Βραβεία Business Superbrands Greece 2021-2022: Οι βιομηχανίες που ξεχώρισαν

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πληθώρας στελεχών του επιχειρηματικού κόσμου από όλους τους κλάδους, πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Εκδήλωση Απονομής των Βραβείων Business Superbrands Greece 2021-2022, στην οποία τιμήθηκαν πολλές από τις κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Σημαντικοί εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας έδωσαν το παρών στην εκδήλωση, για να τιμήσουν τις Κορυφαίες Εταιρικές Επωνυμίες που αναδείχθηκαν μέσα από αξιολόγηση Κριτικής Επιτροπής και δημοσκόπηση κοινής γνώμης, ενώ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την αγορά και το εμπόριο, σε μια τόσο ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία, στο κοκτέιλ, που ακολούθησε μετά την απονομή.

Από το χώρο της Βιομηχανίας, οι εταιρείες που βραβεύτηκαν είναι οι εξής: ALUMIL Α.Ε, ALUMINCO Α.Ε., BARILLA HELLAS Α.Ε., BAYER ΕΛΛΑΣ Α.Β.E.E., ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Β.Ε.Ε., IMPERIAL TOBACCO HELLAS Α.Ε, MERCEDES-BENZ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Ε., SCHNEIDER ELECTRIC, SEPTONA Α.Β.Ε.Ε., ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ Α.Ε., ΕΥΡΩΧΑΡΤΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΑΡΤΟΥ, ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε., ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ Α.Ε. ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.E.
Στην συνέχεια απονεμήθηκαν βραβεία στις εταιρείες που πήραν την υψηλότερη βαθμολογία ανά κατηγορία. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν οι βιομηχανίες ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε., ELAIS – UNILEVER HELLAS Α.Ε., ΚΟΡΡΕΣ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Α.Ε., ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε. και ΠΦΑΙΖΕΡ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Exalco: Μπόνους €150.000 στο προσωπικό των εργοστασίων

Με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας διάλεσης αλουμινίου EXALCO A.E., του ομίλου ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, τις επόμενες ημέρες θα κατανεμηθεί το ποσό των 150.000 ευρώ στο εργατικό δυναμικό που απασχολείται στον τομέα παραγωγής των εργοστασίων της, με στόχο την κάλυψη ενεργειακών οικιακών εξόδων. Σημειώνεται ότι ο όμιλος απασχολεί, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό, 512 εργαζομένους.

Αφοί Κορδέλλου: Στο 20,75% η συμμετοχή της Ελένης Κορδέλλου

Η εταιρεία ΑΦΟΙ Χ. ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ Α.Ε.Β.Ε. γνωστοποιεί ότι η μέτοχος κα Ελένη Κορδέλλου ενημέρωσε την εταιρεία ότι ο αριθμός των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει μεταβλήθηκε πέραν του 3% του συνολικού αριθμού μετοχών της εκδότριας, στις 04.11.2021, ως αποτέλεσμα διάθεσης μέρους των μετοχών της. Ο αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου που κατείχε στις 04.11.2021 ανερχόταν σε 4.559.187, ήτοι ποσοστό 21,480% επί του συνολικού αριθμού μετοχών, ενώ ο αριθμός των μετοχών που κατείχε την 01.11.2019 ανερχόταν σε 5.218.616, ήτοι ποσοστό 24,587%, και ήδη ο αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου που κατέχει στις 30.11.2021, ανέρχεται σε 4.405.821, ήτοι ποσοστό 20,758% επί του συνολικού αριθμού μετοχών.

