Πέθανε ο ιδρυτής της SKAG, Θεόδωρος Σκαγιάς

Πέθανε ο “βασιλιάς” των σχολικών τετραδίων, ιδρυτής της εταιρείας SKAG, Θεόδωρος Σκαγιάς. Πέθανε ο ιδρυτής της εταιρείας SKAG με τα σχολικά τετράδια, Θεόδωρος Σκαγιάς. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η κόρη του Πόπη Σκαγιά στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου στον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο Κρυονέρι Αττικής, στις 3.00μμ. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα σε μνήμη του Θεόδωρου Σκαγιά, στην Φλόγα (σύλλογο παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια).

Παπαστράτος: Διανέμει σωρευτιμέρισμα 93,5 εκατ. ευρώ στην PMI

Έκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε η εταιρεία Παπαστράτος ΑΒΕΣ στα τέλη Νοεμβρίου 2021, προκειμένου να εγκριθεί η διανομή σωρευτικού μερίσματος 93,5 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα αυτό αφορά μη διανεμηθέντα κέρδη των οικονομικών χρήσεων 2017 και 2018 και κατευθύνονται στη μοναδική μέτοχο της εταιρείας, την Philip Morris International. Η Παπαστράτος είναι από τις διεθνείς εταιρείες που και μοιράζουν μέρισμα στους μετόχους και επενδύουν στη χώρα εγκατάστασης, στην προκειμένη περίπτωση στην Ελλάδα.

Τον Ιούνιο του 2021 η εταιρεία ανακοίνωσε νέα μεγάλη επένδυση 125 εκατ. ευρώ με την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου με εγκατάσταση δύο νέων γραμμών παραγωγής για θερμαινόμενες ράβδους καπνού και μίας νέας γραμμής για παραγωγή φίλτρων (47 εκατ. ευρώ), για την παραγωγή της επόμενης γενιάς του IQOS (61 εκατ. ευρώ). Επίσης εκσυγχρονίζεται το λιθογραφείο με δύο νέες γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης και την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των γραμμών εκτύπωσης (17 εκατ. ευρώ). Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.

Αλουμύλ: Ολοκληρώθηκε η σύσταση της Building Systems Innovation Centre

Η ΑΛΟΥΜΥΛ ανακοίνωσε ότι την 06.12.2021 ολοκληρώθηκε η σύσταση της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας με την επωνυμία “BUILDING SYSTEMS INNOVATION CENTRE PRIVATE COMPANY”, στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 39,5%. Η νέα εταιρεία εντάσσεται στη δράση “ΚΕΝΤΡΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ”, χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” (ΕΣΠΑ 2014-2020), έχει δε ως σκοπό την προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και της τεχνικής αριστείας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του αρχιτεκτονικού αλουμίνιου.

Στη νέα εταιρεία συμμετέχουν μαζί με την ΑΛΟΥΜΥΛ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, καθώς και εταιρείες με τεχνογνωσία που καλύπτουν κάθε κρίκο της αλυσίδας αξίας του αρχιτεκτονικού αλουμινίου. Όραμα της νεοσυσταθείσας εταιρείας είναι η δημιουργία ενός φορέα, ο οποίος θα αποτελεί σημείο αναφοράς στον κλάδο του αρχιτεκτονικού αλουμινίου.

Η Lego εισέρχεται στο Βιετνάμ με μία επένδυση 1 δισ. δολ.

Την επέκτασή της στην αγορά του Βιετνάμ σχεδιάζει η δανέζικη εταιρεία παιχνιδιών Lego, που πρόκειται να επενδύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή ενός εργοστασίου. Συμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η επένδυση αυτή έχει διττό στόχο αφού θέλει αφενός να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται στην Ασία και αφετέρου να κάνει την αλυσίδα εφοδιασμού της πιο ανθεκτική, ειδικά τώρα που παρατηρούνται καθυστερήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού. Το εργοστάσιο, το οποίο θα είναι το πρώτο εργοστάσιο της Lego με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, πρόκειται να κατασκευαστεί 50 χιλιόμετρα από την πόλη του Χο Τσι Μινχ.

Τα πρώτα έργα να ξεκινούν το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και την πρώτη παραγωγή να έχει προγραμματιστεί για το 2024. Θα είναι το έκτο εργοστάσιο για τη μεγαλύτερη βιομηχανία παιχνιδιών στον κόσμο, καθώς διαθέτει ήδη ένα στην Κίνα, τρία στην Ευρώπη και ένα στο Μεξικό. Το νέο εργοστάσιο θα εξυπηρετεί κυρίως χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Όπως αναφέρεται, θα είναι το πρώτο κλιματικά «ουδέτερο» εργοστάσιο της Lego, στο πλαίσιο του σχεδίου της να καλύψει την ενεργειακή καταλάνωση με ηλιακά πάνελς.

