Συνεργασία ΤΙΤΑΝ και Orientum

Την Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας εμπιστεύτηκε η ΤΙΤΑΝ για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των παιδιών των εργαζομένων της. Συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι γονείς τους παρακολούθησαν αναλυτικό 2ωρο Webinar, στο οποίο ενημερώθηκαν για όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα, την αγορά εργασίας και τα επαγγέλματα του 2030. Στη συνέχεια, οι 50 μαθητές πραγματοποιήσαν εξατομικευμένο πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού, όπου εξειδικευμένοι σύμβουλοι τους βοήθησαν να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα, αλλά και να θέσουν έναν ξεκάθαρο στόχο τον οποίο θα επιδιώξουν να πετύχουν μέσα από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

 

Tony’s Chocolonely: Οι ζημιές έβαλαν τέλος στο σχέδιο για την κατασκευή εργοστασίου

Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της, ο τζίρος της ηθικής σοκολάτας Tony’s Chocolonely, έσπασε το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ, καθώς ανήλθε στα 109,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος σχεδόν κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρήση.

Η αύξηση στις πωλήσεις ωστόσο δεν μεταφράστηκε σε κερδοφορία, καθώς εξαιτίας μιας σειράς δαπανών μεταξύ των οποίων η εξαγορά του βελγικού εργοστασίου AlthaeaDe Laet στο Borsbeek και του φιλόδοξου σχεδίου για την κατασκευή του δικού της εργοστασίου το οποίο θα διαθέτει και τρενάκι στο Zaandam-το λεγόμενο Tony’s Chocolonely Chocolate Circus-, η ολλανδική σοκολατοποιία εμφάνισε ζημιές 4,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Food Reporter, η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε στην αναθεώρηση της στρατηγικής της και στην απόφαση να παγώσει προς το παρόν την κατασκευή του εργοστασίου. Στόχος της είναι να επενδύσει τα κεφάλαιά της στο χτίσιμο της αναγνωρισιμότητας του brand, καθώς και στην περαιτέρω επέκταση της παρουσίας του στις διεθνείς αγορές. Σε αυτή την κατεύθυνση, ήδη η εταιρεία έχει προβλέψει συγκεκριμένα χρήματα προκειμένου να ενισχύσει τις τοπικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται.

Specma: Επενδύει 60 εκατ. DKK για την κατασκευή νέου εργοστασίου στο Γκέτεμποργκ

Η εταιρεία υδραυλικών ειδών HydraSpecma, που ανήκει στον δανικό βιομηχανικό όμιλο Schouw & Co., επενδύει περίπου 60 εκατομμύρια DKK για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων παραγωγής και την κατασκευή νέας έδρας στο Γκέτεμποργκ για το σουηδικό τμήμα. «Στην Specma, έχουμε δει αυξανόμενη ζήτηση για υδραυλικά προϊόντα τα τελευταία χρόνια και έχουμε ανοίξει νέες εγκαταστάσεις εργοστασίων τόσο στην Πολωνία όσο και στη Φινλανδία μόνο τους πρώτους έξι μήνες του 2019.

Αργότερα φέτος, θα ανοίξουμε ένα νέο εργοστάσιο στην Ινδία», δήλωσε ο Morten Kjær, Διευθύνων Σύμβουλος της Specma, και συνέχισε: «Βλέπουμε τώρα μια έντονη ανάγκη επέκτασης της παραγωγής στη Σουηδία και είμαστε ενθουσιασμένοι που οι ιδιοκτήτες μας είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να επενδύουν για να αναπτυχθεί η εταιρεία μας σε μια περίοδο που πολλοί άλλοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η αγορά». Η εταιρεία έχει αποκτήσει μια τοποθεσία 18.000 m² κοντά στο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων και στο αεροδρόμιο Landvetter του Γκέτεμποργκ και σχεδιάζει να κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας καθως και logistics, μαζί με εγκαταστάσεις Ε&Α και δοκιμών. Η νέα τοποθεσία θα χρησιμεύσει επίσης ως έδρα για τους σχεδόν 900 υπαλλήλους της εταιρείας.
Δημουλής Αντώνιος Ιάσων

