Η επένδυση-κλειδί της ΜΕΒΓΑΛ για τη μείωση του food waste

H Μαριάννα Παπαδοπούλου – Χατζάκου, Διευθύντρια Πωλήσεων και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΕΒΓΑΛ, παραχώρησε live συνέντευξη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» με αφορμή τα δύο βραβεία που απέσπασε η εταιρεία στα Manufacturing Excellence Awards 2021 από την BOUSSIAS.

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Παραγωγικότητα και Απόδοση» αφορά σε μία υπερσύγχρονη εμφιαλωτική μηχανή, η οποία, όχι μόνο αυξάνει την παραγωγικότητα του εργοστασίου, αλλά, λειτουργώντας σε χώρο clean area, αυξάνει τη διάρκεια ζωής του γιαουρτιού κατά 10 μέρες, με επακόλουθη μείωση του food waste.

Παράλληλα, η ΜΕΒΓΑΛ διακρίθηκε στην κατηγορία «Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες Smart Factory» για μία εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) που δίνει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως περιήγησης στο εργοστάσιο. Τέλος, η κ. Παπαδοπούλου – Χατζάκου έκανε ειδική αναφορά στις ΕΚΕ δράσεις «Αγάπης Έργα» που πραγματοποιεί η ΜΕΒΓΑΛ, ανάμεσα τους και το πρόγραμμα «κανένα παιδί χωρίς γάλα», μέσω του οποίου προσφέρονται καθημερινά 265 μερίδες φρέσκο γάλα σε παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα στη Θεσσαλονίκη.

Famar: Νέα επένδυση από ECM Partners και Metric Capital

Τα funds που διαχειρίζονται οι ECM Partners και Metric Capital Partners LLP είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν νέα επένδυση στη Famar. Τα funds που διαχειρίζεται η ECM εξαγόρασαν τη FAMAR, τον Μάρτιο 2020 με σκοπό να προβούν στις απαραίτητες επενδύσεις για να βελτιστοποιήσουν τις επιδόσεις της εταιρείας.

Ως μέρος της πιο πρόσφατης συναλλαγής, η ECM προέβη σε αύξηση των επενδύσεών της, αλλά και της ιδιοκτησίας της στη Famar, ενώ η MCP πραγματοποίησε σημαντική επένδυση σε αυτή και αναμένει να συμβάλλει στα φιλόδοξα πλάνα της εταιρείας τα επόμενα χρόνια.

 

ΣΒΕ: Προστασία από ψηφιακές απειλές

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος σε συνεργασία με την εταιρεία Lancom διαδικτυακό workshop με θέμα «Ασφάλεια δεδομένων & προστασία από ψηφιακές απειλές», την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου και ώρα 16:00 – 17:30.

Στόχος του workshop είναι η ενημέρωση των επιχειρήσεων για τους κινδύνους του διαδικτύου σε θέματα ασφάλειας των δεδομένων και ψηφιακής εξαπάτησης, καθώς και τους τρόπους προστασίας από τις απειλές αυτές. Το workshop απευθύνεται σε στελέχη και χρήστες πληροφοριακών συστημάτων και σε κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία και εκπρόσωπο διοίκησης της επιχείρησης. Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

Ά. Καζάνας: η πολιτική της Europa στο πεδίο της λιτής παράγωγης

Eκ των κεντρικών ομιλητών στο συνέδριο για το Lean Manufacturing που πραγματοποίησε η Boussias Communications στις 25 Νοεμβρίου, ήταν ο Διευθυντής Παραγωγής της Europa, κος Άρης Καζάνας, ο οποίος στην ομιλία του με τίτλο «Εφαρμογή και αποτελέσματα του Lean Manufacturing στην Europa Profil Αλουμίνιο», παρουσίασε την πολιτική και τις πρακτικές της σε αυτό το πεδίο, όπως αυτό εφαρμόζεται στις παραγωγικές διαδικασίες της.

Το Lean Manufacturing παρουσιάζει εργαλεία, μεθοδολογίες και καλές πρακτικές εφαρμογών Λιτής Παραγωγής, στο πλαίσιο της εδραίωσης κουλτούρας συνεχούς βελτίωσης, που στοχεύουν στη διαρκή μείωση των απωλειών στην παραγωγή και στην εξάλειψη διεργασιών που δεν προσθέτουν αξία στο τελικό προϊόν, ενισχύοντας το customer value. Για την Europa, η συγκεκριμένη πολιτική περιλαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση των παραγωγικών διαδικασιών με στοιχεία που αφορούν τόσο στον παράγοντα άνθρωπο όσο και στον εξοπλισμό, καθώς και στις διαδικασίες και με αυτό τον άξονα σαν θεμέλιο, δομεί αντίστοιχα την διαδικασία παραγωγής της σε όλα τα στάδια.