Σαντόνι (Cisco): Ο λόγος που επενδύουμε στην Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι η Cisco μπορεί να αναπτύξει συνεργασίες με την Ελλάδα σε διάφορα πεδία και η χώρα να γίνει «ακόμα πιο ανταγωνιστική», με ένα «ακόμα πιο λαμπρό μέλλον», εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Cisco South Europe, Αγκοστίνο Σαντόνι (Agostino Santoni), μιλώντας από το βήμα του 32ου Greek Economic Summit (GES2021). «Πιστεύω πως είναι εκπληκτική στιγμή για τη βιομηχανία μας, αλλά και για τις χώρες, όπως η Ελλάδα. Βλέπουμε ότι λόγω των ευρωπαϊκών επενδύσεων, του Next Generation EU Fund (σ.σ. του Σχεδίου Ανάκαμψης για την Ευρώπη), υπάρχει η ευκαιρία οι χώρες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Σαντόνι. Σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με τον κ. Σαντόνι, κατά ορισμένες εκτιμήσεις, η πανδημία επίσπευσε τις εξελίξεις στο ψηφιακό τερέν κατά πέντε χρόνια και, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις κατά δέκα. Ο ίδιος δεν μπορεί, όπως είπε, να μιλήσει για το πόσα χρόνια μπροστά βρεθήκαμε, αλλά «σίγουρα ήταν η πιο εκπληκτική επιτάχυνση, που έχω δει στην ψηφιακή βιομηχανία».

Η στρατηγική του ΑΔΜΗΕ εν μέσω ενεργειακής μετάβασης, ψηφιακού μετασχηματισμού & κλιματικής κρίσης

Παρά τις προκλήσεις της υγειονομικής και κλιματικής κρίσης, ο ΑΔΜΗΕ διασφαλίζει την επιχειρησιακή συνέχεια σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης με έτος αναφοράς το 2020, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το 2020 ο Διαχειριστής πέτυχε σημαντικά ορόσημα για την ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς με την συμβασιοποίηση και ολοκλήρωση κρίσιμων ηλεκτρικών υποδομών και την ωρίμανση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την επιτυχή εκκίνηση και λειτουργία του Μοντέλου Στόχου (Target Model). Πλέον, η νέα στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και η συμπερίληψή του ΑΔΜΗΕ στο νεοσύστατο δείκτη ESG (Environmental, Social & Governance) του Χρηματιστηρίου Αθηνών αντανακλά την προσήλωση του Ομίλου στους στόχους της βιωσιμότητας και της αειφορίας, όπως αυτοί ορίζονται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Βασική προτεραιότητα του Διαχειριστή είναι η συνεχής ενίσχυση της διαφάνειας σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση στοιχείων σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό, η νέα Έκθεση συμπεριλαμβάνει -σε εθελοντική βάση- επιπρόσθετους δείκτες των GRI Standards και ενσωματώνει για πρώτη φορά επιλεγμένους δείκτες των SASB Standards σχετικά με τις επιδόσεις του Ομίλου σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και λειτουργίας.

Ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε σχετικά: «Όραμά μας είναι η ανάπτυξη στιβαρών υποδομών και η θωράκιση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας εν μέσω ενεργειακής μετάβασης, ψηφιακού μετασχηματισμού και κλιματικής κρίσης. Με την υιοθέτηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας, δημιουργούμε αξία για τους μετόχους, τους καταναλωτές και το κοινωνικό σύνολο».

ΣΕΒ: Το 72% των επιχειρήσεων ανησυχεί για τις πληθωριστικές πιέσεις

Συνεχίζεται η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σύμφωνα με την έρευνα “Ο Σφυγμός του Επιχειρείν” που πραγματοποίησε για πέμπτη συνεχή χρονιά, το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ, με τη συνεργασία της MRB. Ως ένα γενικό συμπέρασμα, καταγράφεται η αυξημένη εκτίμηση για τη συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και τη συνεχιζόμενη βελτίωση κρίσιμων δεικτών του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με οδηγό την ψηφιοποίηση.

Συνολικά, οι επιχειρήσεις αξιολογούν θετικά την υφιστάμενη αλλά και τη μελλοντική κατάστασή τους, με τα υψηλότερα ποσοστά από το 2017 (46% και 42% αντίστοιχα), ενώ το 55% εκτιμάει πως θα αυξηθεί ο τζίρος τους και το 37% πως θα προχωρήσει σε αύξηση της απασχόλησης. Ωστόσο, πηγή ανησυχίας για το 72% αποτελούν οι πληθωριστικές πιέσεις από τις ανατιμήσεις στα κόστη των πρώτων υλών, της ενέργειας και των μεταφορών, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν και σε αυξήσεις τιμοκαταλόγων. Πρόκληση παραμένει και η ενθάρρυνση της στροφής προς τη βιώσιμη ανάπτυξη ειδικά ανάμεσα στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Αναφορικά με την πράσινη μετάβαση, για το 62% των επιχειρήσεων τα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης καταγράφονται ως σημαντικά. Δημιουργούν προοπτική για μείωση του κόστους λειτουργίας, βελτίωση της σχέσης με τους πελάτες και τους προμηθευτές, είσοδο σε νέες αγορές και αύξηση της καινοτομικής τους ικανότητας (30-35%). Το 46% σκοπεύει να επενδύσει στο μέλλον σε δράσεις που συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Στον αντίποδα, η πράσινη μετάβαση δεν είναι σημαντική για το 17% (34% στη Μεταποίηση), κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις προκλήσεις και την ωρίμανση της προσαρμογής.

Pfizer: Στο 1,6 δισ. ευρώ η επίδρασή της στο ελληνικό ΑΕΠ για την περίοδο 2020-2030

Στο 1,6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει η συνολική επίδραση της δραστηριότητας της φαρμακοβιομηχανίας «Pfizer» στο ελληνικό ΑΕΠ κατά την περίοδο 2020-2030 με βάση τρέχουσες αξίες, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν -χάρη σε αυτή- 2600 πρόσθετες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας ετησίως, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης του ΙΟΒΕ, που παρουσιάστηκαν στο 32ο Greek Economic Summit.

Επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι οι δύο νέες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, για τη δημιουργία ισάριθμων κέντρων της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας στην πόλη, σχεδόν διπλασιάζουν την επίδραση που είχε αρχικά η Pfizer στην ελληνική οικονομία. Στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα αντιστοιχούν οι 1.139 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας από τις συνολικά προβλεπόμενες 2600, ενώ το τοπικό ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα λάβει μια ώθηση της τάξης των 657 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Σβέτοσλαβ Ντάντσεφ, επικεφαλής Ανάλυσης Μικροοικονομικών και του Τμήματος Πολιτικής του ΙΟΒΕ, κρίνεται πολύ σημαντική η συνεισφορά της εταιρείας και στο μέτωπο της παραγωγής καινοτομίας. «Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία έτη, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ στον βασικό δείκτη για την καινοτομία της Ευρωπαικής Επιτροπής, και υστερεί σε συγκεκριμένους υποδείκτες» σημείωσε ο κ. Ντάντσεφ και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν παραδείγματα που αφορούν τις δραστηριότητες της εταιρείας κυρίως στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Biopharma Αθήνα και προέκυψε ότι η δραστηριότητά τους στηρίζει την καινοτομία στην Ελλάδα.

Παράλληλα, πρόσθεσε, οι νέες επενδύσεις συνεισφέρουν στις ίσες ευκαιρίες απασχόλησης των δύο φύλων, αλλά και στην αντιμετώπιση της περιφερειακής ανισότητας στην απασχόληση: «Οι δύο νέες επενδύσεις θα δημιουργήσουν στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης 1.139 πρόσθετες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες, από τις συνολικά 2600, ενώ στα 657 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ΑΕΠ που δημιουργείται μέσα στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης, το οποίο αντίστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ της» επισήμανε και πρόσθεσε πως κάθε μία θέση εργασίας της Pfizer στην Ελλάδα στηρίζει 3,1 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικoνομία συνολικά. Το συνέδριο διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη στρατηγική υποστήριξη του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ και του Atlantic Council.

Θα ξεπεράσει τα €30 εκατ. η επένδυση της Tikun στην κάνναβη

Τις εγκαταστάσεις της Tikun στην Κορινθία επισκέφθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, όπου ενημερώθηκε για τις συνεχιζόμενες επενδύσεις της στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης. «Η Tikun για να αναπτύξει την ερευνητική της δραστηριότητα θα επενδύσει και σε έρευνα και ανάπτυξη. Η εταιρεία στοχεύει όχι μόνο να εδραιωθεί στην Ελληνική αγορά, αλλά και να αποκτήσει σημαντική εξαγωγική δυναμική.

Η Tikun εξειδικεύεται στο να καλλιεργεί, επεξεργάζεται και εμπορεύεται φαρμακευτικά προϊόντα με βάση την κάνναβη. Απο την Κυρά Βρύση Κορινθίας, η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής», σημειώνει σε σχετική ανάρτηση. Υπενθυμίζεται ότι η Tikun Europe, εταιρεία παραγωγής καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, ιδρύθηκε το 2018 στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Η εταιρεία έχει λάβει άδεια εγκατάστασης πενταετούς διάρκειας για καλλιέργεια, εμπορία και μεταποίηση βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, με όραμα την κεντρική διαχείριση της αγοράς της Ευρώπης.

MYTILINEOS: Ολοκλήρωσε τον 2ο κύκλο του HoMellon για τους άστεγους

Ολοκληρώθηκε ο 2ος κύκλος του προγράμματος HoMellon, του Κοινωνικού Επιταχυντή Δεξιοτήτων της MYTILINEOS και της knowl Social Enterprise for Education and Lifelong Learning. Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει άστεγους συμπολίτες μας να ενταχθούν ξανά στη κοινωνία, τόσο στην κάλυψη βασικών αναγκών όσο και με υπηρεσίες σταδιοδρομίας, για να διευκολυνθεί η επανένταξή τους. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς μέχρι στιγμής από τους 25 επιτυχόντες του προγράμματος, το 60% εργάζεται ήδη, ενώ το 16% έχει αποκτήσει δική του κατοικία.