MVS: Σημαντικά έργα για λογαριασμό των πιο γνωστών ναυπηγείων

Συνεχίζει την αναπτυξιακή πορεία της η ελληνική εταιρεία MVS & Associates. Η MVS συμπράττει με ένα ακόμη κορυφαίο ναυπηγείο της Ολλανδίας, το Amels, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η σύμπραξή της, με τα γερμανικά ναυπηγεία της Lurssen. Αναφερόμενοι στις νέες συνεργασίες, οι ιδρυτές της MVS, Μάριος Στεργίου και Στέφανος Μάνος, δήλωσαν σχετικά: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που αυτή τη δύσκολη εποχή εμπιστεύτηκαν την εταιρεία μας για την κατασκευή Mega Yachts σημαντικοί κατασκευαστές υπερπολυτελών σκαφών της Βορειοευρωπαϊκής αγοράς -όπως τα κορυφαία ναυπηγεία της Ολλανδίας-, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται με επιτυχία η πολύχρονη συνεργασία μας με τα ναυπηγεία της Lurssen». Πρόσφατα, η MVS ανέλαβε την ολική ανακατασκευή των εσωτερικών χώρων του Mega Yacht XANA, πρώην M/Y OURANOS. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικά έργα ανακαίνισης της MVS, που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο 2021.

ΒΙΟΤΕΡ: Ήσσονος σημασίας η επίδραση της ενεργειακής κρίσης στα οικονομικά της μεγέθη

Ζημιές προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 851 χιλ. ευρώ εμφάνισε στο εννεάμηνο του 2021 η Βιοτέρ, από ζημιές 107 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ στο γ’ τρίμηνο οι ζημιές ανήλθαν σε 679 χιλ. ευρώ από 45 χιλ. ευρώ. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν το εννεάμηνο σε 144 χιλ. ευρώ από 34 χιλ. ευρώ, και το γ’ τρίμηνο σε 48 χιλ. ευρώ από 2 χιλ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας έχει λάβει μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19 που αφορούν κυρίως την προστασία της υγείας του ήδη περιορισμένου αριθμού των εργαζομένων της, τα οποία είναι σύμφωνα προς τα εκάστοτε ισχύοντα κυβερνητικά και υγειονομικά μέτρα, εξασφαλίζοντας την συνεχή και απρόσκοπτη επιχειρηματική και επιχειρησιακή λειτουργία της. Η εταιρεία, έχοντας ήδη περιορισμένη δραστηριότητα (κύκλο εργασιών), εκτιμά πως η επίδραση της πανδημίας αλλά και της ενεργειακής κρίσης στα οικονομικά μεγέθη και τις μελλοντικές δραστηριότητές της είναι ήσσονος σημασίας.

 

Α. Κεφάλας (ΣΜΕ): Αισιόδοξο το μέλλον για τα προϊόντα της εξορυκτικής βιομηχανίας

Ένα έτος αναταράξεων και αναπροσαρμογών, λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο COVID-19 το 2020, αντιμετώπισε με επιτυχία ο εξορυκτικός κλάδος της Ελλάδας. Στο ετήσιο έντυπο του απολογισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, αναφέρεται διεξοδικά η πορεία των εταιρειών-μελών του Συνδέσμου, οι οποίες αποτελούν την ελίτ της παραγωγικής διαδικασίας και κινούνται σε αρκετές αγορές.

Παρά τις συνεχείς αυξήσεις των θαλάσσιων ναύλων και τις επιπτώσεις στο κόστος και την αποτελεσματικότητα των μεταφορών, τα Μεταλλεύματα εμφάνισαν σταθερή πορεία σε παραγωγή και πωλήσεις σε σύγκριση με το 2019. Παράλληλα, οι τιμές των μετάλλων και των συμπυκνωμάτων εμφάνισαν σημαντικές αυξήσεις. Μόνη αντίθεση σε αυτό, οι αξιοσημείωτες μειώσεις σε ποσότητες και πωλήσεις των μαγνησιακών προϊόντων, όμως με έντονη προσπάθεια από πλευράς των εταιρειών-μελών, έκλεισαν το 2020 με μείωση μόνο 6% σε σχέση με το 2019.