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Βήμα εγκρίσεων για την επένδυση σε logistics park

Με το πράσινο φως του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά η επένδυση της ΑΓΕΤ Ηρακλής στα logistics, την οποία ο όμιλος έχει ανακοινώσει, σύμφωνα με το Build. Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου προχώρησε στην προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Ειδικού Τύπου Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Το logistics park θα πάρει τη θέση του πρώην εργοστασίου τσιμέντου της ΑΓΕΤ Ηρακλή έκτασης περίπου 249 στρεμμάτων, στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας, στην Εύβοια.

Σύμφωνα με τη μελέτη και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, στην έκταση επιτρέπονται παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης, με περιορισμούς που θα οριστικοποιηθούν στο στάδιο της πολεοδόμησης, ενώ οι όροι δόμησης θα εξειδικευτούν με την πολεοδομική μελέτη.

Σημειωτέον ότι το σχέδιο έχει ήδη περάσει από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, το οποίο γνωμοδότησε θετικά. Όταν η αδειοδοτική διαδικασία ολοκληρωθεί, αυτή θα είναι η επόμενη επένδυση της τσιμεντοβιομηχανίας σε εγκαταστάσεις, μετά την προσθήκη φέτος στο δυναμικό της δύο μονάδων παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος της Χάλυψ, στον Ασπρόπυργο και το Γέρακα.

Το μοντέλο επιτυχίας της «οικογενειακής» βιομηχανίας

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις, από μεγάλες βιομηχανίες έως μικρομεσαίες εταιρείες βρέθηκαν στο επίκεντρο του 3rd Family Business Conference, το οποίο ολοκληρώθηκε υπό την αιγίδα του ΣΒΕ, του ΕΒΕΑ, του ΣΕΛΠΕ, του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του Ινστιτούτου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CRI). Στον χαιρετισμό του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στο έργο που γίνεται από το Υπουργείο για την επιτάχυνση στην υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων, με στόχο να μην ξεπερνά τις 60 ημέρες.

Στο πάνελ με θέμα «Προτάσεις μακροημέρευσης: Tα μέλη μιας οικογενειακής επιχείρησης 3ης γενιάς μας αφηγούνται», ο Γιάννης Αρναουτέλης Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Αρναουτέλης Α.Ε.Β.Ε. και ο γιος του, Αντώνης Αρναουτέλης, Μέλος Δ.Σ. και Υπεύθυνος Παραγωγής της εταιρείας, συμφώνησαν ότι μυστικό της επιτυχίας είναι η υπομονή και επιμονή, ενώ στάθηκαν στη σημασία της σωστής επιλογής στελεχών και εκτός της οικογενείας για να προχωρήσει μια επιχείρηση.

Στην ωρίμανση του μοντέλου Διοίκησης της οικογενειακής επιχείρησης αναφέρθηκαν στο ομώνυμο πάνελ η Μαίρη Χατζάκου, Πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, η Βίκυ Καλτσίδου, CFO της Kaltsidis Wood Industry SA και η Βασιλική Τσούτσα, Διευθύντρια Λειτουργίας και Ανάπτυξης, ΒΙΚΡΕ ΑΕ. Η κα Χατζάκου μίλησε για την παράδοση των ηνίων της ΜΕΒΓΑΛ στο γιο της, αναφέροντας ότι πλέον έχει εκτελεστικό ρόλο.

Η κ. Ευτυχία Κασελάκη, Εταίρος, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Ανθρώπινου Δυναμικού, Επικεφαλής Ιδιωτικού Τομέα της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρθηκε στις τρεις κύριες περιοχές εστίασης των οικογενειακών επιχειρήσεων παγκοσμίως, μετά την πανδημία, οι οποίες είναι: 1. Η διακυβέρνηση, η στρατηγική και η λειτουργία (operations), 2. Η διατήρηση της φήμης και της ανθεκτικότητάς τους και 3. Η συνεχής διεθνής επέκταση.

Βιομηχανία: Αύξηση 23,5% για τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού τον Οκτώβριο

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία με μήνα αναφοράς τον Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 23,5% έναντι μείωσης 6,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η αύξηση οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 35,3% και στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 20,1%.

Αντίστοιχα, ο Γενικός Δείκτης τον Οκτώβριο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 3,3% έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 και οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εξωτερικής Αγοράς κατά 5,9% και αυτή του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 2,5%.

