Enel Green Power: Κατασκευάζει φωτοβολταϊκό στη Κοζάνη ισχύος 70 MW

Η EGP, μέλος του Ομίλου Enel, σχεδιάζει να κατασκευάσει νέο φωτοβολταϊκό έργο στο Μαυροδένδρι, συνολικής επένδυσης 55 εκατομμυρίων ευρώ. Στο έργο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία το καλοκαίρι του 2023, θα χρησιμοποιηθούν πάνελ διπλής όψης. Με την ολοκλήρωση του η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας στον νομό Κοζάνης θα φτάσει τα 108 MW.

«Η Εnel Green Power αναπτύσσει στην Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο 1.7 GW, το οποίο περιλαμβάνει αιολικά, φωτοβολταϊκά και έργα ΑΠΕ σε συνδυασμό με μπαταρίες, όπως επίσης και αυτόνομες μπαταρίες. Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί βασική προτεραιότητα του επενδυτικού μας πλάνου», δήλωσε ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power. «Με το νέο μας φωτοβολταϊκό υποστηρίζουμε την Ελλάδα να πετύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους, ενώ με το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενισχύουμε τη δίκαιη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία και ταυτόχρονα δείχνουμε πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ μπορεί να συνδυαστεί με την αγροτική καλλιέργεια».

ΕΛΠΕ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά αιολικών πάρκων ισχύος 37,2 ΜW στη Ν. Εύβοια

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής της για ανάπτυξη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προχωρά στην εξαγορά δύο αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 37,2 MW και συντελεστή λειτουργίας άνω του 40%, τα οποία βρίσκονται στη περιοχή της Νότιας Εύβοιας.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία «ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες Αιολικά Πάρκα Ευβοίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.», εξ ολοκλήρου θυγατρική της ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, υπέγραψε δεσμευτικές συμβάσεις για την εξαγορά των εταιρειών «ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε.» και «ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΧΛΑΔΟΤΟΠΟΣ Α.Ε.

Τα αιολικά πάρκα βρίσκονται στη Νότια Εύβοια και είναι ήδη σε λειτουργία από τον Οκτώβριο του 2018 και το Δεκέμβριο του 2019 αντιστοίχως. Το συνολικό τίμημα για το 100% των μετοχών των δύο εταιρειών, ανέρχεται σε €85 εκατ. Το αιολικό πάρκο της «ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΧΛΑΔΟΤΟΠΟΣ Α.Ε.» βρίσκεται στη θέση Τρίκορφο Καρύστου, έχει συνολική ισχύ 19,2MW και αποτελείται από 6 ανεμογεννήτριες. Αναφορικά με το έτερο πάρκο της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΕ», η συνολική ισχύς ανέρχεται σε 18MW.

Xiaomi: Στο Πεκίνο θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο αυτοκινήτων

Νωρίτερα φέτος, η Xiaomi δέσμευσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο τμήμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων για 10 χρόνια. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η εταιρεία πρόκειται να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στο Πεκίνο για την παραγωγή 300.000 οχημάτων ετησίως για τη μονάδα ηλεκτρικών οχημάτων της. Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις, αναφέρει το Reuters.

Η εταιρεία θα δημιουργήσει, επίσης, τα κεντρικά γραφεία, τις πωλήσεις και τα ερευνητικά γραφεία της μονάδας αυτοκινήτων της στη Ζώνη Οικονομικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Πεκίνου, ανέφερε η υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση υπηρεσία οικονομικής ανάπτυξης Beijing, E-Town, στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat. Σύμφωνα λοιπόν με το Beijing E-Town, το εργοστάσιο θα φτάσει σε ικανότητα μαζικής παραγωγής το 2024, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον CEO της Xiaomi, Lei Jun, τον περασμένο μήνα στην Ημέρα Επενδυτών. Ο Lei Jun αποκάλυψε επίσης ότι η Xiaomi Motors είχε εγγραφεί στο Πεκίνο την 1η Σεπτεμβρίου.