BASF: Αυξάνει τις τιμές για τα πρόσθετα στη βιομηχανία χρωμάτων και επικαλύψεων

Με άμεση ισχύ, εφόσον το επιτρέπουν τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια, η BASF αυξάνει τις τιμές για τα πρόσθετά της για τη βιομηχανία χρωμάτων και επικαλύψεων παγκοσμίως, όπως τα Attagel, Dispex, Efka, Foamaster, FoamStar, Hydropalat, Irgafos, Irganox, Loxanol, Rheovis, Sterocoll, Tinuvin και βαθμοί Uvinul.

Αυξήσεις τιμών έως και 35% απαιτούνται από την BASF για να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών, μεταφοράς και ενέργειας, καθώς και άλλα αυξανόμενα κόστη, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, της συσκευασίας και της συντήρησης. Οι αυξήσεις είναι απαραίτητες για να συνεχιστεί η υποστήριξη των πελατών με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Η BASF δραστηριοποιείται σε διάφορες αγορές. Η δραστηριότητά της σχετίζεται με τους τομείς των Χημικών, Πλαστικών, Προϊόντων Επιδόσεων, Λειτουργικών Λύσεων, Αγροτικών Λύσεων και Πετρελαίου και Αερίου. Πρόκειται για γερμανική πολυεθνική εταιρεία χημικών και μάλιστα αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό χημικών στον κόσμο.
Δημουλής Αντώνιος Ιάσων

ΣΕΠΕΕ: Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα για ένδυση-κλωστοϋφαντουργία

Σημαντική ανάκαμψη του κλάδου της ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα παρατηρείται από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, έπειτα από το δύσκολο 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου η πανδημία επέφερε αισθητή μείωση στα μεγέθη των επιχειρήσεων του χώρου.

Τα συνολικά καθαρά κέρδη των περίπου 100 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου μειώθηκαν κατά 70%, με τις αμιγώς εξαγωγικές να παρουσιάζουν σαφώς καλύτερες επιδόσεις σε όλα τα πεδία. Η μεγαλύτερη πτώση τζίρου σημειώθηκε πέρυσι στο ανδρικό ένδυμα και η μικρότερη στα εσώρουχα, ενώ καθοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις και των αθλητικών και casual ρούχων, παρότι αυτά φορέθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια των διαδοχικών lockdown. Αναλυτικότερα, βάσει επεξεργασίας που πραγματοποίησε ο ΣΕΠΕΕ στους ισολογισμούς 102 επιχειρήσεων ένδυσης, ο συνολικός κύκλος εργασιών τους μειώθηκε κατά 20,8% και διαμορφώθηκε στα 592,1 εκατ. ευρώ. Τα δε μικτά κέρδη ανήλθαν στα 215,3 εκατ., μειωμένα κατά 25,7% σε σχέση με το 2019, με το περιθώριο μικτού κέρδους να διαμορφώνεται στο 36%.

 

Del Monte: Υπεγράφη η σύμβαση σύνδεσης με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Η Del Monte, βιομηχανία τροφίμων που βρίσκεται στη Θεσσαλία, εντάσσεται στο δίκτυο της διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, με ετήσια κατανάλωση που αναμένεται να αγγίξει τα 2 εκ.Νm3 ετησίως. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η Del Monte συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας και με ιστορία 100 ετών είναι μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως μονάδες παραγωγής εμπορίας και διανομής φρεσκοκομμένων φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Το εργοστάσιο της Del Monte στη Λάρισα επενδύει σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και την περιβαλλοντική αναβάθμιση. Η ΕΔΑΘΕΣΣ συνεχίζει να αναπτύσσει τα δίκτυα της με γνώμονα την ασφαλή και αδιάλειπτη διανομή, την οικονομική αποδοτικότητα των επενδύσεων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Η υψηλή ζήτηση που καταγράφεται από τις βιομηχανικές μονάδες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενισχύουν την αποδοτικότητα του δικτύου διανομής ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο όπου οι ανάγκες των βιομηχανικών μονάδων τροφίμων αυξάνονται ραγδαία.