Δάιος: «Άλμα» κατά 77,81% στον κύκλο εργασιών χάρις τα πλαστικά

Αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 77,81% είδε στο εννεάμηνο η Δάιος Πλαστικά ΑΒΕΕ, με αυτόν να ανέρχεται σε 33.302.062,29 ευρώ, γεγονός που οφείλεται και στους δύο κλάδους δραστηριοποίησης, αυτούς των πλαστικών και του τουρισμού. Συγκεκριμένα, η αύξηση του κύκλου εργασιών του κλάδου των πλαστικών επήλθε τόσο από το εσωτερικό όσο και τις εξαγωγές, ενώ ταυτόχρονα οι τιμές πώλησης των προϊόντων διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα ενσωματώνοντας τις αυξήσεις των τιμών των α’ υλών και του κόστους παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Σε επίπεδο εταιρείας, μετά την έξαρση της πανδημίας COVID – 19, η παραγωγική μονάδα συνέχισε κανονικά τη λειτουργία της εξυπηρετώντας απρόσκοπτα τους πελάτες της παρά τις όποιες δυσκολίες. Στην υπό εξέταση περίοδο, επιτεύχθηκε σημαντική αύξηση των πωλήσεων κατά 29,13% (15.320.966,64 ευρώ έναντι 11.864.616,88 ευρώ). Επομένως, δεν υφίστανται επιπτώσεις από την πανδημία στη ζήτηση και την εν γένει δραστηριότητα του παραγωγικού τομέα.

Αντίθετα, η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο των πλαστικών, όπως συνεχείς ελλείψεις σε α’ ύλες και κατ’ επέκταση σημαντικές και συνεχείς αυξήσεις των τιμών τους, και διόγκωση του μεταφορικού και του ενεργειακού κόστους. Αυτά αναμένεται να επηρεάσουν το λειτουργικό κόστος του κλάδου των πλαστικών κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, χωρίς ωστόσο η εν λόγω επίπτωση να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια.

Γι’ αυτό το λόγο, η Διοίκηση φροντίζει για να εξασφαλίσει την επάρκεια των α’ υλών με σκοπό την πλήρη κάλυψη της παραγωγής και προσαρμόζει ανάλογα την εμπορική της πολιτική, έτσι ώστε κατά το μέτρο που είναι εφικτό, να μετακυλίεται μέρος της αύξησης των τιμών των α’ υλών και της ηλεκτρικής ενέργειας στην τιμή πώλησης των προϊόντων.

 

Κολιός ΑΕ – Αέναος: Υπεγράφη σύμβαση κατασκευής φωτοβολταϊκού σταθμού 1MW

Το ζήτημα του ενεργειακού κόστους παραμένει στο επίκεντρο των προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές βιομηχανίες. Το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ελλήνων βιομηχάνων, μη έχοντας άλλη επιλογή, στρέφεται ολοένα και περισσότερο στη λύση του ενεργειακού συμψηφισμού (Νet-Metering) με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στις εγκαταστάσεις τους. Το συγκεκριμένο τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης επέλεξε και η ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ, υπογράφοντας σύμβαση κατασκευής φωτοβολταϊκού σταθμού με το πρόγραμμα Net-Metering, ισχύς 1 MW, με την ΑΕΝΑΟΣ Ενεργειακά Συστήματα.

Οι εταιρείες αναμένουν την υλοποίηση της υπουργικής απόφασης για επέκταση των ορίων του Net-Metering από 1 MW σε 3 MW για να εξετάσουν την επέκταση της συνεργασίας τους, καθώς η ισχυρή γαλακτοβιομηχανία φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει να επενδύει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΝΑΟΣ, Σηφάκης Νίκος, δήλωσε χαρακτηριστικά «Οι επενδύσεις σε Net-Metering πέρα από την μείωση του ενεργειακού κόστους που επιτυγχάνουν, συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη προσπάθεια της χώρας να πετύχει το στόχο της πράσινης μετάβασης».

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ο Παναγιώτης Λώλος αναλαμβάνει και Γενικός Διευθυντής του Κλάδου Χαλκού

Η «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.» ανακοινώνει ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 29.11.2021, όρισε ως νέο Γενικό Διευθυντή του Κλάδου Χαλκού τον Παναγιώτη Λώλο, ο οποίος θα ασκεί παράλληλα και τα μέχρι σήμερα καθήκοντά του, ως Γενικός Διευθυντής του Τομέα Σωλήνων Χαλκού.

Επίσης τον εξέλεξε και ως εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος, Περικλή Σαπουντζή. Είναι Πρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και μέλος των Δ.Σ. της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη.