχανικής κλίμακας.

Crown Hellas Can: Μένει με ένα εργοστάσιο λιγότερο στην Ελλάδα

Στην πώληση του ενός από τα τρία εργοστάσια που διατηρεί στην Ελλάδα προχώρησε η Crown Hellas Can, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χριστίνας Παπαγιάννη για το Food Reporter. Πρόκειται για τη μονάδα της Θεσσαλονίκης, η οποία ανήκει πλέον στη Θεσσαλονίκη Tinplate NewCo, επενδυτικό σχήμα που δεν ανήκει μεν στον όμιλο της Crown, αλλά στο οποίο συμμετέχει η τελευταία μαζί με ξένους επενδυτές. Αυτή είναι η τρίτη συναλλαγή που λαμβάνει χώρα μέσα στη χρονιά, με τις ανακατατάξεις να έχουν ξεκινήσει από τα «ψηλά» του ομίλου της Crown για να φτάσουν στη δομή της ελληνικής θυγατρικής.

Η αρχή έγινε με πώληση των δραστηριοτήτων συσκευασίας τροφίμων, aerosol και προώθησης σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική στο αμερικανικό fund KPS Capital Partners για 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ, με την Crown να διατηρεί το 20% της δραστηριότητας, εξού και η «πετσοκομμένη» συμμετοχή στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. H KPS, συνιδρυτής της οποίας είναι ο Έλληνας Μιχάλης Ψαρρός που δημιούργησε το σχήμα το 1997, είναι μέλος fund με 12,8 δισ. δολάρια assets υπό διαχείριση στη φαρέτρα του και επενδύσεις σε επώνυμα καταναλωτικά προϊόντα, προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης και πολυτελείας και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Η δραστηριότητα συσκευασίας τροφίμων και καταναλωτικών ειδών της Crown στην περιοχή Ευρώπης – Μέσης Ανατολης – Αφρικής αριθμεί 44 παραγωγικές μονάδες που τζιράρουν 2 δισ. ευρώ. Σε αυτές ανήκει και η μονάδα εργοστασίου παραγωγής λευκοσιδηρών προϊόντων της Θεσσαλονίκης, από την πώληση της οποία η Crown Hellas Can αναμένει μεν να επηρεαστεί αλλά όχι στο μέγιστο.

Αυτό, γιατί αποτελεί μικρό μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας, καθώς την τελευταία πενταετία ο τζίρος της Θεσσαλονίκης κυμαινόταν από 16% – 21% των συνολικών πωλήσεων και τα λειτουργικά αποτελέσματα ήταν οριακά είτε αρνητικά είτε κερδοφόρα, με εξαίρεση του 2020 που κατέγραψε αξιοσημείωτα κέρδη. Το ταμείο από την πώληση θα κατευθυνθεί στην κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων αναγκών όπως επενδύσεις στα υπόλοιπα εργοστάσια, ενώ ανοίγει το δρόμο για την αναδιάρθρωση των ιδίων κεφαλαίων και τη διανομή μερίσματος στους μετόχους. Πέραν αυτών, πρόκειται για ένα εργοστάσιο που προμηθεύει παραδοσιακά πελάτες στην εγχώρια αγορά, που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων, άρα ουδεμία επίπτωση θα έχει η αποεπένδυση στις εξαγωγές.

Αλώβητα από το χρυσό deal του ομίλου της Crown μένουν τα εργοστάσια σε Πάτρα και Κόρινθο, στα οποία η ελληνική θυγατρική συνέχισε τις επενδύσεις. Στην Κόρινθο εγκατέστησε υψηλής αντοχής και ελαστικότητας διαχωριστικά ασφαλείας και στην Πάτρα έγιναν επενδύσεις που αφορούσαν κυρίως μετατροπές των συσκευαστικών, στις γραμμές παραγωγής για υποστήριξη των εξαγωγών προς την Κεντρική Ευρώπη, ενώ και στη Θεσσαλονίκη είχε υλοποιηθεί επενδυτικό που αφορούσε στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ασφάλεια τροφίμων και την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Οι επενδύσεις της Crown Hellas Can ανέρχονται για την πενταετία 2016 – 2020 σε 6,6 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της εταιρείας μειώθηκε το 2020 κατά 1,7%, πέφτοντας κάτω από τα 160 εκατομμύρια που ήταν το 2019, με το EBITDA όμως να αυξάνεται περισσότερο από 50%.

Στη Φάρμα Κουκάκη ο Δημήτρης Ζακαλκάς

Θέση εξωτερικού συμβούλου ανέλαβε ο Δημήτρης Ζακαλκάς στη Φάρμα Κουκάκη, με αρμοδιότητες την εταιρική επικοινωνία και το λειτουργικό Marketing. Στο πλαίσιο των καθηκόντων του, θα επιμεληθεί την αναδιοργάνωση του τμήματος Marketing και τη στελέχωσή του καθώς και το σχεδιασμό όλης της Στρατηγικής Επικοινωνίας μέσω επανατοποθέτησης του συνολικού αποτυπώματος της εταιρείας (Εταιρεία/ Προϊόντα/ Περιβάλλον/ Κοινωνία), τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι δύο πλευρές έχουν συνεργαστεί με επιτυχία και στο παρελθόν, στο ξεκίνημα της Φάρμας Κουκάκη.