Τα Βιομηχανικά Ορυκτά εμφάνισαν μικτή εικόνα, καθώς υπήρξαν ορυκτά με καλή πορεία πωλήσεων και άλλα με μειώσεις λόγω μείωσης της διεθνούς ζήτησής τους. Σε επίπεδο εταιρειών μελών του Συνδέσμου, οι μειώσεις αυτές ήταν περιορισμένες και απολύτως ελεγχόμενες. Το Μάρμαρο επλήγη από την πανδημία με πτώση των εξαγωγών λόγω χαμηλής ζήτησης που υπερέβη το 20% έναντι του 2019.

Ο κ. Α. Κεφάλας, Πρόεδρος του ΣΜΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί άμεσα, έγκαιρα και επιτυχημένα το αρνητικό κύμα που έφερε η πανδημία στην παγκόσμια και εθνική οικονομία και κατ’ επέκταση στις αγορές του κλάδου. Μειώσαμε τις επιπτώσεις από τα προβλήματα που προκλήθηκαν στις μεταφορές λόγω έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων, την ισχνή διαθεσιμότητα λιμενεργατών και οδηγών χερσαίων μεταφορών, τις ελλείψεις υλικών και πρώτων υλών και προς το τέλος του έτους τη σταδιακή άνοδο των θαλάσσιων ναύλων. Κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον, διανύοντας ήδη ένα ανοδικό και ενθαρρυντικό 2021 για τα προϊόντα της εξορυκτικής βιομηχανίας. Παραμένουμε σταθεροί στις αξίες μας εφαρμόζοντας στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης και στοχεύοντας στην ευημερία του κλάδου, της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας μας».

Μύλοι Κεπενού: Ενεργειακή κρίση και άνοδος τιμών α’ υλών επηρέασαν τα EBITDA

Η εταιρεία ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ Α.Β.Ε.Ε. ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη δραστηριότητά της αναφορικά με το κλείσιμο του εννεαμήνου 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 12,97 εκατ. ευρώ κατά το Γ΄ τρίμηνο 2021 (+41,32%) και 32,48 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο (+26,18%), έναντι 9,18 εκατ. ευρώ και 25,74 εκατ. ευρώ κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2020. Αντίστοιχα, τα κέρδη EBITDA, ανήλθαν σε 0,83 εκατ. ευρώ και 1,94 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 0,93 εκατ. ευρώ και 2,19 εκατ. ευρώ κατά τις ίδιες περιόδους της χρήσης 2020.

Η μείωση κατά 10,42% και 11,28% αντίστοιχα στα EBITDA, οφείλεται σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της εταιρείας «στην επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, στην άνοδο των τιμών των α’ υλών καθώς και στην αύξηση του μεταφορικού κόστους», που επηρέασαν το μεταβλητό κόστος γενικότερα. Λόγω της φύσης της δραστηριότητάς της, η πανδημία δεν επέφερε ουσιώδη μεταβολή στα χρηματοοικονομικά της μεγέθη, ωστόσο προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επιχειρηματική της λειτουργία, έχει προετοιμάσει προληπτικά μέτρα και δράσεις ενώ σύμφωνα με εκτίμηση της διοίκησης, έως το τέλος του τρέχοντος έτους 2021, δεν αναμένεται να επηρεαστούν ουσιωδώς τα χρηματοοικονομικά της μεγέθη λόγω της προαναφερθείσας ενεργειακής κρίσης.

Επένδυση με κριτήρια ESG: Μεγάλη ευκαιρία επέκτασης των ελληνικών επιχειρήσεων

Ο ταχύς μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, στη βάση των προτύπων ESG, αποτελεί κεντρική προτεραιότητα. Αυτό σημείωσαν οι ομιλητές στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσαν, πρόσφατα, η Enterprise Greece και η EUROBANK με θέμα «Επένδυση με κριτήρια ESG: Μια μεγάλη ευκαιρία για την επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων για τις ευκαιρίες που απορρέουν από την υιοθέτηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση προτύπων, για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, την επέκτασή τους σε διεθνείς αγορές και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στην πορεία προς το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε μαγνητοσκοπημένη παρέμβαση ανέφερε: «Τα κριτήρια ESG απασχολούν πλέον και το ελληνικό «επιχειρείν» πολύ έντονα καθώς οι επενδυτές πια στρέφονται σε επενδύσεις που, πέρα από ένα υγιές return on investment, έχουν και ένα θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο. Τα κριτήρια ESG συμβάλουν ώστε το πρόσημο αυτό να είναι σαφές, μετρήσιμο και αποδείξιμο. Στο ΥΠΕΝ χαιρετίζουμε την ευρύτερη υιοθέτηση των κριτηρίων αυτών από τις ελληνικές επιχειρήσεις και προσβλέπουμε σε μια στενή συνεργασία με την αγορά για να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της κοινωνικής ευημερίας».