Η Nestlé επιτυγχάνει τη μετάβαση σε 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια στην Αυστραλία

Η Nestlé ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει σε ηλεκτρική ενέργεια 100% από ανανεώσιμες πηγές στην Αυστραλία, με μια νέα 10ετή συμφωνία αγοράς ενέργειας (PPA), που υπεγράφη με την εταιρεία ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, CWP Renewables. Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, η CWP θα παρέχει στη Nestlé καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία των έξι εργοστασίων, δύο κέντρων διανομής, τριών εταιρικών γραφείων, 20 μπουτίκ λιανικής και εργαστηρίου, με ενέργεια που προέρχεται από τα αιολικά πάρκα Sapphire και Crudine Ridge της CWP στη ΝΝΟ. Η Nestlé δήλωσε, επίσης, ότι θα επιτύχει 100% μετάβαση ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και στη Νέα Ζηλανδία, μέσω της αγοράς πιστοποιητικών ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (RECs) για την κάλυψη της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται σε εργοστάσια, γραφεία και μπουτίκ λιανικής.

Οι ανακοινώσεις ακολουθούν την κυκλοφορία τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους του «χρονοδιαγράμματος» της Nestlé, που περιγράφει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας να μειώσει στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 και να επιτύχει καθαρό μηδέν έως το 2050. Ένα από τα βασικά στοιχεία του σχεδίου είναι η μετάβαση σε 100% ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025, μαζί με στόχους για φύτευση εκατοντάδων εκατομμυρίων δέντρων και αύξηση του αριθμού των εμπορικών σημάτων ουδέτερων εκπομπών άνθρακα.

Μεταποίηση: Σημαντική η βελτίωση των λειτουργικών της συνθηκών τον Νοέμβριο

Στις 58,8 μονάδες έκλεισε τον Νοέμβριο ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, σε σχέση με τις 58,9 μονάδες του Οκτωβρίου, υποδεικνύοντας σημαντική βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα. Σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, ο συνολικός ρυθμός αύξησης κυμάνθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η παραγωγή αυξήθηκε έντονα τον Νοέμβριο, με τον ρυθμό αύξησης να αντιστοιχεί σε αυτόν που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι η αύξηση της παραγωγής συνδεόταν με τη μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών. Παρόλα αυτά, οι ελλείψεις α’ υλών επιβράδυναν τη δυναμική ανάπτυξης, καθώς εντάθηκαν οι πιέσεις που ασκούνταν στο παραγωγικό δυναμικό.

Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος βραδύτερος σε διάστημα επτά μηνών. Παράλληλα, οι νέες συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν αισθητά τον Νοέμβριο. Παρά τις ισχυρές συνθήκες ζήτησης, ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε, καθώς οι παραγωγοί αγαθών ανέφεραν ότι οι αυξήσεις στις τιμές πώλησης και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες είχαν ως αποτέλεσμα ακυρώσεις από την πλευρά των πελατών. Αντίστοιχα, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών εξαγωγών μειώθηκε.

Οι αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού επιδεινώθηκαν εξαιτίας των ελλείψεων πρώτων υλών και των καθυστερήσεων στις μεταφορές. Οι ελλείψεις ώθησαν τις τιμές εισροών σε υψηλότερο επίπεδο, καθώς ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ στην ιστορία της έρευνας. Σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση αυτή ήταν οι υψηλότερες τιμές ενέργειας, καυσίμων, μετάλλων, πλαστικών και υλικών συσκευασίας. Οι εταιρείες επιδίωξαν να μετακυλίσουν τις υψηλότερες τιμές εισροών στους πελάτες, καθώς οι χρεώσεις εκροών αυξήθηκαν με σημαντικό ρυθμό. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην ιστορία της έρευνας, παρόλο που υπήρξαν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την ακύρωση παραγγελιών λόγω των υψηλότερων τιμών πώλησης.

Νέες τεχνολογίες αυτοματισμού παρουσίασε ο Όμιλος Θεοδώρου

Μια σειρά νέων τεχνολογιών αυτοματισμού της συσκευασίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας παρουσίασε ο Όμιλος Θεοδώρου στη διεθνή έκθεση FoodTech 2021. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν
από τον Όμιλο:

• Συστήματα ετικετοποίησης που ενσωματώνουν εξελιγμένους τρόπους επικόλλησης και των πιο «δύσκολων» ετικετών
• Τα νέα συστήματα IN-LINE ελέγχου βάρους και όγκου, προϊόν της αναγνώρισής του ως OEM από τη Garvens
• Αυτόματα συστήματα διακίνησης παλετών με cobots
• Συστήματα αυτοματοποίησης του end-of-line (εγκιβωτισμός, παλετοποίηση, stretch film, κωδικοποίηση) που ενσωματώνουν τεχνολογίες Industry 4.0, MES, OEE, IoT, κλπ.
• Τα επιτυχημένα προγράμματα ενοικίασης εξοπλισμού (THEODOROU LEASING SERVICES) και απόσυρσης παλαιού εξοπλισμού (TRADE-IN)
Η ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΒΕΤΕ είναι η εταιρεία του ΟΜΙΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ που εξειδικεύεται από το 1982
στις καινοτόμες λύσεις που καλύπτουν την κωδικοποίηση, ετικετάρισμα, δυναμική ζύγιση, αυτόματο έλεγχο συσκευασιών, διαχείριση παραγωγής και ιχνηλασιμότητα. Κάθε λύση σχεδιάζεται με γνώμονα τη μείωση του κόστους, τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας των προϊόντων και την προσαρμογή στις οικονομικές και τεχνικές δυνατότητες των πελατών.

Η Hellenic Cables δεσμεύεται στη διεθνή πρωτοβουλία Science Based Targets

Η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy Holdings υπέβαλε τη δέσμευσή της στην πρωτοβουλία SBTi (Science Based Targets initiative). Η Hellenic Cables, επιδιώκει να συμβαδίσει με τον στόχο της μετάβασης σε μια εποχή μηδενικού άνθρακα, γι αυτό και δεσμεύεται να αναπτύξει επιστημονικούς στόχους σύμφωνα με το πρότυπο SBTi Net-Zero, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2021 και περιλαμβάνει συγκεκριμένες απαιτήσεις βραχυπρόθεσμου στόχου (5-10 έτη) σε συνδυασμό με απαιτήσεις μηδενικών εκπομπών άνθρακα το αργότερο μέχρι το 2050. Η Hellenic Cables στοχεύει σε μία δραστική απεξάρτηση από τις εκπομπές άνθρακα και συγκεκριμένα για το Scope 1 και 2 κατά τουλάχιστον 4,2% και του Scope 3 κατά τουλάχιστον 2,5% κατά μέσο όρο ετησίως.

Ο κ. Αλέξης Αλεξίου, CEO της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables, σχολίασε: «Η Hellenic Cables, ως ένας από τους κορυφαίους παρόχους καλωδίων, δεσμεύεται να υποστηρίξει αποτελεσματικά την ενεργειακή μετάβαση του κλάδου για την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος. Η εταιρεία στοχεύει παράλληλα να υιοθετήσει μία επιστημονική μέθοδο ποσοτικού προσδιορισμού και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που θα οδηγήσουν στην απεξάρτηση από τον άνθρακα».

Δρ. Γ. Κάλφογλου σημειωνει Το κλειδί στην βέλτιστη αξιοποίηση του blockchain

«Η τεχνολογία blockchain ωριμάζει και βρίσκει χρησιμότητα σε επιχειρήσεις όλων των ειδών παγκοσμίως. Τα τελευταία 10 περίπου χρόνια έφεραν μια τεχνολογική εξέλιξη κατά την οποία συνδυάστηκαν επιτυχώς η κρυπτογραφία, το distributed computing και το internet για να δημιουργήσουν ένα νέο αλγοριθμικό δρόμο διεξαγωγής των επιχειρηματικών συναλλαγών» σημειώνει στο industry o Dr. Yannis Kalfoglou.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρακτικά κάθε κλάδος της βιομηχανίας μπορεί να επωφεληθεί από τις τεχνολογίες blockchain, «ωστόσο, οι επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες και πολύπλοκες εφοδιαστικές αλυσίδες πρόκειται να δουν τα πιο άμεσα αποτελέσματα. Η ψηφιακή ταυτοποίηση, το tokenization αγαθών και υπηρεσιών, το fractional ownership και η μίσθωση των προϊόντων προσφέρουν οφέλη τόσο στην παραγωγή όσο και τον διαμοιρασμό των αγαθών.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος, η βιομηχανία, ο υγειονομικός τομέας, ο κλάδος της ενέργειας και οι υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας, ο κλάδος των logistics και του retail μπορούν να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες blockchain για να βελτιώσουν τη λειτουργική αποτελεσματικότητα τους και να αναπτύξουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες. Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία μπαίνει στον επιχειρηματικό κόσμο, νέες προκλήσεις αρχίζουν να εμφανίζονται.