ΔΕΔΑ: Αίτημα σε ΡΑΕ για διανομή βιομεθανίου σε δίκτυα φυσικού αερίου

Αέριο που θα παράγεται από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, θα διανέμεται στους καταναλωτές μέσω των δικτύων φυσικού αερίου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, η οποία υπέβαλε σήμερα το σχετικό αίτημα (για την υποδοχή και διανομή βιομεθανίου σε δίκτυα φυσικού αερίου) στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η αίτηση αφορά την προσωρινή αδειοδότηση της ΔΕΔΑ, μέχρι να θεσμοθετηθεί το συνολικό θεσμικό / ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου ως διανεμόμενου ανανεώσιμου αερίου καυσίμου στη χώρα μας. Το βιομεθάνιο θα παράγεται από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, καθώς και το οργανικό κλάσμα των στερεών αστικών αποβλήτων. Ως εκ τούτου, η παραγωγή του θα έχει παράλληλη σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη και εδραίωση της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει η ΔΕΔΑ, τα πρώτα πιλοτικά έργα διανομής βιομεθανίου προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στους νομούς Σερρών και Ημαθίας εντός του 2022 και αφορούν την ολιστική προσέγγιση της εταιρείας προς την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου στην Ελλάδα: από την παραγωγή στην έγχυση, τη διανομή, την πώληση και τη χρήση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΔΑ έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με δύο υφιστάμενες μονάδες παραγωγής βιοαερίου, οι οποίες θα συμμετάσχουν στα πιλοτικά έργα, για την αναβάθμισή τους σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου, το οποίο στη συνέχεια θα εγχέεται στα γειτνιάζοντα δίκτυα της ΔΕΔΑ χαμηλής και μέσης πίεσης και θα διανέμεται ως μείγμα με το φυσικό αέριο προς οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Επισημαίνεται ότι το βιομεθάνιο προορίζεται για τις ίδιες χρήσεις με το φυσικό αέριο, αφορά δηλαδή τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, στηρίζοντας ταυτόχρονα τους υπόχρεους στη φορολογία άνθρακα.

Ισπανικό μοντέλο προτείνει η βιομηχανία ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση

Να αντιμετωπιστεί η επίπτωση από την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με το χαρακτήρα του επείγοντος ζητά σε επιστολή του προς τη ΡΑΕ ο Αντώνιος Κοντολέων, Πρόεδρος Δ.Σ. της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).
Ο κ. Κοντολέων προτείνει την υιοθέτηση ισπανικού μοντέλου, θέτοντας υπόψην του προέδρου της ΡΑΕ τα ρυθμιστικά μέτρα που έλαβε στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 η ισπανική κυβέρνηση με το Royal Decree-Law, και συγκεκριμένα:
A. Τη διενέργεια νέων δημοπρασιών παράλληλα με τη λειτουργία της αγοράς επόμενης ημέρας. Οι παραγωγοί από πηγές μηδενικού αποτυπώματος CO2, ήτοι πυρηνικά, ΑΠΕ (που δεν συμμετέχουν στους διαγωνισμούς σταθερών τιμών) και Υ/Η υποχρεούνται για διάρκεια ίση ή μεγαλύτερη του ενός έτους να διαθέσουν 15.830 GWH, ήτοι το 25% της παραγωγής τους σε μη καθετοποιημένους προμηθευτές και σε βιομηχανικούς καταναλωτές. Το σχήμα αυτό θα διαρκέσει για όσο διάστημα απαιτηθεί ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός και ρευστότητα στην προθεσμιακή αγορά.
B. Την αναδιανομή της αποζημίωσης των μονάδων παραγωγής μηδενικού αποτυπώματος CO2 λόγω του υφιστάμενου μοντέλου υπολογισμού της αμοιβής βάσει της ΟΤΣ, γεγονός το οποίο όπως έχει υποστηρίξει και ο καθηγητής κ. Π. Κάπρος έχει ως αποτέλεσμα windfall profits για τις ανωτέρω κατηγορίες μονάδων παραγωγής. Όλες οι μονάδες παραγωγής με μηδενικό αποτύπωμα CO2, όπως ανωτέρω, πρέπει να επιστρέφουν το μέρος της αποζημίωσης τους από την αγορά επόμενης ημέρας όταν αυτό υπερβαίνει την αποζημίωση που θα έπαιρναν με τιμή φ.α €20/MWH. Το ποσό που επιστρέφουν οι εν λόγω μονάδες χρησιμοποιείται για να μειωθούν τα τιμολόγια των καταναλωτών.
Τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει η ανωτέρω νομοθετική ρύθμιση υφίστανται προφανώς και στην ελληνική αγορά, σημειώνει η ΕΒΙΚΕΝ.
Πλην όμως η ολιγοπωλιακή δομή της ελληνικής αγοράς και τα χρόνια δομικά προβλήματα αυτής απαιτούν τη λήψη μόνιμων διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική αγορά.
«Βάσει των ανωτέρω θεωρούμε απαραίτητη τη λήψη μέτρων επιπλέον αυτών που αναφέρονται στο market reform plan, ώστε να υπάρξει διάθεση στην προθεσμιακή αγορά προϊόντων με φυσική παράδοση ή ΟΤC πέραν των μη ανταγωνιστικών χρηματοοικονομικών προϊόντων», καταλήγει η επιστολή, ήτοι:
1. Να υποχρεωθούν οι καθετοποιημένοι προμηθευτές να διαθέτουν τιμολόγια όχι μόνο συνδεδεμένα με τις τιμές στην αγορά αλλά και βασισμένα σε χρηματιστηριακές τιμές φ.α ή και τιμές CO2 (ίδε τροποποίηση του Κώδικα προμήθειας, Αρχές τιμολόγησης).
2. Στο πλαίσιο της εισαγωγής νέων εργαλείων στην προθεσμιακή αγορά να συμπεριληφθούν υποχρεωτικά προϊόντα με φυσική παράδοση κατ’ ευθείαν από παραγωγούς μονάδων μηδενικού αποτυπώματος CO2(όπως στην Ισπανία), ή και γενικότερα και από θερμικές μονάδες, ώστε να ενισχυθεί η ανύπαρκτη σήμερα ρευστότητα σε προϊόντα με φυσική παράδοση.

Σαράντης: Προσφέρει 100.000 μερίδες φαγητού μέσω του SANITAS

Ο Όμιλος Σαράντη μέσω του brand SANITAS, το οποίο κατέχει στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιό του, στηρίζει έμπρακτα το έργο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Μπορούμε» για τη μείωση της σπατάλης του φαγητού και για Πέμπτη συνεχόμενη φορά αυτά τα Χριστούγεννα, θα προσφέρει 100.000 μερίδες φαγητού & πάνω από 6.000 προϊόντα συσκευασίας φαγητού στο Ίδρυμα Γαλήνη που εξυπηρετεί καθημερινά 600 άτομα μέσω συσσιτίου, καθώς και στο Κοινωνικό Μαγειρείο Αγίας Παρασκευής, που φροντίζει καθημερινά να καλύπτει τις ανάγκες 120 ανθρώπων.

 

Τι νέο φτιάχνει η ΓΑΙΑ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ

Εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016 και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΓΑΙΑ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ», με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.

Η επένδυση συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ανέρχεται στα 722.560 ευρώ και αναφέρεται στη θεμελιώδη αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας, με την προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού και την προσθήκη νέας αποθήκης για την καλύτερη συντήρηση των προϊόντων.