 

Μεγαλώνουν τα μπισκότα Βιολάντα

Τροποποιείται η απόφαση για την υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016, επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης ΒΙΟΛΑΝΤΑ, για την ενίσχυση επενδυτικού σχεδίου της που αφορά στην επέκταση μονάδας παραγωγής βουτημάτων και κουλουριών, στα Τρίκαλα, με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Η συνολική ενισχυόμενη δαπάνη ανέρχεται σε ύψος 1.996.000 ευρώ, από την οποία 1.388.000 ευρώ αφορούν χρηματοδοτική μίσθωση και 608.000 ευρώ αφορούν συμβατική επένδυση. Το ποσοστό της επιδότησης της χρηματοδοτικής μίσθωσης ανέρχεται σε 45% επί του κόστους της χρηματοδοτικής μίσθωσης δηλαδή ποσό 624.000 ευρώ και το ποσοστό της φορολογικής απαλλαγής ανέρχεται σε 45% επί του κόστους της συμβατικής επένδυσης δηλαδή ποσό φορολογικής απαλλαγής 273.600 ευρώ.

Πέρυσι, αποτέλεσε μια ακόμη προβληματική χρονιά για την ελληνική οικονομία καθώς οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις δεν απέδωσαν ώστε να επανέλθει η χώρα στην προσδοκώμενη κανονικότητα που θα απελευθερώσει πόρους και βελτιώσει τους όρους χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων. Ο κλάδος των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων βρίσκει έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη, ενώ ζήτηση για ελληνικά είδη αρτοσκευασμάτων καταγράφεται και από το εξωτερικό.

Η ΒΙΟΛΑΝΤΑ είναι μια καταξιωμένη επιχειρηματική οντότητα που επικεντρώνεται στην παραγωγή προϊόντων ζύμης αναπτύσσοντας διάφορες κατηγορίες προϊόντων σε πολυτελείς και εικαστικά άρτιες συσκευασίες. Κατέχοντας μια ευρύτατη ποικιλία 130 προϊόντων, διατηρεί τη φήμη του ποιοτικού και ευρηματικού παραγωγού μπισκότων, διανέμοντας τα προϊόντα σε όλη την Ελλάδα. Η εταιρεία διαθέτει 3 κέντρα διανομής, τα οποία εξυπηρετούν και παρακολουθούν 79 τοπικά κέντρα διανομής, έχοντας έτσι πρόσβαση σε περισσότερα από 16.500 σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στο ποσό των 21,025 εκατ. ευρώ έναντι 20,9 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ανήλθαν στο ποσό των 3,604 εκατ. ευρώ από 4,465 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων σε 3,098 εκατ. ευρώ από 4,023 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 2,514 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 3,005 εκατ. ευρώ.

Gizelis Robotics: Καινοτόμες ρομποτικές λύσεις για τη βιομηχανία τροφίμων

Με καινοτόμες ρομποτικές λύσεις αυτοματισμού για τη βιομηχανία τροφίμων η Gizelis Robotics συμμετείχε στη φετινή διεθνή έκθεση FoodTech, που πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 15 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα. Οι λύσεις που παρουσίασε στην έκθεση η ομάδα της Gizelis Robotics συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον και εντυπωσίασαν τους επισκέπτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα καινοτόμα προϊόντα και εφαρμογές που η εταιρεία προσφέρει στον δυναμικό κλάδο των τροφίμων.