Η αποκέντρωση, η έλλειψη διαμεσολαβητών, η ανάδυση υβριδικών συστημάτων, η λειτουργική διακυβέρνηση και τα κανονιστικά πλαίσια δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα. Η κατανόηση της επιχείρησης αποτελεί το κλειδί στην βέλτιστη αξιοποίηση της τεχνολογίας. Ο καιρός για να επενδύσουμε και να κατανοήσουμε τα οφέλη αυτών των δομικών για τον 21ο αιώνα τεχνολογιών είναι τώρα», καταλήγει ο Ο Dr. Yannis Kalfoglou.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ο Dr. Yannis Kalfoglou είναι ειδικός στο χώρο του Blockchain με πολυετή εμπειρία έχοντας βοηθήσει επιχειρήσεις που συγκαταλέγονται στις Fortune 500 να χτίσουν συστήματα blockchain, και συγγραφέας του βιβλίου «Blockchain for business: a practical guide for the next frontier». Στο Blockchain in Business Conference θα μοιραστεί ζωντανά με το κοινό, μέσα από την παρουσίαση του, τις εμπειρίες του, προσφέροντας τις συμβουλές του για τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στη δημιουργία συστημάτων blockchain.

Στη SABO η υλοποίηση νέου Εργοστασίου Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ)

Η ανάδοχος εταιρεία Θαλής ΑΕ ανέθεσε στη SABO Environmental την υλοποίηση της τεχνολογικής γραμμής του νέου Εργοστασίου Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) Δήμου Αχρανών – Αστερουσίων Κρήτης.

H μονάδα θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 10.000 τόνων προδιαλεγμένων οργανικών στερεών αποβλήτων ανά έτος. Πρόκειται για μία σύμβαση «Με το κλειδί στο χέρι» (σχεδιασμός, κατασκευή του Η/Μ εξοπλισμού, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία) της παραγωγικής γραμμής μηχανικής προδιαλογής και ραφιναρίας συμπεριλαμβανομένου των συστημάτων αυτοματισμού και ισχύος για το σύνολο της μονάδας. Όπως σημειώνει η εταιρεία, το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής και θα εκκινήσουν οι δοκιμές αποδοχής του έργου.

Καινοτομία: Στόχος η κεφαλαιοποίηση άνω των €10 δισ. ως το 2025

Η καινοτομία στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του διαδικτυακού συνεδρίου «Reinventing Greece through Investments in Innovation), που διοργάνωσε ο ΣΕΒ και οι Innovative Greeks, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις ευκαιρίες στην αγορά βιοτεχνολογικών φαρμάκων και την πράσινη τεχνολογία. «Η Ελλάδα ήταν λίγο-πολύ απούσα από τον τομέα της καινοτομίας και τεχνολογίας για δεκαετίες.

Η αγορά από εκεί που δεν υπήρχε πριν πέντε χρόνια τώρα φτάνει στα 7 δισ. ευρώ η αξία των επιχειρήσεων», τόνισε μέλος του Δ.Σ του ΣΕΒ και συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας, Μάρκος Βερέμης. «Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ο τομέας της καινοτομίας οδεύει στο να αντιπροσωπεύει το 10% του εγχώριου ΑΕΠ», πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι είμαστε αρκετά πίσω, καθώς στην Ελλάδα καμία από τις είκοσι κορυφαίες επιχειρήσεις δεν είναι εταιρεία τεχνολογίας. Οι δράσεις καινοτομίας του ΣΕΒ συνοψίζονται σε πέντε πυλώνες:

1. Ενδυνάμωση της καινοτόμου δυνατότητας του ιδιωτικού τομέα
2. Αύξηση της επέκτασης καινοτόμων εταιρειών σε ξένες αγορές
3. Συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα
4. Προσέλκυση προσωπικού για να δουλέψει στην Ελλάδα σε νεοφυείς επιχειρήσεις
5. Εξέταση παραγόντων επενδυτικών αποφάσεων.
«Ο ΣΕΒ έχει γίνει το σπίτι για νεοφυείς επιχειρήσεις», τόνισε ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας, Κωνσταντίνος Κόκκαλης. «Έχουμε θέσει ως στόχο έως το 2025 να έχουμε ένα οικοσύστημα κεφαλαιοποίησης πάνω από 10 δισ. ευρώ και να δημιουργήσουμε 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.